Obsesif - Kompulsif Bozukluk
Obsesif - Kompulsif Bozukluk Haberleri
Obsesif Kompulsif Bozukluk (OKB) nedir?
Obsesif Kompulsif Bozukluk (OKB) veya halk arasında bilinen adıyla takıntı hastalığı, kişide ciddi düzeyde kaygıya ve huzursuzluğa yol açacak şekilde tekrarlayan obsesyonlar ve kompulsiyonlar ile karakterize bir psikiyatrik bozukluktur.
Bağımlılık, felç ve parkinsona karşı ağrısız tedavi
Hastalık tespit edilen beyin bölgesine manyetik frekans verilerek o bölgenin elektrik iletimini ve hormon aktivitesi düzenleyen TMS tedavisi Elazığ’da da uygulanmaya başlandı. Sigara, alkol gibi bağımlılıkların yanı sıra felç, parkinson ve kulak çınlaması gibi hastalıklarda da da tedavinin etkin olduğu bildirildi.
Survivor yarışmacısı Hanzade geçirdiği ağır hastalık ile ilgili konuştu - Obsesif kompülsif bozukluk nedir?
Survivor gönüllüler takımının sempatik ismi Hanzade geçirdiği ağır hastalık ile ilgili konuştu. Bir dönem obsesif kompülsif bozukluk ile mücadele eden Hanzade, 2,5 yılda normale dönebildiğini anlattı. Hanzade’nin açıklamaları ardından obsesif kompülsif bozukluk ile ilgili araştırmalar başladı. Peki, Survivor yarışmacısı Hanzade’nin de bir dönem yaşadığı obsesif kompülsif bozukluk nedir?
OKB tedavi edilmezse olumsuz sonuçlara neden olabilir
Psikiyatri Uzmanı Dr. Enver Gül, hayatı zorlaştıran takıntı hastalığının tedavi edilmemesi durumunda olumsuz sonuçlara yol açabileceğini söyledi.
Uzmanı uyardı: Pandeminin çocuklar üzerindeki etkisine dikkat edilmeli
Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yasemen Işık, ailelere, Covid-19'un psikolojik etkileriyle mücadele için "Olumsuz durumları olumluya çevirmek kendi hayatımız için yapabileceğimiz en önemli şey. Evet olumsuz bir durum var ama bunu olumluya nasıl çevirebilirim diye düşünmemiz lazım." önerisinde bulundu.
“Pandemi sürecinde online iletişimi asla kesmeyin”
Pandemi sürecinde obsesif kompulsif bozukluğu olan kişiler için önemli tavsiyelerde bulunan Uzman Psikiyatrist Dr. Ali Dayi, “Kişiler arası iletişimin asla aksatılmaması gerekiyor. Akraba ve arkadaşlarla telefon ya da online görüntülü görüşme ile iletişime devam edin’’ dedi.
Pandemi sürecinde obsesif kompulsif bozukluğu olan kişiler için önemli tavsiyeler
Uzman Psikiyatrist Dr. Ali Dayi pandemi sürecinde obsesif kompulsif bozukluğu olan kişiler için önemli tavsiyeler verdi. Dayi, kişiler arası iletişimin asla aksatılmaması gerektiğini vurgulayarak, ‘‘Akraba ve arkadaşlarla telefon ya da online görüntülü görüşme ile iletişime devam edin’’ dedi.
Pandemi sürecinde rutin sağlık takibi devam etmeli
Covid-19 pandemisi toplumun her kesiminde farklı psikolojik etkilere sebep oldu. Pandemi öncesi ruhsal ve psikiyatrik sorun yaşayanlar için ise bu sürecin farklı etkilere neden olduğunu belirten uzmanlar, Covid-19 salgınının kaygıyı artırdığını vurgulayarak her koşulda önlem alarak yaşayıp umudu yüksek tutmanın önemine işaret ediyor.
Pandemi sürecinde aile ile vakit geçirmeye önem verilmeli
Pandeminin etkisini artırdığı bugünlerde uzmanlar, hastalığa yakalanma riski, ne zaman biteceğinin bilinmemesi, evde karantinaya devam ederek akraba ve arkadaşlardan uzaklaşma gibi durumların yoğun stres ve kaygıya yol açabileceğini belirtiyor. Uzmanlar bu süreçte psikolojik sağlığın korunması için öncelikli olarak pandemi ile ilgili haberlerin güvenilir kaynaklardan alınmasını ve sosyal çevre ile iletişimde kalınmasını tavsiye ediyor.
