Kronik Hastalıklar haberleri sayfasında Kronik Hastalıklar hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 3118 Kronik Hastalıklar haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Eğer dikkatli bir korunma planı yapabilir ve bilimsel verilere dayanarak uzun süreli bir program ısrarla izlenebilirse, başta “diyabet, hipertansiyon, kalp ve beyin damar hastalıkları ile obezite” olmak üzere kronik hastalıkların neredeyse tamamı önlenebilir sağlık sorunlarıdır.
#Kronik HastalıklarMEB (Milli Eğitim Bakanlığı) kronik rahatsızlığı olanlar ile özel eğitim öğrencileri için yeni karar aldı. Milli Eğitim Bakanlığınca, Kovid-19 salgınının devam ettiği süre dahilinde, kronik rahatsızlığını sağlık kurulu raporuyla belgelendiren öğrenciler ile özel eğitim ihtiyacı olan öğrenciler, velilerinin yazılı talebi dikkate alınarak okula devamsızlıkla ilgili hükümlerden muaf tutulacak. Peki, kronik hastalıklar hangileri? Hangi öğrenciler devamsızlıktan muaf tutulacak?
#Kronik Hastalıklar18 yaş altı çocukların aşılama takvimi hakkında Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'dan son dakika açıklama geldi. Bilim Kurulu Toplantısı sonrası aşılama süreciyle ilgili değerlendirmelerde bulunan Bakan Koca, cuma gününden itibaren, 18 yaşından gün almış olan herkesin aşı randevusu alabileceğini, söyledi. Gazetecilerin 18 yaş altı çocuklar aşı yaptıracak mı? sorusuna ise Sağlık Bakanı Koca net yanıt vererek, kronik rahatsızlığı olan 18 yaş altının aşılanmalarından yana olduklarını belirtti. Peki, 18 yaş altı kimler aşı olacak? Kronik rahatsızlığı olan çocuklar aşı yaptırabilecek mi? İşte, o konularla ilgili bilgiler.
#18 Yaş Altı Aşı Olacak MıKuersetinin, birçok meyve, sebze ve tohumda bulunan doğal bir pigment olduğunu kaydeden Doç. Dr. Ümit Savaşçı, “Kuersetinin, diyette en bol bulunan antioksidanlardan biridir. Vücudunuzun kronik hastalıklarla bağlantılı olan serbest radikal hasarıyla savaşmasına yardımcı olmada önemli bir rol oynar” dedi.
#Doç. Dr. Ümit SavaşçıKronik hastalıklar ile ilgili yapılan açıklamanın ardından e-nabız giriş ekranı yoğun ilgi görüyor. Okullarda yüz yüze eğitim 21 Eylül tarihinde yapılacak. Sağlık Bakanlığı e-Nabız Sistemi'nde kronik hastalıklar listesinde hastalığı yer alan resmi ve özel ilköğretim kurumlarında öğrenim gören öğrencilerin uzaktan eğitime devam edebilmesi için yapması gereken işlemler açıklandı. Öğrencilerin e-Nabız Sistemi'nden veya Sağlık Bakanlığınca belirlenecek diğer usullerle alacakları belge ile okul müdürlüklerine başvuru yapmaları gerekiyor.
#Kronik HastalıklarSağlık Bakanlığı, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgın sürecinde, kamu çalışanları için idari izne esas olacak hastalıkları belirledi. Kronik hastalıkların listesi bu açıklamanın ardından araştırılan konular arasında yerini aldı. Bakanlığın açıkladığı liste içerisinde halen immünsüpressif tedavi alanlar, metastatik veya kemoterapi, radyoterapi alan kanser hastaları, kornea nakli hariç solid organ nakli, kemik iliği-kök hücre nakli yapılan hastalar, kronik obstrüktif veya destrüktif akciğer hastalığı da bulunuyor. İşte detaylar..
#Kronik HastalıklarSağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü, "Kovid-19 hastalığı için risk grubunda olan kronik hastalıklar" başlıklı resmi yazıyı, tüm kamu kurum kuruluşlarına ve valiliklere gönderdi.
#Sağlık BakanlığıCumhurbaşkanlığı idari izin genelgesinin ardından kronik hastalıklar bir kez daha gündeme geldi. Yeni genelgeye göre, yönetici kadro ve pozisyonlarında çalışanlar hariç olmak üzere 60 yaş ve üzerinde olanlar ile Sağlık Bakanlığı'nın belirlediği kronik hastalığı olanlar idari izinli sayılacak. Peki, kronik ne demek? İşte kronik hastalıklar sınıfına giren hastalıklar...
