Kulak Burun Boğaz Hastalıkları
Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Haberleri
Sesim çıkmıyor
Çeşitli sebeplere bağlı olarak oluşan ses kısıklığını ihmal etmeyin.
Horlayan erkekler için aletli tedavi
İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nden Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Özgür Yiğit, toplumun yüzde 25’inin uyurken horladığını söyledi. Dr. Yiğit, ‘Horlama, şişman erkeklerde daha çok görülüyor.
Ten değil, koku uyuşmazlığı
İnsan koku genlerinin çoğu 10 milyon yıldan daha eski. Ancak çoğunu evrime kurban vermişiz.
Gürültülü ortamlardan uzak durun!
Limiti aşan gürültülere sürekli maruz kalmak kulak sağlığında kalıcı sorunlara yol açabiliyor.
Sinüzit görme bozukluğuna yol açıyor
Nezle ya da gribin yol açtığı sinüzit, tedavi edilmezse uykusuzluğa neden olabilecek ağrı, görme bozuklukları ve beyin iltihaplanmasına neden olabiliyor.
Serinlemek kabusunuz olmasın!
Serinlemek isterken havuz veya deniz suyunun kulağa kaçmasıyla dış kulakta veya orta kulakta iltihaplanma meydana gelebiliyor.
'Üşütmeyim' derken hasta olmayın
Kış aylarında havalandırması yetersiz kapalı mekanlarda bulunmak, üst solunum yolu hastalıklarına neden olan virüslerin bulaşmasını sağlıyor.
Kulağınız mı ağrıyor?
Kulak ağrısı, yetişkinlerde banyo ya da yüzme sonrasında daha sık görülüyor.
Mesai saatinde özel hasta bakan doktora suçüstü
Doktor sayısı yetersiz olduğu için yabancı doktorlara çalışma izni gündemdeyken, devlet hastanelerinde çalışan bazı doktorlar, mesai saatlerinde özel muayenehanelerinde hasta bakıyor. Haseki Hastanesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları 2. Klinik Şefi Prof. Dr. Orhan Özturan, hastanede bulunması gereken öğle paydosunda, 150 metre ilerideki özel muayeneye koşarken Hürriyet objektifine takıldı.
Özele koşan doktora soruşturma açıldı
Haseki Hastanesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Kliniği’ndeki mesaisini bırakıp hastaneye yakın bir işitme merkezinde hasta bakan Prof. Dr. Orhan Özturan hakkında, İstanbul Sağlık Müdür Vekili Dr. Mehmet Bakar’ın talimatıyla soruşturma başlatıldı.
Ortamınızı havalandırın!
Soğuk algınlığı vakalarının arttığı kış aylarında hastalanmamak için bulunulan ortamı havalandırmak gerekiyor.
Sesinizi yükseltmeyin, yoksa...
Aşırı yüksek sesle konuşmak ve sürekli bağırmak ses tellerinin kanamasına ve şişmesine sebep oluyor.
Kötü ağız kokusunu yenmeye nane şekeri, ağız spreyi yetmez
Ağız kokusu kişiyi rahatsız etmekle kalmıyor, sosyal ilişkilerini de etkiliyor. Ağız spreyi, nane şekeri, sakız, karanfil gibi çözümlerin etkisi dakikalarla sınırlı. Yapılması gereken, sorunun kökenini bulup buna göre çözüm geliştirmek. Ağız kokularının yüzde 90’ı ağız içindeki sorunlardan kaynaklanıyor.
Sertab'ın ses koçuyla çalışıyor
MAYIS ayında Helsinki'de yapılacak Eurovision Şarkı Yarışması'nda Türkiye'yi temsil etmeye hazırlanan Kenan Doğulu, 2003'de Letonya'da yapılan yarışmada birinci olan Sertab Erener'in ses koçuyla çalışıyor.
Streptokoklar çocukların kalbini vurmasın
Her yıl 500 bin çocuk akut romatizmal ateş hastalığına yakalanıyor. Akut romatizmal ateş, en çok 5-15 yaşlarındaki çocuklarda görülüyor. Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerde görülme sıklığı 100 binde 150. Streptokok enfeksiyonu geçiren her 100 çocuktan 1-3’ünde akut romatizmal ateş gelişiyor. Ateş, bu bakterilerin yol açtığı üst solunum yolu enfeksiyonlarını takiben ortaya çıkıyor.
