Migren Tedavisi
Migren Tedavisi Haberleri
Türkler'in yüzde 96'sının başı ağrıyor
Avrupa Başağrısı Federasyonu İkinci Başkanı Prof. Dr. Cankat Tulunay, başağrısının sağlık sorunu dışında büyük ekonomik kayba neden olduğunu belirterek, Türkiye'de toplumun yüzde 96'sının, hayatlarının bir döneminde başağrısı çektiğini söyledi.
Her 4 Kadından Biri Migren Ağrısı Çekiyor
Uzmanlara göre 15-55 yaş arası her 4 kadından biri ve 10 erkekten biri migren hastası. Migrenin yaşam kalitesini etkileyen bir hastalık olduğunu dile getiren uzmanlar, özellikle adet döneminin migrenin baş tetikleyicisi olduğunun altını çiziyorlar.
Baş dönmesi neden olur? Baş dönmesinin sebebi bu 6 hastalıktan biri olabilir
Vertigo, toplumda bilinen adıyla baş dönmesi, oldukça sık görülen bir sorun. Öyle ki toplumda görülme oranı yüzde 20-30 arasında değişiyor. Kadınlarda erkeklere göre yaklaşık 3 kat daha fazla görülen vertigo, artan yaşla beraber daha sık ortaya çıkıyor. Yaygın inanışın aksine baş dönmesi hastalık değil, pek çok hastalığa işaret edebilen bir belirti!
Bipolar nedir? Bipolar hastalığı belirtileri neler? Bipolar bozukluk zıt ataklarla seyrediyor!
Bipolar bozukluğun tanımı, gündemde yer alan psikolojik hastalıkların başında geliyor. Mani, hipomani ve depresyon olarak ortaya çıkabilecek üç ana semptomu olan bipolar bozuklukta, kişiler tedavi edilmesi gereken atak dönemleri dışında sağlıklı oluyor. Duygu durum bozukluğu olarak tanımlanan bipolar, temel sorun şartlara ve duruma uygunsuz ya da abartılı duygulanım içinde olmak anlamına geliyor. İşte, bipolar rahatsızlığı belirtileri ve hastalıkla ilgili merak edilen bazı bilgiler.
Hacamat Koronavirüsten Korur mu?
Geleneksel ve tamamlayıcı tıp yöntemlerinden hacamatın tıbbi tedaviye destek olarak uygulandığını söyleyen Nöroloji Uzmanı Dr. Suzan Üstün, "Bağışıklık sistemini güçlendirdiği için düzenli olarak hacamat yaptıran kişiler kronik hastalıklara karşı korundukları gibi bakteri ve virüslere karşı da çok daha güçlü olurlar" dedi.
Nöroloji Uzmanı Dr. Üstün: Kovid-19’dan korunmak için hacamat tedavisi yapılabilir
Geleneksel ve tamamlayıcı tıp yöntemlerinden hacamatın tıbbi tedaviye destek olarak uygulandığını söyleyen Nöroloji Uzmanı Dr. Suzan Üstün, "Bağışıklık sistemini güçlendirdiği için düzenli olarak hacamat yaptıran kişiler kronik hastalıklara karşı korundukları gibi bakteri ve virüslere karşı da çok daha güçlü olurlar" dedi.
İMS (Kuru İğne Tedavisi) İle Tedavi Edilen Hastalıklar
İMS (kas içi stimülasyon) veya kuru iğne tedavisi aşağıdaki durumlar için kullanılan güvenli, etkili ve verimli bir tedavidir. Fizik tedavi ve rehabilitasyon uzmanı Prof. Dr. Turan Uslu konu hakkında bilgiler verdi.
Karnındaki bebeğiyle koronavirüsü yendi
Ankara'da koronavirüse yakalandıktan 1 hafta sonra 1,5 aylık hamile olduğunu öğrenen İklime Yaşar (39), hastanede riskli doğum bölümünde tedaviye alındı. İklime Yaşar, 2 aylık zorlu tedaviyle hastalığı yendi. Bu sırada kısmi felç meydana gelen Yaşar, şimdi fizik tedaviyle ayağa kalkmaya çalışıyor. Prof. Dr. Nebahat Sezer, Covid-19'un sadece solunum yolu enfeksiyonu olmaktan çıktığını, sistem organ tutulumları ile giden bir hastalık haline geldiğini söyledi.
Migren ve Diğer Baş Ağrılarında İMS (Kuru İğne) Tedavisi
Son dönemlerde migren ve baş ağrılarında oldukça etkili bir yöntem kullanılıyor; kuru iğne! Fizik tedavi ve rehabilitasyon uzmanı Prof. Dr. Turan Uslu bu yöntem hakkında bilgiler veriyor.
