Konuşma Gelişimi
Toplam 939 haberi bulunmuştur.
Konuşma Gelişimi Haberleri
Bebeklerin konuşmasına nasıl yardımcı olunabilir?
Bebeğinizin aylarca babıldamalarını duyduktan sonra ilk kelimesini söylediği an oldukça heyecan vericidir. Bu süreç gelişimin doğal bir parçası olsa da bebeğinizle doğumdan itibaren konuşmak, sadece daha erken konuşmayı öğrenmesine yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda daha geniş bir kelime dağarcığına da sahip olmasına yardımcı olur.
Çocuğunuzun konuştuğu anlaşılmıyorsa dikkat! Bu durum artikülasyon bozukluğu olabilir
Artikülasyon bozukluğu son dönemlerde dil ve konuşma gelişimi takibinin çocuk gelişiminde ne kadar önemli olduğunun anlaşılmasıyla beraber sık duyduğumuz bir ifade olmaya başladı. Peki çocuklarda görülen herhangi bir konuşma bozukluğunda direk olarak akla ilk gelen artikülasyon bozukluğu nedir? Hangi durumlarda ortaya çıkar? Ne yapmak gerekir? Dil ve Konuşma Bozuklukları Uzmanı İbrahim Yaşa, konuyla ilgili merak edilenleri anlattı.
Çocuğumda neden konuşma bozukluğu var? Bunun için ne yapmalıyım?
Dil ve konuşma bozukluklarının genellikle gelişimin çok hızlandığı 2-5 yaş arasında kendiliğinden ortaya çıkabileceği gibi beyin yapısı ve işleyişinde ortaya çıkan sorunlar, psikolojik sorunlar ve konuşma organları olan ağız, gırtlak, dil ve diş yapılarında oluşan anatomik sorunlar gibi nedenlerden de kaynaklanabileceğini belirten Dil ve Konuşma Bozuklukları Uzmanı İbrahim Yaşa, konuyla ilgili önemli bilgiler verdi.
Çocuklarda konuşma bozukluğunun belirtileri ve tedavi yöntemleri nelerdir?
Çocukluk çağındaki apraksi (konuşma bozukluğu) belirtilerini ve tedavi yöntemlerini sıralayan Öğr. Gör. Betül Özsoy Tanrıkulu, “Apraksili bir çocuğun, mutlaka bir dil ve konuşma terapistiyle çalışması gerekiyor. Bu çocuklar dil ve konuşmayla ilgili olmayan başka becerilerde de sıkıntı yaşayabilirler” dedi.
Çocuklarda konuşma bozukluğunun belirtileri ve tedavi yöntemleri neler?
Çocukluk çağındaki Apraksi(konuşma bozukluğu) belirtilerini ve tedavi yöntemlerini sıralayan Öğr. Gör. Betül Özsoy Tanrıkulu, “Apraksili bir çocuk, mutlaka bir dil ve konuşma terapistiyle çalışması gerekiyor. Bu çocuklar dil ve konuşmayla ilgili olmayan başka becerilerde de sıkıntı yaşayabilirler” dedi.
“Tablet çocukları” geç konuşuyor!
Telefon, tablet ve televizyonun çocuğun dil gelişimi üzerinde çok önemli etkileri olduğuna dikkat çeken uzmanlar, günlük tablet kullanımın 45 dakika ile sınırlandırılması gerektiğinin altını çiziyor.
“Çocuğum ne zaman konuşacak?”
Çocuklarda geç konuşma, çocuğun gelişim döneminde aileleri endişelendiren konulardandır. Konuşma bozukluğu veya çocuklarda geç konuşma tedavisi için ise öncelikle doğru tanı konulması gerekir. Günümüzde artan ekran maruziyeti, genetik ve farklı sebeplere bağlı olarak görülebilen çocuklardaki konuşma bozuklukları hakkında Odyoloji ve Konuşma Bozuklukları Uzmanı Doç. Dr. Bülent Gündüz, önemli bilgiler verdi.
Bu işareti görün artık
Farkındalığın artmasıyla işaret dilini son yıllarda çok daha fazla görüyoruz. Haberler, şarkılar işaret diline çevriliyor. Kampanyalar yapılıyor. Ancak, başta duyma yetisini tamamen yitirenler olmak üzere her düzeyde işitme engelli için çok önemli olan ‘Türk işaret dili’ eğitiminde büyük ölçüde sıkıntılar yaşanıyor. İşitme engelliler okullarında görevli öğretmenler işaret dilini ya kurslardan ya öğrencilerinden öğreniyor. Hiç bilmeyen bile var. Akademik bilgi akışı sağlanamadığından işitme engelli çocuklar için üniversite sınavını geçmek çok zor. İşitme engellilere eğitim veren 1 üniversite var.
Demir eksikliğine dikkat!
