Lancet
Lancet Haberleri
Obezite koronavirüsten ölüm riskini artırıyor
Koronavirüs enfeksiyonunun özellikle de obezite grubundaki genç nüfusta ölümcül seyretme tehlikesinin daha yüksek olduğuna dikkat çeken Genel Cerrahi- Gastroenteroloji Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Samet Yardımcı, “Obezitenin insan sağlığını tehdit eden birçok hastalığa yol açtığını, hayat kalitesini bozduğunu ve ortalama insan ömrünü kısalttığını biliyorduk. Artık Covid- 19 enfeksiyonunun daha ağır geçmesi için bir risk faktörü olduğunu da biliyoruz. İngiltere’de Başbakan Boris Johnson’a mektup yazan Kraliyet Akademisi Cerrahları’nın istatistiğine göre, ülkede vücut kitle indeksi 40’ın üzerinde olan hastalarda ölüm oranı yüzde 50’yi geçti” dedi. Doç. Dr. Yardımcı, görüştüğü bazı yoğun bakım uzmanlarının Türkiye’de de obez kişilerde hastalığın daha ağır seyrettiğine dair izlenimleri olduğunu söyledi.
DSÖ'den açıklama: Sıtma ilacı rafa kalktı
Dünya Sağlık Örgütü, COVID-19 hastalarında hidroksiklorokinle yapılan klinik deneyi olası negatif yan etkiler nedeniyle durdurdu. Prof. Ateş Kara, Türkiye’de risk grubuna bu ilacın hiç verilmediğini söyledi.
Hidroksiklorokin ilacı koronavirüse çare mi?
Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ABD Başkanı Donald Trump'ın sık sık bahsettiği ve Covid-19'a yakalanmamak için kullandığını söylediği hidroksiklorokin adlı ilacın, klinik denemelerini güvenlik kaygıları nedeniyle durdurduğunu açıkladı.
DSÖ'den flaş hamle! Tüm dünyanın konuştuğu o ilacın kullanımı askıya alındı
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) hastalarının tedavilerinde kullanılan "Hidroksiklorokin" isimli ilacın denemelerinin "güvenlik endişeleri" nedeniyle geçici olarak askıya alındığını bildirdi.
Fiziksel mesafe korunmalı
Seda SERT soruyor: Çin’de bir kişinin maskeyle koşarken akciğerlerinin zarar görmesi sonucu hayatını kaybettiği haberi vardı. Spor yaparken maske takmak tehlikeli mi? Dışarıda spor yaparken maske takmayalım mı?
Hong Kong'daki üçlü anti-viral ilaç denemesinden 'umut veren sonuçlar'
Hong Kong'taki araştırmaclıar, Covid-19 hastalarında üç farklı ilacın kullanıldığı bir antiviral ilaç kokteyli kullanılmasından olumlu sonuçlar aldıklarını duyurdu.
Vuhan'daki tüm hastalar taburcu
Çin’den dünyaya yayılan salgının ilk merkezi olan Vuhan’daki hastanelerde hiç koronavirüs hastası kalmadığı bildirildi. ABD’de ise Çin’e karşı harekete geçilmesi çağrıları giderek sıklaşıyor.
İlk hasta o pazarcı mı
Çin basını, sağlık kuruluşlarındaki kayıtlara göre, koronavirüsün bulaştığı ilk kişinin Vuhan’daki Huanan deniz ürünleri pazarında çalışan 57 yaşındaki bir kadın olduğunu yazdı.
Dünyada hava kirliliğinin en fazla olduğu ülke Hindistan
Yapılan yeni bir araştırmaya göre, dünyada hava kirliliğinin en yoğun olduğu ülke Hindistan olarak açıklandı. Özellikle de Delhi'deki Ghaziabad şehri... Öte yandan, dünyanın en kirli havasına sahip ilk 30 şehir de Asya kıtasında yer alıyor.
Beyinleri küçük olanlar 'antisosyal davranış bozuklukları gösteriyor'
Bilim insanlarının araştırmaları hırsızlık, zorbalık yapanların, yalan söyleyenlerin beyinlerinin daha küçük olduğunu ortaya koydu.
İklim krizi ve küresel ısınma gelecek nesilleri vuracak
35 kurumdan 69 bilim insanının hazırladığı rapora göre iklim krizi, günümüz çocuklarının sağlıksız nesiller olarak büyümesine neden oluyor.