Tıp fakültesi öğrencilerine kekemelik dersi verdi
Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Kulak-Burun-Boğaz Hastalıkları Anabilim Dalı’nda Özel Çalışma Modülleri kapsamında 2. ve 3. sınıf öğrencilerine kekemelik eğitimi verilerek, bu alanda kendilerini yetiştirmeleri sağlanıyor.
Öğrencilerin dişi çürük
Mersin’de ilköğretim okulularında yapılan sağlık taramasında, 58 bin öğrenciden 20 bininin dişlerinin çürük olduğu saptandı.
Aşırı bağırmak sesinizi kaybettirebilir
Ses kısıklığı ciddiye alınması gereken bir sorun olup, sesimizi tamamen kaybetmemize bile yol açabilir. Aşırı bağırmak başta olmak üzere pek çok neden ses kısıklığına yol açabiliyor…
Her yüz kişiden 3'ü kekeme
EGE Üniversitesi Tıp Fakültesi Kulak-Burun-Boğaz Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fatih Öğüt, kekemeliğin genellikle çocuklarda 2- 6 yaşları arasında ortaya çıktığını belirtti, hastalığın toplumda yüzde 3 oranında görüldüğünü söyledi.
Piknik zehir olmasın!
Mevsime bağlı görülen alerjik rinit, polen gibi uyaranların etkisinin yoğun olduğu piknik ve doğa yürüyüşlerinden olumsuz etkilenebiliyor.
Efesliler Anadolu Sağlık Merkezi’ndeydi
EFES Pilsen’in 4 basketbolcusu Kocaeli’nde sağlık kontrolünden geçti.
'Kulak enfeksiyonlarını önemseyin'
Özellikle mikroplu havuz ve deniz sularının yol açtığı kulak enfeksiyonlarının ciddiye alınması ve mutlaka tedavi ettirilmesi gerektiği bildirildi.
Çocuklarda geniz etine dikkat
Yeditepe Üniversitesi Hastanesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Yavuz Selim Pata, çocuklarda ihmal edilen geniz eti probleminin sinüzit, idrar kaçırma ve okul başarısızlığına kadar pek çok sorunu beraberinde getirdiğine dikkat çekti.
Ücretsiz sağlık taramasına hücum
İzmir Fuarı’nda hastane stantları büyük ilgi gördü. Ücretsiz tarama yaptıranların sayısı Kent Standı’nda 4 bini aştı, Central Hospital ise şu güne kadar 500 kişiye hizmet verdi.
İÜ ile Esnaf Hastanesi işbirliği
İstanbul Üniversitesi (İÜ) Cerrahpaşa ve İstanbul Tıp fakültelerinin profesör kadrosundan oluşan öğretim elemanları, üniversitedeki çalışma saatleri dışında Özel Business Esnaf Hastanesi'nde sağlık hizmeti sunacak.
Prof. Dr. Yetişer’e Politzer ödülü
Acıbadem Bursa Hastanesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Sertaç Yetişer, "Politzer Society" toplantısında bilim ödülüne layık görüldü.
Türk doktora Politzer ödülü
ABD’de Cleveland’da iki yılda bir düzenlenen ve bu yıl 26’ıncısı gerçekleştirilen ‘Politzer Society’ toplantısında, farelerdeki yüz felciyle oluşan hasarı inceleyen bir çalışmasını sunan Acıbadem Bursa Hastanesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Sertaç Yetişer, 109 tebliğ arasında ‘2’nci en iyi bilimsel çalışma ödülü’ne layık görüldü.
Felç tedavisinde yeni yöntem
Gülhane Askeri Tıp Akademisi (GATA)'nden emekli olan Prof. Dr. Sertaç Yetişer'in, deneysel çalışmalarının ardından belirlediği yöntemin, travmatik yüz felcinin tedavisinde yol gösterici olabileceği bildirildi.
Öğrencilere ücretsiz göz muayenesi
GEÇEN ay şehit ve gazi aileleriyle yakınlarını parasız muayene edip tedavilerine başlayan Aydınlı doktorlar, şimdi de tüm ilköğretim öğrencilerini parasız göz muayenesinden geçirme, yoksul olanların da gerektiğinde gözlük ve ilaçlarını temin etme kararı aldı.
