Nobel
Nobel Haberleri
Rahmi Koç’a ABD’de dış politika madalyası
ABD’nin 100 yıllık düşünce kuruluşu Dış Politika Derneği (FPA), Koç Holding Onursal Başkanı Rahmi Koç’a derneğin madalyasını verdi.
Merak sayfasında bu hafta: Bilmeyenlere hediye, bilenlere müjde...
126. sayımızın Merak köşesinden herkese merhaba...
Dışişlerinden Yunanistan'a 19 Mayıs tepkisi
Dışişleri Bakanlığı, Yunanistan'da 19 Mayıs 1919'u gölgelemeye yeltenen bazı radikal grupların, Türk tarihine yönelik hayal ürünü iddialarını, Türkiye'ye yönelik nefreti körüklemeyi hedefleyen etkinliklerini ve Yunanistan'daki bazı siyasetçilerin iç politika saikleriyle tarihi olguları çarpıtan açıklamalarını kabul etmenin mümkün olmadığını bildirdi.
İran Cumhurbaşkanı Ruhani'den "referandum" açıklaması
İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, ülkenin gençlerinden siyasete katılmalarını isteyerek, ülkede ihtilaflı konularda referanduma gidilebileceğini bildirdi.
Öğrenciler 24 Mayıs’ta iklim için ayakta
Dünya çapında öğrenciler 24 Mayıs’ta iklim değişikliği için ikinci kez derslerini bırakarak protesto gösterilerine hazırlanıyor.
ABD'de 3 Türk'e "Ellis Adası Şeref Madalyası" verildi
ABD'nin en saygın ödüllerinden Ellis Adası (Ellis Island) Şeref Madalyası'na layık görülenler arasında bu yıl üç Türk de yer aldı.
Orhan Pamuk'un kaleminden " Biz, Başka Yerde"
Dünyanın en önemli sanat etkinliklerinden biri olan Venedik Bienali 58’inci Uluslararası Sanat Sergisi kapılarını açtı. Bienalin Türkiye Pavyonu’nda İnci Eviner’in ‘Biz, Başka Yerde’ adlı eseri yer alıyor. Nobel Edebiyat Ödülü sahibi yazarımız Orhan Pamuk, Eviner’in eseri üzerine bir yazı kaleme aldı.
İzmir'de sahur saat kaçta yapılacak ? İzmir ve diğer iller için sahur saatleri
Ramazan ayının beşinci gününü geride bırakmamızın ardından İzmir'de yaşayan vatandaşlar da sahur ve imsakiye bilgilerini internetten sıklıkla araştırıyor. Diyanet İşleri Başkanlığı, internet sitesi üzerinde il il sahur ve iftar saatlerini yayımlamıştı. Peki, İzmir'de sahur saat kaçta yapılacak? İşte, il il sahur saatleri ve imsakiye bilgileri.
İzmir'de sahur saat kaçta yapılacak? İl il sahur saatleri (2019 imsakiye)
Oruç ibadetinin idrak edildiği ramazan ayının gelmesi ile, sahur ve iftar saatleri de vatandaşların en sık araştırdığı konulardan biri haline geldi. İzmir'de ikamet eden vatandaşlar, sahur saatleri ile ilgili bilgilere ulaşarak, oruç ibadetini yerine getirmek istiyor. Peki, İzmir'de bu gece sahur saat kaçta yapılacak? İşte, il il sahur saatleri ve imsakiye bilgileri.
Sahurda tok tutan yiyecekler nelerdir? Sahurda sağlıklı beslenmenin püf noktaları
Müslümanlar için mübarek olan ve oruç ibadetinin idrak edildiği Ramazan ayı tüm yurtta karşılandı. Ramazan ayı ile beraber, vatandaşlar da sahur ve iftar sofralarında tüketilmesi gereken gıdalarla ilgili araştırma yapmaya başladı. Sahurda tüketilen sağlıksız besinlerle mide yorularak, sindirim sorunlarına neden olabiliyor. Peki, sahurda tok tutan yiyecekler nelerdir? İşte, o konu hakkında merak edilenler.
