Oecd
Oecd Haberleri
Başbakan Yıldırım: Hasar Rus krizi kadar
Başbakan Binali Yıldırım piyasalarda hiç panik yaşanmadığına dikkat çekerek “Ekonomiyi alt üst edecek bir değişim yaşanmadı. Rusya ile uçak krizi kadar etkisi var” dedi.
Türkiye'nin büyüme beklentileri değişmedi
OECD'nin Türkiye Ekonomik İnceleme Raporu'na göre, Türkiye için büyüme beklentisi 2016 için yüzde 3,9 ve 2017 için yüzde 3,7 oldu - Enflasyonun 2016'da yüzde 7,4, önümüzdeki yıl ise yüzde 7,5 olması bekleniyor.
Eski Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı ilk kez konuştu
Türkiye’nin OECD Daimi Temsilcisi Erdem Başçı OECD’de ülkemizi büyükelçi sıfatıyla temsil eden ikinci iktisatçı. Başçı OECD’nin son dönemlerde vergi konularına yoğunlaştığını dile getirerek “Dünyanın hemen her ülkesinde şirketler yasalar çerçevesinde daha düşük vergi ödemenin yollarını arıyor. OECD, ‘Vergini parayı kazandığın yerde öde’ prensibini benimsiyor” diyor.
Türkler matematikte daha az ezberci
OECD’nin ‘Ezberleme Matematik Öğreniminde İyi Bir Strateji mi?’ raporuna göre 15 yaş düzeyindeki Türk öğrenciler, Batı Avrupa’daki yaşıtlarına göre ezber yöntemini matematikte daha az kullanıyor.
Karne hediyesi bilim kitabı
İş Bankası bu yılki karne hediyesi olarak çocuklara ‘Mars’a Nasıl Giderim? Bilim yolunda eğlenceli adımlar’ kitabını hediye edecek. Kitabın basın toplantısına Nobel ödülü sahibi Prof. Dr. Aziz Sancar da katıldı.Türkiye İş Bankası’nın 2007-2008 eğitim öğretim yılında başlattığı ‘Karneni Göster, Kitabını Al’ kampanyasının bu yılki kitabı Genel Müdür Adnan Bali’nin ev sahipliğinde yapılan basın toplantısıyla tanıtıldı.
Yeni bakanı bekleyen 10 sorun
65. hükümette Milli Eğitim Bakanlığı koltuğuna İsmet Yılmaz otururken, önünde ikili eğitim, atanamayan öğretmenler, meslek liseleri, kız çocuklarının okullaşması gibi sorun listesi var.
OECD: ‘Öğretmene özerklik profesyonelliği getiriyor'
OECD’nin ‘Öğretmenlerin Profesyonelliğini Desteklemek’ raporunda, öğretmenlerin mesleki anlamda nasıl daha profesyonelleşebileceği ile ilgili önerilere yer verildi. Bunlardan biri de, müfredat ve yöntemler konusunda daha fazla özerlik tanınması. Ayrıca, mesleğe alma ve mentorluk programlarının geliştirilmesi de öneriler arasında yer alıyor.
300 milyar dolarlık fırsat
Türkiye ile AB’nin ‘etle tırnak’ gibi olduğunu vurgulayan Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek Gümrük Birliği reform programının gerçekleşmesi durumunda Türkiye AB ticaretinin 300 milyar dolara çıkabileceğini vurguladı.
Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya Kimdir?
Merkez Bankasında Erdem Başçı'nın görev süresinin dolmasıyla Murat Çetinkaya Merkez Bankası Başkanlığına getirildi. Murat Çetinkaya dün yapılan devir teslim töreniyle göreve başladı. Peki, paranın yeni patronu Murat Çetinkaya kimdir?
IMF, BM, OECD ve DB'den vergi için işbirliği
Dünyanın önde gelen dört uluslararası kuruluşu, vergilendirme konusundaki sorunları çözmek için "Vergide İşbirliği Platformu" adlı yeni bir platform oluşturdu.
