Kış Sebzeleri
Kış Sebzeleri Haberleri
Hangi mevsimde, hangi sebze-meyveleri yemeliyiz?
"Her iyi aşçının çocukluk anılarında büyük bir mutfak, sıcak bir ateş, kaynayan bir tencere ve bir anne vardır" diyor Amerikalı bir yazar. Ben de diyorum ki, her iyi aşçının içinde bir mevsim bilgesi vardır. O bilgenin tüm duyuları mevsimlik değişikliklere açıktır. Koklar, bakar, eller, tadar, dinler ve mevsimin ihtiyaçlarını hisseder. Karşısına çıkan -ya da arayıp bulduğu- malzemeler arasından en doğru olanları bulup en doğru pişirme yöntemiyle pişirir, sunar.
Kışın beslenmenize dikkat!
Sağlık Bakanlığı uzmanları, kışın gecelerin uzamasından dolayı televizyon karşısındaki atıştırmaların kilo artışına yol açtığı uyarısında bulundu.
Paradan Nasıl Tasarruf Edilir? En Etkili Yollar...
Koronavirüs ile mücadele ettiğimiz şu günlerde tasarruf etmenin ve para biriktirmenin önemini bir kere daha anladık. Para biriktirmek için nasıl tasarruf edeceğinizi bilmiyorsanız basit ama etkili önerilerimize bir göz atın.
Bağışıklığı Güçlendiren 4 Renkli Besin Grubu
Uzmanlar, küresel bir salgın olarak tüm dünyayı etkileyen yeni tip koronavirüsten (Kovid-19) korunmak için güçlü bir bağışıklık sisteminin önemine dikkati çekerken, özellikle dengeli ve zengin beslenmenin sistemin güçlendirilmesi için en temel unsurlar arasında yer aldığını belirtiyor.
Hepsinden bol bol al, kışın dinç kal! İşte uzman tavsiyeleri…
İçinde bulunduğumuz kış aylarında hastalıklara karşı vücut direncimizi güçlü tutmak önem taşıyor. Uzmanlar tarafından soğuk havalarda hastalıklara yakalanmanın sebebi ise vitamin eksikliği olarak gösteriliyor.
Evde kolayca yetiştirebileceğiniz sebzeler
Özellikle son zamanlarda doğal ürünlere ilgi arttı. Daha maliyetli olsa da doğal beslenmek, mümkünse organik yaşam hayatımızın her köşesinde yerini almaya başladı. Hazır, evde geçirdiğimiz vakitler çoğalmışken, doğal ürün keyfini evinizde yaşamak için harekete geçmeye ne dersiniz? İşte evinizde kolayca yetiştirebileceğiniz sebzeler…
Bankacılıktan zeytinciliğe
Çanakkale'de devlet destekleriyle büyüyen seracılık 113 köye yayıldı
Çanakkale'de devlet destekleriyle büyüyen sera tarımı, domates, marul, salatalık roka, dereotu başta olmak üzere çok çeşitli ürün yelpazesiyle, üretimi yılın tamamına yaymak isteyen çiftçilere yeni gelir kapısı oldu.
Karantina Modu: Beslenme Alışkanlıklarımız Hayatımızı Etkiliyor
Koronavirüs salgının git gide artması sonucu yeniden eve kapanmalar başladı. Evlerde sürdürülen yaşam beslenme alışkanlıklarını oldukça etkiliyor. Evlerde düzenli beslenme, ara öğünlerin önemi, insanların sürekli yeme ihtiyacı hissetmelerine ilişkin Uzman Diyetisyen Esra Işıkdemir görüşlerini paylaşıyor.
Ruh ve beden sağlığımız için evde mini tarlamız olsun
Marul, ıspanak, maydanoz, nane... Özellikle kışın sağlıklı beslenmek ve bağışıklık sistemimizi güçlü tutmak için sofralarımızın baş tacı olması gereken sebzelerden bazıları. Bunları ve daha pek çok sebzeyi evinizde kolayca yetiştirip dalından kopardığınız gibi taze taze yiyebilirsiniz. Üstelik kendi yetiştirdiğiniz otları, sebzeyi yemek psikolojinize de iyi gelecek! Evinizin çiftçisi olmaya hazırsanız, rehberimizi okuyun.