KULAK KİREÇLENMESİ
Otoskleroz, iç kulağın kemik duvarının bozularak, iç kulak girişinde süngerimsi bir kemiğin ortaya çıkması ve bununla birlikte üzengi kemikçiğinin kireçlenip hareketsiz hale gelmesidir.
Tatilde sağır olmayın
Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sema Başak, yaz aylarında yüksek sesli müzik yayını yapılan yerlerde uzak durulması gerektiğini belirterek, “yüksek sesli kapalı ortamlarda dinlenen müzikle birlikte geçici işitme kayıpları ve gürültüye bağlı iç kulak tipi işitme kayıpları oluşabilir” dedi.
Robotik cerrahi ameliyatlar artık kamuda da yapılacak
Türkiye'de robotik cerrahi ameliyatı bir kamu hastanesinde ilk kez 30 Temmuz Çarşamba günü yapılacak.
Gerçek doğuyu arıyorsanız Myanmar, Laos, Kamboçya ve Vietnam rotasını takip edin
Memorial Hastanesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Burak Erdamar (40), üniversite öğrenciliğinden beri seyahat ediyor. Şimdiye kadar 30’un üzerinde ülke gezen Erdamar’a önce meslektaşı ve eşi Sibel (37), 3 yıl evvel de kızı Lidya (6) katıldı. Erdamar, kızına güneyin beş yıldızlı otellerinin havuz ve denizinde tatil yaptırmak yerine, onu uzak coğrafyalarda gezdirmeyi, farklı kültürlerle tanıştırmayı tercih diyor. Onun için Myanmar, Laos, Kamboçya ve Vietnam’dan oluşan rota ayrı bir önem taşıyor. Bize, gerçek doğu dediği bu bölgeyi anlattı.
Devlet hastanesinde doktor kavgası
Bursa'nın İznik Devlet Hastanesinde çalışan kulak burun boğaz hastalıkları uzmanı Op. Dr. Ferhat Yaman, hasta muayene ettiği sırada polikliniğe gelen kadın başhekim tarafından hakaret ve saldırıya uğradığı iddiasıyla polise başvurdu.
Öğretmen ve doktorların sesi tehlikede
Öğretmen, doktor ve pazarcıların işleri gereği en fazla sesi kısılan meslek grubu. Sesinizi korumak için ne yapmalı?..
Öğretmenleri tehdit eden hastalıklar
Öğretmenlik karşılığını düşünmeden çok fazla çaba ve emek sarf edilen kutsal mesleklerden. Bu koşulsuz ve sınır tanımaz çaba beraberinde vücutta olumsuz yansımaları da getirebiliyor.
Kulak pamukları zarar verebilir
Yeditepe Üniversitesi Hastanesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Yavuz Selim Pata, kulak kirini temizlemek için pamuk kullanmanın sakıncalı olduğunu belirterek, “Kulak pamukları ile biriken kirler içeri doğru itilip kulağı tıkar. O nedenle pamukla kulağın dıştan görülen yerlerinin nemini almak yeterlidir” dedi.
Türk doktorun uluslararası başarısı
İzmir Dr. Behçet Uz Çocuk Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları ve Baş Boyun Cerrahisi Uzmanı Opr. Dr. Murat Songu, “Orta Kulak Basıncının Düzenlenmesinin Nöronal Kontrol Mekanizmaları” başlıklı çalışmasıyla, dünyadaki en itibarlı kulak-burun-boğaz topluluğu ödülü olan Politzer Ödülünü aldı.
Bademcik ve geniz eti ameliyatı ne zaman
Bademciklerin iltihaplanarak şişmesi ve geniz etinin büyümesi çocukların özellikle sonbahar ve kış aylarında en sık karşılaştığı sağlık sorunlarından. Çocukları günlerce yatıran, okuldan eden bu hastalıkların tedavisi için bazen ameliyat gerekiyor. Ameliyatlar, nekahet devresi düşünülerek, genellikle yarı yıl tatillerinde yapılıyor. Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Erhun Şerbetçi, çocuğun son iki yılda 5 - 6 defadan daha fazla bademcik iltihabı olmasının ameliyat nedenleri arasında olduğunu söylüyor. Büyük bademcikler ise tek başına bir ameliyat nedeni değil.