Kırmızı Meyveler
Kırmızı Meyveler Haberleri
Koronavirüs ile benzer belirti: Tat ve koku almayı etkiliyor
Sigaranın beslenme durumuna etkilerini değerlendiren Dr. Öğr. Üyesi Indrani Kalkan, “Sigara da koronavirüs gibi tat ve koku alma duyumuzu, iştahı etkiliyor. Çalışmalar, sigaradaki nikotinin tat tomurcuklarını morfolojik değişime uğrattığını göstermiştir” dedi.
Bu Besinler Meme Kanseri Riskini Azaltıyor!
Meme kanseri, dünyada en sık görülen ikinci kanser türüdür. Ülkemizde her 10 kadından 1’inde görülen meme kanserinden korunmak için en etkili yöntem, erken teşhis, düzenli hekim kontrolü ve sağlıklı yaşam tarzı olduğu unutulmamalıdır. Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Buse Özdemir, meme kanserine karşı koruyucu olan besinler ve beslenme yöntemleri ile ilgili bilgi verdi.
Mevsimsel hastalıklardan korunmak için bağışıklığınızı böyle güçlendirin
Kışa hazırlık dönemi olarak adlandırılan bu mevsimin, hava sıcaklıklarının düşmesiyle birlikte yorgunluk ve halsizlik gibi kronik rahatsızlıkların sıklıkla yaşandığı bir dönem olduğunu belirten Gıda İşleme Bölüm Başkanı Doç. Dr. Ruhan Aşkın Uzel, hava sıcaklıklarının düşmeye başladığı bugünlerde, bağışıklık sistemini güçlendirecek gıdaların tüketilmesiyle mevsimsel hastalıklardan korunarak sağlıklı yaşamın mümkün olduğunu belirtti.
Bitkisel üretimin artacağı tahmin edildi
Türkiye'de üretim miktarının bu yıl geçen yıla göre, tahıllar ve diğer bitkisel ürünlerde yüzde 7,3, sebzelerde yüzde 1,6 artış göstermesi bekleniyor.
Koronavirüse karşı Akdeniz diyeti tavsiyesi; kan akışını düzenliyor
Koronavirüsün kanın akışkanlığını bozduğunu ve damar sistemine zarar verdiğini belirten İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Yusuf Yıldırım, kış aylarının yaklaştığı bu günlerde bağışıklığın korunması için Akdeniz tipi diyeti önerdi. Uzm. Dr. Yıldırım, "Akdeniz tipi diyet kanın akışkanlığı ve damar hastalıkları üzerine bir beslenme tipi. Bu beslenme, koronavirüs enfeksiyonunda kanın akışkanlığının düzenlenmesine yarar sağlıyor" dedi.
Tabii ki turşusunu kuracağız!
Anadolu mutfağının geleneksel lezzeti turşular, mutfaktaki kışa hazırlık işlerinin de başında geliyor. Bağışıklık sistemini güçlendiren bu lezzetler için işe koyulmanın tam zamanı. Kavanoz kavanoz turşuları kendi damak zevkinize göre hazırlayabilirsiniz. İster lahanadan, ister bamyadan... Lezzetli reçeteleri ünlü şeflere sorduk. Faydalarını ve tüketirken dikkat etmemiz gerekenleri de beslenme uzmanı Dilara Koçak anlattı.
Ketojenik Diyet İçin Yiyecek Listesi
Ketojenik diyet son yıllarda popüler olan düşük karbonhidratlı ve yüksek yağlı bir diyet türüdür. Peki ketojenik diyette hangi karbonhidrat, protein ve yağ kaynağı yiyecekler tüketilebilir?
Işıldayan bir cilt için tüketmeniz gereken 11 besin
Günlük cilt bakımı rutininize ne kadar bağlı olursanız olun, berrak, sağlıklı, ışıltılı bir cilt aslında içinizden yani beslenmenizden başlar. Cilt sağlığı söz konusu olduğunda, korumaya, iyileştirmeye ve nemlendirmeye yardımcı olan belirli besinlere odaklanmalıyız. İşte doğrudan cildinize iyi gelen bazı yiyecekler…
Pandemi Nasıl Beslenmeli? İşte Uzman Önerileri...
