SALGIN illeti, doğal olarak herkesin gündeminde ilk sırada. Gelişmeleri izliyor, “Kim ne dedi, önlemlere devam mı, aşılar yeterli mi” gibi konuları konuşup duruyoruz. Geçenlerde, sosyal medyada bir paylaşım dikkatimi çekti. Zaman zaman aşıyla ilgili görüşlerine yer vermiştim. Bu kez danışmıyorum, Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi parazitoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi, Aşı Bilim Derneği Başkanı Prof. Dr. Yüksel Gürüz’den, biraz moral olsun diye, iletiyorum:
#İzmirİşten çıkıp son dakika kararıyla arkadaşlarınızla bir yerde bir şeyler mi atıştırmak istiyorsunuz? Maalesef... İstanbul’da rezervasyonsuz hiçbir yere girmek mümkün değil. Masa zaten hayal; barda bir şeyler içerek beklemeye bile izin yok. Oysa New York’tan sonra şimdi Londra’nın havalı mekanlarında da ‘rezervasyonla değil sırayla’ sistemi yaygınlaşıyor
Japon, Çin, Kore, Tay... Uzakdoğu mutfağı denince aklımıza gelen mutfak çeşitliliği ve bu çeşitliliği sunan restoranların sayısı giderek artıyor. Michelin Rehberi’nin 2024 yılı seçkisinde de yıldız alan ve tavsiye listesine giren isimler dikkat çekmişti. Jürimize İstanbul’da Uzakdoğu mutfağının en iyi örneklerini sergileyen adresleri sorduk.
#GİZEM DİNÇBAŞDünyaca ünlü restoran tavsiyesi listelerine giren Calipso Fish, adını bile duymayan büyük bir çoğunluğu çok şaşırttı. Herkes İstanbul’da bu kadar çok balıkçı varken onların neyi farklı yaptığını merak etti. Mekânı ziyaret ettim, aileden balıkçı sahipleriyle tanıştım...
#MichelinBir yemek eleştirmeni için sürekli değişim ciddi sorun. Belki dünyanın hiçbir yerinde lokanta sektörü çok istikrarlı değil ama bildiğim ülkelerde değişim ve dönüşüm bizdeki kadar hızlı değil. Özellikle de patron ya da aşçı değişince lokantalar kabuk değiştiriyor, şubeleşince bozuluyor...
#BalatYeme-içme severler, Sara Tabrizi adını 10 yıl önce kurucu şefi olduğu, bugün İstanbul’un önde gelen restoranları arasında olan Aheste’den hiç kuşkum yok biliyordur. Sara, genç bir ekibe teslim ettiği restoranın ortaklığından 2 yıl önce ayrılmış, Yan Mutfak ve Mutfaklarca adıyla online paket servis ve catering’e yoğunlaşmıştı.
#Müge AkgünMümin Suresi 56 ve 57. âyetler hariç Mekke döneminde inmiştir. 85 âyettir. Sûre, adını 28.âyette geçen “mü’min” kelimesinden almıştır. Mü’min inanan kimse demektir. Âyette sözü edilen mü’min, Firavun ailesinin; gizlice iman eden ve çevresindekileri hakka yönlendirmeye çalışan bir ferdidir. Ayrıca sûre, Allah’ın sıfatlarından biri olan ve 3. âyette geçen “ğâfir” kelimesinden dolayı “Ğâfîr sûresi” diye de anılmaktadır. “Ğâfir”, bağışlayan demektir. Sûrede başlıca, Allah’ın birliğini gösteren bazı delillere yer verilerek kıyametle ilgili tasvirler yapılmaktadır. İşte, Diyanet bilgilerine göre Mü'min Suresi Anlamı, Tefsiri, Türkçe ve Arapça Okunuşu
#Mümin SuresiBazı kadınlar sever mutfak işlerini. Hem yapmaya hem paylaşmaya sevdalıdırlar çünkü. Bazıları sevmez. Zor gelir. Bazılarının da gerçekten yoğundur işleri güçleri, isteseler de vakit bulamaz. Hatta “Ben prensesim, prensesler kahvaltı hazırlamaz” diyenleri de duyup görmüşsünüzdür. Çok büyütmeye gerek yok bu mutfak işlerini. “Kadın dediğin mutfağın hâkimi olur, kadın dediğin kahvaltıyı her gün hazır etmelidir” diye bir anlayış kalmadı artık. O yüzden kızamayız kimseye kahvaltı hazırlamıyor diye. Ama tartışırız. Haydi kısaca bakalım bu son mevzuya.
#ORKUN ÜNİncili Gastronomi Rehberi’nin İngilizce edisyon lansmanı geçen hafta Londra’da yapıldı. Türkiye ve gastronomisinin tanıtımının yapıldığı davet ilgiyle karşılandı. İşte İngiliz gastronomi ve medya dünyasından önemli isimlerin katıldığı geceden anekdotlar...
#İncili Gastronomi Rehberi