Bu aralar sirkeli sarımsaklı çorbaları sofranızdan eksik etmeyin
Soğuk havaların vazgeçilmezi çorbanın pandemi döneminde büyük önem taşıdığını belirten Dyt. Gizem Gençyürek "Çorbalara eklenen limon, sirke ve pul biber hem metabolizmayı hızlandırıp, bağırsakların çalışmasına katkı sağlayarak kilo kaybını destekler hem de özellikle koronavirüs ile mücadele ettiğimiz bu günlerde bağışıklığımızı güçlendirmeye dolayısıyla vücut direncini artırmaya yardımcıdır" dedi.
Koronavirüse karşı pul biberli çorba tüketin
Soğuk havaların vazgeçilmezi çorbanın pandemi döneminde büyük önem taşıdığını belirten Dyt. Gizem Gençyürek “Çorbalara eklenen limon, sirke ve pul biber hem metabolizmayı hızlandırıp, bağırsakların çalışmasına katkı sağlayarak kilo kaybını destekler hem de özellikle koronavirüs ile mücadele ettiğimiz bu günlerde bağışıklığımızı güçlendirmeye dolayısıyla vücut direncini artırmaya yardımcıdır” dedi.
Uzmandan salgına karşı 'koyu yeşil yapraklı sebze' önerisi
BESLENME Uzmanı ve Diyetisyen Ruşen Aksu, mevsim değişikliği birlikte artan koronavirüs ve grip salgınına karşı bağışıklık sistemini güçlendirmenin önemine vurgu yaparak, koyu yeşil yapraklı sebzelerin tüketilmesini önerdi. Aksu, "Ispanak, maydanoz, su teresi ve rokayı hem sabah kahvaltısında hem de gün içinde salatalarımızda tüketmeliyiz. Sülforafan bakımından zengin, bağışıklığı yükselten karnabahar, brokoli, Brüksel lahanasını bol bol yemeliyiz. C vitamini bakımından zengin kivi, portakal, ananas gibi meyveleri de mutlaka tüketmeliyiz" dedi.
Bir haradan daha fazlası... Karacabey
İstanbul-İzmir karayolundan geçenlerin şöyle bir uzaktan baktığı Karacabey, doğal ve tarihi güzelliklerle dolu. Yüzlerce yıldır at yetiştiren Karacabey Harası’nı duymayan yoktur; ancak longoz ormanından Uluabat Gölü’ne uzun bir ziyareti hak ediyor. Hele şimdi bir de yaban lavantaları karşılayacak sizi.
Uzmanından Kışa Sağlıklı Girmek İçin Tavsiyeler
Havaların soğumasına ve gece süresinin uzamasına bağlı olarak gece tüketilen atıştırmalık beslenme tarzı, yetersiz su tüketimi ve artan hareketsizlik kış aylarında kilo artışını kaçınılmaz hale getirebiliyor. Uzmanlar artan yağ kütlesinin birçok kronik hastalıkla ilişkili olduğu gibi bağışıklığın düşmesine de yol açabileceğine dikkat çekiyor. Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Dyt. Havva Kılınç kış ayına sağlıklı girebilmesi için tavsiyelerde bulundu.
O köşe yaz köşesiydi, bu köşe kış köşesi
Yazın bitmesi doğadan, yeşillikten, rengârenk çiçeklerden kopmamız anlamına gelmiyor. Evdeki küçük alanlarımızı yeşillendirebilir, hatta kendimize mini bir bostan bile yaratabiliriz. Ekim ayı aslında bitki yetiştirme konusunda en önemli yenilenme zamanlarından. Bu dönemde toprak yenileme ve bitki bakımı gibi ayrıntıları, işi bilenlere sorduk.
Kışlık konserve hazırlıklarında son demler
Sonbahar mevsiminin gelmesiyle birlikte Van’da bulunan bahçelerdeki son sebzeler kışlık olarak hazırlanmak üzere türlü ve melemen için toplanmaya başlandı.
Prof. Dr. Mehmet Ceyhan uyardı! Koronavirüs riskini azaltan D vitamininin fazlası, kireçlenme nedeni
Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, vücuttaki D vitamini seviyesinin koronavirüse etkisine ilişkin, "D vitaminini fazla alırsanız, vücutta hiç istenilmeyen yerlerde beyin dâhil kireçlenmeler ve buna bağlı ciddi hastalıklar ortaya çıkar. Bir insanın vitamininin yüksek değil, normal düzeyde olması önemlidir" dedi.
