Kültürel Miras haberleri sayfasında Kültürel Miras hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 3203 Kültürel Miras haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Deprem nedeniyle bölgede hasar gören tüm kültür varlıkları ve eserlerin hasar tespitleri ve eserlerin korunmasına yönelik T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Vakıflar Genel Müdürlüğünce çalışmalar ilk gün itibariyle başlatıldı. Alanlarında uzman isimlerden oluşan ekiplerin çalışmalarının devam ettiği belirtildi.
#DepremTaşınabilir tarihi eserlerin korunması ve onarımı amacıyla İstanbul Beylerbeyi Sabancı Olgunlaşma Enstitüsünde 'Restorasyon Konservasyon Laboratuvarı' kuruldu. MEB, restorasyon alanındaki ilk laboratuvarı için Marmara Üniversitesi ile iş birliği yaptı. Laboratuvarda ilk olarak Zeynep Kamil Kadın ve Çocuk Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi Tarihi Bina ve Türbesi'ndeki sekiz tekstil eser restore edilecek.
#Milli Eğitim BakanlığıKültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Türkiye'nin geleneksel zeytin yetiştiriciliğinin, 'UNESCO Acil Koruma Gerektiren Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi'ne alındığını duyurdu. Öte yandan Türkiye'nin 4 kültürel değeri daha görüşülüyor.
#Zeytin YetiştiriciliğiGoogle'ın 'Çevrim İçi Haberler Yasası' kapsamında, Kanada hükümetine her yıl yaklaşık 74 milyon dolar ödeme yapacağı açıklandı. Peki bu aşamaya nasıl gelindi? Söz konusu gelişme diğer ülkeler için ne anlama geliyor? Doç. Dr. Berk Çaycı ile mercek altına aldık.
#KanadaGenç girişimci Nurefşan Yaykal, Osmanlı’dan beri kullanılan, derviş sabrının ürünü olarak da anılan, dedesinden öğrendiği ‘Tire beledi dokumayı’ yarınlara taşımak adına yoğun mesai harcıyor. Beşinci kuşak temsilcisi Yaykal, KOSGEB desteğiyle kurduğu atölyesinde hem üretim yapıyor, hem de hemcinslerine kurslar veriyor. Hedefinde ise bu değeri tüm dünyayla buluşturmak var.
#1Dijital içerik üreticilerinin Google'a karşı verdiği mücadele sonrası Kanada'da telif hakları yasası için harekete geçildi. Böylelikle Google, Kanada'da her yıl dijital yayıncılar için yaklaşık 74 milyon dolar ödeme yapacak. Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Ali Murat Kırık, bu gelişmeyi değerlendirdi.
#GoogleAltın Kitaplar Yayınevi'nin eğitim platformu Altın Kitaplar Akademi'nin İstanbul Planlama Ajansı (İPA) işbirliğinde düzenlediği 'Dünyayı Okumak: Değişen Gezegende Sürdürülebilir Yaşam ve Dünyadaşlık Sempozyumu', 25 Kasım Cumartesi günü İPA Florya Kampüsü’nde gerçekleşecek. Halka açık ve ücretsiz düzenlenen etkinlikte Oktay Kargül, Dr. Nilay Yılmaz, Coşkun Tezic, Dr. Av. Fevzi Özlüer, Prof. Dr. Ünal Akkemik, Merve Özkorkmaz, Seymen Bozaslan, Dr. Olcay Aydemir, Petek Tokuz, Hatice Gökçe, Asuman Kerkez ve Ozan Gündoğdu konuşmacı olarak yer alacak.
#Altın KitaplarCumhuriyet’in 100’üncü kuruluş yıl dönümü vesilesiyle bilimsel ve kültürel içerikli etkinlikler devam ediyor. Türk Mühendis ve Mimarlar Birliği’nin (TMMB) 2 Aralık Cumartesi günü Frankfurt’ta gerçekleştirileceği konferansta, Cumhuriyet’in kuruluş döneminde başkent Ankara’daki çok sayıda mimari projeye imza atan Alman mimarlar ve eserleri ele alınacak.