Pandemi sürecinde, sosyal mesafe, maske takma ve temizlik kurallarına uymanın yanı sıra bağışıklık sistemini de güçlü tutmak gerektiğini söyleyen Dr. Öğr. Üyesi Indrani Kalkan, beslenmede nelere dikkat edilmesi gerektiğini anlattı.
Bağışıklık Sistemini Zayıflatan ve Güçlendiren Besinler
Aşırı seviyede karbonhidrat, şeker ve kırmızı et tüketiminin, düşük lifli rafine ürünlerin, doymuş yağdan zengin gıdaların, paketlenmiş ürünlerin bağışıklık sistemini zayıflatabileceğine dikkat çeken İç Hastalıkları ve Endokrinoloji Uzmanı Prof. Dr. Hasan Aydın, konuyla ilgili önemli bilgiler verdi.
Fazla ekmek tüketenlere bağışıklığı zayıflatabilir uyarısı
Aşırı seviyede karbonhidrat, şeker ve kırmızı et tüketiminin, düşük lifli rafine ürünlerin, doymuş yağdan zengin gıdaların, paketlenmiş ürünlerin bağışıklık sistemini zayıflatabileceğine dikkat çeken İç Hastalıkları ve Endokrinoloji Uzmanı Prof. Dr. Hasan Aydın, “Ekmeğin de fazla tüketilmesi bağışıklığın zayıflamasına ve dolayısıyla tehlikelere açık hale gelinmesine neden olabiliyor” dedi.
Rahman suresi oku - Rahman suresi anlamı, tefsiri, Türkçe ve Arapça okunuşu (Diyanet Meali)
Rahman suresi adını, ilk âyeti oluşturan ve Allah’ın sıfatlarından biri olan 'er-Rahmân' kelimesinden almıştır. Sûrede başlıca, Allah’ın nimetleri, birliğini ve kudretini gösteren kâinat delilleri ve günahkârların kıyamette karşılaşacakları korku ve şiddet konu edilmektedir. Peki, Rahman suresi anlamı ve fazileti nedir? Rahman suresi Türkçe ve Arapça okunuşu nasıldır?
Kurban Bayramında nasıl sağlıklı besleniriz?
Bayramlar, tüm ailelerin ve sevdiklerin bir araya gelerek çeşitli ve büyük sofraların kurulduğu kültürel açıdan önemli günlerdir. Bayram ikramlarının yanı sıra kırmızı etin de yoğun olarak tüketildiği bir dönem olan kurban bayramında nasıl daha sağlıklı geçirebileceğinizi bilmemizde fayda var. Uzman Diyetisyen Mine Telek, bayramda sağlıklı beslenmenin yollarını anlatıyor.
Kurban Bayramı'nda Nasıl Sağlıklı Besleniriz?
Bayramlar, tüm ailelerin ve sevdiklerin bir araya gelerek çeşitli ve büyük sofraların kurulduğu kültürel açıdan önemli günlerdir. Bayram ikramlarının yanı sıra kırmızı etin de yoğun olarak tüketildiği bir dönem olan kurban bayramında nasıl daha sağlıklı geçirebileceğinizi bilmemizde fayda var. Uzman Diyetisyen Mine Telek, bayramda sağlıklı beslenmenin yollarını anlatıyor.
Kurban bayramına özel beslenme tüyoları
Dört günlük Kurban Bayramı geldi çattı. Bu yıl buruk geçen Ramazan Bayramı'ndan sonra sokağa çıkma kısıtlaması olmayacağını düşündüğümüz Kurban Bayramı tatilinde hem sosyal mesafeye hem beslenmeye dikkat çekmek istiyorum.
Tırnaklarınızda Sorunlar Size Ne Anlatıyor?
