Lejyoner Hastalığı
Lejyoner Hastalığı Haberleri
Sonbahar ve kış aylarında sık görülen zatürreye dikkat! Korunmak için...
Akciğerlerin mikrobik iltihaplanması sonucu oluşan Zatürre (Pnömoni) hastalığı özellikle sonbahar ve kış aylarında görülen çok ciddi bir enfeksiyondur. Zatürreden korunmak için bağışıklık sisteminin en iyi düzeyde tutulması gerektiğini belirten İç Hastalıkları, Göğüs Hastalıkları ve Yoğun Bakım Torasik Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Turgay Çelikel, hastalıkla ilgili önemli uyarılarda bulundu.
Klimalardan Gelen Hastalıklara Dikkat!
Yaz sıcaklarının kendini iyice hissettirdiği şu günlerde kullanımı artan ve temizliği iyi yapılmayan klimaların sağlığı ciddi şekilde tehdit ettiğini söyleyen Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Finn Rasmussen, klimalardan gelen zararı en aza indirmek için uyarılarda bulundu.
Koronavirüs ile benzerliği dikkat çekiyor: Bu hastalığa dikkat!
Kalabalık ofis ortamları, toplu taşıma araçları, alışveriş merkezleri gibi kalabalık ortamlarda klimalardan yayılan farklı virüsler olduğuna dikkat çeken Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ali Metin Görgüner, “Temizliği ihmal edilen klima filtrelerinde üreyen bakterilerin, uygun sıcaklıkta çoğalıp ortamdaki havaya yayılmasıyla ortaya çıkan bir tür zatürre olan Lejyoner hastalığı, Covid-19 virüsüne benzer belirtiler gösteriyor” dedi.
Klima hastalığına dikkat! Sigara içenler daha kolay yakalanıyor
Klima hastalığının (lejyoner hastalığı) yaygın kas ve eklem ağrıları, baş ağrısı, halsizlik, huzursuzluk ve ateşle belirti verebileceğini vurgulayan İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Özkan Akyol, özellikle pandemi sürecinde klima kullanıma daha fazla dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.
Yaz aylarında en sık yaşanan enfeksiyon hastalıkları
Sıcak havalar, enfeksiyon hastalıklarının görülme sıklığında artışına neden oluyor. Yaz aylarında ortaya çıkan bu enfeksiyon hastalıkları, kendisini ateş yüksekliği, baş ağrısı, gözlerde kızarıklık, boğaz ağrısı, öksürük, bulantı-, kusma, karın ağrısı, ishal, vücutta oluşan döküntüler gibi belirtiler ile gösteriyor. Uzm. Dr. F. Nur Özdoğan, yaz aylarında sıklıkla rastlanan enfeksiyonlara dikkat çekiyor.
Yaz Gribinden Korunma Yolları
Yaz aylarının gelmesiyle birlikte birçok kişi en azından grip ve soğuk algınlığı gibi kış hastalıklarını geride bıraktığını düşünür. Ancak tıpkı kış mevsiminde olduğu gibi halsizlik ve öksürük gibi şikayetlere neden olan bir hastalığı göz ardı eder; yaz gribini… K.B.B Uzmanı Op. Dr. Koray Cengiz, yaz gribinin bilinmeyenlerini anlattı.
Yaz gribi belirtileri nelerdir, nasıl geçer?
Yaz aylarının gelmesiyle birlikte birçok kişi en azından grip ve soğuk algınlığı gibi kış hastalıklarını geride bıraktığını düşünür. Ancak tıpkı kış mevsiminde olduğu gibi halsizlik ve öksürük gibi şikayetlere neden olan bir hastalığı göz ardı eder, yaz gribini! K.B.B Uzmanı Op. Dr. Koray Cengiz, yaz gribinin bilinmeyenlerini anlatıyor.
Lejyoner hastalığı nedir? Lejyoner hastalığının tedavisi nasıl olur?
Lejyoner hastalığı nedir sorusu birçok kişi tarafından sorgulanan ve araştırılan konular arasında yer almaya başladı. Legionelle pneumophilia adlı bir bakterinin sebep olduğu Lejyoner hastalığı nedir? Lejyoner hastalığının tedavisi nasıl olur?
Kimsenin aklına gelmez... Evdeki gizli tehlike
Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sulhattin Arslan, özellikle klimalarda bulunan "lejyoner" mikrobunun duş başlıklarında da bulunabildiğini belirterek, duş başlıklarının temizliğine dikkat edilmesi konusunda uyarılarda bulundu.
Lejyoner hastalığı nedir? Lejyoner hastalığı belirtileri
Legionelle pneumophilia adlı bir bakterinin sebep olduğu Lejyoner hastalığı adını bu enfeksiyonun ilk olarak 1976 yılında Amerikan Lejyonu adındaki kongreye katılan Amerikan ordusu emekli askerlerinde görülmesi nedeniyle almıştır. Bu hastalık hakkında bilgi almak isteyen vatandaşlar da 'Lejyoner hastalığı nedir?' sorusuna yanıt arıyor. Peki, Lejyoner hastalığı belirtileri neler?