Koronavirüs hepimizin psikolojisini bozdu
Pandemi tüm dünyada insanların kaygı seviyelerinin artmasına neden olurken bu salgının ne zaman biteceğinin bilinememesi de tahammül gücümüzü olumsuz etkiliyor. Türkiye’de mart ayından beri yayılan ve hayatı altüst eden virüsün psikolojik etkilerini iki psikiyatrla konuştuk. Hem psikolojimizin nasıl bozulduğunu hem de ruh sağlığımızı korumak için ne gibi önlemler alabileceğimizi anlattılar.
Divane yolcu gibi dolaşırım göklerde!
Hiçbir yere gitmeyen bir uçağa binmek için 20 bin lira öder misiniz? Ya da donmuş yemeklerini sipariş edip evinizde afiyetle yer misiniz? Uçak sevdası insana çılgınca şeyler yaptırıyor. Yüzlerce yolcu yerden havalanmamaya bile razı olup biletleri dakikalar içinde tüketiyor. Belli ki korkanlar kadar tutkunları da var.
Obsesif Kompülsif Bozukluk 50 Kişiden Birinde Görülüyor!
Obsesif Kompülsif Bozukluk (OKB), obsesyon yani takıntılı düşünceler ve kompülsiyon olarak adlandırılan yineleyici davranışların oluşturduğu bir ruhsal hastalıktır. Obsesif kompülsif bozukluğun 50 kişiden birinde görüldüğünü ancak her takıntıya obsesif kompülsif bozukluk demenin doğru olmadığını belirten Uzman Psikolog Ezgi Dokuzlu, hastalıkla ilgili önemli bilgiler verdi.
Dizilerin Gündeminin Değişmesi O Sorunun Giderilmesi İçin Önemli Bir Adım!
Bazen romantik komedi bazen ise dram gibi birçok konudan senaryoların işlendiği dizilerin bu ara gündeminde gerçek yaşam hikayeleri yer alıyor. Bu konulardan biri olarak ise Obsesif Kompulsif Bozukluk yani ‘’Takıntı Hastalığı’’ karşımıza çıkıyor. Bu problemin dizi senaryolarında işlenmesi, sorunu yaşayan kişilerin çözüm arayışında bir farkındalık yaratmak adına önemli bir adım olduğunu dile getiren Bilinçaltı Uzmanı Lily Lale Yılmaz, konuyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu.
Pandemide yıpranan eller için bakım önerileri
Koronavirüs salgınından sonra, el hijyeninin önemi daha da arttı. Hepimiz ellerimizi daha fazla yıkamaya başladık. Doğal olarak bu durum, ellerimizin tahriş olma ihtimalini ve çatlaklarını artırdı.
Psikolog Demircioğlu: Pandemi süreci olumsuz durumlarla mücadeleyi hatırlattı
UZMAN Psikolog Merve Demircioğlu, koronavirüs salgın sürecinde yaşanabilecek psikolojik sorunlara dikkat çekerek, "Pandemi süreci bize olumsuz durumlarla mücadele etmeyi hatırlattı. Bu süreç bize mücadele etme fırsatı verdi. Ne olursa olsun ayakta kalmamız gerektiğini, enfekte olsak dahi onunla mücadele etmemiz gerektiğini öğretti. Sosyal medya veya televizyon üzerinden olumsuz haberlere bakılmaması gerektiğini öneriyorum" dedi.
Uzaklaştırılamayan Düşünceler Kaygıya Dönüşüyor!
Takıntılı düşünceler alt edilemez ve günlük yaşamımızı etkileyecek, günlük etkinliklerimizi kısıtlayacak düzeye gelirse takıntı-zorlantı hastalığı (Obsesif-Kompulsif Bozukluk) adı verilen bir ruhsal hastalık akla gelmelidir. Psikiyatri Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Sercan, en sık görülen takıntıları, nedenlerini ve tedavisini anlattı...
