Özenle kurulan iftar ve sahur sofralarının yeri bir başka... Sevdiklerimizi bir araya getirecek o yemekleri pişirirken sağlığımızı koruyacak seçimler yapmak da bir o kadar önemli. Beslenme uzmanı Berrin Yiğit kan şekerini dengede tutacak, protein ve sebze yönünden zengin tabaklara yönelmemizi öneriyor.
#RamazanDünyanın en büyük elmacık kemiklerine sahip Ukraynalı model Anastasia Pokreshchuk yeni bir estetik daha yaptırmak için İstanbul'a geldi. Kalça operasyonu geçiren model yaptırdığı estetikleri ve ne hissettiğini anlattı.
#Anastasia PokreshchukÇok yakında ailemiz ve dostlarla bir masa etrafında toplanıp güzel dileklerle karşılayacağız yeni yılı… Hem afiyetle yenecek hem de o güzel sofraları süsleyecek yenebilen dekor tariflerimi paylaşmak istedim bu hafta. Çikolata, meyve, peynir gibi basit malzemelerle yapılan bu süsler şık olduğu kadar lezzetli de…
#Gülay Barbaros AltanHassasiyetimiz olsun olmasın arpa, çavdar ve buğday gibi unlardaki protein çeşidi glüten, hemen herkesin gündeminde. Yazarımız Dr. Ayça Kaya’ya kimlerin tüketip tüketmemesi gerektiğini sorduk ve glütensiz beslenme hakkında doğru bilinen yanlışları öğrendik. 10 yıldır glütensiz beslenen eğitmen şef Burak Özbay’dan glütensiz tatlı-tuzlu tarifler aldık...
#Glutensiz BesinBazen soğanlı piyazını yapıp nar pekmeziyle tatlandırıyorum, bazen patates salatasına katıyorum. Semizotu veya yaşadığım Gaziantep’teki adıyla pirpirimin zeytinyağlı ve etli yemeği de nefis... Bu yemekler kurutulmuş pirpirimle de pişirilebiliyor. Semizotunu genelde yoğurtla karıştırıp yeriz ama bir de turşusunu kurun... Yemeklerin yanında soğuk soğuk yemesi de çok zevkli.
#SemizotuOynadığı rollerle hep büyüledi. Afife Tiyatro Ödülleri’nden Altın Koza’ya kadar birçok ödül kazandı. Hem bağımsız hem popüler işlerin yıldızı oldu. Magazinden uzak durdu. Ama şu sıralar yönetmen Berkun Oya’yla evliliği ve 7,5 aylık hamileliğiyle de gündemde. Funda Eryiğit’le İstanbul Film Festivali’nde gösterilen ‘Boğa Boğa’ filmi ve ‘Kavur’ belgeseli vesilesiyle buluştuk; anne olma hazırlığını, projelerini, değişmeye başlayan hayatını ve evliliğini konuştuk. Eryiğit: “Evlilik aradaki güven bağını pekiştiren, tazeleyen bir şey.”
#Funda EryiğitErol Evgin yıllardır durmadan üretiyor. Dinleyicisine hep yeni bir şeyler vermek istiyor. Şimdilerde Cumhuriyet’in 100’üncü yılı için ‘100 Yılda Yüz Akıyla’ isimli bir marş hazırladı. Bu marşın bir de turnesi olacak. Evgin’le buluştuk; hiç değişmeyen fiziğini, projelerini, aşkı ve günümüz müziğini konuştuk: “Akılda kalıcı ama çok günübirlik şeyler. Ömürlük şarkılar değil, mevsimlik bile değil yani.”
#Erol EvginSağlıklı beslenme denince akla hemen tatsız, lezzetten yoksun yemekler geliyor. Oysa günümüzde hızla popülerleşen yeni nesil airfryer’larla bu algı çoktan yıkıldı. Çok az yağ kullanarak hem lezzetli hem de faydalı ve az kalorili lezzetler pişirmek çok kolay. Bu aletlerin meyve kurutma ve taze otları baharat yapabilme özelliklerini de sık sık kullanıyorum…
#İslim KebabıGünler kısalıp hava soğurken hayatı kimimiz daha kasvetli algılayabiliyoruz. Ama biliyoruz ki düşüncelerimiz duygularımızı etkiliyor. Bakış açımızı biraz değiştirir, elimizdeki kaynaklarla neler yapabileceğimizi fark edersek yeni mevsime yenilenmiş halde girebiliriz.