KLİMALARLA GELEN SAĞLIK TEHDİDİ
Klimalardaki tehlike: Lejyoner hastalığına dikkat!
Yazın klima kullanımı ve buna bağlı olarak hastalananların sayısı da artmaya başladı. Her ne kadar yazın bunaltıcı sıcakları için klimaları kurtarıcı görsek de sebep olduğu birçok hastalıkla çok ciddi bir tabloya neden olabiliyorlar.
Uzmanlardan klima hastalığı uyarısı
Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Necla Songür, klima yoluyla bulaşan ’lejyoner hastalığı’nın zatürre gibi ciddi üst solunum yolu sorunlarına yol açabildiğini, mutlaka klima bakımı yapılması gerektiğini kaydetti.
Sağlıklı bir tatil geçirmek için ipuçları
Rezervasyonunu aylar öncesinden yaptırdığınız, bütün bir yıl boyunca dört gözle beklediğiniz, tatil zamanı geldi çattı. Yurtdışı tatili veya Kurban Bayramı tatili için bavulunuzu bile hazırlamış olabilirsiniz; ancak seyahatinizi sağlıkla yapmanızın bunlardan daha önemli olduğunu unutmayın. Sağlıklı seyahatin ipuçlarını İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Ergün Kasapoğlu verdi.
Meslek hastalıklarının kaydı yok
Türkiye’de son yıllarda 300–500 dolayında gezen yıllık yeni meslek hastalığı vakası sayısının gerçekte 40–120 bin olduğu tahmin ediliyor. İnsanlar KOAH, astım oluyor, çok çeşitli kanserlere yakalanıyor, kalp krizi geçiriyor, sağır oluyor, ciltlerinde yaralar bereler hatta kanserler gelişiyor, hepatit oluyor, HIV/AIDS oluyor, karaciğer yetmezliği gelişiyor, şarbon, Brucella vb. hastalıklara yakalanıyor ve hatta sakat kalıp ölüyorlar ama neredeyse hiç biri mesleki olarak kayıt altına alınmıyor. Diğer taraftan hipertansiyon, depresif bozukluklar, anksiyete astım, KOAH, bel ve boyun fıtığı, dermatitler, eklem ağrıları, görme bozuklukları, karpal tünel sendromu ve bazı kanser türleri de çalışanları tehdit ediyor. İşyeri Hekimleri Derneği Başkanı Dr. Atınç Kayınova ile meslek hastalıklarını ve işyerlerinde sık görülen hastalıkları konuştuk.
Dikkat klima mikrobu hasta ediyor
Yaz aylarında sıcaklığın artması ile birlikte klima kullanımı da artıyor. Klimanın yanlış kullanımı, özellikle solunum yolu enfeksiyonları başta olmak üzere pek çok hastalığa zemin hazırlıyor. Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Yrd. Doç. Dr. Safiye Koçulu, klima mikrobu ve bu mikrobun yol açtığı ‘lejyoner hastalığı’ hakkında bilgi verdi.
Temizlenmeyen klima tehlike saçıyor!
Tatil sezonunu açanlar sıcaklardan korunmak için çareyi klimalı ortamlar ya da havuzlarda serinlemekte buluyor. Ancak astım hastalığı olanların hem tatil yapacakları yeri seçerken ve havuza girerken hem de evlerindeki klimayı çalıştırmadan önce bir kez daha düşünmesi gerekiyor. Göğüs Hastalıkları Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Cengiz Şen, nefes darlığı problemi yaşayanlar için önemli hatırlatmalarda bulundu.
Serinleyeceğim derken zatürree olmayın
Tamam çok sıcak, tamam nefes alamıyorsunuz. Serin bir yere sığınmak, hatta yüzünüz klimaya dönük yaşamak istiyorsunuz. Anlıyoruz. Ama bunun bir de ertesi günü var. Yaz ortasında hasta olmamak için can simidiniz klimayı doğru kullanmalısınız. Nasıl olacağını Liv Hospital Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ferah Ece anlattı
Klima hangi hastalıklara sebep oluyor?
Klimanın sebep olduğu hastalık ciddi seyredebilir ve ölümle sonuçlanabilir!
Havadan nem kaptık
Temmuz ayına girmemize rağmen yaz mevsiminin tam olarak yüzünü göstermemesi, havaların bir açıp bir kapaması adaptasyon sürecimizi zorlaştırıyor. Havadaki bu değişimler hem kaygı ve yorgunluk düzeyini arttırıyor hem de pek çok hastalığa neden oluyor.
CHP'li güven lejyoner hastalığına dikkat çekti
CHP İzmir Milletvekili Hülya Güven, nemli ortamları seven ve bu yüzden özellikle oteller ile hastanelerdeki klimalarda çoğalabilen lejiyonella bakterisinin, ölüme yol açabilen ciddi bir akciğer enfeksiyon türü olduğunu, konuyla ilgili soru önergesine verilen cevapta hiçbir önlem alınmadığının ortaya çıktığını söyledi.