Başınız Dönüyorsa Sebebi Vertigo Olabilir!
Vertigo, baş dönmesi demektir ve genellikle aniden ortaya çıkar. Çoğunlukla bulantı ve sersemlik hissi eşlik eder. Kusma nadiren oluşur. Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzman Doç. Dr. Yavuz Selim Yıldırım konu hakkında önemli bilgiler verdi.
Botoks hangi rahatsızlıkların tedavisinde kullanılıyor?
Botoks, genellikle kırışıklıkların tedavisinde kullanılır. Ancak diş sıkma ve eklem rahatsızlıkları gibi önemli rahatsızların tedavisinde de tercih edilen bir yöntemdir. Periodontoloji Anabilim Dalı Dr. Öğretim Üyesi Çağdaş Çağlar Laçin, diş hekimliğinde botoks kullanımı ile ilgili bilinmeyenleri anlattı.
Stres ve bazı besinler migren ataklarını tetikleyebilir
Nöroloji Uzmanı Uzm. Dr. Özden Mengü, migren hastalığı ile ilgili önemli bilgiler verdi. Mengü, bazı yiyecekler, duygusal veya fiziksel stres, hormon düzeylerindeki değişikliklerin migren atağını tetikleyeceğine dikkat çekti.
Sağlık Bakanlığı'ndan 'Migren Klinik Protokolü'
Sağlık Bakanlığı, Türkiye’de her 5 kadından ve her 10 erkekten birini etkileyen migren konusunda harekete geçti. Türk Nöroloji Derneği - Başağrısı ve Ağrı çalışmaları Derneği ile Migren Klinik Protokolü hazırlanırken, migren tedavi algoritması da çıkarıldı. Protokole göre, başağrısı için hastaneye başvuran kişinin öncelikle migreninin olup olmadığı belirlenecek. Eğer ağrının nedeni migrense migrenin türü ortaya çıkarılacak. Kişiye ağır olmayan ataklar için tetikleyicilerden uzak durması ve yaşam şeklinin değiştirmesi önerilecek. Ağrılar çok şiddetli ise ilaçlı tedavi uygulanacak. Çocuk ve ergenler için de bölüm ayrılan protokolde, “Akupunkturun migrende kullanılması için bilimsel kanıt yok. Hacamat ve sülük tedavisinin ise migren tedavisinde yeri yok” denildi.
Ameliyatsız, İlaçsız Ellerden Gelen Şifa: Manuel Terapi
Tıbbın insanlık tarihi kadar eski ve klâsik uygulamalarından olan ellerden gelen şifa olarak adlandırılan ameliyatsız, iğnesiz ve ilaçsız tedavi yöntemi manuel terapi, sağlık sorunu yaşayan kişiler tarafından özellikle bu dönemde büyük ilgi görüyor. Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Göksel Çelebi, çok eskilere dayanan bu yöntemi anlatıyor.
Pandemi süreci migren hastalarını da vurdu
Pandemi döneminde, evde uzun süre kapalı kalma ve hasta olma korkusu, migren hastalarını da zorladı. Sürekli devam eden kaygı, depresyon, kötü beslenme, düzensiz uyku gibi etkenlerin migreni tetiklediğini belirten Nöroloji uzmanı Dr. Öğr. Ü. Halide Rengin Bilgen Akdeniz, pandemi döneminde migren hastalarının ataklarının sıklaştığını ve bu nedenle başvuruların arttığını belirtti.
Akupunktur vücuttaki bozulmuş olan sistem işleyişini düzenliyor
Akupunkturun, vücudun farklı noktalarına çok ince iğnelerin batırılmasına dayanan bir tedavi şekli olduğunu söyleyen Uzm. Dr. Fatih Savaş,“Akupunktur, ağrıların hafiflemesinde etkili bir rol oynar” dedi.
Migren Ataklarına Neden Olan Yiyecekler
Pandemi döneminde, evde uzun süre kapalı kalma ve hasta olma korkusu, migren hastalarını da zorladı. Sürekli devam eden kaygı, depresyon, kötü beslenme, düzensiz uyku gibi etkenlerin migreni tetiklediğini belirten Nöroloji uzmanı Dr. Öğr. Ü. Halide Rengin Bilgen Akdeniz, pandemi döneminde migren hastalarının ataklarının sıklaştığını ve bu nedenle başvuruların arttığını belirtti.
