Moğolistan
Moğolistan, Doğu ve Orta Asya'da bulunan denize kıyısı olmayan bağımsız bir ülkedir. Ülkenin kuzeyinde Rusya, güneyinde, doğusunda ve batısında Çin Halk Cumhuriyeti vardır. Moğolistan'ın Kazakistan'a sınırı olmamasına rağmen ülkenin en batısı Kazakistan'ın doğu ucuna birkaç kilometre uzaktadır. Ulanbatur, başkent ve ülkenin en büyük şehri olup yaklaşık olarak burada ülke nüfusun %38'i yaşamaktadır. Moğolistan'ın siyasal sistemi parlamenter cumhuriyettir.
Moğolistan Haberleri
Civilization VI için önemli güncelleme
Beşinci DLC paketi Civilization VI New Frontier Pass: Vietnam & Kublai Khan Pack, 28 Ocak Perşembe günü oyunculara sunuluyor.
BATI AKDENİZ DÜNYAYI DOYURDU
Merkez bankaları pandemide 207 defa faiz indirdi
Koronavirüs salgınıyla mücadele edilen ve literatüre "Büyük Duruş" olarak geçen 2020'de, merkez bankaları ekonomiyi desteklemek amacıyla yılbaşından itibaren faiz indirim yarışına girdi.
Issız ormanlarda yaşayan 'Kayıp Türkler'! "Yaşam tarzları beni çok etkiledi, kirlenmesin diye nehirlerde ellerini bile yıkamıyorlar"
Türkçe’nin bir lehçesini konuşan bu kabilenin adı Dukhalar… Bir başka deyişle ise Tsaatan halkı. 'Kayıp Türkler' olarak da bilinen bu topluluk, avlarını paylaşarak, ormanlardan yemiş toplayarak doğayla uyum içinde yaşıyorlar.
THY’nin Ocak ayı uçuş planı belli oldu
Koronavirüs nedeniyle uçuşlarını bir süre durduran 11 Haziran itibariyle yurt dışı uçuşlarına kademeli olarak başlayan Türk Hava Yollarının (THY) 2021 yılı Ocak ayı uçuş planı belli oldu.
Moğolistan'da dünya yüksek hava basıncı rekoru iddiası
Moğolistan'da dünya yüksek hava basıncı rekorunun kırılmış olabileceği bildirildi. ABD basınında çıkan habere göre, Moğolistan'ın Tsetsen-Uul bölgesinde deniz seviyesinde 1094,3 milibarlık yüksek hava basıncı ölçüldü. Basınca eşlik eden hava sıcaklığının ise sıfırın altında 45,5 santigrat olduğu tespit edildi.
Tuva'da bir Türk Adası… 1300 yıldır kimse neden yapıldığını bilmiyor
Bugünkü Rusya Federasyonu'na bağlı Tuva Özerk Cumhuriyeti'nde, Tere Gölü'nün barındırdığı ada üzerinde 1300 yıllık Porbajın Sarayı'nın kalıntıları bulunuyor. Sularında balıkların oynaştığı dupduru bir göl ve zamana direnen duvarları ve o gölde yansıyan bir kale... Burası gerçekten çok ilginç. İşte bir Türk ada kenti olan Porbajın hakkında ilginç bilgiler…
Issızlığın ortasında bir avuç Türk! Türkiye'nin iki katı büyüklüğündeki yerde 800 kişi kaldılar...
Moğolistan'ın en kuzeyinde, Güney Sibirya'da ıssızlığın ortasında bir avuç Türk. Türkiye'nin iki katı büyüklüğündeki Moğolistan'da sayıları sadece 800 kadar. Duha Türkleri, dünyada nüfusun en seyrek olduğu yerlerden birinde geyik sürüleriyle izole bir hayat sürdürüyor. İşte Duha Türkleri hakkında detaylar...
Ay’dan alınan taş örnekleri Pekin’e ulaştı
Çin’in "Çang’ı-5" uzay aracı tarafından Ay’dan alınan taş ve toprak örnekleri 44 yıl sonra başkent Pekin’e ulaştı.
Son dakika...44 yılın ardından ilk örnekler getirildi!
Son dakika haberleri...Çin’in "Chang'e 5" uzay aracı tarafından Ay’dan alınan taş ve toprak örneklerinin 44 yıl sonra başkent Pekin’e ulaştığı bildirildi. Benzer bir görevi en son Sovyetleri Birliği yaklaşık 44 yıl önce başarmıştı.
