Kırlangıç balığı MasterChef yarışması ile birlikte en çok araştırılan balıklar arasında yer alıyor. Kültürümüzde pek bulunmayan kırlangıç balığı yenir mi, nasıl temizlenir ve nasıl pişirilir merak ediliyor. İşte oldukça lezzetli fakat bir o kadar da pahalı kırlangıç balığı hakkında merak edilenler, çorbası ve buğulama tarifi...
#Kırlangıç BalığıTek başına bir ana öğün olma özelliği taşıyan balık çorbası, turşu ve mezelerle tamamlanarak lezzet şölenine dönüşebilir. Balık sezonunun başladığı bu günlerde hem faydalı hem doyurucu bir tarif olan balık çorbası hangi balıktan, nasıl yapılır merak ediyorsanız, işte tüyoları…
#Balık ÇorbasıTrança balığı, eti beyaz ve iri olmasıyla tanınmaktadır. Büyük olması nedeniyle iki ya da üç parçaya bölünerek satılan trança balığı, sinarit isimli balığın büyük olanına verilen isimdir. Genellikle çorbası yapılan trança, aşırı lezzetli olarak tanımlanmaktadır. Peki, trança balığı nasıl pişirilir? İşte, trança balığı hakkında bazı bilgiler
#Trança BalığıBalık hem çok sağlıklı bir protein kaynağı olması hem de lezzetiyle sofralarımızın olmazsa olmazlarından. Özellikle kış aylarında bollaşan ve ucuzlayan derya kuzuları, balık sevenlerin rüyalarına giriyor. Balığın lezzeti ve besleyiciliği açısından tazeliği kadar hangi teknikle pişirildiğinin de önemi var çünkü her balık her şekilde pişmez. Bunları bilmeden balık pişirmeye kalkıştığınızda, yanlış teknik uygularsanız tatsız tuzsuz ve sağlıksız bir balık yemeği elde edebilirsiniz. Peki hangi balık nasıl pişirilmeli? İşte denizlerimizde ve balıkçı tezgahlarında en sık karşılaştığımız türler için pişirme önerileri…
#Balık‘Lüfer Bayramı’nın dördüncüsü bu yıl bir boğaz köyü olan Kuzguncuk’ta kutlanacak. Eh ben de hem mutfağını hem yaşamını orada kurmaya çalışan biri olarak elimden geldiğince ev sahiplerinden biri olacağım. Bu bayram, gelecek hafta sonu çocuğunuzu da alıp bize gelmek için güzel bir vesile olabilir! Heyecanla hepinizi bekliyoruz.
#KuzguncukKaradenizliler kusura bakmasın, ne Osmanlı’da ne Cumhuriyet Türkiyesi’nde kimse hamsiyi balık yerine koymamış. Karadenizlilerin baş tacı bu küçük balık, ne yazılara konu olmuş ne ziyafetlerin mönüsünde yer almış. Kelimenin tam anlamıyla yok sayılmış. Taa ki Sultan Süleyman’a kadar.
#HamsiDİKKATLİ SEYREDERSENİZ SİZ DE YAPABİLİRSİNİZ!! İskorpit balığı son derece lezzetli ve insan sağlığı için son derece yararlı bir balıktır. Ancak, dikenleri son derece zehirlidir. Bunun için balık çok dikkatli bir biçimde ayıklanmalıdır. Çorbası, yahnisi, buğlaması ile meşhurdur. Dikenleri vücuda değdiğinde, deride kızarıklık ve şişlik meydana getiren bir balık türüdür. Zehir etkisini birkaç gün sürdürmektedir. Tedavi için amonyak kullanılabilir. Ayrıca halk arasında bu balığa "çarpan" denmektedir. Kıyıdan yem ile tutulabilen, izmarit avcılarının bol bol karşılaştığı bir balık türüdür. Genelde kumluk yerlerde tutulur. Daha önce belirtildiği gibi tehlikelidir, özellikle acemi balıkçılar için daha tehlikelidir; kırlangıç gibi balıklarla karıştırıp müdahale edildiğinde iğnelerine temas edilirse, büyük acı verir.
#BalıkZonguldak'ta, mezgit avına çıkan balıkçının ağına, 80 santimetre uzunluğunda 5 kiloluk kırlangıç balığı takıldı. Seyyar balıkçının tezgahını süsleyen leğendeki balık ilgi çekti. Dün mezgit avına çıkan balıkçının ağına Karadeniz'de ender rastlanan kırlangıç balığı takıldı. Seyyar balıkçı 46 yaşındaki Dursun Kayık, arkadaşının ağına takılan balığı tezgahında satışa çıkardı. Canlı olan ve su dolu leğende yaşayan kırlangıç balığı, görenlerini ilgisini çekti. 35 yıllık balıkçı Dursun Kayık, kırlangıç balığına Karadeniz'de ender rastlandığını söyledi. Balığı şu ana kadar satamadığını belirten Dursun Kayık, "Alıcısı pek olmuyor. Ama izleyicisi çok. Tezgahın önünden geçerken görenler durup bir süre bakıyor. Aslında çorbası, şişi ve buğulaması lezzetlidir. Ancak burada pek tercih edilmiyor. İstanbul'da lüks otel ve restaurantlarda servis ediliyor. Biz de oralara kilosunu 60 liradan satmayı düşünüyoruz" dedi.Durmuş SEVİNDİK-ZONGULDAK-DHA
#HtvhaberSize bu satırları inanılmaz bir doygunlukla kaleme alıyorum. Neden mi? Kumkapı’daki Tarihi Yarımada Balık Festivali’nde moral ve umut dolarak tazelendim. Karnım doydu hatta fazla doydu. Tadını çok sevdiğim bazı yemeklerden jüriliğimi unutup, dayanamadım ve bir değil üç, dört çatal alınca 30’un üzerinde çeşitle tıka basa doldum
Yaz geldi, teknenizi güneye indiriyorsunuz ya da Fethiye, Hisarönü, Gökova üçgeninden sıkıldınız, yeni bir coğrafya, farklı lezzetler arıyorsunuz. Size önerim Cunda ve çevresindeki adalarda bir hafta geçirmeniz. Haziranda okullar da kapanmamışken, yani henüz ortalık tenhayken Cunda’nın sokaklarına da, denizlerine de, mezelerine de doyum olmaz.