Kontakt Lens haberleri sayfasında Kontakt Lens hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 428 Kontakt Lens haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Görme bozukluklarının düzeltilmesinde en sık kullanılan yöntemlerden biri olan kontakt lensler her geçen gün daha da popüler hale geliyor. Ancak lenslerin yanlış kullanımda görme kaybına kadar giden etkileri de var. Geçtiğimiz günlerde İngiltere'de yaşayan 54 yaşındaki bir kadının lens kullanırken yaptığı hatalar nedeniyle kör olduğuna ilişkin haberler çok konuşuldu. Buradan hareketle "Lens kullanımında nelere dikkat edilmeli?" diye sorduk uzmanlar yanıtladı...
#SağlıkPandemiyle birlikte hayatın olmazsa olmazı haline gelen maske kullanımı ile gözlüklerde buharlanma yaşanması kontakt lenslere ilgiyi artırdı. Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Göz Vakfı Bayrampaşa Göz Hastanesi'nden Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Deniz Marangoz, "Pandemi döneminde gözlükler hem hijyen hem de konfor açılarından dezavantajlı bir durum aldı. Bu dönemde kontakt lenslere talep oldukça arttı" dedi.
#Göz Hastalıkları UzmanıYakın zamanda yapılan bir araştırma, kontakt lens kullanıcılarının çoğunda, onlarda göz enfeksiyonları riskini artıran en az bir kötü hijyen alışkanlığın olduğu saptanmıştır. Siz de kontakt lens kullanıcısıysanız bunlardan biri sizde de var mı? Hep birlikte bakalım.
#Kontakt LensPandemi döneminde göz kuruluğunun arttığını belirten Doç. Dr. Aylin Kılıç, “Gözlük kullananlarda cerrahi maskelerin üst bölümünden nefesimiz havaya kısıtlı da olsa geçerken gözümüze çarpmasıyla camda buğulanma ve gözde kuruluk yapabilir. Lens kullananlar olabildiğince gözlüğe geçmeli. Çünkü hem daha hijyenik hem de kısmen de olsa dış ortamdan ayıran bir bariyer görevi görmektedir” dedi.
#Doç. Dr. Aylin KılıçADANA'da, Göz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Cüneyt Karaarslan, günlük bakımı, dezenfeksiyonu yapılmamış aylık ve haftalık lenslerin, uzun süreli kullanımlarda ciddi enfeksiyonlar yaratabileceğini kaydetti. Koronavirüs sürecinde de lens kullanımının son derece önemli olduğunun altını çizen Karaarslan, "Gerekli hijyen şartlarında dikkat etmeden kontakt lenslerimizi kullanacak olursak, gerek koronavirüs gerekse başka nedenlerle enfekte olmuş ellerimizle kontakt lense bulaştırabiliriz. Lensin de dezenfeksiyonunu yapmadan direkt olarak gözlerimize takacak olursak burada ciddi anlamda göze bulaşa sebebiyet verebiliriz" dedi.
#Doç. Dr. Cüneyt KaraarslanHavaların ısınmasıyla birlikte tatil yapacakları göz enfeksiyonları konusunda uyaran Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Nükhet Özsoy, havuz temizliği için kullanılan klorun göz sağlığını tehdit ettiğini ve havuz suyunun göz enfeksiyonuna sebep olduğunu söyledi.
#Havuz SuyuGöz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Orhan, gözde sulanma, kaşıntı, kızarıklık ve göz çevresinde ödem gibi belirtilerle ortaya çıkan göz alerjilerinin zamanında tedavi edilmezse göz kaybına varan ciddi sağlık sorunlarına yol açabildiğini söyledi.
#Kontakt LensIşık hassasiyeti veya ışığa karşı duyarlılığın tıbbi adı “fotofobi”dir. Güneş ışığı, floresan veya ampül gibi kaynakların tümü; gözlerinizi kısma veya kapatma ihtiyacının yanı sıra rahatsızlığa neden olabilir. Işık hassasiyetine baş ağrıları da eşlik edebilir.