‘Hücre için zamanı geriye döndürmeye çalışıyoruz’
Yetişkin hücrelerin özel yöntemlerle yeniden kök hücrelere dönüştürülmesiyle, gelecekte birçok kronik ve genetik hastalığın tedavisinin kapısı aralanabilir. Moleküler biyoloji ve genetik uzmanı Doç. Dr. Tamer Önder, “Yetişkin kök hücreyi kandan, kemikten, karaciğerden vs alırsak sadece o hücre tipini yapabiliyoruz. Ama döllenmeden hemen sonra ortaya çıkan embriyonik kök hücreler, süper kahramanlar. Her türlü kök hücreye dönüşebiliyorlar. Hücre için zamanı geriye yani fabrika ayarlarına döndürmeye çalışıyoruz” dedi.
İsveç’in ‘Kraliyet Hanedanı’ ödülünü Türk akademisyen kazandı
Her yıl Nobel Edebiyat Ödüllerini veren İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi, ‘Beyinde dil ve duygu gelişimi’ çalışmalarından dolayı Türk akademisyen Dr. Hatice Zora’yı ‘Kraliyet Hanedanı’ ödülüne layık gördü. Zora, ödülünü İsveç Kralı Carl 16. Gustaf’ın elinden aldı.
Güneş görmüş gıda al makarnayı sabah ye!
O, Dr. Ayşegül Çoruhlu. Nevi şahsına münhasır bir biyokimya uzmanı. İşi, insan biyokimyası. Biz onu ‘Alkali Diyet’le tanıdık. Şimdi ‘Sirkadiyen Beslenme’yle huzurlarımızda. Hep tanışmak istiyordum, fırsat bugüneymiş. Zeki, bilgi, ilgili, meraklı ve muzip biri. Bir de çok fit. Allah’ım o nasıl bir bedendir. Röportaja üç kıyafet ve kolunda iki saatle geldi. Bana iç saatimizi ve dış saatimizi anlatabilmek için. Ben dinlediklerimden etkilendim. Tabii ki çok soru sordum, bir güne sığmadı, Salı da devam edecek.
Oktay Sinanoğlu: Milli kültür ve bilime adanan ömür
Hayatını bilime ve milli kültüre adayan, 26 yaşında "Dünyanın en genç profesörü" unvanını alan ve Türk Einstein olarak anılan Prof. Dr. Oktay Sinanoğlu, ölümünün 4. yılında anılıyor.
1918 yılında Nobel Fizik Ödülü'nü kazanan kim?
Alman fizikçi Max Planck, Kuantum Kuramı’nı geliştiren ve Termodinamik yasaları üzerine çalışan isim olarak biliniyor. Max Planck ayrıca kendi adıyla bilinen ‘Planck sabiti’ni ve ‘Planck ışınım yasası’nı buldu. Ortaya attığı kuantum kuramı ile fizik yasaları içinde devrimsel buluşlara imza atan Max Planck, 1918 yılında Nobel Fizik Ödülü'ne layık görüldü.
Albert Einstein ölüm yıl dönümünde anılıyor - Albert Einstein kimdir?
Alman teorik fizikçi Albert Einstein ölüm yıl dönümünde anılıyor. Albert Einstein hayatı boyunca 300'den fazla bilimsel makale yayınlamıştır, ayrıca 150'den fazla bilim dışı çalışmaları da olmuştur. İşte, Albert Einstein’ın hayatına ilişkin bilgiler…
AİHM’de Türkiye’yi temsil edecek... "10 yaşında kararımı vermiştim"
36 yaşında bir hukukçu. Baba, Mardin’de ‘adaletin babası’ olarak tanınıyor. Ağabey Harvard ve Stanford’dan mezun bir hukuk profesörü, siyasetçi. Hedefini koyduğunda henüz 10 yaşında olan Doç. Dr. Saadet Yüksel, geçen hafta Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) yargıçlığına seçilerek burada görev yapacak en genç yargıç oldu. Türkiye’nin iki yıl önce emekliliği gelen Işıl Karakaş yerine seçilecek yargıç için sunduğu aday listeleri üç kez reddedilmişti. “Hedefim Türkiye dahil Avrupa Konseyi üyesi devletlerde ve tüm Avrupa’da insan haklarının gelişimine katkı sağlayacak kararlara imza atmak” diyen Saadet Yüksel, hayatını ve kendisini başarıya taşıyan yolu ilk kez Hürriyet’e anlattı.
