Kilo Kaybı
Kilo Kaybı Haberleri
Endoskopi Nedir? Endoskopi Neden Yapılır?
Erken tanı, tüm ciddi hastalıklarda tedavi başarısını etkileyen en önemli unsurlar arasında yer alıyor. Sindirim sistemi hastalıklarının erken tanısında ise endoskopik incelemeler önemli yer tutuyor. Endoskopinin ağrılı, rahatsız bir işlem olduğuna dair halk arasında yaygın ancak son derece yanlış olan bir kanı, hastalıkların ilerlemesine ve tedavinin zorlaşmasına yol açıyor.
Sarılık ile Mücadelede ERCP Tedavisi
Toplumumuzda sıklıkla görülen rahatsızlıklardan biri olan ve halk arasında sarılık olarak bilinen rahatsızlığın en önemli nedenlerinden biri de ana safra kanalının tıkanmasıdır. Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Ozan Andaç Erbil, rahatsızlığa dair bilgiler aktarırken, ERCP ile tedavi yönteminden bahsederek çözümün sanıldığından kolay olduğunu anlattı.
Rektal kanama (makattan kan gelmesi) neden olur, nasıl tedavi edilir?
Rektal kanama kanser belirtisi olabilen ve mutlaka önemsenmesi gereken bir durumdur. 50 yaşından sonra hiçbir şikâyeti olmasa bile mutlaka kolonoskopi yaptırılması gerektiğinin altını çizen Genel Cerrahi Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Muhammed Zübeyr Üçüncü, “Makattan kan gelmesi normal bir durum değildir. Böyle bir kanama iki nedenle önem taşır: Birincisi bu bir hastalıktır ve vücudumuzda yanlış giden bir durumun habercisidir. İkincisi önemsenmeyip doktora geç başvurulduğunda kolay bir tedaviden daha zorlu bir tedaviye geçmemize sebep olabilecektir” dedi.
Geçmeyen baş ağrısı ve görme kaybı bu hastalığın belirtisi olabilir
Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Burak Kınalı, "Hipofiz tümörü, hipofiz bezinden köken alan kitlesel doku bozukluklarına verilen addır. Bu tümörler hormon salgılayabilir veya hormon salgılamayan tümörler olabilmektedir. Hipofiz tümörlerinde belirtiler; baş ağrısı, halsizlik ve görme alanı bozukluklarıdır." dedi.
Pandemide Görülme Oranı Arttı: Subakut Tiroidit Nedir?
Halk arasında tiroit iltihabı olarak bilinen subakut tiroidi hakkında açıklamalarda bulunan Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bölümünden Doç. Dr. Mahmut Muzaffer İlhan “Bu iltihabı durumu özellikle kış aylarında görülen viral enfeksiyonlar sonrasında izlenir. Bu hastalarda viral enfeksiyondan genellikle 15-20 gün sonra boyun bölgesinde ağrı başlar. Son dönemde de muhtemelen covid-19 ile ilişkili subakut tiroidit vakalarında ciddi bir artış söz konusudur” dedi.
Emzirmek çocukları hastalıklara karşı koruyor
Genetik yatkınlığı olan kişilerde buğday, arpa, çavdar ve yulafın içindeki glüten denilen proteine karşı gelişen ve ömür boyu süren çölyak hastalığının, Türkiye’ de yaklaşık 200 kişiden birini etkilediğini ifade eden Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Öğretim Üyesi Murat Keskin, en sık çocuklarda görülen hastalığa karşı emzirmenin koruyucu bir tedbir olduğunu söyledi.
Sağlıklı bir diyet ile kalıcı olarak kilo verilebilir
Hızlı kilo vermek için yapılan sağlıksız ve kişiye özel olmayan diyet programlarının kısa vadeli olduğunu vurgulayan Sağlıklı Beslenme Uzmanı ve Yaşam Koçu İlknur Özkuş, konuyla ilgili önemli bilgiler paylaştı.