Çin, Ay üzerinden örnek getiren üçüncü ülke oldu
Çin'in insansız uzay aracında bulunan Change-5 sondası, bu sabah erken saatlerde dünyanın uydusu Aydan aldığı taş örneklerini Dünyaya getirdi. Çin, Aydan örnek getiren üçüncü ülke oldu.
Çin'in uzay aracı Ay'dan örnek topladı, Dünya'ya döndü
Çin'in Ay'dan taş ve toprak örnekleri toplamak üzere yolladığı "Çang'ı-5" uzay aracının Dünya'ya döndüğü bildirildi.
Kyoto Protokolü nedir? Kyoto Protokolü amacı, maddeleri ve imzalayan ülkeler
Kyoto Protokolü, sera etkisine neden olan gazların kullanımını azaltmak amacıyla hazırlanmış bir anlaşmadır. Anlaşmanın maddeleri 1992 yılında oluşturulmuş, protokol ise 11 Aralık 1997 tarihinde imzalanmıştır. Bu protokol ile birlikte, çevreye ve atmosfere zarar veren gazların kullanımı %5'e çekilmiştir. Kyoto protokolünün amacı ve maddeleri nelerdir? Protokolü hangi ülkeler imzaladı? Sizin için derledik.
Son dakika... Washington Büyükelçiliği'ne atama... AFAD Başkanı Güllüoğlu'na yeni görev
Türkiye'nin Washington Büyükelçiliği görevine, Tokyo Büyükelçisi Hasan Murat Mercan getirildi. AFAD Başkanı Mehmet Güllüoğlu ise Türkiye'nin Tanzanya'daki Darüsselam Büyükelçiliği görevine getirildi.
Hindistan, Çin ve Güney Kore'de Kovid-19 salgınına ilişkin gelişmeler
Yeni tip koronavirüs (Kovid19) salgınından en fazla etkilenen ülkelerden Hindistan'da günlük vaka sayısı 30 binlere düşerken, Güney Kore'de yeni vaka sayısı yükselmeye devam ediyor, Çin'de ise salgın kontrollü seyrediyor.
15 maddede seyahatin geleceği
Pandeminin olumsuz etkilediği sektörlerin başında turizm geliyor. Sektördeki ekonomik veriler şu anda tepetaklak olsa da seyahat etme arzusu ortadan kalkmayacak. The New York Times, seyahat dünyasının nasıl değişebileceğini anlamak için uzmanlarla görüştü. Seyahatin geleceğiyle ilgili dikkat çekici öngörüler ve değişimler var: Temassız oteller, gezmeyen, demirlemiş cruise’lar geliyor...
Çin'in uzay aracı örnekleri topladı, Ay'dan ayrıldı
Çin'in Çang'ı-5 keşif aracı topladığı toprak örneklerini Dünya'ya getirmek üzere Ay'dan ayrıldı.
Hindistan, Çin ve Güney Kore'de Kovid-19 salgınına ilişkin gelişmeler
Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınından en fazla etkilenen ülkelerden Hindistan'da günlük vaka sayısı 40 binlerin altına düşerken, Güney Kore'de yine 500'ün üzerinde yeni vaka tespit edildi, Çin'de ise salgın kontrollü seyrediyor.
Hindistan'da Kovid-19 vaka ve ölü sayılarında değişiklik yaşanmıyor
Yeni tip koronavirüs salgınından en fazla etkilenen ülkelerden Hindistan'da vaka ve ölü sayısında son haftalarda önemli bir değişiklik yaşanmazken, vaka sayıları Güney Kore'de son günlerde 400-500 civarında, Çin'de ise salgın "kontrollü" seyrediyor.
Çin'in uzay aracı 112 saat uçtu, Ay'ın yörüngesine girdi
Çin'in uzaya gönderdiği Çang'ı-5 keşif aracı, Ay'ın yörüngesine girdi.
Güney Kore'de vakalar son 8 ayın en yüksek seviyesine çıktı!
Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınından en fazla etkilenen ülkelerden Hindistan'da vaka ve ölü sayısında son haftalarda önemli bir değişiklik yaşanmazken, Güney Kore'de günlük vaka artışı 8 ayın en yüksek seviyesine çıktı, Çin'de ise salgın kontrollü seyrediyor.
100 ülkede yemekleri lezzetlendirdi
Türkiye’de üretilen ve dünya mutfaklarının vazgeçilmez lezzetlerinden olan pul biber, aralarında ABD, Almanya, İngiltere, Rusya, Suudi Arabistan, Küba ve Malezya’nın da bulunduğu 100 ülkenin mutfaklarında yemeklere tat kattı.