#Kronik Ne DemekKoronavirüs enfeksiyonunda risk faktörleri arasında yaşlıların ilk sırada gösterildiğini hatırlatan Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Cengiz Uzun, virüsün gençlerde de ölümcül etkileri olduğuna dikkat çekti. Sokağa çıkma yasağıyla birlikte 65 yaş üstü kişilerin daha kolay korunduğunu belirten Dr. Öğr. Üyesi Uzun, "Yaşlılarda altta yatan hastalıklardan dolayı genel durum kötü seyrederken, gençlerde sitokin fırtınasından dolayı virüs ağır görülüyor" dedi.
#Medicana International İstanbul HastanesiBugünlerde yaşanan ani ısı değişiklikleri ve virüslere bir de kronik hastalıkların getirdiği yıpranma ve stres eklendiğinde vücut direnci ister istemez zayıflayabiliyor. Hal böyle olunca hastalıklara çok daha açık hale geliniyor. İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Yaser Süleymanoğlu; diyabet, kalp yetmezliği, astım ve KOAH gibi kronik hastalığı olanların ve 60 yaş üzerindeki kişilerin sağlıklı yetişkinlere göre daha düşük dirence sahip olduklarını belirterek, alınacak basit ama etkili önlemlerle sonbahar hastalıklarından korunmanın mümkün olduğunu söylüyor.
#KOAHHayatımıza hiç hastalanmayacak veya ölmeyecek gibi devam ederiz. Fakat hastalıklar ve ölüm hayatın bir gerçeğidir. Bu dönemde hastalanan kişiler bu gerçeği kabul edip gerekliliklerini yerine getiremezler. Fakat bir hastalığın tanısı konduktan sonra gerçekleşen dönemler vardır. Bu basamakları bazı insanlar birkaç saat boyunca yaşarken, bazıları ömürleri boyunca atlatamazlar. İşte bu basamakları bilmeniz ve soğukkanlı davranmanız adına hastalığın kabul aşamasına gelinceye kadar geçen dönemler.
#Kronik HastalıklarSağlık sektörünün önde gelen isimleri, “Yaşlanan Türkiye’ye yeni sağlık liderleri lazım” diyerek SAGEL platformunu kurdu. Sağlıkta geleceğin liderlerini yetiştirmeyi hedefleyen platformun ilk mezunları sektörde önemli pozisyonlarda konumlandı. Bu yıl 10 aday kabul edeceklerini belirten Volitan Global Başkanı Ufuk Eren, “30-45 yaş arası yetenekleri seçiyoruz, bir yıl boyunca çeşitli eğitimlerden burslu olarak geçiriyoruz. Önümüzdeki dönem Stanford gibi üniversitelerle anlaşmamız olacak” diye konuştu.
#SAGELEğer dikkatli bir korunma planı yapabilir ve bilimsel verilere dayanarak uzun süreli bir program ısrarla izlenebilirse, başta “diyabet, hipertansiyon, kalp ve beyin damar hastalıkları ile obezite” olmak üzere kronik hastalıkların neredeyse tamamı önlenebilir sağlık sorunlarıdır.
#Kronik HastalıklarUzun yaşamak, 100 yaşını hatta sonrasını görmek son dönemde pek çok kişinin hayali haline geldi. Bunu başarabilmiş kişilerin genetik yapıları, nasıl bir hayat yaşadıkları, ne yiyip ne içtikleri bilim insanları tarafından sürekli mercek altına alınıyor. Yıllardır 100 hatta 110 yaşını aşmış kişilerle araştırmalar yapan bir bilim insanı da tespit ettiği 9 ortak noktayı anlattı...
#SağlıkTürkiye’de menopoza girme yaşı 47-49 aralığında. Bu durumda 1980’de doğan bir Y Kuşağı kadını bugünlerde menopoz öncesi semptomlarla yavaş yavaş tanışıyor. Premenopoz diye bilinen bu dönem aslında menopozdan 5-6 yıl önce başlıyor. Bazen belirti bile vermiyor ama uzmanlara göre bu süreci iyi yönetmek gerekiyor.
#Hazan Aköz IşıkTürkiye’de menopoza girme yaşı 47-49 aralığında. Bu durumda 1980’de doğan bir Y Kuşağı kadını bugünlerde menopoz öncesi semptomlarla yavaş yavaş tanışıyor. Premenopoz diye bilinen bu dönem aslında menopozdan 5-6 yıl önce başlıyor. Bazen belirti bile vermiyor ama uzmanlara göre bu süreci iyi yönetmek gerekiyor.
#PremenopozYıllardır uzmanlar hep meyve ve sebzenin önemli olduğunu, her öğünümüzde tabağın yarısının rengarenk sebzelerle doldurmamız gerektiğini söylüyor ancak çoğu insan bu hedeflere yaklaşamıyor. Yirmi yıldır dünyanın dört bir yanında uzun yaşayan insanların beslenme ve yaşam tarzı alışkanlıklarını inceleyen bir ‘Mavi Bölge’ uzmanı, daha uzun ve sağlıklı bir yaşam için protein açısından zengin iki besine öncelik verilmesi gerektiğini söylüyor.