Çocuk Sağlığı, Hastalıkları ve Çocuk Endokrinolojisi Uzmanı Prof. Dr. Nesibe Andıran, çocuklardaki demir eksikliğinin büyüme ve zeka gelişimine olumsuz etkilerde bulunabileceğine dair uyarılarda bulundu.
Çocuğunuzun peltek konuşması sempatik mi geliyor?
''Çocuğum ‘armut’ yerine ‘aymut’ diyor; ama kulağa çok hoş geliyor''
Yurtdışında yaşayan çocuklarda çift dillilik
Göç, evlilik ya da iş gibi nedenlerden ötürü yurtdışında yaşayan bireylerin çocukları birden fazla dili öğrenmede güçlük çeker mi? Çift dillilik konuşma gecikmesine neden olur mu? Çocuklarda çift dilliliğin (bilingualizm) akıcı bir şekilde ilerlemesi için nelere dikkat edilmesi gerektiğini sizler için Uzm. Dil ve Konuşma Terapisti Sümeyra Öztürk’e sorduk.
Bebekler nasıl konuşmaya başlar?
Dil ve Konuşma Terapisti Sümeyra Öztürk, dil gelişim süreçlerini anlatıyor.
Otizmli çocuklarda dil ve konuşma gelişimini desteklemek için ebeveynler nelere dikkat etmelidir?
Bir çocuğun yaşamındaki en önemli etken olan aile aynı zamanda çocuğun dil ve konuşma gelişiminde de birincil rol alır. Çocuklarına ihtiyaçları olan bu desteği sağlayabilmeleri için ailelerin hangi teknik ve yöntemleri kullanacaklarını bilmeleri gerekir
Otizm Oranı Düşüyor
Konuşma Bozukluğuna Son
Çocuklarda dil gelişimini destekleyecek 7 öneri!
Ona şarkılar söylemek çocuğun kelime hazinesini genişletir.
'Büyük sessizliğe' son veren operasyon
Türkiye’de 3 milyona yakın kişinin işitme engelli olduğu tahmin ediliyor. Kimi doğuştan kimi sonradan gelişen nedenlerle ‘büyük sessizlik’le yaşamak zorunda kalıyorlar. Ancak tıp teknolojisindeki gelişmeler, bu büyük sessizliği bozup, kişiyi seslerle yeniden tanıştırabiliyor. Bu gelişmelerden biri de koklear implant.
Çocuklar neden ‘R’ harfini söylemez?
Yarık damak ve dudaklar telaffuz problemlerine neden oluyor.
Çocuğunuz düzgün konuşamıyor mu?
Yaşıtlarına göre daha kısa cümleler kuruyorsa dikkat!
12-36 ay çocuklarda dil ve konuşma gelişimi
Günden güne büyüyen bebeğinizin söylediği anlamlı sözcükler artar.
Hafif zihinsel engelliler akranlarıyla okuyacak
Hafif düzeyde zihinsel yetersizliği olan öğrenciler için ilkokul ve ortaokul kademelerinde artık özel eğitim okulu ve özel eğitim sınıfı açılmayacak. İhtiyaç duyulması halinde öğrenciye refakat etmesi gereken kişiler, ücretsiz taşınacak. Özel yetenekli öğrencilerin her tür ve kademede birer defa olmak üzere sınıf yükseltilebilecek.
Çocuğunuzun dil gelişimine destek olun!
Onunla oyunlar oynayın ve sorularına ayrıntılı cevaplar verin.
1 yaşından sonra konuşma gelişimi
"Ba-ba-ba" ile başlayıp akıcı konuşmaya doğru...
0-12 ay dil ve konuşma gelişimi
Bebeklerde dil ve konuşma gelişimi hakkında merak edilenler...
Çocuklarda gecikmiş dil ve konuşma
Çocuğunuzun dil gelişimine katkıda bulunmak için bunları yapın...
Ergen psikolojisi hakkında önemli ayrıntılar
Dil ve konuşma gelişimi problemleri bu dönemde görülebilir.
‘İçimdeki Hazine’ uygulaması ile otizmli çocuklar hazinelerini keşfediyor
Turkcell’in otizmli çocukların hayata eşit katılımını desteklemek için geliştirdiği ‘İçimdeki Hazine’ uygulaması, yenilenen özelliği ile konuşma zorluğu yaşayan çocukların iletişim becerilerini geliştirmesine yardımcı oluyor. Çocuklar, yeni eklenen özellik sayesinde resimler üzerinden kelimelerin telaffuzuna dair sesli bilgiler alarak cümle kurmayı da öğrenebiliyor.
