Kolera
Kolera Haberleri
Pandemiden sonra sosyal hayat... Bugünlerin ‘intikam’ını alacak mıyız?
Yale Üniversitesi’nden Prof. Nicholas Christakis ‘Apollo’nun Oku’ adlı kitabında pandemi sonrası hedonizm patlaması yaşanacağına dair bir öngörüde bulundu. Christakis’e göre salgın sona erdiğinde insanlar yarın yokmuşçasına ‘partilemek’ isteyecek. Virüs tamamen ortadan kalktığında ne gibi sosyal değişikliklerin bizi beklediğini, ülkemizden alanında uzman isimlere sorduk. “Şu an birçok dürtümüze ket vuruyorsak bu, sonrası için bir süreliğine patlama yaratabilir” diyen de var, “Hedonizm sadece fiziksel hazlarla ilişkili değil. Aşırıya kaçmadan, dengeli bir yaşam sürmek de haz verebilir” diyen de...
Hayata geçecek mi? 'Aşı pasaportu' ile ilgili merak edilenler...
Dünya koronavirüs aşısı olmuş kişilere özgürlükler tanınıp tanınmayacağını tartışıyor. Salgının varyantlarla birlikle bir bilinmezliğe doğru gittiği bu süreçte ‘aşı pasaportu uygulamaya konulacak mı? Avantajları ve dezavantajları ne olur? Detaylar haberimizde...
Dünyada bir ilk! Gönüllülere koronavirüs bulaştıracaklar
İngiltere'de dünyada ilk defa uygulanacak bir bilimsel çalışmaya imza atacak. Klinik denemelerde genç gönüllülere koronavirüs bulaştırılacak. Bu çarpıcı araştırma Kovid-19 aşı ve ilaçlarıyla ilgili çalışmalarda daha verimli veri toplamak amacıyla gerçekleştirilecek.
5 adımda nasıl aşısız kalmayız?
Tüm dünyada yaşanan aşı tedarik sorunu, pandemi sürecinin daha da uzaması tehlikesini doğuruyor. Türkiye’nin de yaşadığı sorunun çözümü için Prof. Dr. Zafer Kurugöl kısa vadeli, orta-uzun vadeli çözüm önerileri sundu.
Gözde bir şiir
Gülce Başer’in şiirindeki hayat da hakikat de ‘çiftekavrulmuş!’ İki kere yanmış şimdilik, daha da yanacağından başka! Gülce’nin 'Gözde Bir Kordon' kitabındaki şiirleri, şiir âleminin moda kavramıyla ‘ışımıyorsa’, ışıyacak bir şey olmadığındandır. Şiirin dilini koyultan nedenlerin apaçık ve apacı oluşundandır. Ve şiirin de kararanla kararması gerektiğindendir.
İklim değişiyor sağlık gidiyor
Toplum Bilimleri Kurulu Üyesi İlhan'dan uyarı: Etkisi yok, su israfı
Sağlık Bakanlığı Toplum Bilimleri Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, son dönemde artan kuraklık ile birlikte ortaya çıkan su kıtlığı tehlikesine dikkat çekerek, pandemi döneminde gereksiz su kullanımına karşı uyardı. Prof. Dr. İlhan, "Koronavirüs döneminde özellikle bazı belediyelerde görüyoruz, sabunlu su ile her yerin yıkanması, bol su kullanılması; bunun pandemi ile mücadelede çok yeri yok, etkisi de yok. Sokakları, kamusal alanları fazla miktarda su ve sabunla yıkamak su israfı" dedi.
İrem Derici: Pandemi uzarsa hastane odamı ayırsınlar
İrem Derici katıldığı bir radyo programında pandemi bu yaz bitmezse yeniden akıl hastanesine yatacağını söyledi. 2018 yılında akıl hastanesinde tedavi gören şarkıcı, “Bu yaza COVID bitmiş olmazsa, 2018 yılında birkaç haftamı geçirdiğim tımarhaneme geri dönerim, odamı ayırsınlar” dedi.
COVID-19 karamsarlığı da tetikledi
İnsanlık tarihinde dünyanın çeşitli kesimlerinde zaman zaman bulaşıcı hastalık salgınları yaşandı. Milattan önce 429-426 yıllarındaki ‘Atina salgını’ yüzünden 75-100 bin kişi yaşamını yitirdi. Daha sonraki yüzyıllarda ‘Kara ölüm’ olarak bilinen veba salgınları da milyonlarca can aldı. Kolera salgınları da öyle.