Hava alarm veriyor
İklim değişikliği ve küresel ısınma canlı yaşamını tehdit ediyor. Lancet Geri Sayım Raporu’na göre sadece fosil yakıt tüketiminden dolayı oluşan hava kirliliğinden dünyada 2.9 milyon kişi öldü. Geçen yıl Türkiye’de 800 bin kişi sıcak hava dalgalarından etkilendi. Tüm dünyada tarımsal verimlilik düşerken salgın riski de arttı.
Dijital sağlıkta neler oluyor?
Sağlık alanında Al (Yapay zekâ) ve IoT (Nesnelerin İnterneti) sayesinde geliştirilen sistemler, teşhis ve tedavide kolaylık sağlamayı amaçlıyor. Bu cihaz ve sistemlere artan ilgi aynı zamanda güvenlik sorunları ve yeterlilik konularına odaklanılmasına neden oluyor. Bu hafta ABD Gıda ve İlaç İdaresi’nden yapılan bir güvenlik uyarısı, Microsoft’un yeni iş birliği ve sağlıkta yapay zekâ kullanımının fazla abartıldığını öne süren yakın tarihli bir araştırma dikkat çekiyor.
2 milyara sıtmayı bitiririz
Son rapora göre, halen dünyada en çok can alan hastalıklardan biri olan sıtmadan yıllık fazladan 2 milyar dolar ile 2050 yılında tamamen kurtulmak mümkün.
Menopozla artan risk
Kadınların menopoz döneminde başvurdukları hormon replasman tedavisi, meme kanseri riskini yüzde 32 oranında arttırıyor.
73 yıl süren araştırma
İngiltere’de 1946 yılından beri yürütülen araştırma, orta yaşlarda yüksek tansiyon sahibi olmanın ilerleyen yaşlarda demans riskini önemli ölçüde arttırdığını ortaya koydu.
BM'den gıda güvenliği alarmı
BM Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli’nin dün yayınladığı raporda küresel ısınmanın önüne geçilmesi için et ve süt tüketilmesinin azaltılması, toprak ve su kaynaklarına sahip çıkılması çağrısı yapıldı.
Sıtma parazitleri Güneydoğu Asya'da hızla yayılıyor
Sıtmaya yol açan ve eskiden etkili olan ilaçlara karşı bağışıklık kazanan parazitlerin, Güneydoğu Asya bölgesinde endişe verici hızda yayıldığı bildirildi.
Sinir nakli felce umut oldu
Avustralya’da spor ya da trafik kazaları sonucu felç kalan 13 hastaya sinir nakli yapılarak kol ve bacaklarını tekrar kullanabilmeleri sağlandı. Sinir nakil ameliyatı felçli hastalar için yeni umut oldu.
AIDS’e karşı umut ışığı
HIV virüsünün yol açtığı ölümcül AIDS hastalığının tedavisinde elde edilen yeni bulgular bilim çevrelerini heyecanlandırdı.
Ketojenik Diyet Hakkında Bilmeniz Gerekenler
Ketojenik diyet, yüksek yağ, düşük protein ve düşük karbonhidrat içeren bir beslenme düzeni olarak karşımıza çıkıyor. Ketojenik diyette; meyve, sebze, tahıl ve kalsiyum içeren gıdaların kısıtlanması sebebiyle vitamin ve mineral takviyesi yapılması gerektiğini belirten Beslenme ve Diyet Uzmanı Özden Örkcü, könemli bilgiler verdi. İşte ketojenik diyet hakkında bilmeniz gerekenler...
‘Batı tipi’ sakıncalı beslenme
Saygın tıp dergisi Lancet’te yayımlanan araştırmaya göre, ‘Batı tipi beslenme’ sigara ve yüksek tansiyondan daha fazla can alıyor.
25 Yaşından Sonra Hamile Kalmak Zorlaşıyor mu?
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Selman Laçin, tüm organlarda olduğu gibi kadınların yumurtalıklarında da zamanla bir yaşlanma görüldüğünü belirtti. Laçin, "Araştırmalara göre, kadının en kolay gebe kaldığı yaş 24 ile 25 yaş arası. Bu yaşlardan itibaren yumurta rezervleri azalıyor. 35'ten sonra bu azalma belirginleşiyor. 45'ten sonra ise tüp bebek tedavileri yapılsa dahi kadının gebe kalması çok zor" dedi.
Kadınlara 25 yaş uyarısı
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Selman Laçin, tüm organlarda olduğu gibi kadınların yumurtalıklarında da zamanla bir yaşlanma görüldüğünü belirtti.
Sezaryende risk artıyor
İngiltere’de yapılan araştırma, sezaryen yöntemiyle doğum yapan kadınlarda ve bebeklerinde ölüm riskinin beklenenin çok üstünde olduğunu ortaya koydu.
