Nobel
Nobel Haberleri
Dışişleri Bakanlığından Yunanistan'a '19 Mayıs' tepkisi
Dışişleri Bakanlığı, Yunanistan makamlarının sözde '19 Mayıs Pontus Soykırımı' açıklamalarına, "Kendi tarihiyle yüzleşemeyen Yunan liderliği, Tahkikat Komisyonu raporlarını ve Lozan Barış Antlaşması'nın savaş suçlarına ilişkin maddesinin altında yatan gerçekleri hatırlamalıdır" sözleriyle tepki gösterdi.
Türk bilim insanları doğa dostu nanoteknolojik güneş pili üretecek
İstanbul Teknik Üniversitesi Nanoteknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi bünyesinde geliştirilen projeyle nanoteknolojik malzeme olan grafen kullanılarak, güneş pili üretilmesi hedefleniyor.
19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı için 'bilim gönüllüleri' projesi
Young Guru Academy (YGA), 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı’nda ‘Bilim Gönüllüleri’ projesini başlattı. Proje kapsamında dört yıl içerisinde dünyada kaynakları kısıtlı 100 milyon çocuğu bilimle buluşturmak hedefleniyor.
Corona virüs aşısı gerginliği... Fransız ilaç şirketinin skandal açıklamasına büyük tepki
Fransa Başbakanı Edouard Philippe, koronavirüs aşısı geliştirmesi halinde ABD pazarına öncelik vereceğini açıklayan Fransız ilaç şirketi Sanofi'ye tepki gösterdi.
Koronavirüse karşı aşının ilk test iznini alan Türk doktor Uğur Şahin DHA'ya konuştu
Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs (Covid-19) can almaya devam ederken, virüse karşı küresel ölçekte aşı çalışmaları da sürüyor. Koronavirüse karşı bağışıklık kazandıracak aşının ilk test iznini alan Türk doktor Prof. Uğur Şahin Demirören Haber Ajansı'na (DHA) konuştu. Şahin yaptığı açıklamada, "ilk 8 haftada aşının 500 kişi üzerinde daha sonraki klinik deneylerde ise on binlerce insan üzerinde deneneceğini belirterek," Türkiye ile de temas halindeyiz.TUBİTAK ve TÜSEB ile görüşüyoruz. Görüşmeler olumlu geçmesi durumunda 2 ay içerisinde Türkiye’de klinik deneylere başlayabiliriz" dedi
Bizi uyarmışlardı!
Tüm dünyayı etkisine alan bir salgını konu alan kaç filme, kaç kitaba rastladınız? Vaktiyle seyrettiğimizde ya da okuduğumuzda, “Çok abartmışlar” dediğimiz ama günümüzde yaşananlardan sonra dönüp bakınca gerçeğe yakınlıklarıyla bizi hayrete düşüren eserleri birlikte hatırlayalım...
“Küçüğüm”ün çizeri Albertine'e Hans Christian Andersen Ödülü
Küçüğüm’ün çizeri Albertine, çocuk edebiyatının Nobel'i olarak kabul edilen Hans Christian Andersen 2020 Ödülü’ne değer görüldü. Ödülün sahipleri bu yıl çevrimiçi gerçekleştirilen Bolonya Çocuk Kitapları Fuarı'nda açıklandı.
‘İşletmeler kilit rol oynayacak’
Hem dünyada hem de Türkiye’de yoksul kadınlara mikrofinans desteği vererek girişimci olmalarını sağlayan Grameen Bankası kurucusu Muhammed Yunus, salgından sonraki yeniden yapılanma döneminin sosyal ve çevre odaklı bir ekonominin başlangıcı olacağını söyledi. Yunus, yeniden yapılanma döneminde işletmelerin anahtar rol oynayacağına da dikkat çekti.