Kış aylarında ideal kilonun korunabilmesi için öneriler
Kış aylarında kiloları korumak biraz zor olabilir. Kış mevsiminde ağır yiyecekler daha besleyici ve doyurucu görünebilir. Ancak yüksek kalori içerebilirler. Bu da hızlı bir şekilde kilo alımına neden olabilir. Ayrıca daha az aktivite ve zamanın çoğunun iç mekanlarda geçmesi de kışın kilo alımını kolay hale getirebilir. Peki kışın kilo almamak için nelere dikkat edilmeli? İşte öneriler...
4. Sınıf Fen Bilimleri Taze Ve Doğal Besinler konu anlatımı
Sağlığımızı korumak ve büyüyüp gelişebilmek için pek çok değişik besin kaynağını tüketiriz. Besinlerin çeşitliliği kadar aynı zamanda tazeliği de çok önemlidir. Şimdi besinlerin doğal ve tazeliğini ele alacağız ve inceleyeceğiz. İşte 4. sınıf fen bilimleri taze ve doğal besinler konu anlatımı.
Yaz sebze ve meyvelerini kışın da sağlık ve afiyetle yiyin
Yazın sonu geldi, mutfaklarda kış hazırlıkları tüm hızıyla devam ediyor. Domatesler, biberler salça, meyveler reçel konserve oluyor, kurutulan sebzeler balkonları ve tezgahları renklendiriyor. Peki ya dondurma? Yaz sebzelerini ve meyvelerini kışa dondurarak saklamak istiyorsanız bu ipuçları sizin için.
2. Sınıf Hayat Bilgisi Mevsimine Uygun Sebze Ve Meyve konu anlatımı
Bir yılda dört mevsim vardır. Ve her mevsimde farklı sebze ve meyveler yetiştirilir. Biz de bu sebze ve meyveleri mevsiminde uygun şekilde sağlıkla yeriz. Şimdi hangi mevsimde ne gibi sebze ve meyveler bulunuyor bunlara bakacağız. İşte 2. sınıf hayat bilgisi mevsimine uygun sebze ve meyve konu anlatımı.
Hem sağlık hem de lezzet deposu! Sebzeler hazırsa evde turşu yapmaya başlayalım
Turşular geleneksel mutfağımızın en önemli parçalarından. Buna bir de sağlığa faydaları eklendiğinde turşuyu soframızdan neden eksik etmememiz gerektiğini anlıyoruz. Fermente bir gıda olan turşu, bağışıklık sistemini güçlendirmekten kilo kontrolünü desteklemeye vücudumuza birçok yarar sağlıyor. Ancak dışarıdan alınan turşular içindeki olası katkı maddeleri nedeniyle kafa karıştırabiliyor. Bu nedenle ev yapımı turşunun yerini hiçbir şey tutmuyor. Peki evde turşu yaparken nelere dikkat edilmeli? Turşu yapmanın püf noktaları hakkında merak ettiğiniz her şeyi bu yazıda bulabilirsiniz…
Kışa Hazırlık: Yazlık Lezzetler Kış İçin Nasıl Saklanır?
Yaz aylarının ve özellikle de ağustos-eylül ayları, kış için lezzet hazırlığı yapmanın en güzel zamanıdır. Tatlı domatesler, leziz yaz sebzeleri ve meyvelerini kışın çok özlüyorsanız buzdolabınızda yer açın. Yaz lezzetlerini kış için nasıl saklayacağınızı anlatıyoruz.
3. Sınıf Hayat Bilgisi Meyve Ve Sebzeler konu anlatımı
Bir yılın içerisinde dört farklı mevsim yaşanmaktadır. Bu mevsimlerin içerisinde yetişmekte olan meyveler ve sebzeler farklıdır. Meyve ve sebzelerden en yüksek verimi alabilmemiz için yetiştikleri mevsimde tüketmek büyük önem taşımaktadır. Mevsiminde yetişmiş olan sebze ve meyveleri tüketmek vitamin ve yarar açısından bizlerin daha lezzetli, daha zengin ve daha sağlıklı beslenmemizi sağlamaktadır. Bunlardan dolayı mevsimindeki sebze ve meyveleri tercih etmek bizim için büyük önem taşımaktadır.