Antalya'da Ebola ve Sıtma alarmı
Kent Konseyi Sağlık Çalışma Grubu Başkan Yardımcısı Dr. Ozan Uzkut, söz konusu salgın hastalık konusunda Antalya’nın, İstanbul’ndan çok daha fazla risk taşımakta olduğunu ileri sürdü.
Lejyoner hastalığı 10 gün içinde ölüme neden olabilir
Su buharcıklarının havadan solunum yoluyla akciğere girmesi sonucu oluşan lejyoner hastalığı 10 gün içinde ölüme sebep olabiliyor. Ünlü beyin cerrahı Prof. Dr. Yusuf Erşahin'i de öldüren ve klima hastalığı olarak da bilinen lejyoner hastalığı iyi temizlenmemiş klimalarda herkesi tehdit ediyor.
Güven'den soru önergesi
CHP İzmir Milletvekili ve kendisi de tıp doktoru olan Prof. Dr. Hülya Güven, klimaların neden olabileceği lejyoner hastalığına karşı alınan önlemler konusunda TBMM Başkanlığı"na Sağlık Bakanlığı'nın yanıtlaması isteğiyle soru önergesi verdi.
Siz de lejyoner hastalığına yakalanabilirsiniz
Geçen haftalarda vefat eden İzmirli beyin cerrahı Prof. Dr. Yusuf Erşahin’in ölümüne yol açan lejyoner hastalığı aslında ‘seyahat hastalıkları’ arasında yer alıyor. Bakteriye karşı alabileceğiniz kişisel önlem pek yok. Ama en azından kendinize iyi bakarak, bağışıklık sisteminizi güçlü tutmanızda yarar var.
Klimalarda Görünmeyen Tehlikeler!
Evde, ofiste, otomobilde ve kamuya açık birçok alanda kullanılan klimalar, sunduğu konforun yanı sıra ölümcül riskleri de beraberinde taşıyor...
Yazın vazgeçilmezi klimalar sizi hasta etmesin
Ev, ofis gibi birçok alanda kullanılan klimalar hastalıklara davetiye çıkarıyor!
Dr. Yusuf Erşahin'i klima mikrobu öldürmüş
Çoğunlukla klimalardan kaynaklanan lejyoner bakterisinden dolayı akciğer rahatsızlığı geçirip 10 gündür sürdürdüğü yaşam mücadelesini kaybeden, beyin ve sinir cerrahisi alanında önemli çalışmalara imza atan Prof. Dr. Yusuf Erşahin için Ege Üniversitesi Hastanesi’nde tören düzenlendi.
Bulaşıcı hastalıklardan korunmanın yolları
Grip, verem, kızamık, hepatit B, hepatit C, HIV bulaşıcı hastalıklardan sadece birkaçı. Hava, solunum, sindirim sistemi, kan veya temas yolu ile bulaşan pek çok hastalık var. Ofisler, plazalar, alışveriş merkezleri gibi kapalı ortamlar bulaşıcı hastalıklar için büyük risk oluşturuyor. Oysa küçük tedbirler alarak bu riskleri en aza indirmek mümkün.
Dikkat! Çarpılmayın
SICAK yaz günlerinde en önemli konfor araçlarından biri haline gelen ve tüm olumsuz etkilerine karşın vazgeçilemeyen klimalar hem çarpıyor, hem şaşırtıyor.
Baş ağrısı, ateş ve kusmaya yol açıyor
Klimalardaki bakteri tehlikesi birçok soruna neden oluyor.
Klimadaki bakteri tehlikesine dikkat
Yaz aylarında serinlemek için kullanılan klimalar, lejyoner hastalığına yol açan bakterinin ortama girmesini sağlayarak yaygın kas, karın ve baş ağrısı, ateş, kuru öksürük, ishal, kusma ve bulantıya yol açabiliyor. Bakteri, hastaların yüzde 20'sinde sinir sistemi bulguları, ajitasyon, konsantrasyon bozuklukları hatta komaya neden olabiliyor.
Yaz tatili tehlikelerine dikkat
Yaz aylarında hem eğlemek hem de dinlenmek amacıyla tatil planları yaparken çeşitli sağlık sorunları ile karşılaşılabilir.
Aman dikkat! Bakımını aksatmayın
Yaz ayları ile artan sıcaklıklar nedeniyle serinlemek isteyenlerin “kurtarıcı” gördüğü klimalar, temizliği ve bakımı yapılmadığında ciddi sağlık sorunlarına yol açabiliyor.
'Yaz ortasında hasta olunur mu' demeyin
Hava sıcaklıkları her ne kadar yüksek seyretse de çevremizde tıpkı kışın olduğu gibi aksırıp, öksüren ya da ateş, halsizlik ve kas ağrılarından şikayet eden pek çok kişiye rastlıyoruz.