Yemen'de okul yolundaki çocukların çöpte yiyecek aradığı görüntüler ortaya çıktı
Yemen'de sabahın erken saatlerinde okula giderken çöpten yiyecek arayan 2 çocuğun fotoğrafları, yıllardan beri devam eden iç savaşın getirdiği açlık boyutunu ortaya koyarken, fotoğraflar "Bilim talebelerinin açlığını giderin" etiketiyle sosyal medyada ilgi çekti.
Mozambik'te 250 bin çocuk salgın hastalık tehdidi altında
Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), çatışmalar ve terör saldırıları nedeniyle göç etmek zorunda kalan 250 bin Mozambikli çocuğun salgın hastalıkların tehdidi altında olduğunu açıkladı.
O Ses Türkiye Rap jürileri kimler olacak?
O Ses Türkiye Rap jürileri ile dikkat çekmeye devam ediyor. Yeni dönemde O Ses Türkiye'den vazgeçen ve O Ses Türkiye Rap versiyonu için düğmeye basan Acun Medya başvuruları almaya devam ediyor. Peki, O Ses Türkiye Rap jürileri kim olacak? İşte, yarışma hakkında bazı bilgiler
Çocukluk çağında görülen enfeksiyon hastalıklarından korunmak için ne yapmalı?
Çocukluk çağında meydana gelebilecek çok sayıda enfeksiyon hastalığı olduğunu ifade eden Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Mine Ertan Okumuş, “Aşılanma dışında çocuğun bağışıklık sisteminin güçlü tutulması önemli. Sağlıklı uyku, dengeli beslenme, yeterli düzeyde sıvı tüketimi, el hijyeni hastalıklardan korunmak adına alınması gereken önlemler arasında” dedi.
Çocukluk çağı enfeksiyonlarından korunmak için bunlara dikkat
Çocukluk çağında meydana gelebilecek çok sayıda enfeksiyon hastalığı olduğunu ifade eden Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Mine Ertan Okumuş, “Aşılanma dışında çocuğun bağışıklık sisteminin güçlü tutulması önemli. Sağlıklı uyku, dengeli beslenme, yeterli düzeyde sıvı tüketimi, el hijyeni hastalıklardan korunmak adına alınması gereken önlemler arasında” dedi.
Fransa'da kriz büyüyor, gerginlik had safhada! 'Macron bizi korumuyor'
Fransa'da sarı yelekliler ve güvenlik güçlerinin görüntülerinin yayımlanmasını yasaklayan güvenlik yasa tasarısı karşıtları gösteriler düzenlerken başkent Paris ve Rennes'deki eylemlerde olay çıktı.
İnsanlığın salgınlarla imtihanı
Gazeteci Umur Talu, ‘Senin Adın Corona Olsun’da tarihin yumağından salgınların ipini çekerek bu uğurda mücadele etmiş, hayatını kaybetmiş tanıdık tanımadık isimlerin hikâyesini anlatıyor. Görüyoruz ki salgın bile, eşitlik görüntüsü altında eşitsizliklere bulaşıyor en çok...
Nijerya'da kolera çok sayıda can aldı
Batı Afrika ülkesi Nijerya'nın Benue ve Oyo eyaletlerinde baş gösteren kolera salgını nedeniyle 25 kişi hayatını kaybetti.
BAE'ye silah satan ABD'ye "savaş suçlarına ortak olmayın" uyarısı
Uluslararası Af Örgütü, Birleşik Arap Emirlikleri'ne (BAE) 18 adet silahlı insansız hava aracı (SİHA) satmayı planlayan ABD'ye "savaş suçlarına ortak olmayın" çağrısında bulundu.
İstanbul barajlarında su seviyesi azaldı! Bulaşıcı hastalıklara dikkat
İstanbul'da barajların doluluk oranının yüzde 30'un altına düşmesinin ardından Enfeksiyon Hastalıkları ve Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Gürkan Mert'ten uyarı geldi. Dip sularına çökmüş olabilecek ağır metallerin ve bazı mikroorganizmaların sağlık sorunu oluşturabileceğine dikkat çeken Mert, "Barajların dip seviyesine yaklaşması şebeke sularının daha iyi denetlenmesini gerektirir. Eğer denetlenmez ise Hepatit A, kolera, şiddetli karın ağrısı ve ishalle karakterize bazı protozoon hastalıklarına neden olabilir" dedi.
Kolera nedir, kolera hastalığı belirtileri nelerdir? Nijerya'da 'gizemli hastalık' can almaya devam ediyor!