Kanserin DNA'daki parmak izini arıyorlar
Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden bir grup bilim insanı, DNA parmak izinden bağırsak kanserlerinin tanısı ve tedavisinde de yararlanıyor.
Fizik dünyasının evrensel değeri: Feza Gürsey
Fizik alanında yaptığı çalışmalarla bilim dünyasında adından söz ettiren Feza Gürsey, vefatının 27. yılında anılıyor.
"Eczacılık Ürünleri İhracatı"nın yıldızı Nobel oldu
İKMİB İhracatın Yıldızları Ödül Töreni İstanbul’da gerçekleştirildi. Nobel İlaç, 2018 yılında yaptığı 65.6 milyon dolar ihracat ile “Eczacılık Ürünleri İhracatı” kategorisinde birincilik ödülüne layık görüldü.
13. Uluslararası Robot Yarışması başladı
MEB tarafından düzenlenen 13. Uluslararası Robot Yarışması'nda, Milli Mücadele'nin başlangıcının 100'üncü yıl dönümü dolayısıyla Samsun'un ev sahipliğinde, 17 ülkeden 5 bin 999 yarışmacıya ait 3 bin 848 robot yarışıyor.
Dünyaca ünlü Türk profesör Türkiye'de bilim insanlarıyla buluşacak
Moleküler tarım ve yaşam bilimleri alanının dünyaca tanınan 40 bilim insanı ve Prof. Dr. Gökhan Hotamışlıgil, Adana'da 10-13 Nisan'da düzenlenecek uluslararası kongrede bir araya gelecek.
Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Aziz Sancar ile görüştü
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD temasları kapsamında gittiği Kuzey Carolina'da, Nobel ödüllü bilim insanı Aziz Sancar ile bir araya geldi.
Tersine beyin göçüne en çok ilgi mühendislerden
Çalışmalarını yurt dışında sürdüren bilim insanlarının Türkiye'ye dönmelerini teşvik etmek amacıyla hayata geçirilen Uluslararası Lider Araştırmacılar Programı'na en çok ilgi mühendislik bilimlerinde çalışanlardan geldi.
Tersine beyin göçüne en çok başvuru ABD, İngiltere ve Almanya’dan!
Çalışmalarını yurt dışında sürdüren bilim insanlarının Türkiye’ye dönmelerini teşvik etmek amacıyla hayata geçirilen Uluslararası Lider Araştırmacılar Programı’na yapılan başvuruların detayları belli oldu. En çok başvuru ABD, İngiltere ve Almanya’dan gelirken en çok tercih edilen firmalar, Arçelik, TUSAŞ ve Nobel İlaç oldu.
Son dakika... Bakan Çavuşoğlu'ndan Venezuela açıklaması
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ankara'ya resmi bir ziyaret gerçekleştiren Venezuelalı mevkidaşı Jorge Arreaza ile ortak basın toplantısı düzenledi.
Greta’ya Almanya’dan ödül
Almanya’da her yıl televizyon ve sinema dünyasından başarılı isimlere verilen ‘Altın Kamera Özel Ödülü’ ödülü, bu yıl, dünyanın en genç aktivisti olarak tanınan İsveçli 16 yaşındaki çevreci Greta Thunberg verildi.
Bulut çözümleri ödüllendirildi
Üst düzey bilgi teknolojisi (BT) yöneticilerini buluşturan “IDC Multi Cloud Summit” etkinliğinde IDC Cloud Ödülleri sahiplerini buldu.