UNICEF'ten ‘çocuk eşitsizliği’ raporu
UNICEF, yüksek gelirli ülkelerde farklı ekonomik sınıflarda yer alan çocuklar arasında gelir, eğitim, sağlık ve yaşam memnuniyeti konularındaki eşitsizliği raporladı. Rapora göre eşitsizliğin en az olduğu ülke Danimarka. Ardından Finlandiya, Norveç ve İsveç geliyor. Eşitsizliğin en fazla olduğu ülke İsrail olurken, Türkiye İsrail’in bir basamak üstünde kaldı ve 34’üncü oldu.
Türkiye 2030’da en çok STEM alanı mezununa sahip ülkelerden biri olacak
OECD, yükseköğretimde STEM alanları ile ilgili birçok veri paylaşıyor. Buna göre 2030’da Çin’de yükseköğretim mezunlarının yüzde 37’si STEM alanlarından mezun olacak.
Kim ne kadar vergi ödüyor?
Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü'nün OECD) üye ülkelerde çalışanların ödediği vergi ve sosyal kesintilerle ilgili hazırladığı 2016 Raporu yayınlandı. Rapora göre Türkiye'de bekar bir işçi gelirinin yüzde 38.3'ünü iki çocuklu çalışan bir aile ise gelirinin yüzde 36.9'unu vergi olarak ödüyor. İşte OECD rakamlarına göre diğer ülkelerdeki oranlar:
Erdem Başçı’nın yerine Merkez Bankası’nın başına Murat Çetinkaya geliyor
Görev süresi 19 Nisan’da dolacak olan Erdem Başçı, Merkez Bankası Başkanlığı’nı yardımcısı Murat Çetinkaya’ya devredecek. Erdem Başçı’nın ise OECD nezdinde büyükelçi olarak atanacağı kaydedildi. Başçı, atamalara ilişkin resmi açıklamanın beklenmesini isterken, “Merkez’e güvenmeye devam edin” dedi.
Rus zenginlerin Güney Kıbrıs korkusu
Rus zenginleri Güney Kıbrıs korkusu sardı… Panama Belgeleri’nin açıklanmasından sonra bugün Güney Kıbrıs Merkez Bankası bir açıklama yaparak ülkede offshore hesapların daha sıkı denetleneceğini belirtti. Rus milyarderlerin vergi kaçırmak için Güney Kıbrıs’ta yüksek miktarda döviz bulundurduğu biliniyor.
Fransa’dan bütün dünyaya Panama çağrısı
Panama Belgeleri fırtınası devam ediyor... Fransa OECD ülkelerini Panama'yı kara listeye alma çağrısında bulunurken FIFA Başkanı Gianni İnfantino hakkındaki off-shore iddialarını yalanladı.
Patronlar asgari ücretten rahatsız
Yıllar sonra ilk kez asgari ücret tespit komisyonu toplantısında artışa karşı çıkan taraf işçiler değil işverenler olmuştu. Üç aydır 1300 liralık asgari ücret ödeniyor, işveren desteği de başladı. Ancak patronlar hâlâ rahatsız. TİSK Başkanı Yağız Eyüboğlu istihdam üzerindeki yüklerin asgari ücretle arttığını ve OECD’de 8’inciliğe çıktığımızı dile getirdi.
Milli Eğitim Bakanı Avcı: Müfredat konusunda ciddi adımlar attık
Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Dünya Bankası’nın raporunda Türkiye’nin 2003-2009 yıllarında hem okullaşma oranlarını hem de ortalama başarı puanlarını arttırdığının görüldüğünü belirtti. Avcı, “Aynı raporda Türkiye'nin, 2003'ten bu yana özellikle daha yoksul halk katmanlarından gelen öğrenciler bazında fevkalade bir gelişme gösterdiği vurgulandı. Bu da Türkiye'nin 2003’den beri eğitimde sosyal adaleti en hızlı geliştiren ülke olduğu anlamını taşıyor” dedi. Müfredat konusunda ciddi adımlar attıklarını belirten Bakan Avcı, kodlama dersi ile ilgili müfredat çalışmalarının da sonuçlanmak üzere olduğunu söyledi.