Bu uyarılara dikkat! Ağrılar kronikleşmeden tedavi edilmeli…
Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Doktor Sinan Bağçacı, kronik ağrılarla baş etmek için ilk safhada tedavi edilmesi gerektiğini belirterek, sadece ilaç tedavisinin düşünülmemesi gerektiğini kaydetti.
Bipolar nedir? Bipolar hastası ne demek?
Bipolar bozukluk hem kişinin kendisinin hem de çevresindekilerin hayat kalitesini düşüren önemli bir psikiyatrik bozukluktur. Bipolar hastası olan kişiler tedavi edilmesi gereken atak dönemleri dışında sağlıklıdırlar. Ataklar belli mevsimlerde; özellikle bahar ayları, askerlik gibi stresli dönemlerde, lohusalık gibi özel durumlarda tetiklenebilir.Bipolar hastalarının tedavi konusunda desteklenmesi, hastalığı tanımaları ve tetikleyen faktörler, öncül belirtiler, ilaç yan etkileri, hastalıkta damgalanma gibi konularda bilgili olmaları, psikososyal destek vermeleri vb. görevler düşmektedir. Peki, bipolar nedir? Bipolar hastası ne demek?Bipolar nedir? Bipolar hastası ne demek? Bipolar bozukluk belirtileri neler?
Migren ve Baş Ağrılarına Kuru İğne Tedavisi
Baş ağrılarının birçok çeşidi ve sebebi vardır. Migren ve gerilim tipi baş ağrıları en sık görülen baş ağrısı türleridir. Baş ağrılarına sebep olan bir hastalık varsa bu durumda baş ağrısı bir hastalık değil bir semptomdur. Fizik tedavi ve Rehabilitasyon uzmanı Profesör Dr. Turan Uslu konu hakkında bilgilendirdi.
Migren nedir, özellikleri neler? İşte migren belirtileri
Çoğunlukla otonom sinir sisteminde görülen birkaç belirtiyle bağlantılı olan tekrarlayıcı orta şiddette ve şiddetli baş ağrısı ile karakterize olan migren, günlük hayat kalitesini ciddi oranda etkileyen bir sağlık sorunu. Migrenin çevresel ve kalıtımsal faktörlerin bir karışımına bağlı olduğu düşünülmektedir. Peki, migren nedir, özellikleri neler? İşte migren belirtileri
Glokom (göz tansiyonu) sinsice ilerliyor, aman dikkat!
Halk arasında 'göz tansiyonu' olarak bilinen glokom hastalığı, dünyada körlük nedenleri arasında 2. sırada yer alıyor. Glokom, günümüzde dünya genelinde 6 milyonu tam kör olan yaklaşık 70 milyon kişiyi etkiliyor.
Nöroloji nedir? nöroloji ne demek? Nöroloji doktoru (Nörolog) neye ve hangi hastalıklara bakar?
Baş dönmesi, baş ağrısı, el, kol, ayak, bacaklarda uyuşma, güçsüzlük, istemsiz hareketler, görme bozukluğu, ellerde titreme, kasılma, uyku sorunları, unutkanlık gibi problemleri bulunan kişilerin başvurması gerektiği yer nöroloji bölümüdür. Peki, nöroloji nedir? Bu konu hakkında bilgi vermek yararlı olacaktır.
Göz tansiyonu (glokom) nedir? Kimler risk altında?
Dünyada ve ülkemizde oldukça yaygın olan göz tansiyonu (glokom), gizli ilerleme özelliği taşıyor. Tedavi edilmediğinde körlükle dahi sonuçlanabilen göz tansiyonu, görmede zayıflık ve bulanık görme gibi belirtilerle ortaya çıkıyor.
Hafızayı Sildirmek Mümkün mü?
Bozulmuş beyin işlevlerinin düzenlenmesinde kullanılan bir yöntem olan Transkraniyal Manyetik Uyarım (TMU) tedaviye dirençli depresyon ve duygudurum bozukluğunun yanı sıra anksiyete, OKB, yeme bozuklukları, migren ve kulak çınlaması gibi hastalıklarda da kullanılabiliyor. TMU tedavisiyle hafızanın silinmesinin mümkün olmadığını belirten uzmanlar, “Hafızanın belli bir anıya yönelik olarak silinmesi zaten tıbben olanaksızdır” diyor. Psikiyatri Uzmanı Dr. Öğretim Üyesi Alper Evrensel, konuyla ilgili bilgiler verdi.
Çocuklarda migren neden olur, tedavisi nasıl yapılır?
Çocuklarda migren, yetişkinlerde olduğu gibi günlük yaşamı etkiliyor. Özellikle okul çağındaki çocuklarda migren sıkça görülüyor, bu durum okul başarısını da etkiliyor. Nöroloji Uzmanı Dr. Celal Salçini, çocuklarda migren tanısı ve tedavisi hakkında önemli bilgiler verdi.