#Fotofobi2018 yılından beri, ebeveynleri miyopi (uzağı görememe) hakkında bilinçlendirmek amacıyla “miyopi farkındalık haftası” kutlanıyor. Miyopi, çocuklarda giderek yaygınlaşıyor. Araştırmalar 2050 yılında dünyada 5 milyardan fazla miyop birey olacağını gösteriyor. Kanıtlanmış doğrudan bir bağlantı olmasa da; bilgisayar çalışması, video oyunları ve okuma gibi yakın odaklı aktiviteler ile iç mekanda fazla zaman harcayan çocuklar, dışarıda vakit geçiren çocuklara kıyasla daha miyop oluyor…
#MiyopiÖzel Atagöz Tıp Merkezi Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Ayşegül Işık Özdamar, renk körlüğünün bazı mesleklerin yapılmasının önünde büyük bir engel olduğunu belirterek, gençlere meslek seçiminden önce renk körlüğü testi yaptırmaları konusunda tavsiyelerde bulundu.
#1Göz kapağından şişlik farklı sebeplere ortaya çıkabilen durum. Sık karşılaşılan bu durumun altında stresten troid hastalıklarına kadar pek çok neden yatabilir. Göz kapağında meydana gelen şişlik günlük yaşamı da olumsuz etkileyebiliyor. Peki Göz kapağı neden şişer, nasıl geçer? Göz kapağı şişmesine ne iyi gelir? İşte ayrıntılar...
#Göz Kapağında ŞişlikGöz sağlığı hakkında ortalıkta dolanan tavsiye ve uyarıların bazıları bilimsel geçerliliği olan şeyler ancak bazıları düpedüz hurafe. Üstelik bu bilgi kirliliği, zaman zaman görme kaybına kadar giden sorunlara yol açabiliyor. İşte 9 başlıkta efsaneler ve gerçekler...
#Göz SağlığıKORNEA göz küremizin ön kısmında bulunan ince, saydam ve hassas bir dokudur. Bu dokuyu adeta bir saatin camı gibi düşünebiliriz: dış ortamdaki ışığı iletmek için saydam ve eğiminin düzgün olması gerekir. Gerek saydamlık kaybı, gerekse şekil bozukluğu (gözün diğer kısımları sağlam olsa bile) görme kaybına yol açar.
#1Hayatı boyunca hiç kilo problemi yaşamamış olan Bridget Houser, 2018'deki düğününden önceki aylarda açıklanamaz bir şekilde kilo almaya başladığını fark etti. Yaptığı koşuların mesafesini artırdı, arka arkaya yüksek yoğunluklu egzersiz dersleri aldı, gün boyunca genellikle yalnızca su, kahve ve meyve tüketti, akşamları da çoğunlukla sebzeden oluşan hafif bir yemek yedi. Ancak Houser ne yaparsa yapsın, bir türlü kilo veremiyor aksine kilo alıyordu. Üstelik yüzü de gittikçe yuvarlaklaşıyordu.
#Cushing Sendromu“Sürekli diyet ve spor yapıyorum ama hiç kilo veremiyorum!” şikâyetlerini çevremizde sıkça duyuyoruz. Bu durum “Aydede Yüzü” olarak da bilinen Cushing sendromu hastalığının habercisi olabilir. Bridget Houser’ın yaşadıkları da buna çok iyi bir örnek...
#SağlıkGünümüzde göz lazer tedavileri çok yaygın olarak uygulanıyor… Miyopi, hipermetropi ve astigmatizma gibi göz bozuklukları lazer ile başarıyla tedavi ediliyor. Bu hafta göz lazer tedavileri ile ilgili İnternet arama motorlarında en çok sorulan soruları derledim ve cevapladım.
#Göz Lazer TedavisiATAGÖZ Tıp Merkezi Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Tayfun Yeşilbalkan, yaz sezonunun gelmesiyle birlikte deniz ve havuz sezonun açıldığını, başta çocuklar olmak üzere bilinçsiz havuz kullanımının göz hastalıklarına sebep olabileceğini belirterek, uyarılarda bulundu.