Nijerya'nın bazı eyaletlerinde 'gizemli hastalık' paniği yaşanıyor. Tüm dünya koronavirüs salgınıyla mücadele ederken, henüz teşhisi konulmayan hastalık nedeniyle bir haftada 30 kişi hayatını kaybetti. Hastalık sebebiyle yaşamını yitiren kişilerde ölmeden önce kan kusması, halsizlik, vücut ve baş ağrısı gibi belirtilerin ortaya çıktığı kaydedildi. Araştırmaların devam ettiği hastalıkta kolera ya da lassa ateşinden şüpheleniliyor. Peki, kolera nedir, belirtileri nelerdir? İşte, gizemli hastalıkla belirtileri benzer olan kolera ile ilgili ayrıntılar.
Nijerya'da gizemli hastalık 57 can aldı!
Yerel basında çıkan haberlere göre, Enugu Eyaleti Hastalık Gözetim ve Bildirim Sorumlusu Vincent Oshomi, yaptığı açıklamada, eyaletin Ette ve Umuopu bölgelerinde henüz teşhisi konulmayan hastalık nedeniyle eylülden bu yana 57 kişinin hayatını kaybettiğini belirtti.
Doluluğu yüzde 29'a düşen İstanbul barajlarında 'dip suyu' tehlikesi
İstanbul'da barajların doluluk oranı yüzde 30’un altına düşerek 29.43 oldu. Bilim Kurulu üyesi ve Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, suların şebekeye verilmeden önce fizikseli kimyasal ve biyolojik olarak ciddi testlerden geçirilmesi gerektiğine dikkat çekerek, bu seviyedeki sularda dip seviyesine yaklaşıldığı için ağır metaller bulunabileceği konusunda uyarılarda bulundu.
Son dakika… İstanbul için korkutan açıklama! 'Dip suyu' tehlikesi...
İstanbul'da barajların doluluk oranı yüzde 30’un altına düşerek 29.43 oldu. Bilim Kurulu üyesi ve Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, suların şebekeye verilmeden önce fizikseli kimyasal ve biyolojik olarak ciddi testlerden geçirilmesi gerektiğine dikkat çekerek, bu seviyedeki sularda dip seviyesine yaklaşıldığı için ağır metaller bulunabileceği konusunda uyarılarda bulundu.
Yaşaması kolay ve huzurlu
Son dakika haberler: Aman dikkat! Ucuz kıymalı pidedeki tehlike
Herkes İçin Acil Sağlık Derneği Başkanı Uzman Dr. Ülkümen Rodoplu, dışarıda uygun fiyata satılan kıymalı kır pidelerinin sağlıksız olduğunu dile getirerek, "Dışarıda satıldığı için içerisinde bakteri ve virüs barındırabilir. Et yerine bakteri yemeyin" uyarısında bulundu.
Etiyopya'da seller yaklaşık 300 bin kişiyi yerinden etti
Etiyopya'daki sellerden 1 milyon kişinin etkilendiği açıklandı.
Coğrafya nedir? Coğrafya Bilimi neleri inceler? Coğrafya Bilimi hakkında bilgi
Coğrafya yeryüzü ile insanları araştıran bir bilim dalıdır. Bu sebeple insanlığın ilerlemesi için oldukça önemlidir. Coğrafya nedir, coğrafya bilimi neleri inceler, coğrafya bilimi hakkında bilgileri sizler için derledik.
Edirne'de 1911 yılındaki salgında şehit olan askerler ve doktorlar anısına yaptırılan çeşme onarıldı
EDİRNE'de 1911 yılında yaşanan kolera, tifo ve humma salgında şehit olan askerler ve 3 doktor anısına Dr. Rıfat Osman tarafından yaptırılan 'Asker Çeşmesi', valilik ve belediye tarafından onarılarak, koronavirüs salgını döneminde akar hale getirildi.
5. Sınıf Fen Bilimleri Canlıları Tanıyalım konu anlatımı
Canlılar ortak özelliklerine göre gruplara ayrılmaktadır. Canlıların taşıdığı ortak özelliklere göre gruplara ayrılmasına ise sınıflandırma denmektedir. Canlı varlıklar; yapısına, hareket özelliklerine, üreme ve beslenme şekline göre sınıflandırılmaktadır. Canlılar dört sınıfa ayrılmaktadır; hayvanlar, bitkiler, mikroskobik canlılar ve mantarlar. İşte, canlıları tanıyalım konu anlatımı.
Katliam karnavalı
Jean Teulé, yokluğun hüküm sürdüğü 1518’in Strasbourg’unda, kendisini sokağa atıp dans etmeye başlayan kadına katılanların yarattığı ‘Dans Vebası’nı romanlaştırmış. Varlıklılar ile yoksulların, zengin din adamlarıyla fakirlerin farklı dünyalarının toplu bir histeriyle ortalığa saçılmasının hikâyesi ‘Dansa Davet’.