Türk bilim kadınından çok önemli başarı
Dünya'nın en seçkin bilim kurumlarından Amerikan Ulusal Bilimler Akademisi’nin 157 yıllık tarihinde ilk kez bir Türk kadını ’üye’ olarak seçildi. Pittsburgh Üniversitesi Tıp Fakültesi Bilgisayar Destekli Sistem Biyolojisi Bölümü Kurucu Başkanı Prof. Dr. İvet Bahar, ilaç tasarımları üzerine çalışıyor. Şimdilerde Kovid-19’a çare olacak bir ilaç geliştirme projesinde de yer alan Prof. Dr. Bahar, 2016 yılında da ABD Başkanı Obama’nın davetlisi olarak Beyaz Saray’da bir konuşma yapmıştı.
Amerikan Ulusal Bilimler Akademisi’nde bir ilk
Amerikan Ulusal Bilimler Akademisi’nin 157 yıllık tarihinde ilk kez bir Türk kadını 'üye' olarak seçildi. Pittsburgh Üniversitesi Tıp Fakültesi Bilgisayar Destekli Sistem Biyolojisi Bölümü Kurucu Başkanı Prof. Dr. İvet Bahar, Aziz Sancar, Daron Acemoğlu, Celal Şengör ve Mustafa Özdoğan’dan sonra Akademi’nin 5'inci Türk üyesi oldu.
İlk kez Türk bilim kadını Amerikan Ulusal Bilimler Akademisi üyeliğine seçildi
Dünyanın en seçkin bilim kurumlarından Amerikan Ulusal Bilimler Akademisi'nin 157 yıllık tarihinde ilk kez bir Türk kadını 'üye' olarak seçildi. Pittsburgh Üniversitesi Tıp Fakültesi Bilgisayar Destekli Sistem Biyolojisi Bölümü Kurucu Başkanı Prof. Dr. İvet Bahar, ilaç tasarımları üzerine çalışıyor. Şimdilerde Kovid-19'a çare olacak bir ilaç geliştirme projesinde de yer alan Prof. Dr. Bahar, 2016 yılında da ABD Başkanı Obama'nın davetlisi olarak Beyaz Saray'da bir konuşma yapmıştı.
Hermann Hesse’nin doğum sancısı
Nobel ödüllü yazar Hermann Hesse’nin 23 yaşında yayımladığı kitabı ‘Hermann Lauscher’, yazarın ileride kendini bulacak ve milyonlarca kişiyi etkileyecek huzursuzluğunun ilk örneklerinden. Bir anlamda Hesse’nin kendi çocukluğuna yolculuğu.
Aşk hikâyesinden aşk mücadelesine
Yakıcı gerçekliklerin içinde her zaman büyülü bir anlatım dili yaratabilen Toni Morrison’dan okuduğumuz ‘Katran Bebek’; farklı sosyal sınıfların, aynı renklerin ve yine aynı yıkılışların hikâyesi. Pulitzer ve Nobel ödüllü yazardan, yazıldığı dönemde de hayli ses getiren, sert ve sarsıcı bir roman.
İşte salgınlara karşı milyonların hayatını kurtaran bilim insanları
Kovid-19 salgınının yayılımını durduracak aşıyı bulmak için zamana karşı yarış sürerken, tarihte milyonlarca kişinin ölümüne neden olan hastalıkların aşılarını bulan bilim insanlarının kıymeti, bu süreçte bir kez daha anlaşıldı.
Almanya’da ilk test izni Türk Profesöre
Türk bilim insanı Prof. Dr. Uğur Şahin, koronavirüse karşı umut oldu. Almanya’da aşı araştırmalarına izin veren Paul Ehrlich Enstitüsü’nün Başkanı Prof. Paul Cichutek, virüse karşı bağışıklık kazandıracak aşının ilk test iznini Prof. Şahin’in başında bulunduğu Mainz’daki BioNTech şirketine verdiklerini açıkladı.
Küresel ekonomide daralma kesin, yeniden çıkışın şekli tartışılıyor
Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını sonrası neredeyse tüm kurum, kuruluş ve ekonomistler küresel ekonomide sert bir daralmanın yaşandığı görüşünde birleşirken, pandeminin kontrol altına alınmasının ardından yeniden toparlanmanın ne kadarlık bir zamana yayılacağı ve ne şekilde gerçekleşeceği konusunda farklı değerlendirmeler öne çıkıyor.