Hindistan'da Kovid-19'dan 550 kişi hayatını kaybetti
Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınından en fazla etkilenen ülkelerden Hindistan'da vaka ve ölüm sayıları azalmaya devam ederken, Çin'de kontrollü seyrediyor, Güney Kore'de de günlük vaka artışı 100'ün üzerinde gerçekleşiyor.
Hindistan ve Çin'de Kovid-19 salgınına ilişkin gelişmeler
Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınından en fazla etkilenen ülkelerden Hindistan'da vaka ve ölü sayıları yüksek seyrederken, Çin'de salgının kontrol altında olduğu gözleniyor.
Modern dünyanın yerli Don Kişot’u
Para biriktirse bolluk içinde yaşardı ama öyle yapmadı. Köy çocuklarını okuttu, evlenemeyenlerin düğününü yaptı, ağaç dikti, 40 yıldır köy köy dolaşıp doğru tarımı anlattı. TEMA gönüllüsü, çiftçi ve sosyal girişimci Tanfer Dinler ile konuştuk.
Hindistan ve Çin'de Kovid-19 salgını
Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınından en fazla etkilenen ülkelerden Hindistan'da vaka ve ölümler artışını sürdürürken, Çin'de salgın kontrollü seyrediyor.
Maniheizm nedir? Mani dini ne zaman ve nasıl ortaya çıkmıştır? Maniheizm ve tarihi hakkında bilgi
Maniheizm, 3. yüzyılda ortaya çıkmış bir dindir. Adını kurucusu Mani'den alan din Mezopotamya'nın güney kesiminde ortaya çıkmış, zamanla Uzak Doğu'da ve Avrupa'da yayılmıştır. Maiheizm nedir ve nasıl ortaya çıktı? Sizin için ayrıntılı bir şekilde araştırdık.
Kuzey Kore yönetimi halkı uyardı: 'Çin'den gelen tozda koronavirüs var, evden çıkmayın'
Kuzey Kore'de, Çin'den geldiği ve ülkeye koronavirüs getireceği söylenen "sarı toz" bulutu nedeniyle halka evlerinden çıkmama uyarısı yapıldı.
Son dakika... THY Kasım ayı uçuş planını açıkladı
Koronavirüs nedeniyle 11 Haziran itibariyle yurt dışı uçuşlarına kademeli olarak başlayan Türk Hava Yollarının (THY) Kasım ayı uçuş planı belli oldu. Bu kapsamda THY, Kasım ayında Hindistan, Arjantin, Kolombiya ve Suudi Arabistan’a tarifeli seferler başlatmayı planlıyor.
Orhun kitabeleri nerede ve kime hangi devlete aittir? Orhun abideleri dili, önemi ve özellikleri
Orhun Kitabeleri 8. yüzyılda Orhun alfabesi ile yazılmış eserlerdir. Göktürk yazıtları ve Orhun Abideleri ismiyle de bilinen yapıtlar altı tanedir. Tonyukuk Anıtı en eski kitabe olup 716 yılında dikilmiştir. Yapılan araştırmalar sonucunda Kül Tigin abidesinin 732 ve Bilge Kağan Anıtının 735 yılında dikildiği tespit edilmiştir. Orhun Kitabelere nerede, özellikleri neler? Sizin için tüm detaylarıyla araştırdık.
Şamanizm nedir? Şamanist ne demek? Şamanizm özellikleri, tarihi ve ritüelleri hakkında bilgi
İnsanlık tarihi kadar eski olan Şamanizm, tek tanrılı bir din ve bir inanç sistemidir. Şamanizme özgü birçok ritüel ve adet bulunmaktadır. Bu ritüellerden bazıları günümüze kadar ulaşmıştır ve halen uygulanmaktadır. Şamanist ne demek, Şamanizm özellikleri nelerdir? Merak edenler için detaylı bir şekilde araştırdık.
Bubonik veba nedir? Çin'de görülen bubonik veba nasıl bulaşır?