Tırnaklarda meydana gelen kırılmalar ve izler vücudun bir şeye ihtiyacı olduğunu anlamına gelebiliyor. Yani tırnaklarımız aslında mineral ve vitamin eksikliğimizin sinyallerini verebiliyor. Tırnaklarda meydana gelen sorunlar, bu sorunların anlatmak istedikleri ve tırnak sağlığı için gerekli olan vitamin ve minerallere bir bakalım.
Pandemi Döneminde Diyet Yaparken Nelere Dikkat Edilmeli?
Ağır, zorlayıcı, aç kalınan diyetlerden ve detoks adı altında sadece sıvılardan oluşan diyetlerden muhakkak uzak durulmalı. Pandemi döneminde özellikle yaz aylarında diyet yapılmaması gerektiğini söyleyen Dr. Yonca Sevim, bu tür diyetlerin dolaşım sistemini etkilediğini söyleyerek, önemli tavsiyelerde bulundu.
Kolajen İçeriği Yüksek Besinler
Yaz aylarında maruz kaldığımız güneş kolajen üretimini azaltan etkenlerin başında geliyor. Bunun için yaz aylarında güneşten korunurken bir yandan da kolajen içeriği yüksek besinlerle cildi desteklemek gerekiyor. Uzman Diyetisyen Nilay Keçeci Arpacı canlı bir cilt için kolajen içeriği yüksek besinlerin tüketilmesini öneriyor.
PCOS Döneminde Beslenme ve Diyet
Hipofiz bezinden salgılanan LH ve FSH hormonlarının anormal şekilde üretilmesinden kaynaklanan Polikistik Over Sendromu, yumurtalıklardaki aylık düzenli yumurtlamayı engelleyerek erkeklik hormonunun fazla salgılanmasına sebep olabilmektedir. Özellikle doğurganlık dönemindeki kadınlarda görülen ve en önemli belirtisi adet düzensizlikleri olan PCOS’u yaşayan hastaların yüzde 70 ila 80’i yumurtlama dengeleri bozulduğu gebe kalma ile ilgili sorun yaşamaktadır.
Yeni Normal Döneminde Nasıl Beslenmeliyiz?
Koronavirüs ile mücadelede elde edilen başarı sonucu başlayan yeni normalleşme sürecine uygun bir beslenme diyeti oluşturmanın püf noktalarını anlatan Beslenme ve Diyet Uzmanı Diyetisyen Duygu Yıldırım, yeni normalde beslenme düzeni hakkında uyarılarda bulundu.
Yeni normal döneminde sağlıklı beslenme önerileri
Koronavirüs ile mücadelede elde edilen başarı sonucu başlayan yeni normalleşme sürecine uygun bir beslenme diyeti oluşturmanın püf noktalarını anlatan Beslenme ve Diyet Uzmanı Diyetisyen Duygu Yıldırım, “Sıcak yaz günlerine denk gelen normalleşme döneminde kırmızı et tüketimini azaltarak sebze ve meyve tüketimini artırmalısınız. Günlük su tüketiminiz kg başına 35 ml olmalıdır. En önemli kurallardan biri, tuz tüketimini sınırlandırmaktır. Çiğ sebzelerde tuz tercih etmek yerine sumak, nane, kekik gibi diğer baharatlara yer verebilirsiniz” dedi.
Gebelik Döneminde Doğru Beslenmenin Önemi
Gebelik süreci kadınlar için en özel dönemlerden biri. Anne adayları için bu süreçte doğru beslenmek ve dikkat edilmesi gerekenler konusunda Diyetisyen Mehtap Yakut pratik bilgiler verdi.
Nisanda gıda ve tarım ürünleri ithalatındaki artış hız kesti
Türkiye Gıda ve İçecek Sanayii Dernekleri Federasyonu (TGDF) Dijital Veri Paneli’ne göre, nisan ayında gıda ve tarım ürünleri ithalatındaki artış hız kesti. TGDF'den yapılan açıklamaya göre, Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan Dış Ticaret Verileri baz alınarak Agrimetre tarafından hazırlanan TGDF Dijital Veri Paneli’ne bakıldığında, 2020 yılı ilk 4 ayında tarım, gıda ve içecek sektörü 6,79 milyar dolar ihracat, 5,22 milyar dolar ithalat gerçekleştirdi.