Tersine beyin göçü başladı
Dünyada ses getiren projelere imza atan parlak zekâların Türkiye’de çalışmasını teşvik etmek için hayata geçirilen ‘Lider Araştırmacılar Programı’na 200’den fazla başvuru geldi. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, “Başvuranlar arasında dünyanın önde gelen üniversitelerinden, Harvard, MIT, Stanford, Oxford, Cambridge, Imperial College, Yale’den araştırmacılarımız ve profesörlerimiz var” dedi.
Varank: Bilimin öncüleri Türkiye'de bilim yapmaya 'evet' dedi
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, "Bilimin öncüleri, Türkiye'de bilim yapmaya 'evet' dedi. Dünyanın en iyi araştırmacıları ülkemize taşınmaya karar verdi." dedi.
Son dakika... Bakan Varank açıkladı: 30'u aşkın ülkeden başvuru aldık
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank: "Lider Araştırmacılar Programı'na bugün itibarıyla gurur duyarak açıklıyorum ki; 30'u aşkın ülkeden başvuru aldık. Dünyanın en iyi 100 üniversitesinden 200’den fazla araştırmacı Türkiye’de araştırmalarını sürdürecek. 2007'de Hükümetler Arası İklim Değişikliği panelinde yer alıp, ekipçe Nobel Barış Ödülü'nü almış bir profesör de programımıza başvurdu" açıklamasında bulundu.
'Bilgisayar biliminin Nobel'i' yapay zekanın öncülerine verildi
A.M. Turing Ödülü, yapay sinir ağları ve derin öğrenme kavramlarını bilgisayar bilimine uyarlayan çalışmaları dolayısıyla Kanadalı Yoshua Bengio, İngiliz Geoffrey Hinton ve Fransız Yann LeCun arasında paylaştırıldı.
Maaşının yüzde 80’i yoksul öğrencilere
Eğitimin Nobel’i olarak görülen ‘Küresel Öğretmen Ödülü’nü bu yıl Kenya’dan Peter Tabichi kazandı. Aylık gelirinin yüzde 80’ini görev yaptığı köy okulundaki yoksul öğrencileri için harcayan Tabichi, 1 milyon dolarlık ödülün sahibi oldu. Tabichi, ödülünü 24 Mart’ta Dubai’de düzenlenen törende Avustralyalı aktör Hugh Jackman’dan aldı.
Bizi öldürmelerini diliyorduk
Nadia Murad, Irak’ın Koço köyünde, 11 çocuklu bir ailenin en küçüğü olarak doğdu. 2014’te, o 21 yaşındayken bir gecede hayatı korku filmine döndü: Annesi ve abileri öldürüldü, erkek yeğenleri IŞİD militanı yapılmak üzere kaçırıldı. Kendisi, kız kardeşleri ve kız yeğenleri üç ay boyunca esir tutuldu, defalarca tecavüze uğradılar. Nadia Murad yaşadıklarını ‘Son Kız: Esaretimin Hikâyesi ve IŞİD’le Mücadelem’ adlı kitapta kaleme aldı. Murad, dünya üzerinde hikâyesi onunkine benzeyen son kız olmak istiyor.
Türk rektöre ABD’den ödül
İstanbul’da bir vakıf üniversitesinin rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan, ABD merkezli Beyin Haritalama Vakfı tarafından, 2019 ‘Golden Axon Liderlik Ödülü’ne layık görüldü. Prof. Tarhan’a ödülü, Los Angeles’ta düzenlenen törende takdim edildi.
Eğitimin Nobeli’nde adayları açıkladı
Eğitimin Nobel’i olarak bilinen Küresel Öğretmen Ödülü’nde 10 finalisti ABD’li aktör Hugh Jackman açıkladı. Dünyada eğitimcilere verilen en prestijli ödüllerden biri olarak görülen Küresel Öğretmen Ödülü’nde ilk 10’daki isimler belli oldu.