Günümüzde her türlü meyve ve sebzeyi, mevsimi olmasa da pazarlarda ya da marketlerde bulabiliyoruz. Ancak bu lüksün bedelini sağlığınızla ödediğinizi bilmelisiniz. Çünkü mevsim dışı üretimde çok daha fazla tarım ilacı kullanılıyor. Böylece aldığınız her ürün, sofralarınızı zehirleyerek, sağlığınızı yavaş yavaş bozuyor. Bundan kurtulmanın ise tek bir yolu var. O da mevsimsel beslenmek…
#Buğra BuyrukçuSağlıklı bir beslenmenin temelinde dengeli sebze ve meyve tüketimi yatar. Mutlaka mevsimine göre farklı meyve ve sebzeleri tüketmeliyiz. Şimdi hangi mevsimde hangi meyveler var bunlara bakalım ve inceleyelim. İşte 3. sınıf hayat bilgisi mevsimine özgü yiyecekler konu anlatımı.
#3. Sınıf Hayat Bilgisi Mevsimine Özgü Yiyecekler Konu AnlatımıBir yılın içerisinde dört farklı mevsim yaşanmaktadır. Bu mevsimlerin içerisinde yetişmekte olan meyveler ve sebzeler farklıdır. Meyve ve sebzelerden en yüksek verimi alabilmemiz için yetiştikleri mevsimde tüketmek büyük önem taşımaktadır. Mevsiminde yetişmiş olan sebze ve meyveleri tüketmek vitamin ve yarar açısından bizlerin daha lezzetli, daha zengin ve daha sağlıklı beslenmemizi sağlamaktadır. Bunlardan dolayı mevsimindeki sebze ve meyveleri tercih etmek bizim için büyük önem taşımaktadır.
#3. Sınıf Hayat Bilgisi Meyve Ve Sebzeler Konu AnlatımıKış aylarında artan iştah, yavaşlayan metabolizma ve vücut direncinin düşmesi sonucu yavaşlayan hareketlerimiz kilo alımını tetikliyor. Vitamin alımını dengeleyememe durumunda iştah da dengelenmiyor. Bu iştah artışının bilimsel bir açıklaması mevcut. Vücut, kışın soğuklara karşı kendini korumak ve ısınmak amacı ile yemek yemeye ihtiyacı artırıyor. Bunun sonucunda hareketsizlik ve enerji düşüklüğünün de etkisi ile kilo alımı başlıyor. Diyetisyen Sian Porter, sağlıklı beslenme hakkında bilgiler veriyor.
#Sağlıklı BeslenmeYabanmersini, pastalarda, tatlılarda kullanılan, taze meyve olarak tüketilebilen hoş kokulu bir meyve türüdür. Genellikle ormanda yetişen yabanmersini, birçok faydayı da içerisinde barındırmaktadır. Göze ve ishale iyi gelen Yabanmersini, doğal bir antioksidandır. Peki, yabanmersini nasıl yetiştirilir? İşte, doğal bir ilaç etkisi taşıyan bu bitki hakkında detaylı bilgiler
#Yaban MersiniGrip derdinin tek devası dinlenmek mi? Vücudu güçlü tutmak, gribe karşı korur mu? C ve A vitamini gribe karşı etkili mi? Grip, hangi gıdalara karşı etkisiz kalıyor? Probiyotikler ve prebiyotiklerin gribe karşı rolü ne? Diyetisyen Emre Uzun, bu soruları yanıtladı ve en önemli hamlenin bağışıklık sistemini güçlendirmek olduğuna işaret etti.
#GripGrip derdinin tek devası dinlenmek mi? Vücudu güçlü tutmak, gribe karşı korur mu?C ve A vitamini gribe karşı etkili mi? Grip, hangi gıdalara karşı etkisiz kalıyor? Probiyotikler ve prebiyotiklerin gribe karşı rolü ne? Diyetisyen Emre Uzun, bu soruları yanıtladı ve en önemli hamlenin bağışıklık sistemini güçlendirmek olduğuna işaret etti.
#Gripİtalya’nın başkentinde, sokaktaki günlük yaşamı görmek isterseniz tarihi bölgedeki Campo Dei Fiori’ye uğrayın. Bu meydanda pazar hariç her gün, öğle saatlerine kadar dev bir pazar kuruluyor. Bu pazarda Roma civarında yetişen yerel ürünlerle birlikte İtalyan damağına cazip gelen her türlü ithal meyveyi, sebzeyi bulmak mümkün. Çevresindeki restoranlarda, yerel lezzetler tadılabiliyor. Gezgin ve Slow Food hareketinin Türkiye’deki üyelerinden Ayfer Yavi gitti, fotoğrafladı ve yazdı.
Köylülerin bahçelerinde ve tarlalarında yetiştirdiği, civardaki dağlardan, dere kenarlarından topladığı ot, sebze ve meyveleri sattığı, dokudukları kumaşları, diktikleri giysileri veya işledikleri bezleri en yakındaki büyük kasabalarda sattığı pazarlar, bugün iktisatçıların piyasa dediği, dünya ekonomisinin kaderinin tayin edildiği alışveriş ortamlarının atası.
"Her iyi aşçının çocukluk anılarında büyük bir mutfak, sıcak bir ateş, kaynayan bir tencere ve bir anne vardır" diyor Amerikalı bir yazar. Ben de diyorum ki, her iyi aşçının içinde bir mevsim bilgesi vardır. O bilgenin tüm duyuları mevsimlik değişikliklere açıktır. Koklar, bakar, eller, tadar, dinler ve mevsimin ihtiyaçlarını hisseder. Karşısına çıkan -ya da arayıp bulduğu- malzemeler arasından en doğru olanları bulup en doğru pişirme yöntemiyle pişirir, sunar.
Lösemili Çocuklar Vakfı (LÖSEV), kanser riskini arttırdığı gerekçesiyle yaz aylarında yetişen meyve ve sebzelerin kış aylarında tüketilmemesi uyarısında bulundu. LÖSEV'den yapılan açıklamada, “Kışın satılan yaz meyve ve sebzeleri, doğal ortamlarda yetiştirilmiyor. Bu gıdalardan yiyen anne veya anne adaylarının bebekleri de etkileniyor” denildi.