16. Kadir Has Ödülleri sahiplerini buldu
Kadir Has Üniversitesi tarafından, üniversitenin kurucusu ve hayırsever iş insanı merhum Kadir Has’ın ismini yaşatmak amacıyla her yıl verilen Kadir Has Ödülleri’nin töreni, 22 Mart’ta dijital platform üzerinden yapılan canlı yayınla gerçekleştirildi. 16. Kadir Has Ödülleri’nde Nörobilim alanında büyük başarılara imza atan ve bu alandaki araştırmalara katkı sağlayan Türk bilim insanlarına “Üstün Başarı Ödülü” ve “Gelecek Vadeden Bilim İnsanı Ödülü” takdim edildi.
Beils ile İngilizce eğitiminde yeni bir dönem başlıyor
Yıllardır uygulanmasına rağmen bir türlü akıcı İngilizce konuşturamayan metotlarla vakit kaybetmeyin. Küresel başarısı kanıtlanmış eğitimlere ve dünyanın en gelişmiş yapay zeka teknolojisine sahip online İngilizce kursu Beils, artık Türkiye’de de İngilizce öğrenmek isteyenleri kısa sürede hedeflerine ulaştırıyor.
Son Dakika - Nihat Özdemir: 'Kadın liglerini başlatacağız, 2023'te Süper Lig'de kadın hakem...'
TFF Başkanı Nihat Özdemir kadın liglerini başlatacaklarını duyurdu. Özdemir ayrıca '2023'te Süper Lig'de kadın hakemlerimize yer vermek istiyoruz.' şeklinde bir açıklama yaptı.
Tedavi Edilmeyen İşitme Kaybı, Bunama ve Depresyona Yol Açabilir
Telefonun icadı ile tanınan Alexander Graham Bell aslında işitme kayıplı bireylerin sessizliğini ortadan kaldırmaya çalışmıştı. İşitme engelli annesinin ve eşinin duyamadığı sesleri kaydetmeyi başaran Bell’in işitme engelliler için yapmış olduğu çalışmalarından dolayı ünlü bilim adamına ithafen doğum yılı olan 3 Mart 1947 tarihi, tüm dünyada Dünya İşitme Günü olarak kutlanmaktadır. Dünya İşitme Günü için Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) bu yıl için belirlediği tema “Herkes için işitme kontrolü!” oldu. Gelin işitmenin bilinmeyen yüzüne hep birlikte bakalım.
Türk Konseyi enerji için toplanacak
Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi (Türk Konseyi) Enerji Bakanları, enerji alanında iş birliği amacıyla yarın ilk kez bir araya gelecek.
Bilişimde meslek standartları belirleniyor
"İstihdam, Eğitim Ve Sosyal Politikalar Sektörel Operasyonel Programı kapsamında uygulanmakta olan “VOC-TEST Merkezleri III Hibe Programı kapsamında desteklenen Bilişim Sanayicileri Derneği (TÜBİSAD) - Bahçeşehir Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi (BAUSEM) “Dijitalleşme Çağında Geleceğin Meslekleri İçin Yeni Ufuklar Projesi” açılış konferansı online/çevrimiçi olarak gerçekleşti.
11 aylık bebek gelişimi - 11 aylık bebeğin boyu, kilosu, beslenmesi, uykusu ve gelişim tablosu
Yeni anne babaların aklında pek çok soru yer alır: 11 aylık bebek ne kadar uyur, 11 aylık bebek ne kadar emer? Bunun yanı sıra 11 aylık bebek kilosu, 11 aylık bebek bakımı, 11 aylık bebek uykusu gibi konuları merak edip sık sık araştırma yapıyor olabilirsiniz. İşte tam da bu noktada 11. ay bebek gelişimi sürecinde bilmeniz gereken her şeyi detaylarıyla ele aldık.
'YÖK Anadolu Projesi' tanıtıldı
Yükseköğretim Kurulu (YÖK), üniversitelerin gelişimine katkı sağlamak amacıyla 'YÖK Anadolu Projesi'ni hayata geçirdi. Ankara’da Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde yapılan tanıtım toplantısında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç da birer konuşma yaptı. Proje kapsamında, belirlenen bazı alanlarda gelişimi desteklenmek istenen genç üniversiteler, akademik insan gücü ve araştırma altyapısı bakımından daha kıdemli üniversitelerle eşleştirildi.
Çocuk için oyun beslenme kadar önemli
Çocuk için çok ciddi bir uğraş olan oyunun, aynı zamanda bir eğlence ve öğrenme kaynağı olduğunu belirten uzmanlar, oyunun çocuğun yaşantısında beslenme, nefes alıp verme kadar önemli bir ihtiyaç olduğuna dikkat çekiyor. Çocuğa oyun için uygun ortamın ve yeterli malzemenin sağlanması gerektiğini belirten uzmanlar, oyunun çocuğu oyalama ya da baştan savmak için bir uğraş olarak görülmemesi gerektiğini vurguluyor. Çocukla oynamanın bağları güçlendirdiğinin altını çizen uzmanlar oyun oynayan çocuğun oyunu birden bire kesilmemesi ve oyununu tamamlaması için kendisine önceden bilgi verilmesi uyarısında da bulunuyor.