#Türk Mühendis Ve Mimarlar BirliğiKültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Türkiye-Macaristan Kültür Yılı'na ilişkin, "Macaristan'ın 8 şehrinde, 30'dan fazla mekanda, 800'ü aşkın kültür sanat insanımızın, kültür ve sanat değerlerimizi prestijli etkinliklerle, en etkili ve en çarpıcı şekilde tanıtmasını amaçlıyoruz" dedi.
#Mehmet Nuri ErsoySide Antik Kenti’nde antik yollardan, su kemerlerine ve gümrük binalarına kadar önemli yapıların ayağa kaldırıldığı çalışmaların gözdesi kentin Gymnasium’u (okul türü) oldu. Duvarındaki görkemli sekiz heykel ile dikkat çeken Gymnasium, Devlet Çok Sesli Korosu’nun seslendirdiği ‘Carmina Burana’ eseri ile görücüye çıktı.
#Side Antik KentiAvrupa Birliği (AB) üyesi Yunanistan’ın 7 adası için Türk vatandaşlarına kapıda vize uygulaması başlatmayı planladığı öne sürüldü. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis’in başkanlığında 7 Aralık’ta Yunanistan’ın Selanik kentinde düzenlenecek Türk-Yunan Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi (YDİK) öncesinde Atina ve Ankara’daki hazırlıklara hız verildi. Yunanistan Göç ve İltica Bakanı’nın İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’yla Ankara’da yaptığı görüşmeden sonra müzakereleri devam eden bu anlaşma taslağının ana hatları Yunan medyasına sızdı.
#SeyahatÂşık Veysel’in torunu Nazender Süzer Gökçe ile gazeteci eşi Gürsel Gökçe’nin ‘Veysel Gider Adı Kalır’ koleksiyon fotoğraf sergisi, Ulm Cemevi ve Augsburg Cemevi’nde açıldı. Sergide, Ara Güler, Fikret Otyam, Ozan Sağdıç, Mustafa Türkyılmaz, İsa Çelik, Ergun Çağatay ve Anadolu Ajansı muhabirlerinin fotoğrafları yer aldı.
#Aşık VeyselMillî Eğitim Bakanlığı, Cumhuriyet’in 100’üncü yılında, eğitimin geleceği konusunda öğretmenlerin görüşlerini ortaya koyacak bir araştırma raporu hazırlayacak. Bakanlığın resmi internet adresinde açılan anket üzerinden elde edilen verilerle oluşturulacak rapor, Aralık ayında yayınlanacak.
#Millî Eğitim BakanlığıTürk mutfak kültürü devirdiğimiz 100 yıllık süreçte sürekli olarak gelişmiş. Batılılaşma dönemi, ilk lokantacılık adımları, göçmenlerin etkisiyle gelişen pastacılık kültürü, küreselleşmenin etkisiyle hayatımıza giren restoran zincirleri, yerel ürünlerimizin çeşitlenmesi gibi başlıklarla yemek kültürümüzün mihenk taşlarını inceledik.
#CumhuriyetYükseköğretim Kurulu (YÖK), üç üniversiteyi daha ‘Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşma Programı’ kapsamına aldı. Böylece üniversitelerin faaliyet performanslarının izlenmesi ve karşılıklı tecrübe paylaşımları yapılması amacıyla gerçekleştirilen programa dahil olan üniversite sayısı 25’e yükseldi.
#YÖKGASTRONOMİ, artık bütün dünyada yükselen bir trend ve çok önemli bir katma değer kaynağı. Ben gastronomi kavramı için “mutfak ekonomisi” ifadesini kullanıyorum. Çünkü yerel, bölgesel ve ulusal yeme-içme kültürünün tüm boyutlarıyla ele alınması, değerlendirilmesi ve tanıtımının yapılması süreci, aynı zamanda ekonominin her alanında stratejik sonuçlar yaratıyor. Son tahlilde, kırsal kalkınmayla birlikte tarım ve gıda ekonomisinin gelişmesinde ciddi bir rol oynuyor. Tabii söz konusu sürecin olmazsa olmaz aşamaları var. Bunlardan birisi de hiç şüphesiz, yerel ve bölgesel ürünlerin coğrafi işaret ile tescillenmesi... Bugün sizlere bu konuda iki güzel örnek vermek istiyorum.