'Öğrencileriniz temel becerileri kazanamıyor'
OECD Eğitim ve Beceriler Başkanlığı Direktörü Andreas Schleicher, Türkiye’de genç nüfus doğru beceriler kazanırsa bunun, doğal kaynaklardan bile daha önemli olduğunu söylüyor. Schleicher’e göre Türkiye’nin öğrencilere temel beceriler kazandırma, öğretmen eğitimi gibi birçok konuda daha iyi performans göstermesi gerekiyor.
Havada, karada, denizde bütçe!
Türkiye’nin ilk finansal okuryazarlık derneği FODER’in eğitimlerine askerlerden yoğun ilgi geldi. FODER Genel Sekreteri Yasemin Demirağ, “Bütçe yönetimi eğitimlerimize her kademeden silahlı kuvvetler mensupları katılıyor. İlk olarak Kara Kuvvetleri Komutanlığı ile başladık, sonra Deniz ve Hava Kuvvetleri’nden de talep geldi” dedi.
Kadınlarla güçleniriz
Türkiye’de kadın erkek eşitsizliğini hiçbir alanda sağlayamamak en büyük sorunlarından biri. Dünya Ekonomik Forumu (WEF) her yıl cinsiyet eşitsizliğinde 145 ülkenin durumunu ortaya koyan bir rapor hazırlıyor. Global Cinsiyet Eşitsizliği raporu Türkiye’nin 145 ülke arasında en eşit 130’uncu ülke olduğunu gösteriyor ki bu bizi aynı zamanda eşitsizlikte dünyanın ilk 15 ülkesi arasına da sokuyor.
Küresel Turizm İstatistikleri Forumu için makale çağrısı
23-25 Kasım’da İtalya’da düzenlenecek 14’üncü Küresel Turizm İstatistikleri Forumu için makale çağrısı yapılıyor. Yükseköğretim Kurulu (YÖK) makale çağrısı ile ilgili duyurusunda en fazla 400 kelimeden oluşacak İngilizce makale özetlerinin 30 Nisan’a kadar ‘globalforum2016@istat.it’ e-posta adresine gönderilmesi gerektiğini belirtti.
İşgücüne katılım ve istihdam oranında göçmen işçiler Türkleri geçti
OECD’nin göçmenlerin işgücü piyasasındaki yerine yönelik araştırması Türkiye için oldukça çarpıcı sonuçları ortaya koydu. OECD verilerine göre Türkiye’de göçmenlerin istihdam oranı ve işgücüne katılım oranı Türk vatandaşlarından yüksek. Göçmenlerde istihdam oranı yüzde 54 iken Türk vatandaşlarında yüzde 49.6.
Uluslararası öğrencilerden yeterince yararlanabiliyor muyuz?
Uluslararası öğrenci dolaşımı dünya genelinde son yıllarda belirgin bir artış gösterdi, bunun önümüzdeki yıllarda da artarak devam etmesi bekleniyor. Uluslararası öğrenciler sadece birer yükseköğretim öğrencisi olmanın ötesinde, üniversitelerin kalitesinden ülkelerin ekonomilerine ve sosyal, kültürel ve politik alanlara kadar çok farklı katmanlarda ve geniş bir spektrumda çok önemli katkılar yapabilme kapasitesine ve potansiyeline sahip bulunuyor.
Boşanma nedenlerinin ilk sıralarında işsizlik geliyor
Son istatistiklerde işsizliğin boşanma nedenleri arasında ilk sıralarda olduğu ortaya çıkarken, boşanmış kadınların daha fazla istihdam edildiği belirlendi.
OECD'dan karamsar 2016 tahmini
Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD), dünya ekonomisinin 2016 yılında son beş yılın en düşük büyümesini göstereceği öngörüsünde bulundu.
Başarıyı düşüren çift dikiş
OECD’nin ‘Düşük Performanslı Öğrenciler’ raporuna göre, Türkiye’deki başarıyı en çok sosyo-ekonomik durum ve sınıf tekrarları etkiliyor.
Başarıyı düşüren çift dikiş
OECD’nin ‘Düşük Performanslı Öğrenciler’ raporuna göre, Türkiye’deki başarıyı en çok sosyo-ekonomik durum ve sınıf tekrarları etkiliyor. Rapora göre Türkiye’de PISA 2012 matematik testine katılan öğrencilerden sınıf tekrarı yapanların yüzde 77.4’ü ve sosyo-ekonomik açıdan dezavantajlıların yüzde 56.9’u düşük performans gösteriyor. Sosyo-ekonomik açıdan dezavantajlılar, avantajlılara göre yüzde 34.2 oranında daha az başarılı.