Farklı belirtilerle ortaya çıkabiliyor! Bunlara dikkat edilmeli
Ülkemizde sıkça görülen diyabet yani şeker hastalığıyla ilgili önemli bilgiler paylaşan Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bölümü'nden Uzm. Dr. Tayfun Garip “Diyabet çok su içme, sık idrara çıkma, çok yemek yeme veya iştahsızlık, halsizlik, çabuk yorulma, ağız kuruluğu ve gece idrara çıkma olup daha nadir olanları bulanık görme, açıklanamayan kilo kaybı, inatçı enfeksiyonlar, tekrarlayan mantar enfeksiyonları ve kaşıntı şeklinde ortaya çıkabilir. Ancak akılda tutulması gereken bir önemli nokta da diyabet hastalığı gelişmiş olmasına karşın hiçbir belirti veya bulgunun olmayabileceğidir” dedi.
Spinal enfeksiyon nedir? Nasıl tedavi edilir?
“Omurga bölgesinde oluşan spinal enfeksiyon hastalığı kişide ateş yüksekliği, şiddetli ağrı ve hareket kısıtlaması gibi belirtilerle ortaya çıkıyor” diyen Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Opr. Dr. Eyüp Genç, spinal enfeksiyon hakkında bilgiler verdi.
Kolon kanseri nedir, belirtileri nelerdir? Kolon kanserinden nasıl korunulabilir?
Türkiye’de kolon kanserinin yaygın olmasının en büyük nedenlerinden birinin yeme alışkanlığı olduğunu dile getiren Genel Cerrahi / Cerrahi Onkoloji Bölümü'nden Prof. Dr. İlker Sücüllü, “Kırmızı et, işlenmiş et ürünleri, aşırı yağlı ve kalorili gıdalar ve bir takım yiyeceklerin yüksek ısıda pişirilmesi (mangal,ızgara gibi) ile ortaya çıkan kimyasal ürünlerin kolon kanseri riskini arttırdığı net olarak bilinmektedir” dedi.
Böbrek Kanseri Belirtileri ve Tedavisi
Kanser hastalıklarının hepsinde olduğu gibi böbrek kanserlerinde de düzenli kontrol erken teşhis ve tedavi açısından önem taşıyor. İleri yaş hastalığı olması nedeniyle genellikle 50-60 yaşlarında görülen böbrek parankim kanserlerinin yetişkin kanserlerinin yaklaşık yüzde 3’ünü kapsadığını söyleyen Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Serdar Aykan hastalığın erkeklerde 2 kat daha fazla görüldüğünün altını çizdi, önemli bilgiler verdi.
En Çok Görülen Tiroit Hastalıkları ve Tedavileri
Kendinizi sürekli yorgun hissediyor, kilo vermekte zorlanıyor ya da günlük yaşamınızda sebepsiz yere sinirlenip çarpıntı yaşıyorsanız bu durum tiroit bezi hastalıklarına işaret edebilir. Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bölümü’nden Doç. Dr. Ethem Turgay Cerit, tiroit hastalıkları ve tedavileri hakkında bilgi verdi.
Koronavirüs obezleri daha ağır etkiliyor
Fransız bilim insanı François Pattou başkanlığında yürütülen "Kovid-19 hastalığının şiddeti ve obezite ilişkisi" başlıklı çalışmada, yoğun bakımdaki yeni tip koronavirüs hastaları ile diğer nedenlerle yoğun bakımda bulunanlar karşılaştırıldı.
Göz akında sararma ciddi hastalıkların habercisi olabilir
Sarılık, bir hastalığın belirtisi olarak ortaya çıkarken, kendi başına bir hastalık değildir. Sarılığın nedeninin çeşitli tümörler olabileceğini belirten Prof. Dr. Onur Yaprak, göz akında sararmanın ihmale gelmemesi gerektiğini söyledi.
Kolon Kanserinde 8 Risk Faktörüne Dikkat!
Ülkemizde görülme sıklığı olarak kadınlarda ikinci, erkeklerde üçüncü sırada yer alan kolon kanserinin risk faktörleri arasında 50 yaşın üzerinde olmak ve yanlış beslenmek ilk sıralarda yer alıyor. Kolon kanserini erken evrede yakalamak için ise vücudun verdiği sinyalleri iyi takip etmek gerekiyor. Genel Cerrahi Bölümü’nden Prof. Dr. Gökhan Çipe, kolon kanseri ve tedavisi hakkında bilgi verdi.