Bubonik veba adıyla bilinen ve geçtiğimiz yüzyıllarda dünya genelinde 25 milyon kişinin ölümüne neden olan bulaşıcı hastalık, aylar önce Çin'de görülmesinin üzerine bu kez Moğolistan'da tespit edildi. Yüksek ateş, üşüme, baş ağrısı, ishal ve lenf bezlerinin şişmesi gibi belirtiler gösteren bubonik veba, insanlara çeşitli yollarla bulaşabiliyor. Peki, bubonik veba nedir ve belirtileri nelerdir? İşte, bubonik vebanın insanlara bulaşma süreci hakkında detaylı bilgiler
Son dakika... Şişli'de kâbus evi! Pencereden yardım istedi, dehşet ortaya çıktı
İstanbul Şişli'de bir binada kalan Moğolistanlı kadının birlikte olduğu aynı ülke vatandaşının 1 aydan bu yana işkencesine maruz kaldığı iddia edildi. Kadının pencereden yardım için bağırmasının ardından komşuların ihbarı üzerine sevk edilen ekipler, yaralı kadın ile bileklerini kesen adamı kanlar içerisinde bularak hastaneye kaldırdı.
Türk kültürünü tanıtmak için bisikletiyle ülke ülke geziyor
Almanya'dan Türk kültürünü tanıtmak için bisikletiyle yola çıkan inşaat mühendisi Recai Pak (46), 6 ülke geçtikten sonra 42 günde Türkiye’ye ulaştı. Annesinin memleketi olan Kocaeli’de mola veren Pak, bisikletiyle Moğolistan’a kadar gitmeyi planlıyor.
Nesli tükenmiş hayvanlar nelerdir? Nesli tükenmiş hayvanlar isimleri listesi ve hakkında bilgi
Nesli tükenen hayvanlar her zaman merak konusu olan bir durumdur. Pek çok insan, bu konu hakkında bilgi edinmek için bazı araştırmalar yapmaktadırlar. Peki, nesli tükenen hayvanlar hangileridir? Nesli tükenen hayvanların isimleri nelerdir? İşte, tüm detaylar.
Rusya Vizesi nasıl alınır? Rusya Vizesi başvuru ücreti ve gerekli evraklar listesi (2020)
Konum olarak Avrasya'nın kuzey kısmında yer alan Rusya federasyonu, toprak açısından dünyanın en büyük ülkesidir. Finlandiya, Norveç, Moğolistan, Çin, Azerbaycan ve Gürcistan ile sınır komşusudur. Bordo pasaportu olan Türk vatandaşları, Rusya'ya giriş yapmadan önce pasaporta tabi olurlar. Rusya vizesi ücreti nedir, başvuru nasıl yapılır, istenen evraklar hangileri, kaç günde çıkar sorularına cevapları derledik.
Rusya Vizesi Nasıl Alınır? Rusya Vizesi Başvuru Ücreti Ve Gerekli Evraklar Listesi (2020)
Konum olarak Avrasya'nın kuzey kısmında yer alan Rusya federasyonu, toprak açısından dünyanın en büyük ülkesidir. Finlandiya, Norveç, Moğolistan, Çin, Azerbaycan ve Gürcistan ile sınır komşusudur. Bordo pasaportu olan Türk vatandaşları, Rusya'ya giriş yapmadan önce pasaporta tabi olurlar. Rusya vizesi ücreti nedir, başvuru nasıl yapılır, istenen evraklar hangileri, kaç günde çıkar sorularına cevapları derledik.
Hevsel'de, uzun kulaklı çöl kirpisi görüldü
DİYARBAKIR'da, UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'nde bulunan Hevsel Bahçeleri'nde, Nesli Tükenme Tehlikesi Altında Olan Türlerin (IUCN) Kırmızı Listesi'nde yer alan uzun kulaklı çöl kirpisi görüldü.
Göktürk Devleti tarihi - Göktürklar Kuruluşu, Kurucusu, Hükümdarları, Sınırları Ve Yıkılışı hakkında özet bilgi
Büyük Hun İmparatorluğu döneminde Orta Asya’da göçebe hayatı yaşayan Türkler, Hun İmparatorluğunun yıkılmasıyla birlikte Göktürk Devletini kurarak yerleşik düzene geçmişlerdir. Orta Asya’da Türk medeniyetinin ve kültürünün temelini atan bu devlet hakkında detaylı bilgiyi sizler için derledik.
Asya Hun İmparatorluğu tarihi - Büyük Hun Devleti Kuruluşu, Kurucusu, Hükümdarları, Sınırları Ve Yıkılışı hakkında özet bilgi
Ön Türk boyları olan Hunlar, Orta Asya’da Tanrı Dağları ve çevresinde kabileler halinde yaşamlarını sürdürüyorlardı. Diğer kabilelerle zaman zaman savaşlara da giren Hunlar, güçlü olmak ve varlıklarını sürdürebilmek için Teoman önderliğinde Büyük Hun İmparatorluğunu kurdular. Bu yazımızda Büyük Hun İmparatorluğu hakkında detaylı bilgiyi bulabilirsiniz.