ABD'li ünlü aktör Alec Baldwin'den 'gezegeni kurtarmak için az et tüketin' çağrısı
ABD'li ünlü aktör Alec Baldwin, katıldığı etkinlikte iklim değişikliği ile mücadele ve dünyanın kurtarılabilmesi için beslenme alışkanlıklarının değiştirilmesi ve "kırmızı et tüketiminin azaltılması" çağrısı yaptı.
Literatüre geçen doğum
Ölü donörden yapılan rahim naklinden sonra ilk canlı bebek doğumu Brezilya’da gerçekleşti.
Türkiye sezaryende dünya üçüncüsü
Yapılan bir araştırmaya göre Türkiye yüzde 53,1 ile sezaryen doğum oranı en yüksek üçüncü ülke oldu.
Çin'de ortalama yaşam süresi 2040'a kadar 80 yaşını geçecek
Çin'de ortalama yaşam süresinin 2040'a kadar 80'i geçeceği bildirildi.
Sezaryen doğumda Avrupa birincisiyiz
Türkiye sezaryen sıralamasında yüzde 53'lük oranla dünyada dördüncü, Avrupa'da ise birinci sırada yer alıyor.
Sezaryende Avrupa birincisiyiz
Ekrandan uzaklaştıkça kavrama yetenekleri artıyor
Günde 9-11 saat uyuyan, en az bir saat fiziksel aktivite yapan ve iki saatten az ekran karşısında kalan çocukların kavrama yeteneklerinde daha fazla gelişme olduğu belirtildi. Yeterince uyku ve fiziksel aktiviteyle birlikte ekran karşısında daha az vakit geçiren çocukların kavrama yeteneklerinin daha iyi geliştiği bildirildi.
Karbonhidrat yiyen daha uzun yaşıyor
ABD’de binlerce kişiyle yapılan ve 25 yıla yayılan yeni bir araştırma, çok düşük karbonhidratlı beslenmenin yaşam beklentisini 4 yıla kadar düşürebileceğine işaret ediyor. Atkins gibi kilo verdirici düşük karbonhidratlı diyetlerin bazı hastalık risklerini azaltabileceği öne sürülüyordu. Ancak bu yeni çalışma, karbonhidrat tüketiminin ılımlı bir şekilde azaltılmasının ya da etten bitkisel protein ve yağlara geçilmesinin daha sağlıklı olduğunu gösteriyor.
Egzersizin azı karar çoğu zarar
Lancet Psychiatry Journal dergisinde yayımlanan bir çalışmaya göre haftada düzenli olarak en az 3 kez yapılan egzersiz, vücuda olduğu kadar akıl sağlığına da faydalı.
Sanal gerçeklik terapisi yükseklik korkusunu yenmekte yardımcı oldu
İngiltere'de yapılan yeni bir araştırma, sanal gerçeklik teknolojisinin yükseklik korkusunu yenmeye yardımcı olabileceğini gösterdi.
Yeni kanser ilaçları 'erkeklerde iki kat daha iyi sonuç veriyor'
İtalya'da yapılan bir araştırmaya göre, vücudun bağışıklık sistemini harekete geçirerek kanserle mücadele eden yeni nesil ilaçlar erkeklerde iki kat daha iyi sonuç veriyor.
Saddam heykelinin devrilmesinden 15 yıl sonra
9 Nisan 2003'te ABD askerleri Bağdat'ta Saddam Hüseyin'in heykelini yıkmıştı. 15 yıl sonra yüz binlerce kişinin hayatına mal olan ve Ortadoğu'yu kaosa sürükleyen bu savaşın aslında yalanlar üzerine kurulduğu biliniyor.
Uzun boylu olmanın sağlığa 4 sürpriz etkisi
Uzunluk özellikle bizim gibi boy ortalaması düşük ülkelerde oldukça kabul gören bir özelliktir. Bir güzellik ölçütü olarak da her zaman kullanılır. Ancak uzun olmanın sağlık üzerinde hiç beklenmedik etkileri bulunuyor.
Ahududu yaprağı çayı nasıl yapılır? Nelere iyi geliyor?
Ahududu yaprağı çayı faydaları, özellikle hamilelik döneminde doğum sancısı çeken bireyler tarafından kullanılıyor. Kadın sağlığı için sıkça kullanılan bitkiler arasında yer alan Ahududu yaprağı, çay ve merhem olarak kullanılabilmektedir. Peki, Ahududu çayı nasıl yapılır? İşte, birçok faydası olduğu söylenen Ahududu yaprağı çayı ve bu bitki hakkında detaylı bilgiler