Bugün neler oldu?

Kızıltepe

Güncelleme Tarihi:

Kızıltepe haberleri sayfasında Kızıltepe hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 3296 Kızıltepe haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.

Kızıltepe, Mardin'in önemli bir ilçesidir. Bu nedenle tam bir kültür mozaiği de olmuş durumdadır. Bu ilçenin nüfusu ise her geçen yıl artış göstermektedir.

Kızıltepe Nerede ve Hangi İlde?

Kızıltepe, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yer alan Mardin'in bir ilçesi konumundadır. Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde önemli bir merkez olan Kızıltepe ilçesi Mardin şehrinin güneybatısında bulunuyor. Kızıltepe ilçesinin doğusunda Mardin şehir merkezi ve Nusaybin yer alıyor. Aynı zamanda ilçenin batısında da Derik ve Ceylanpınar bulunuyor. Aynı zamanda Mardin'in Kızıltepe ilçesinin kuzeyinde Mazıdağı ilçesi yer alıyor. Mardin'in Kızıltepe ilçesinin güneyi Suriye Arap Cumhuriyeti ile sınır komşusudur. İlçe merkezine ise 23 kilometre mesafesi bulunur. Mardin'in yapısı gereği Kızıltepe ilçesi de düzlük bir alanda kuruludur. Kızıltepe ilçesi Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde en bilinen ilçelerden birisidir.

Kızıltepe Nüfusu ve Hakkında Bilgi

Mardin'e bağlı olan Kızıltepe'nin nüfusu farklı nedenlere bağlı olarak artış göstermektedir. Kızıltepe ilçesinde 4 belde bulunmaktadır. Aynı zamanda bu ilçede 145 köy ve 16 mahalle bulunmaktadır. Tüm bu mahallelerde ise nüfus yoğunluğu artış gösterir. Özellikle 1965 yılında Kızıltepe ilçesinin nüfusu 40 bin 453 bin olarak biliniyordu. O zamanlar Kızıltepe küçük ve kırsal bir kasaba durumundadır. Aynı zamanda 2000'li yıllarda Kızıltepe nüfusu da 183 bin 475'e kadar çıkmış durumdadır. Her yıl belirli bir düzeyde artış gösteren nüfus günümüzde de oldukça artmış durumdadır. En son 2016 yılında elde edilen verilere göre Kızıltepe'deki nüfus yaklaşık 241 bin 781 olarak ön plana çıkıyor.

Medeniyet ve kültür beşiği olarak bilinen Mardin önemli bir medeniyet beşiğidir. Türkiye'de yer alan ilk yerleşim birimlerinden birisi olan Mardin'de tarihi kalıntılar da oldukça fazladır. Mardin'in Kızıltepe ilçesinde çok sayıda tarihi mekan bulunmaktadır. Bu ilçede Kızıltepe Ulu Cami yer alıyor. Aynı zamanda Artuklular'dan Yavlak Arslan tarafından inşaatına başlanan ve Ebü'l- Feth Artuk Arslan tamamlanan bu cami de 105 yılında ibadete açılmıştır. Yıllar için tahribata oluşan Kızıltepe Ulu Camii de 2019 yılında restorasyon da yapıldı. Restorasyon tamamlandıktan sonra cami de ibadete açılmış oldu. Her yıl çok sayıda yerli ve yabancı turist tarafından bu cami ziyaret ediliyor.

Mardin'in Kızıltepe ilçesinde genellikle karasal iklim hakimdir. Düz bir ovalık alanda kurulan Kızıltepe ilçesinde Akdeniz iklimi de yer yer görülebilir. Kızıltepe ilçesinde yaz mevsimi oldukça uzun ve sıcak oluyor. Bu bölgede kış mevsimi ise genellikle yağışlı geçiyor. Buna göre tarım faaliyetleri de iklime uygun olarak gerçekleşiyor. Bölge halkı ise geçimini tarım ve hayvancılık ile sağlıyor. Bu bölgede genellikle küçükbaş ve büyükbaş hayvan yetiştiriciliği yapılıyor. Aynı zamanda bu ilçede tarım faaliyetleri de sürdürülüyor.

Osmanlılar döneminde önemli bir yerleşim merkezi olan Kızıltepe ilçesi İpek yolu geçtiği için önemli bir ticaret merkeziydi. Günümüzde İpek yolunun önemini kaybetmesi ile Kızıltepe'de ticari faaliyetlerin yanı sıra tarım faaliyetlerine ağırlık verilmiştir. Geçmişte önemli bir yerleşim merkezi olan Kızıltepe'nin eski adı Koçhisar olarak bilinmektedir. Bu ilçenin ismi ise Cumhuriyet dönemi itibari ile 1931 yılında Kızıltepe olarak değişmiştir. Mardin'e bağlı olan bu ilçe bölgede de önemli bir merkez konumunda bulunuyor. Ticaret ve küçük ölçekli işletmelerin artması ile birlikte çevre illerden de çok sayıda kişi Kızıltepe ilçesine göç etmişlerdir. Bu sayede nüfusta da artış gerçekleşti.

Mardin şehrine bağlı olan Kızıltepe ilçesi Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yer alıyor. Türkiye'deki en eski yerleşim merkezlerinden bir tanesi olan Kızıltepe ilçesi önemli bir kültür merkezi konumundadır. Kızıltepe ilçesinin kuruluş tarihi ise milattan önceki yıllara kadar dayanmaktadır. Bu bölgede bulunan harabeler ve tarihi kalıntılar o zamanlardaki yaşama dair önemli ipuçları sunuyor.

Kızıltepe haberleri

DAHA FAZLA #KIZILTEPE HABERLERİ

Kızıltepe’a ait tüm site haberleri