2. Göktürk Devleti tarihi - Kutluklar Kuruluşu, Kurucusu, Hükümdarları, Sınırları Ve Yıkılışı hakkında özet bilgi
2. Göktürk Devleti tarih araştırmacılarının ve tarihe ilgi duyanların araştırdığı konuların başında gelmektedir. Özellikle Türk Tarihi hakkında araştırma yapmak isteyenlerin merak ettiği konuların başında gelmektedir. 2. Göktürk Devleti tarihi, kuruluşu, kurucusu, hükümdarları, sınırları ve yıkılışı nasıl gerçekleşmiştir? Konu hakkında detaylı araştırmaları derledik.
Dünyanın bir ucundaki 'Kayıp Türkler'! 500 kişi kaldılar şimdi ise...
Moğolistan’ın Sayan Dağları’nda ren geyiği ve kurtlarla birlikte göçebe hayat süren ve Türkçe’nin bir lehçesini konuşan bu kabilenin adı Dukhalar… Bir başka deyişle ise Tsaatan halkı… 500 kişi kalan ve 'Kayıp Türkler' olarak da bilinen Dukhalar, avlarını paylaşarak, ormanlardan yemiş toplayarak doğayla uyum içinde yaşıyorlar. Dukhaların bir diğer ilginç özelliği de aile reisinin kadınlardan oluşması… İşte Dukhaların ilginç hayatları…
THY’nin eylül ayı uçuş planı açıklandı
KORONAVİRÜS nedeniyle 11 Haziran itibariyle yurt dışı uçuşlarına kademeli olarak başlayan Türk Hava Yolları’nın (THY) Eylül ayı uçuş planı belli oldu. Bu kapsamda 19 Temmuz’da tekrar askıya alınan İran uçuşları da 1 Eylül itibariyle Tahran, Şiraz, Tebriz ve Meşhed seferleri olarak yeniden planlamaya dahil edildi.
Moğolistan’da hortum felaketi: 33 yaralı
Çin’in İç Moğolistan bölgesinde meydana gelen hortumda 33 kişi yaralandı.Çin’in İç Moğolistan bölgesindeki Baotou şehrinde bulunan Darhan Banner bölgesinde dün öğleden sonra çıkan hortum nedeni ile 3’ü ağır 33 kişi yaralandı. Hortumun vurduğu bölgede bulunan 100 yurt (çadır) hasar gördü. Yetkililer, arama-kurtarma çalışmalarının devam ettiğini aktarırken, ağır yaralı olan 3 kişinin durumunun stabil olduğunu açıkladı.
Çin'de bu kez de hıyarcıklı veba paniği!
Çin’in İç Moğolistan Özerk Bölgesi’nde kemirgen hayvanlardan geçen hıyarcıklı veba nedeniyle bir kişi daha hayatını kaybetti.
ABD ile Çin arasındaki rekabet uzaya sıçradı
Soğuk Savaş döneminde stratejik bir alan olan uzayda, ABD ile Sovyetler Birliği arasında keşif-gözlem ve istihbarat uyduları fırlatma, kıtalararası füze sistemleri geliştirme, insanlı uzay seyahati, dünyanın uydusu Ay’a ayak basma, yeni gezegen keşifleri ve dış uzay alanında bir uzay istasyonu inşa etme konularında büyük bir rekabet yaşanmıştı. Yarışa dayalı rekabetin temeli, bilim ve teknolojide küresel lider olarak insanlığa yön veren ülke olma hedefiydi. Bu aynı zamanda iki ülke arasındaki nükleer silahlanma yarışının da bir parçasıydı. Bu nedenle uzay yarışı bir silah yarışı olarak da görülebilir. Uzay yarışı Sovyetler Birliği’nin 1957’de insanlığın ilk yapay uydusu Sputnik 1’i fırlatmasıyla başladı. Söz konusu yarışta ABD 1969’da Ay’a ilk ayak basan Amerikalı astronot Neil Armstrong ile öne geçse de, Sovyetler Birliği’nin ekonomik olarak çöküşe geçmesi ve Soğuk Savaşı kaybetmesiyle uzay programları ertelendi ve bu yarış da sona erdi. Her iki ülke de ulaştıkları uzay kabiliyetleri bakımından uluslararası ilişkiler literatüründe o dönemden beri birer “uzay gücü” olarak nitelendiriliyorlar.