Bitkisel üretimin artacağı tahmin edildi
Türkiye'de üretim miktarının bu yılın ilk tahmininde geçen yıla göre, tahıllar ve diğer bitkisel ürünlerde yüzde 7,3, sebzelerde yüzde 0,8, meyveler, içecek ve baharat bitkilerinde yüzde 5,3 artış göstereceği bekleniyor.
B12 vitamini eksikliği neden olur? B12 eksikliği belirtileri nelerdir?
B12 vitamini eksikliğinin hafıza sorunları, unutkanlık, halsizlik, yorgunluk yapan çok önemli bir vitamin eksikliği olduğunu belirten uzmanlar, halsizlik ve yorgunluk varsa mutlaka kanda B12 vitamini düzeyi ölçtürülmesi gerektiğini söylüyor. Peki, B12 vitamini eksikliği neden olur? B12 eksikliği belirtileri nelerdir?
Bir de bu tarifle deneyin: Lor peynirli pancake
Pancake'i sağlıklı hale getiriyoruz! Vereceğimiz bu tarifi, sahurda, kahvaltıda, öğle yemeğinde rahatlıkla tüketebilirsiniz. İçinde yağ ve şeker olmayan bu tarif, diyet yapanlar için de ideal. İşte karşınızda lor peynirli pancake...
Koronavirüse Karşı Kırmızı Renkli Besinler Tüketin
Ramazan ayı bu yıl koronavirüs salgını gölgesinde geçerken oruç tutanlar bir yandan bağışıklık sistemini de güçlü tutacak besinler tüketmeye çalışıyor. Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Gürkan Taşkale, ramazan’da çilek, yaban mersini, kırmızı biber, kırmızı pancar gibi antioksidan içeriği yüksek olan kırmızı renkli meyve sebzelerle bağışıklığımızı güçlendirerek koronavirüse karşı önlem alabileceğimizi söyledi. Peki başka hangi besinleri tüketmeliyiz?
“Ramazan’da koronavirüse karşı kırmızı renkli besinler tüketin”
Ramazan ayı bu yıl koronavirüs salgını gölgesinde geçerken oruç tutanlar bir yandan bağışıklık sistemini de güçlü tutacak besinler tüketmeye çalışıyor. Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Gürkan Taşkale, “Ramazan’da çilek, yabanmersini, kırmızıbiber, kırmızı pancar gibi antioksidan içeriği yüksek olan kırmızı renkli meyve sebzelerle bağışıklığımızı güçlendirerek koronavirüse karşı önlem alabiliriz” dedi.
Evde kansızlık sorununu önlemek için öneriler
Kansızlık özellikle kadınlarda sıklıkla görülen bir vitamin eksikliği olarak karşımıza çıkıyor. Evde olduğumuz, çok acil durumlar dışında hastaneye gidemediğimiz şu günlerde her vitaminden yeteri kadar aldığımızdan emin olmamız gerekiyor. Peki evde kansızlık sorunu nasıl önlenebilir? İşte cevaplar...
Uzmanlar Önerdi: Akciğer Sağlığı İçin Balık Tüketin
Dünya Sağlık Örgütü’nün pandemi olarak kabul ettiği ve Türkiye’de de yayılmakta olan koronavirüs tehlikesi nedeniyle bireylerin bağışıklık sistemini güçlü tutmaları büyük önem taşıyor. Koronavirüs tehdidine karşı akciğer sağlığına ve bağışıklık sisteminin güçlü olmasının önemine dikkat çeken Dr. Öğr. Üyesi Ülkü Demirci ve Öğr. Gör. İrem Dürçek, besin tüketimine yönelik tavsiyelerde bulundu.