Sağlık çalışanlarına bağışıklığı güçlendirici 300 bin kefir dağıttılar
Koronavirüsle mücadele kapmasında başlatılan yardımlara iş insanlarından da büyük destek geldi. İş insanı Fatih Altınkılıç, 1.2 milyon TL değerindeki, bağışıklığı güçlendirici etkisi bulunan 300 bin kefiri sağlık çalışanlara dağıttı. Zor şartlar altında çalışan sağlık çalışanları ise bu jest karşısında tek tek teşekkür etti.
Nobel ödüllü Fransız doktor, "Kovid-19'un Çin'de laboratuvarda üretildiğini" iddia etti
Nobel Tıp Ödülü'nü 2008'de alan Fransız doktor Luc Montagnier, yeni tip koronavirüsün (Kovid-19) Çin'in Vuhan kentindeki bir laboratuvarda üretildiğini ileri sürdü.
Chernobyl dizisinin konusu nedir? Çernobil dizisi hangi kanalda yayınlanmıştı?
Çernobil'de çıkan ve kontrol altına alınamayan yangın sonrasında Çernobil (Chernobyl ) dizisi yeni gündeme geldi. Ülkemiz de dahil olmak üzere çevre bölgede büyük bir yıkıma sebep olan Çernobil faciasını anlatan pek çok dizi ve film çekilmişti. Geçtiğimiz yıl yayınlanan 5 bölümlük mini dizi Chernobly, en çok ses getiren yapım olmuştu. Peki, Chernobyl dizisinin konusu nedir? Çernobil dizisi hangi kanalda yayınlanmıştı?
Kovid-19 aşısı geliştirme çalışmalarında ilk aşama tamamlandı
Ege Üniversitesi (EÜ) Aşı Araştırma ve Geliştirme Grubu, yeni tip koronavirüsten (Kovid-19) korunmak amacıyla başlattığı yerli DNA aşısında ilk aşama olan antijen tasarımını laboratuvar ortamında test etmeye başladı.
Nobelli yazarların fotoğrafçısı Özkök anlatıyor
İstanbul Modern, küresel koronavirüs salgını nedeniyle evde kalıp sosyal etkileşimi sınırladığımız bu günlerde dijital platformlardaki ulaşılır içeriklerine bir yenisini daha ekledi. “Lütfi Özkök: Portreler” sergisinde sanatseverlerle buluşan ‘Fil Gibi Evdeki Şair’ adlı belgesel, müzenin YouTube kanalı ve web sitesi üzerinden izlenebilir. ‘Nobelli yazarların fotoğrafçısı’ olarak Özkök’ün yaşamını anlatan belgeselin yönetmenliğini, ünlü fotoğrafçının torunu Anna Juhlin üstleniyor.
Hayatımızı güzelleştirecek 100 kitap
Nicedir merak ettiğiniz eserleri okumak, kitaplığınızda hep gözünüze çarpan ama bir türlü okumaya vakit bulamadığınız kitapları elinize almak, yeni yazarlar keşfetmek, yarım kalan klasikleri bitirmek için bundan daha iyi bir zaman olabilir mi? Jürimize danıştık, evde geçirdiğimiz zamanı daha anlamlı kılacak önerilerini sorduk. İster zamana direnen bir kitabın kapağını aralayın, ister çağdaş edebiyatın parlayan yıldızlarının izini sürün...
Koronavirüs ekosistem dengesini nasıl etkiledi?
Denge, dünya üzerindeki yaşamın ve işleyişin belki de en önemli yapı taşı. Dünya üzerindeki her sistemin bir dengeye sahip olduğu ve bu dengeyi korumak için de kendi içinde farklı sistemlere sahip olduğu, bozulan dengenin ise yeniden bir düzene getirilmesi için yıkıcı ya da yapıcı çözümlerinin olduğu göz ardı edilemeyecek türden bir gerçek. Diğer bir gerçek ise şu an dünya üzerinde iki salgının olduğu. Koronavirüs salgını ve bilimsel gerçekliğe uyum konusunda yarı sorunlu anlatıya dayanan bir korku salgını.
Pasteur Enstitüsü nerede?