Beşiktaş - Aytemiz Alanyaspor: 2-0 (Maçın Özeti)
Süper Lig'de 7. hafta mücadelesinde Beşiktaş, evinde Aytemiz Alanyaspor'u 2-0 mağlup ederek zirve yarışı için umutlandı. Siyah beyazlılar üç puana ikinci yarıda attığı gollerle ulaştı. Beşiktaş'ın sayıları Burak Yılmaz ve Diaby'den geldi.
Migren ataklarına karşı 10 etkili öneri
“Başım patlıyor, gözlerim oyuluyor… Başıma adeta çekiçle vuruyorlar… O kadar ağrıyor ki başımı duvarlara vurasım geliyor… Saçlarımı çekiyorum yine de geçmiyor… Bu ağrı hiç geçmeyecek galiba...” Bunlar ve benzerleri migren ağrısı yaşayan hastaların sıkça sarf ettikleri yakınmalar…
Geçmeyen Baş Ağrısına Botoks Çözümü
Baş ağrısı bit türlü geçmeyenler için yeni bir teknik var; botoks! Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Yavuz Selim Yıldırım konu ile ilgili bilgiler verdi.
Akupunktur İle Kilo Vermek Mümkün mü?
Günümüzün yeni trendi olan akupunktur hızla kulaktan kulağa yayılıyor. Dr. Necibe Nur Keleş, özellikle son dönemlerde zayıflatma yöntemleriyle ön plana çıkan bu sistemle nasıl kilo verilebileceğini anlattı.
Mucizenin fotoğrafı... Şimdi kitabını yazıyor
İSTANBUL'da trafik kazasında yaralanıp 17 gün yoğun bakımda kalan ve 15 beyin ameliyatı geçiren, kafatası 26 vida ve 6 plakla sabitlenen Özge Karakuş (26), azmiyle yaşama tutundu. Üniversiteyi bitirip Muğla'da Aktif Beyin Dikkat ve Algılama Merkezi açan Karakuş, şimdi de 'Mucize' adlı kitap yazıyor.
Migren kulaklığı
Dünyada 1 milyar, Türkiye’de ise 12 milyon kişinin hastalığı haline dönüşen migren için Türk girişimciler ezber bozan bir çare buldu. Vagustim adında kulaklığa benzer bir cihaz geliştiren girişimciler, migreni tetikleyen vagus sinirini uyararak migren ataklarını durdurmaya aday.
Çocuklardaki yürüme problemi vertigoyu işaret edebiliyor
Yetişkinlerde olduğu gibi çocuklarda da vertigoyla karşılaştıklarına dikkat çeken Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Arzu Tatlıpınar, “Çocukta yürüme problemi, bulantı, kusma, korku, terleme gibi şikâyetler ortaya çıktığında mutlaka vertigoyu da araştırmak gerekiyor. Zira, çocukların yaklaşık yüzde 5-6'sında bu sorun görülüyor” dedi.
Kulunç kadınlarda daha fazla görülüyor
Uzun süreli (kronik) ağrıya neden olan önemli rahatsızlıklardan biri olan kulunç hakkında konuşan Dr. Ahmet Çapar, “Her yaş grubunda gözlenen kulunç kadınlarda erkeklere oranla iki kat daha fazla görülmektedir. Ağrı dışında hiçbir zararı ve tehlikesi olmayan kulunç ağrıları, doğru tedavi yöntemleri giderilebilir” dedi.
Sinüzit nedir? Sinüzit nasıl geçer?
En sık olarak kasımdan mart-nisan aylarına kadar olan dönemde görülen sinüzit, hastaların yaşam kalitelerine direkt olarak olumsuz etki eden can sıkıcı rahatsızlık olarak dikkat çekiyor. Sinüzitten gereken önlemler alınarak korunmak ya da etkisini hafifletmek oldukça kolay. Peki, sinüzit nedir? Sinüzit nasıl geçer?
Önerilere Uyun, Sinüzitten Korunun
Nezle gibi burun içinde bir enfeksiyon oluştuğunda burun içi ödemlenir ve şişer. Bu durum mukusun burun içine geçişine engel olup sinüs içinde birikmesine ve sinüs içerisi basınç artışına yol açar. Sinüs içerisi artmış basıncın baş ağrısına yol açtığını söyleyen Kulak Burun Boğaz Uzmanı Yrd. Doç Deniz Kaya sinüs hakkında bilinmesi gerekenleri anlattı.