Küresel ısınma dünyayı kavuruyor, milyonlarca insan su kıtlığı yaşıyor
Yeryüzünde canlı yaşam döngüsünün vazgeçilmez unsuru su kaynakları, iklim değişikliği, aşırı su tüketimi, sulama, enerji ve üretim faaliyetlerindeki yanlış uygulamaların baskısı altında azalırken, dünya genelinde her geçen gün su kıtlığı çeken 700 milyon insana yenileri ekleniyor.
Aynı pet şişeyi tekrar kullanmayın
Pet veya cam şişelerde beklemiş sularda kolera, salmonella gibi bakteriler, amip gibi parazitler, rotavirüs, Hepatit A ve E gibi virüsler bulaşabileceğini belirten Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Bölümünden Uzm. Dr. Bengisu Ay, "Hepsinin ortak bulgusu bulantı kusma ve ishaldir. Arabada uzun süre beklemiş su tekrar kullanılmamalı." dedi.
Boğaz’ın en güzel kızı
İstanbul’un tarihine 2 bin 500 yıldır görgü tanıklığı eden İstanbul Boğazı’ndaki tek orijinal ada ve sadece İstanbul’un değil, tüm Türkiye’nin simge yapılarından Kız Kulesi’ni anlatayım size…
‘Çayda çıra’dan virüs avcılığına
TV kanallarında sanatçı ve siyasetçilerden daha sık gördüğümüz, son dört ayımızda neredeyse ailemizden biri gibi olan enfeksiyon uzmanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan’ın bir zamanlar halk dansları festivallerinin aranılan ismi olduğunu biliyor muydunuz? Peki 1960’lı yıllarda Elazığ’ın köylerini kiminle ve ne için arşın arşın geziyordu? Mehmet Hoca’yla geçmişe ufak bir yolculuk yaptık, sanat ve dans dolu bir gençlikten virüslerin cirit attığı tıp dünyasına nasıl geçiş yaptığını dinledik...
'Türkiye gelecek yıllarda hortum ve aşırı sıcaklıklardan etkilenecek'
Boğaziçi Üniversitesi İklim Değişikliği ve Politikaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Yönetim Kurulu Üyesi Klimatolog ve Meteorolog Prof. Dr. Murat Türkeş, "Türkiye gelecekte, hem sıcak hava dalgaları ve kuraklıklardan hem de şiddetli ve aşırı yağış olayları ile gök gürültülü fırtınalar, hortum gibi olaylarından günümüze oranla daha fazla etkilenebilecektir." dedi.
Uyarılar yüzyıllardır aynı: Maske ve mesafe
İngiltere’de ilan edilip daha sonra vazgeçilen, İsveç’te kısmen uygulanan ‘sürü bağışıklığı’ nedir ve bugüne kadar hiç işe yaradı mı? Eski zamanlarda salgınlarla nasıl mücadele edilirdi? Evde geçirdiğimiz üç ay alkol tüketim alışkanlıklarını artırdı mı? Virüs ter, gözyaşı, kan ve idrar gibi vücut salgılarında yaşayabiliyor mu? İşte yanıtlar...
Karamanlı kültürünün mirası: 'Beyoğlu Sırları'
Epameinondas Kyriakidis’in 1888-89’da İstanbul’da çıkan Anatoli gazetesinde Karamanlıca olarak tefrika edilen romanı ‘Beyoğlu Sırları’, yıllar sonra günümüz Türkçesiyle yayımlandı. Aksiyon sahneleriyle dolu bu gizemli roman, ‘1870 Büyük Beyoğlu Yangını’ ve dönemin İstanbul tasviriyle dikkat çekiyor.
Ziya Gökalp Kimdir? Ziya Gökalp'in Kısaca Hayatı, Eserleri (Kitapları), Sözleri Ve Şiirleri
Türkçü yazar Ziya Gökalp Türk edebiyatında en önemli yazar ve şairlerden biridir. Gerek eserleri ile gerekse de yaşantısı ile herkese örnek olmuştur. Mustafa Kemal Atatürk'ün "Fikir babam" dediği Ziya Gökalp internette en çok araştırılan yazarlar arasındadır. Peki, Ziya Gökalp kimdir? Ziya Gökalp'in kısaca hayatı, eserleri (kitapları), sözleri ve şiirleri nedir? İşte Ziya Gökalp'e dair bütün bilgiler.
Karantina Adası'nda restorasyon başlıyor
Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü, 155 yıl önce salgın hastalıklarla mücadele merkezine dönüştürülen, Urla'ya bağlı Karantina Adası'ndaki 16 yapının restorasyonu için ihale açtı. Restorasyon ihalesi 16 Haziran 2020 tarihinde yapılacak olan Karantina Adası, 323 bin metrekarelik bir alana sahip.