#KurubaklagilDünyada 29 milyon hemşire olduğunu ve bu alanda büyük bir açık bulunduğunu belirten Koç Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ayişe Karadağ, “Hemşire açığı sadece sağlık değil aynı zamanda bir ekonomi sorunu. DSÖ’ne göre yetersiz bakım orta gelirli ülkelerde yaklaşık 1.6 trilyon dolarlık verim maliyeti yaratıyor. Bu aynı zamanda bir istihdam fırsatı. Gençler hemşire olmak istiyor. Daha çok gencin bu alana girmesi hem maliyetleri düşürür hem de istihdamı artırır” dedi.
#Koç ÜniversitesiŞöyle bir düşünelim... Sıradan, her gün yaşanılan alışılmış bir baş ağrısı bile insanın hayatını nasıl da olumsuz etkiler. Durum böyleyken bir yanda da kesin ve net bir tedavisi bulunmayan, insanın birlikte yaşamak zorunda kaldığı kronik hastalıklar var. Her ne kadar tıp artık ilerlemiş olsa da hayatı kolaylaştıracak tedaviler bulunsa da bu tür hastalıklarla yaşamayı öğrenmek hiç kolay değil. Kimi zaman insanın ruh sağlığına, psikolojisine ağır darbeler vurabiliyor.
#Christina ApplegateProf. Dr. Metin Ergün Spor Hekimliği Kliniği’nde çocuk ve genç sporcuların sadece sağlığı değil büyüme ve gelişmeleri ile sportif performansları da değerlendiriliyor. Multidisipliner bir yaklaşımla ve spor hekimi, fizyoterapistler, psikolog, diyetisyen, spor masörleri ve egzersiz uzmanlarından oluşan deneyimli bir ekiple hizmet verilen klinikte fiziksel ve mental performans testleri yapılıyor.
#1‘YAŞLANMAK’ herkese göre farklı bir terim… Kimisi ‘geçen yılları niye umursayayım, ruhum genç olduktan sonra’ der; kimisi de ‘yaş 35 yolun yarısı eder’ diye konuşur. Hissiyatı bir kenara bırakırsak hem biyolojik hem de metabolik olarak yaşlandığımız gerçeği maalesef yadsınamaz. Bilimsel tanımına göz atacak olursak ‘yaşlanmak’, ‘hayatta kalma ve doğurganlık için gerekli olan fizyolojik fonksiyonların zamana bağlı olarak bozulması’ olarak tanımlanır. 2030 yılında tüm dünya nüfusunun beşte birinin 65 yaş üzerinde olacağı tahmin ediliyor. Dünya Sağlık Örgütü’nün Sağlıklı Yaşlanma Raporu’na göre 2024’te Avrupa kıtasında 65 yaş ve üstündeki birey sayısının 15 yaşın altındaki birey sayısını geçtiği belirtilerek, artık ‘sağlıklı yaşlanma’nın tüm ülkeler tarafından dikkate alınması gereken bir kavram olduğu vurgulandı.
#1Sevgili Hürriyet okurları... Dünya genelinde kanser vakaları giderek artıyor. Kanserin başlıca görülme nedenleri arasında genetik özellikler ve çevresel faktörler yatıyor. Kansere neden olabilecek çevresel faktörleri azaltmak ise bizim elimizde.
#SağlıkÇocuklukta hiçbir sorun yaşamazken ergenlik yıllarında ve sonrasında alerji şikâyeti yaşayanları zaman zaman duyuyoruz. Üstelik bilim insanları hayatı tehdit edecek boyutlara gelebilen bu durumun nedenini açıklamayı henüz başarabilmiş değil. İşte bildiklerimiz...
#AlerjiCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, "Şifanın arandığı en kadim kaynaklardan biri hiç şüphesiz hala keşfedilmemiş sayısız türü bünyesinde barındıran bitkiler alemidir. Bugün fitoterapi olarak bilinen bitkilerle tedavi, bilimsel geçerliliği olan, kanıta dayalı bir tedavi yöntemi halini almıştır" dedi.
#Emine ErdoğanYazın habercisi ilkbahar aylarıyla birlikte selülit telaşı da başladı. Özellikle basen ve bacak bölgesinde oluşturduğu portakal kabuğu görünümüyle kadınların kâbusu olan selülitten kurtulmak mümkün mü? Birçok faktöre bağlı olarak gelişen bu cilt sağlığı sorunu için hangi tedavi yöntemleri kullanılıyor? Hadi gelin, bugün estetik kaygılarımızı yükselten bu sorundan nasıl kurtulacağımıza birlikte bir göz gezdirelim.
#Selülit