Masumlar Apartmanı Safiye’nin hastalığı nedir, tedavisi var mı? Obsesif kompulsif bozukluk (OKB) hastalığı ile ilgili bilgiler
Obsesif kompulsif bozukluk hastalığı Masumlar Apartmanı dizisiyle beraber merak konusu oldu. Dizide Safiye karakterindeki bir kadının sürekli temizlik yapması ve temizlik krizlerine girmesi dikkat çekerken, halk arasında takıntı hastalığı olarak da bilinen Obsesif kompulsif bozukluk (OKB) belirtileri gündeme geldi. Mantıksız ve rahatsız edici tekrarlayan düşünce, davranışlar ise obsesif kompulsif bozukluk (OKB) durumunu ortaya çıkarıyor. Peki, Masumlar Apartmanı Safiye’nin hastalığı nedir? İşte, Obsesif kompulsif bozuklukla ilgili bilgiler.
Takıntı Hastalığı Nedir, Nasıl Tedavi Edilir?
Takıntılı düşünceler alt edilemez ve günlük yaşamımızı etkileyecek, günlük etkinliklerimizi kısıtlayacak düzeye gelirse takıntı-zorlantı hastalığı (Obsesif-Kompulsif Bozukluk) adı verilen bir ruhsal hastalık akla gelmelidir. Psikiyatri Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Sercan, hayatı zorlaştıran takıntıları anlattı.
Pandemi ruhsal hastalıkların çeşitlerini artırdı
Ülkemizde Mart ayından beri etkili olan Koronavirüs salgını sürecinde ruhsal rahatsızlıkların çeşitlerinde artış görüldüğünü belirten uzmanlar, en çok depresyon, panik atak, bipolar ve Obsesif Kompulsif Bozukluk (OKB) gibi hastalıkların şiddetlendiğine dikkat çekiyor. Uzmanlar, koronavirüs salgını önlemleri kapsamında tıbbi yardım alamayan bazı hastalarda atakların görüldüğünü söyledi.
Obsesif-Kompulsif Bozukluk Hayatı Nasıl Etkiliyor?
‘Fırın açık kaldı mı?’ ya da ‘Kapıyı kilitledim mi?’ gibi günlük hayatta çeşitli endişelere, düşüncelere kapılabiliriz. Fakat bu durumun sık sık görülmesi ise bir sorunun habercisi olabilir. Son yıllarda görülme sıklığı oldukça fazla artan Obsesif-kompulsif bozukluk (OKB), kişilerin isteği dışında ortaya çıkan tekrarlayan ve rahatsızlık verici düşünce ve davranışlar olarak tanımlanıyor. Peki, bu durum hayatımızı nasıl etkiliyor? Bilinçaltı Uzmanı Lily Lale Yılmaz anlatıyor.
İntihar Girişimi Nasıl Sinyaller Verir?
Genellikle kişinin ölüm, ölmek veya intihar hakkında konuşmasının veya yazmasının, umutsuz, çaresiz veya değersiz olduğuyla ilgili yorumlar yapmasının, yaşamak için bir sebep olmadığına dair ifadeler kullanmasının intihar konusunda önemli sinyaller olduğunu vurgulayan uzmanlar, bu mesajların mutlaka dikkate alınması gerektiğini kaydediyor.
Pandemi sürecinde çocukları okula gidecek aileler nelere dikkat etmeli?
Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Serhat Nasıroğlu, ebeveynlere yüz yüze eğitim öncesinde çocuklarına maske kullanımı ve sosyal mesafe konularında eğitim vermesi önerisinde bulundu.
Kilis'te kadın doktoru tehdit eden şüpheliye 6 ay uzaklaştırma
KİLİS Cumhuriyet Başsavcılığı, kentte görevli doktor Hacer D.'yi tehdit edip, şantaj yaptığı iddia edilen Cebrail Can K. hakkında 6 ay uzaklaştırma kararı verildiğini duyurdu.
Çocuklarda “pandemi” kaygısına dikkat! Ebevenlere önemli tavsiyeler…
Yoğun pandemi döneminde sık karşılaşılan sorunlardan biri de çocuklarda görülen korku ve kaygılar oldu. Pandemiyle birlikte sıklıkla ayrılık kaygısı, ölüm korkusu ve mikrop kapma kaygısının görüldüğünü belirten uzmanlar, birçok psikiyatrik rahatsızlığın ergenlik döneminde başladığına dikkat çekiyor. Uzmanlara göre, ev içerisinde pandemi değil, diğer gündelik konular, kısa ve uzun vadeli planlar konuşulmalı.