#DepresyonGüzelce temizlediğim mantarları biraz fındık yağıyla çok sıcak tavada sotelemeyi seviyorum. Ocaktan almadan tuz, taze kekik, taze çekilmiş karabiber ve ezilmiş sarımsak da ekleyip tatlandırıyorum. Bazen üzerine yumurta kırıp getiriyorum sofraya, bazen etin üstünde servis ediyorum. Buğday risotto’yu mantar soteyle lezzetlendirmek de şahane oluyor. Mantar çorbasından mantarlı lazanyaya daha pek çok nefis önerim var.
#MantarKanal D’nin sevilen yarışma programı “Gelinim Mutfakta” yeni sezona iddialı bir başlangıç yaptı. Hafta içi her gün izleyiciyle buluşan programın sunucusu Nursel Ergin, “Gelinim Mutfakta’nın 5’inci sezonu... Oldukça fenomen bir yarışma, saatinde lider... Yine bu sezona bomba gibi hazırlandık ve kaldığımız yerden devam etmeyi planlıyoruz” diye konuştu.
#Nursel ErginHem lezzeti hem de rengiyle her mevsim sofralarımızı süslüyorlar. Bazen kızarmış ekmeğe terayağıyla birlikte sürüp yiyoruz, bazen de lor peynirinin üzerine dökerek... Kimilerine göre peynir tabaklarının da mutlak eşlikçisi onlar. Mevsim meyve ve sebzeleriyle çeşit çeşit reçel kaynatmanın tam zamanı. Kakuleli patlıcan reçelinden gece bekletmeden hazırlayabileceğimiz böğürtlen reçeline 9 önerimiz var.
#KayısıSalatalar hayatımızın vazgeçilmez bir parçası... Özellikle yaz aylarında, sebze-meyve ve ot çeşitlerinin bollaşmasıyla çok farklı çeşitte salatalar hazırlayabiliyoruz. Genellikle üzüm veya elma sirkesiyle tatlandırsak da erik, incir, nar, vişne gibi meyvelerden yapılan sirkelerle ve kaliteli bir zeytinyağıyla salatalarımıza ‘şef dokunuşu’ yapmak mümkün. Üstelik yazarımız Berrin Yiğit’e göre, sirke ve zeytinyağı sadece aldığımız lezzeti ikiye katlamakla kalmıyor, bizi kronik hastalıklardan da koruyor.
#SalataGlütensiz beslenmeyi karbonhidrat azaltmak sanan da var, sıvı ağırlıklı beslenerek zayıflamaya çalışan da... Uzun süre aç kalıp yemek yeme sürecinde yüksek kalorili yiyeceklere yönelenler de cabası... Bu hafta beslenme hatalarından bahsedeceğim ve çözüm önerilerimi anlatacağım.
#GlütenKadın hastalıkları ve doğum uzmanı Prof. Dr. Zehra Neşe Kavak ‘Kadın Olmak & Ötesi’ kitabıyla kadın sağlığı hakkında kapsamlı ve kolay anlaşılır bir rehber hazırladı. Kitap kadın okuruna ergenlik döneminden itibaren kendi bedenini tanımasını öneriyor. Prof. Dr. Kavak toplumdaki asıl yanlışınsa “Kariyer de yaparım, çocuk da” telaşı olduğunu dile getiriyor: “Hangisi önceliğinizse diğeri aceleye geliyor. Kadınlar önce kendilerinin ne istediğine bakmalı.”
#Prof. Dr. Zehra Neşe KavakBayram sabahında sofra daha bir özenli kurulur, tüm aile o sofrada buluşur, yediklerimizin tadı da bir başka olur. Üstelik, Ezine peynirinden Gemlik zeytinine, Anzer balından Kayseri sucuğuna kahvaltımıza sınıf atlatacak pek çok coğrafi işaretli ürünümüz de var. Sahrap Soysal yöresel bayram kahvaltılarımızı anlatıyor, ‘Kahvaltı’ kitabının yazarı Ebru Erke coğrafi işaretli ürünlerle yapılabilecek tarifler veriyor.
#Ramazan