Kadınlarda Kolon Kanserinin 5 İşareti
Kolon kanseri semptomları, PMS veya gıda zehirlenmesi gibi tamamen başka bir şeyle kolayca karıştırabilir. Bu nedenle, kadınlarda kolon kanserinin en sık görülen semptomlarını bilmek önemlidir, böylece taramanın yararlı olup olmadığını doktorunuza sorabilirsiniz.Araştırmalar her 24 kadından birine yaşamları boyunca kolorektal kanser teşhisi konacağını açıklıyor. Bağırsak kontrolü yapma zamanı.
Bipolar bozukluk, manik dönemde hayatı zora sokabilir
Bipolar bozukluk hastalarında en az 1 hafta süren manik dönemde kişinin hayatını zora sokacak kararlar almasına neden olacak şikayetlerin görülebileceğini belirten Psikiyatri Uzmanı Dr. Arda Kazım Demirkan, “Kişi normalden daha enerjik ve aktif hissedebilir, daha çok konuşabilir. Özel güçleri varmış gibi hissedebilir. Uykuya ihtiyacı azalabilir ya da hiç uyku ihtiyacı hissetmeyebilir. Düşünmeden kararlar alabilir. Bitirmeyeceği projelere başlayabilir. Harcadığı para miktarında artış olabilir” dedi.
Bu Kanser Erkeklerde 3 Kat Daha Sık Görülüyor!
Türkiye'de, en sık görülen kanser türü bakımından neredeyse ilk sırada olan mesane kanserinin kadınlara oranla, erkeklerde 3 kat daha fazla görülüyor. Bu kanserin çocukluk dahil her yaşta ortaya çıkabileceğini söyleyen Üroloji uzmanı Doç. Dr. Serdar Aykan önemli bilgiler verdi.
“Bu kanser erkeklerde 3 kat daha sık görülüyor”
TÜRKİYE'de, en sık görülen kanser türü bakımından neredeyse ilk sırada olan mesane kanserinin kadınlara oranla, erkeklerde 3 kat daha fazla görüldüğünü söyleyen Üroloji uzmanı Doç.Dr. Serdar Aykan, mesane kanserinin çocukluk dahil her yaşta görülebileceğine dikkat çekti.
Kilo Vermeyi Zorlaştıran 9 Zihniyet
Kilo vermenin fiziksel olduğu kadar zihinsel bir zorluğu olduğu doğrudur. Yemek, egzersiz ve yaşam tarzı değişikliği ile ilgili zihniyetinizi değiştiremezseniz, o zaman uzun vadeli kilo kaybı ve sağlıklı yaşamanız inanılmaz derecede zor olacaktır. Gelin kilo vermeyi zorlaştıran bazı düşünce yapılarına bakalım.
Obezite arttıkça diyabete eğilim de artıyor
Diyabet için 2 riskin genetik faktörler ve obezite gibi sonradan kazanılmış çevresel faktörler olduğuna işaret eden Dahiliye Uzmanı Dr. Mehmet Erdoğmuş, "Toplumumuzun maalesef üçte biri obez. Obezite arttıkça diyabete eğilim de artıyor. Diyabeti kontrol altına alırsanız birçok hastalığı kontrol altına almış oluyorsunuz" dedi.
Göz altı morluklarının sebebi nedir ve nasıl geçer?
Göz altı morluklarının sebebi nedir? Tedavi yöntemleri nelerdir? Göz Hastalıkları Uzmanı Op.Dr. Şeyda Atabay, konuyla ilgili önemli bilgiler paylaştı.
U Tipi Yaşam Hastalık Sebebi!