Tırnaklarınızda Sorunlar Size Ne Anlatıyor?
Tırnaklarda meydana gelen kırılmalar ve izler vücudun bir şeye ihtiyacı olduğunu anlamına gelebiliyor. Yani tırnaklarımız aslında mineral ve vitamin eksikliğimizin sinyallerini verebiliyor. Tırnaklarda meydana gelen sorunlar, bu sorunların anlatmak istedikleri ve tırnak sağlığı için gerekli olan vitamin ve minerallere bir bakalım.
Psikolojik Rahatsızlıkların Fiziksel Belirtilerine Dikkat!
Psikolojik sorunlar ruhumuzu olduğu kadar bedenimizi de etkileyebiliyor. Uzman Klinik Psikolog Fundem Ece Kaykaç, psikolojik rahatsızlıkların fiziksel belirtilerini anlattı.
Sosyal mesafeye dikkat ederek rutin hayatınıza dönün, psikolojinizi bozmayacak kadar bilgilenin
Önceki salgınlar gösterdi ki insanlık bu süreçlerden geçtiğinde arkada kaygı, depresyon ve takıntı gibi psikolojik hastalıklar kalabiliyor. Korona sonrasını sorduğumuz psikiyatr Eylem Cankurtaran “Virüs kaparım korkusuyla abartılı önlemler alanlar olacak. Maske ve sosyal mesafeyle rutin hayatınıza dönerek ruh sağlığınızı koruyabilirsiniz. Asıl risk grubuysa sağlık çalışanları” diyor.
Normalleşme Süreci Ailede Çatışmalara Yol Açabilir mi?
Haziran başından itibaren başlayan normalleşme sürecine uyumun herkesi farklı şekilde etkileyebileceğini belirten uzmanlar, bu durumun aile bireyleri arasında bile anlaşmazlıklara yol açabileceğine dikkat çekiyor. Psikiyatri Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Emre Tolun Arıcı, normalleşme sürecinde herkesin yaşadığı duygunun farklı olabileceğini söyledi, ailelere önerilerde bulundu.
Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Seçil Özkan'den önemli uyarı
SAĞLIK Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Seçil Özkan, salgın döneminde toplumda 'Masayı sildim mi', 'Kapı kolunu sildim mi' diye obsesif kompulsif bozukluk (OKB) göstermeye başlayan ve önlemlerden yorulduğu için umursamaz davranan 2 uç noktanın oluştuğunu belirtti. Özkan, 'Bu 2 uç nokta çok tehlikeli. Bundan sonra yeni normale geçtiğimizde bu 2 uç noktada kalırsak tekrar 2'nci bir dalga yaşayabiliriz' dedi.
Bilim Kurulu üyesi uyardı: Bu 2 uç nokta çok tehlikeli...
SAĞLIK Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Seçil Özkan, salgın döneminde toplumda 'Masayı sildim mi', 'Kapı kolunu sildim mi' diye obsesif kompulsif bozukluk (OKB) göstermeye başlayan ve önlemlerden yorulduğu için umursamaz davranan 2 uç noktanın oluştuğunu belirtti. Özkan, 'Bu 2 uç nokta çok tehlikeli. Bundan sonra yeni normale geçtiğimizde bu 2 uç noktada kalırsak tekrar 2'nci bir dalga yaşayabiliriz' dedi.
Sürekli Olumsuza Odaklanmak Anskiyete ve Obsesif Kompulsif Bozukluğu Tetikliyor
İçinde bulunduğumuz süreçte birçok kişi aşırı kaygı, korku nedeniyle sorunlar yaşamaya başladı. Hatta anksiyete ve obsesif kompulsif bozukluk (OKB) gibi sorunlar tetiklenerek artış gösterdi. Uzm. Kl. Psk. Merve Kırna, bu süreçte kaygıları artan kişilere altın değerinde önerilerde bulundu.
Kuaföre gidecekler için 10 kural
‘Ağda, manikür ve föne hayır kesim, boya ve pediküre evet’
Bilim Kurulu Üyesi uyardı: Hasta bina sendromuna dikkat!
Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. İlhami Çelik'ten ‘hasta bina sendromu’ ile ilgili dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Çelik açıklamasında ‘Biz hep kapalı mekanlara gidip oralarda günlerimizi saatlerimizi geçiriyoruz. Bu son derece yanlış bir şey, en güzeli doğada olmak. Doğanın o temizliğini ve güzelliğini almak gerekiyor. Bence koronavirüsün en güzel yanı da bunu ortaya çıkartması’ dedi.
Hürriyet Bilim Kurulu yanıtlıyor: Titizlik risk ama şart
Nuran BECERİKLİ soruyor: Bu süreçten sonra ben OKB (obsesif-kompulsif bozukluk) olacağım diye korkuyorum. Sürekli ev silmeye başladım... Ne yapmalıyım?
Koronavirüs, OKB'li hastaları nasıl etkiledi?
Koronavirüsün negatif etkilerinden biri de bazı psikiyatrik hastalıkların görülme sıklığını arttırmasıdır. Bunlardan en sık görünenin ise OKB, diğer bir adıyla Obsesif Kompulsif Bozukluk olduğunu belirten Öğretim Görevlisi Uzman Psikolog Selin Kalabaş, konuyla ilgili önemli bilgiler verdi.
Koronavirüsten korunmak için temizlikte kullandığımız kimyasallara dikkat!
Koronavirüse karşı yapılan temizliklerde kullanılan kimyasallar konusunda uyarıda bulunan Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Tayar, "Çamaşır suyu ve tuz ruhu gibi kimyasallar karıştırılarak kullanılırsa, ortaya çıkan gazlar insanı ölüme kadar götürebilir" dedi.
Profesör uyardı: Corona Virüse karşı kullandığımız kimyasallara dikkat!
Bursa Uludağ Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Tayar, Corona Virüse karşı yapılan temizliklerde kullanılan kimyasallar konusunda uyarırken, "Çamaşır suyu ve tuz ruhu gibi kimyasallar karıştırılarak kullanılırsa ortaya çıkan gazlar insanı ölüme kadar götürebilir” dedi.
Koronavirüsün Takıntı Hastalığına Sahip Kişilere Etkisi
Temizlik takıntısı koronavirüs döneminde en sık karşılaştığımız psikolojik sorunların başında geliyor. Uzman Klinik Psikolog Gülcem Yıldırım takıntı hastalığı konusunda önemli bilgiler verdi.
"Koronavirüsü takıntı haline getirmeyin"
Psikiyatri Uzmanı Prof. Dr. Hüsnü Erkmen, yeni tip koronavirüs (COVID-19) salgını için tedbirlerin mutlaka titizlikle alınmasının önemli olduğunu ancak bunların mantık dışı takıntılar haline getirilmemesi gerektiğini bildirdi.
Koronavirüs korkusu kaygıyı tetikliyor
Virüs korkusunun insanlarda korku ve paniğe yol açtığını belirten Psikolojik Danışman Sümeyra Aydın, bu korku ile başa çıkma önerilerini sundu.
Güzellik Takıntısı Psikolojik Sorun Belirtisi Olabilir
Bakımlı olmak, istenen ve güzel bir durum iken hayatımızı etkilemeye başladığı noktada çeşitli problemler var demektir. Dış görünüşe verilen aşırı önem bazı psikolojik problemlerden kaynaklanıyor olabilir. Uzman Klinik Psikolog Fundem Ece Kaykaç konu hakkında önemli bilgiler verdi.
Riskli filmleri seviyorum
3.3 milyar dolar gişe hasılatı yapan “Alacakaranlık” serisinden sonra bağımsız filmlerde rol almayı tercih eden Robert Pattinson, şimdilerde Gotham City’nin en sevilen süper kahramanı Batman’e hayat vermenin heyecanını yaşıyor. Barbaros Tapan ünlü oyuncuyla Los Angeles’ta buluştu, filmlerini ve kariyerini konuştu.
Hafıza sildirme yöntemi nedir? Hafızayı sildirmek mümkün mü?
Hollywood yıldızlarının yanı sıra Türkiye’de de Merve Boluğur, Ceren Hindistan gibi ünlü isimlerin açıklamalarıyla gündeme gelen, 'hafıza sildirme tekniği' olarak bilinen TMU (Transkranyal Manyetik Uyarım) ya da EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing) yöntemleri, gerçekte hafızayı silmiyor.