#1Turizmci Hasan Tonbul’un 30 yıl boyunca Anadolu’nun değişik bölgelerinden toplayarak koruduğu birikimini barındıran, özel bir koleksiyona ev sahipliği yapan Oleatrium Zeytin ve Zeytinyağı Tarihi Müzesi adeta bir zaman tüneli...
#1Millî Eğitim Bakanlığı, eğitimin bugünü ile geleceğini öğretmenlerin fikirleri yönünde mercek altına almak ve eğitimde Türkiye Yüzyılı'na nasıl en iyi katkıda bulunabileceklerini ortaya koymak amacıyla "Öğretmenlerin Gözüyle Cumhuriyetin 100’üncü Yılında Eğitim" sempozyumu düzenleyecek.
#Millî Eğitim BakanlığıTürk mutfağı turizme açılıyor. Özellikle ‘her şey dahil’ otellerde yöresel yemeklere ağırlık verilmeye başlandı. Sektör yetkilileri, “Gastronomi turizmi çok önemli. Otellerimizde ‘Yörük’ mutfağına özel tatlar sunduk, çok rağbet aldık. Tüm bölgeleri dahil edeceğiz” diyor. Bu açılıma gastronomi uzmanları da destek veriyor.
#GastronomiEsenler’de Şule Yüksel Şenler Hanımlar Konağı’nın açılışında konuşan Emine Erdoğan, “Vefatından sonra bile ardında bıraktığı miras ile hayatlara dokunmaya devam eden Şule Abla’yı daima özlemle anıyorum” dedi.
#Emine ErdoğanTahta at, dozildik ya da cambaz... Günümüzde çocuklar bu oyuncakların hiçbirini bilmiyor olsa da 73 yaşındaki Orhan Karaalioğlu, Ulucanlar Cezaevi Müzesi Sanat Sokağı’ndaki atölyesinde geleneksel el yapımı oyuncaklara hayat vermeye devam ediyor. Karaalioğlu, “Çocuklar atölyeye geldiklerinde çoğu oyuncakları tanımıyorlar, bunları oyuncak olarak algılamıyorlar” diyor.
#Ulucanlar Cezaevi Müzesi Sanat SokağıKütahya, porselen üzerine oluşmuş bir sanatsal kültüre sahiptir. Bunun yanı sıra kültürel miras değeri taşımakta olan değerlere sahiptir. Geçmişten gelen çini üretimin yanı sıra meşhur yemekleri de bölgesel kültür içinde bulundurmaktadır. Yemeklerinin içerikleri olarak etli yemekler ve hamur işinden oluşan yemekler bulunur. Kütahya’nın meşhur yemekleri nelerdir? İşte, tüm detaylar.
#Kütahya YemekleriSabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi (SSM), 9-12 yaş aralığındaki çocuklara müzik kültürü kazandırmak için İstanbul Üniversitesi Osmanlı Dönemi Müziği Uygulama ve Araştırma Merkezi (OMAR) işbirliğiyle ücretsiz 'Müzik Kültürü ve Güzel Sanatlar' programına başlıyor.
#Sabancı MüzesiTİFTİKBİRLİK Başkanı Laik Karapınar, geçen yıl Ankara keçisi tiftiğinden alınan 170 tonluk verimin bu yıl 140 ton civarına düşmesini beklediklerini söyledi. Karapınar, Cumhuriyet’in ilk yıllarında Mustafa Kemal Atatürk’ün de büyük önem verdiği Ankara keçisi ve tiftik üretimini artırmak için yapılması gereken en önemli adımı, “Teke desteği yerine yem ve çoban desteği gibi alternatifler düşünülmeli” diye özetledi.
#TİFTİKBİRLİK Başkanı Laik Karapınar