OECD Başkanı'ndan tedirgin eden sözler
Çin'den gelen büyüme rakamlarının düşüklüğü ve petrol fiyatlarındaki gerilemeyle küresel ekonominin gidişatına ilişkin artan kaygılara bugün OECD'nin üst düzey bir uzmanından gelen uyarı eklendi.
Davutoğlu: Ülkem potansiyelini terörün nihilizmine heba ettirmeyecek
Başbakan Ahmet Davutoğlu, Türkiye'nin IŞİD tehdidini yok etmek için her türlü adımı atmaya ve koalisyon ortaklarıyla savaş vermeye devam edeceğini bildirdi. Öte yandan, Davutoğlu, The Wall Street Journal gazetesinde yayınlanan "Türkiye terör karşısında sarsılmayacak. Ülkem, potansiyelini terörün nihilizmine heba ettirmeyecek kadar büyük ilerlemeler kaydetti" başlıklı makalesinde, Türkiye'nin ekonomik kalkınması ve terörle mücadelesine ilişkin görüşlerini paylaştı.
Türkiye kayıtdışı ekonomide birinci
Türkiye ekonomisindeki yüzde 28.72’lik kayıtdışılık OECD’nin 34 ülkesinin en yükseği. ABD sadece yüzde 7.95 olan kayıt dışı ekonomi oranıyla OECD’nin en iyisi olurken yapılan araştırmalar 2023’te ekonomideki kayıt dışılık oranının yüzde 24 olacağını gösteriyor.
Uzmanlardan elyazısı yorumu: Faydalı ama uygulama yanlış
Birinci sınıflarda elyazısının kaldırılması tartışmaları sürerken Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, uygulamanın devam edeceğini açıklamıştı. Bitişik eğik yazının getirilmesini öneren, zamanın MEB Talim ve Terbiye Kurulu Başkanı Prof. Dr. Ziya Selçuk, “Uygulamadaki beceriksizlik yazının türüyle ilişkilendirilmeye çalışılıyor” dedi.
Uzmanlardan el yazısı yorumu
“Elyazısı kaldırılmalı mı?” tartışmalarına Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, kaldırılmasının söz konusu olmadığını açıklayarak son noktayı koymuştu. Bakan Avcı, “Öğretmenlerimiz, öğrenciliklerinde bu eğitimden gelmedikleri için burada biraz zorlandılar” diyerek öğretmenlere hizmet içi eğitim verilebileceğini belirtmişti.
Çin dünyayı alev alev yaktı, borsalar düştü, dolar güçlendi
Çin’de ekonomideki yavaşlamaya bağlı dün borsa yüzde 7 düşünce hemen kapatıldı ama risk tüm dünyayı yakmaya yetti. Çin endişesi ile dünya borsaları bir kez daha kırmızıya boyadı. Borsalarda kayıplar yüzde 3’e yaklaştı, dolar ise tüm para birimlerine karşı güçlendi.
Sağlık Bakanı Müezzinoğlu: Tıp fakültelerinin kontenjanları dondurulacak
Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, "Tıp fakültelerindeki kontenjanlarda 12 binlere çıktık. Bu 12 bin olarak devam ederse 2023'ten sonra hızla hekim fazlasına döner gibi bir fotoğraf oluşacak. 1 Ocak'ta YÖK Başkanımızla görüştük. Tıp fakültesi kontenjanlarını şimdi donduruyoruz. Yavaş yavaş da aşağı çekmeye başlayacağız" dedi.
Mesleki ve teknik eğitimin sorunları
TÜİK’in 2015 verileri, Türkiye’deki 15-24 yaş arası genç nüfusta işsizlik oranının yüzde 20 olduğunu gösteriyor. Buna ek olarak OECD’nin 2015 verilerine göre de, 15-19 yaş arasındaki gençlerin yüzde 22’si ne çalışıyor, ne de eğitim-öğretimlerine devam ediyor.