#1Miyopi, uzağı görememeye yol açan bir göz kusurudur. Miyop olan insan sayısı endişe verici bir hızla artıyor… 2000 yılında dünya nüfusunun yaklaşık %25'i miyoptu. Araştırmalar, 2050 yılına kadar dünya nüfusunun kabaca yarısının miyop olacağını gösteriyor… Miyopi genellikle çocuklukta başlar ve 18-21 yaşa dek ilerler.
#MiyopiGöz nezlesi olarak bilinen “viral keratokonjonktivit”, adenovirüslere bağlı bir göz enfeksiyonudur. Oldukça bulaşıcıdır. Adenoviral keratokonjonktivit salgınlarının en sık görüldüğü yerler hastaneler, okullar ve yüzme havuzlarıdır…
#Göz NezlesiDepremlerde göz yaralanmalarının çoğu ya düşen nesnelerden, ya göçük altına sıkışmaktan ya da kaçarken yüksekten atlamaktan kaynaklanır. Yaralanmalar genellikle tek gözde gerçekleşmekle birlikte 2 göz de etkilenebilmektedir. Künt veya kesikli göz yaralanmaları, gözün kornea (şeffaf) tabakasında ülser gelişmesi, gözün mikrop kapması (konjonktivit), göz içi kanamalar ve göz iltihaplanmaları depremde sık karşılaşılan göz problemleri olarak karşımıza çıkmaktadır. Çift görme ve göze yabancı cisim kaçmasına da sıkça rastlanmaktadır. Çift görmenin nedeni kafa travmalarına bağlı sinir felçleridir.
#Depremlerde Göz YaralanmalarıKırk yaş sonrası gözlerimiz önemli değişiklikler geçirir… Kırk yaş sonrası hepimizin yakın görüşü bozulmaya başlar. “Presbiyopi” olarak adlandırılan bu durum, gözümüzün içindeki lensin yaşla birlikte esnekliğini kaybetmesinden kaynaklanır. Presbiyopi ayrıca gözlerde yorulmaya ve göz/baş ağrısına yol açar. Presbiyopi için yakın gözlüğü veya kontakt lens kullanılabileceği gibi, trifokal (akıllı) göz içi lens ameliyatı da olunabilir.
#Göz SağlığıYeni yıl hazırlıkları başladı… Yeni yıla ışıl ışıl gözlerle girmek için neler yapabiliriz? Göz çevresi kırışıklıklarından kurtulmak için en etkili yöntem botoks uygulamasıdır. Botoks yaptırmak için ideal zaman yılbaşı gecesinden 2-3 hafta önce olabilir. Botoksun etkisi 3-5 günde başlar, 7-14 günde maksimuma ulaşır ve rötuş ihtiyacı varsa 10-14. günde rötuş yapılır. Ayrıca göz çevresi cildini nemli tutmak ve düzenli şekilde yaşlanma karşıtı göz çevresi kremleri kullanmak gereklidir. Yaşlanma karşıtı göz kremlerinde en etkili içeriklerden birisi retinol’dür. Retinol içeren kremleri gece kullanmalı, sabah da güneş koruyucumuzu göz çevremize uygulamalıyız. Ayrıca göz çevremizi nemli tutmak için gündüz göz çevresi bakım kremi de kullanmalıyız.
#GözGörme bozukluklarının düzeltilmesinde en sık kullanılan yöntemlerden biri olan kontakt lensler her geçen gün daha da popüler hale geliyor. Ancak lenslerin yanlış kullanımda görme kaybına kadar giden etkileri de var. Geçtiğimiz günlerde İngiltere'de yaşayan 54 yaşındaki bir kadının lens kullanırken yaptığı hatalar nedeniyle kör olduğuna ilişkin haberler çok konuşuldu. Buradan hareketle "Lens kullanımında nelere dikkat edilmeli?" diye sorduk uzmanlar yanıtladı...
#SağlıkSanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ilk uzay yolcusuyla ilgili yaptığı paylaşımda, "Cumhuriyetimizin 100. yılında gerçekleştireceğimiz insanlı ilk uzay görevinde tarihi bir anlaşmaya imza attık. Türk uzay yolcusunun eğitim ve uçuş hizmeti için Axiom Space ile işbirliği yapacağız " açıklamasında bulundu.
#Mustafa Varank