Sosyal medyada bir kullanıcı corona virüsünüm Pasteur Enstitüsü tarafından üretildiğini iddia etti. Pasteur Enstitüsünde görevli araştırmacı Olivier Schwartz, Le Monde gazetesine açıklama yaparak, ortaya atılan iddiaları yalanladı.Kısa sürede binlerce kişi tarafından izlenen video ardından Pasteur Enstitüsü’nün konumu gündeme geldi. Peki, Pasteur Enstitüsü nerede?
Nobel ödüllü Prof. Dr. Aziz Sancar'ın evinin müzeye dönüştürülmesi çalışmaları sürüyor
Mardin Valiliği ve Mardin Büyükşehir Belediyesince Savur ilçesinde Nobel ödüllü Türk bilim insanı Prof. Dr. Aziz Sancar'ın doğup, büyüdüğü ve bilim insanı olma fikrinin oluştuğu evinin müzeye dönüştürülmesi çalışmaları devam ediyor.
Nobel ödüllü Prof. Dr. Aziz Sancar'ın evi müze oluyor
Mardin Valiliği ve Mardin Büyükşehir Belediyesince Savur ilçesinde Nobel ödüllü Türk bilim insanı Prof. Dr. Aziz Sancar'ın doğup, büyüdüğü ve bilim insanı olma fikrinin oluştuğu evinin müzeye dönüştürülmesi çalışmaları devam ediyor.
Nobel ödüllü Aziz Sancar'ın Mardin'deki evi müze oluyor
NOBEL ödüllü bilim insanı Prof. Dr. Aziz Sancar'ın doğduğu ve doktorluk yaptığı sırada yaşadığı Mardin'in Savur ilçesindeki evi müzeye dönüştürülüyor.
Bilimin derinlerine yolculuk
Logos serisinin ilk dört kitabı ‘Telomer Etkisi’, ‘Şekere Karşı’, ‘İklim Kumarı’ ve ‘Başlangıç Hikâyesi’ ile hem tıp hem iklim hem de evren konularında yepyeni hakikatlere erişmek mümkün...
Bilimin derinlerine yolculuk
Logos serisinin ilk dört kitabı ‘Telomer Etkisi’, ‘Şekere Karşı’, ‘İklim Kumarı’ ve ‘Başlangıç Hikâyesi’ ile hem tıp hem iklim hem de evren konularında yepyeni hakikatlere erişmek mümkün...
Ünlü oyuncu annesiyle ilgili acı gerçeği ilk kez anlattı!
Mucize Doktor dizisinin Tanju Hocası oyuncu Murat Aygen hurriyet.com.tr’ de Ferit Ömeroğlu’na çarpıcı açıklamalarda bulundu. Gittiği her ortamda kendisini doktor sandıklarını söyleyen Murat Aygen bir ödül almak istese bunun dizi oyunculuğu olmasını tercih edeceğini belirterek dizi oyunculuğunun tiyatroda oynamaktan çok daha zor olduğunu söyledi. Dizide en zorlandığı sahne sorusuna verdiği yanıtla yürekleri dağlayan Murat Aygen annesini iki buçuk yaşında bir yangında kaybettiğini ve hayatının en büyük travması olduğunu söyledi. Aygen soruya cevap olarak, “Mucize Doktor’da da aynı vakadan bir senaryo geldi. Benim hikayemi bilmeden yazılmış bir şey bu üstelik… Ben o hastayı tedavi ettim ve onunla karşılaştığımda kendimi çok kötü hissetmiştim” dedi.
Malala Yusufzay kimdir, nereli?
Pakistanlı insan hakları aktivisti Malala Yusufzay, 2012 yılında kızların okula gitmesi için kampanya yürüttüğü gerekçesiyle bir tetikçi tarafından başından vurulmuş, kafatasının bir bölümü alınıştı. Malala Yusufzay, ileride başbakan olmak istediğini söyleyerek, 'Ülkeme hizmet etmek istiyorum ve hayalim ülkemin gelişmiş bir yer olması ve her çocuğun eğitim alabilmesi' demişti. Peki, Malala Yusufzay kimdir, kaç yaşında?