Şehir yaşamı insanları her geçen gün biraz daha hareketsizleştiriyor. Çok katlı binalarda yaşayan ve çalışan insanlar düzenli olarak asansör kullanmak durumda kalıyor. Evden çıktığında asansöre binen bir kişi, işe giderken uzun saatler trafiğe maruz kalıyor ve ofisine çıkmak için yine asansör kullanıyor. Böylelikle fiziksel aktivite neredeyse sıfırlanıyor. U tipi adı verilen bu hareketsiz yaşam tarzı zamanla kas-iskelet sisteminin zayıflaması ile birlikte omurga ve eklem sorunlarına yol açabiliyor.
Yağ Oranınızı Düşürmek İçin Kas Kütlenizi Arttırın
Yağ oranınızı kalıcı olarak düşürmek için kas kütlenizi arttırmanız gerektiğini hiç düşündünüz mü? Kas kütleniz yüksek olduğunda, vücudunuz günlük işlevlerini sürdürmek için daha fazla enerji harcar bu da bazal metabolizma hızınızı arttırır. Vücudunuzun yağsız kas kütlesi uzun vadede artmış bazal metabolizma hızının sürdürülmesine katkı sağlar. Yağsız kas kütlesi yüksek olan bir kişi daha fazla kalori yakar. Metabolik hızınızı arttırmanın en mükemmel yolu vücudunuzun alt yapısını kuvvetlenmektir.
Bu nasıl aile! Bebekleri erkek doğmadığı için...
Çin’de bir aile yeni doğmuş kız bebeğini çöp kutusunda ölüme terk etti.
Bu nasıl aile! Bebeklerini erkek doğmadığı için ölüme terk ettiler
Çin'de bir aile, erkek bebek doğmadığı gerekçesiyle yeni doğmuş kız bebeğini çöp kutusunda ölüme terk etti. Belediye işçisi, sabahın erken saatlerinde yoldan geçen çöp kutusundan ağlama sesi geldiğini fark etti. İçine baktığında ise çöp poşetine konulmuş, böceklerin istilasına uğramış, aşırı derecede kilo kaybı olan bir bebek gördü.
Diyetin En Zor Kısmı: Son 5 Kilo Nasıl Verilir?
Herkesin muzdarip olduğu verilemeyen son 5 kilo için bu kilolara dirençli kilolar da diyebiliriz ve her bireyin direnç gösteren vücut ağırlığı olabilir. Peki direnen son 5 kilodan kurtulmak için ne yapmalı? Dyt. Gizem Gençyürek anlatıyor.
'Bizimkiler' dizisinin Cemil'i Uğurtan Sayıner'den mesaj var
İzmir'de hastaneye kaldırılan Bizimkiler dizisinin Cemil'i Uğurtan Sayıner sosyal medya hesabından sevenlerine seslendi. "Cemiller ölmez" mesajını paylaşan usta oyuncu sağlık durumunun iyiye gittiğini söyledi.
Diyafram yüksekliği nedir? Belirtileri ve tedavi şekilleri
Yetişkinlerde nadir görülen bir rahatsızlık olan diyafram yüksekliğinin en belirgin özelliği nefes darlığı… Çoğu zaman tesadüfen tanısı konulan hastalıkta nefes darlığı şikayeti başka bir rahatsızlıktan kaynaklanmıyor ise mutlaka diyafram yüksekliği açısından da değerlendirilip tedavi edilmeli.
Kayıp tat ve koku duyuları aranıyor
COVID-19 geçirmiş okurlarımızdan mesajlar geliyor; hastalığı atlattıklarını ama tat ve koku alma duyularının eskisi gibi olmadığını söylüyorlar. Virüs sebebiyle kaybolan tat ve koku alma duyuları ne zaman ve nasıl geri gelir? Kronik rahatsızlığı olmayan 20’li 30’lu yaşlarındaki gençlerin de COVID-19’dan yoğun bakıma düşmesi nasıl açıklanabilir? İşte yanıtlar…
Sessizce ilerliyor! Bu ağrılar geçmiyorsa hafife almayın
Sessizce ilerlemesiyle bilinen mide kanseri, Türkiye’de en sık görülen kanser türlerinden biri. Nedeni tam olarak bilinmeyen mide kanserinin sinsice ilerlemesi erken teşhisi güçlendiriyor. Üstelik karın ağrısı, şişkinlik, halsizlik gibi belirtilerle başka hastalıkları taklit ediyor. Gastroenteroloji Bölümünden Dr. Öğretim Üyesi Serkan Uysal, bazen tek belirtisinin karın ağrısı olduğu mide kanseri ile ilgili önemli bilgiler verdi.