Evde tarhana nasıl yapılır? Anadolu'nun dört bir yanından tarhana tarifleri
"Darhane çorbası" yakıştırmasını sonuna kadar hak eden tarhana, aynı zamanda güçlü bir probiyotik kaynağı. Bu özelliği sayesinde de bağışıklık sistemini kuvvetlendiriyor. O nedenle son dönemde tarhanaya gösterilen ilgi birkaç katına çıktı. Marketlerde tarhana bulmak elbette mümkün ama evde yapılmış tarhananın yerini de hiçbir şey tutmuyor. Sizin için Türkiye'nin farklı yörelerinden evde yapılabilecek tarhana tarifleri derledik. Bu arada şunu da hatırlatalım: Tarhana normalde yaz sonunda yapılır ve sıcak günlerde kurutularak tüm kış tüketilecek biçimde saklanır o yüzden de büyük miktarlarda yapılır. Ancak siz dilerseniz daha küçük miktarlarda yoğurduğunuz tarhanayı taze taze de tüketebilirsiniz. Afiyet olsun...
Corona virüse karşı ne yiyelim ne içelim? Corona virüsüne karşı beslenme tavsiyeleri
Uzmanlar, dünyada yayılmaya devam eden yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tehlikesinin günden güne arttığına dikkati çekerken, hala tedavisi ve aşısı bulunmayan bu hastalık için korunma önlemlerine özen gösterilmesinin yanı sıra bağışıklık sisteminin de güçlendirilmesi gerektiğini bildiriyor.
Kış aylarında sofranızdan zencefili eksik etmeyin
Diyetisyen Burçak Demirçelik, kış aylarında bağışıklık sistemini güçlendirmek ve sağlıklı kalmak için taze zencefil tüketiminin önemli olduğunu söyledi.
Gripten Korunmanın 5 Altın Kuralı
Gripten korunmanın yolunun, 5 altın kuraldan geçtiğini kaydeden Beslenme ve Diyet Uzmanı Başak Aslan, sebze, C vitamini, A vitamini, limon, kuruyemiş-baklagiller ve bol sıvı tüketimi sayesinde gripten korunulabileceğini belirtti.
Acı biber, havlıcan ve zencefil vücudu ısıtıyor
Kış aylarının gelmesi ile birlikte vucut bağışıklığını güçlendirmek, ısısını arttıracak besinleri tüketmek önemli hale geliyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Sevil Nas Şan, acı biber, havlıcan ve taze zencefilin vücut ısısını yükseltmede çok etkili besinler olduğuna dikkat çekti.
İyileştiren tarifler
Soğuklar iyiden iyiye bastırdı. Atkıları, bereleri kuşandık. Ama bu elbette yeterli değil. Vücudumuzu içeriden de korumak gerekiyor. Direncimizi yükseltmek ve hastalığa yakalandığımızda daha çabuk iyileşmek için Beslenme ve Diyet uzmanı Dilara Koçak ve İç Hastalıkları Uzmanı Ayça Kaya’dan tarifler ve tavsiyeler aldık.
16 uzmandan güzel bir kış için 54 harika öneri
Dışarısı buz gibiyken evde battaniyenin altında, sıcacık bir kahve kupasıyla güzel film veya belgesel, kulağınıza nasıl geliyor? Akşama ne pişireceksiniz? Bu sefer yaratıcı bir tarife ne dersiniz? Bunları düşünürken birkaç tuşla panda sahiplenmeye ne dersiniz? Çocuğunuz, aileniz, çevreniz için yapmanız gerekenler... Konserler, tiyatrolar, sergiler... Heyecanla beklenen teknolojik yenilikler, ufuk açacak seyahatler... İşte size kışı keyifli hale getirecek, birbirinden farklı fikirler!
‘Kış’ deyip sporu ihmal etmeyin!
Beslenme uzmanı Aslı Demirel, kış aylarında kontrolsüzce kilo almak istemeyenlere tavsiyelerde bulundu: “Formunuzu korumak için dengeli beslenme ve düzenli egzersiz çok önemli.”
Konserve nasıl yapılır? Konserve hazırlamanın püf noktaları
Ürünlerin kısa sürede hazırlanması, mevsimi dışında meyve ve sebze tüketme isteği veya yiyeceklerin hazır halde saklanmasında en çok tercih edilen yöntemlerden birinin konserve yapmak olduğunu söyleyen Haydar Şahin, konserve yapmanın püf noktalarını anlattı. Şahin, kış konservelerinin tarifini verdi.