Aşırı Kilo Artık Sosyal Bir Alarm
Tüm diyetler başarısız olduğunda ve vücut bir yük haline geldiğinde mide balonu 'son çare' olarak devreye giriyor. Aşırı kilolara karşı balon çözümünü uygulayan Genel Cerrahi Uzm. Dr. Salim Balın; diyabet, hipertansiyon gibi hastalıkların çoğunun bu yöntemle tedavi edildiğine dikkat çekiyor.
Tüberküloz nedir ve hayvanlar üzerinden bulaşır mı?
Tüberküloz, halk arasında bilindiği şekliyle verem hastalığıdır. Bulaşıcı bir hastalık olan tüberküloz, enfeksiyon kaynaklıdır ve bu nedenle bulaşıcılık oranı yüksektir. Öksürme ve hapşırma gibi yollarla yayılabilen tüberküloz, hayvanlarda da görülebilmekte, bulaşıcılığı bu şekilde de sağlayabilmektedir. Peki, tüberküloz nedir ve nasıl bulaşır? İşte, o konu hakkında merak edilen bazı bilgiler
Kadınların depresyon belirtileri erkeklerden farklı
Depresyonun üzüntü, boşluk hissi, önceki zevk aldığı etkinliklerden zevk alamama, kilo kaybı ya da kilo artışı, uykusuzluk ya da aşırı uyuma, yorgunluk, bitkinlik ve intihar fikirleri ile kendisini gösterdiğini belirten Uzman Psikolog Naciye Tokaç, cinsiyete göre de nasıl bir değişim gösterdiği konusunda önemli bilgiler verdi.
Sağlıklı kilo vermek isteyenlere uzmanlar bu yöntemi mutlaka öneriyor
Beslenme ve diyetetik uzmanları Dr. Ülkü Demirci ile Arş. Gör. Kübra Şahin, sağlıklı kilo vermek isteyenler için önemli tüyolar verdi. “Aç kalmayın, öğüt atlamayın” önerisinde bulunan Dr. Demirci, sağlıklı kilo vermek isteyenlere, “tabak modeli’ni önerdi.
Yutma bozukluğu neden olur, neyin belirtisidir?
Yutma bozukluğunun önemli sağlık sorunlarının ilk habercisi olabileceğini aktaran Gastroenteroloji Bölümü'nden Prof. Dr. Vedat Göral, "Yutma bozukluğunu hafife almayın, yemek borusu, mide kanseri veya akciğer tümörünün belirtisi olabilir." ifadelerini kullandı.
Bulimia nervoza nedir? Bulimia nervoza hastalığı ile ilgili bilgiler
Bulimia nervoza gündemde yer alıyor. Bulimia nervoza nedir, belirtileri nelerdir soruları yoğun ilgi görüyor. Anormal yeme alışkanlığı ile kendini belli eden bulimia nervoza psikolojik kökenli bir hastalıktır. İşte genellikle ergenliğin son veya erişkinliğin ilk dönemlerinde görülen hastalık ile ilgili bilgiler...
Aralıklı Oruç Diyetinde Başarıyı Artıracak Tüyolar
Son dönemlerde aralıklı oruç (intermittent fasting) tutmaya ilgi arttıkça, kilo verme sürecinde en iyi verimin nasıl sağlanacağı ve diyeti yaparken nelere dikkat edileceği de merak konusu oldu.
Karaciğer Metastazı Nedir, Belirtileri Nelerdir?
Karaciğer kanserleri ileri evrede göz akında sararma ile kendini gösteriyor. Karaciğerde gelişen kanserlerin genellikle başka bir organdaki kanserin kana karışmasıyla karaciğere sıçradığını belirten Prof. Dr. Onur Yaprak, karaciğer sağlığı için dikkat edilmesi gerekenleri anlattı.