Güney Doğu ziyaretlerinde en çok ziyaret edilen birkaç şehir vardır. Bu şehirlerden bir tanesi de Kilis'tir. Kilis çeşitli kültürlerin bir arada yaşadığı bir şehirdir. Bundan dolayı bu şehirde farklı kültürlere ait olan yemeklere rastlamak mümkündür. Kilis yemekleri en sevilen yemekler arasında yer almaktadır. Peki en güzel Kilis yemekleri nelerdir? Kilis'te ne yenir? Kilis mutfağına ait olan yemekler hangileridir? İşte Kilis mutfağı ile ilgili tüm bilgiler.
#Kilis YemekleriKilis, Türkiye'nin yüzölçümü olarak en küçük şehirlerinden biri olmakla birlikte, mutfak anlamında komşusu Gaziantep'ten hiç kalır yanı yok. Sizin için çorbadan tatlıya Kilis'in en sevilen lezzetlerinden bazılarını derledik. Çok beğeneceğinize emin olduğumuz Kilis yemeklerimiz aşağıda. Afiyet olsun...
#Kilis MutfağıBöreğin anne eli değmiş olanının güzel olduğu söylenir ama işini bilen bir ustanın elinden çıkmış börek için bavulları hazırlayıp yola çıkmaya da değer. Ülkemizde yöreye, kullanılan malzemeye ve pişirme yöntemine göre değişen pek çok börek çeşidi bulunuyor. Yanında bir bardak çay da olunca tadına doyum olmuyor. Biz de bu hafta uzmanlarımıza ‘Ülkemizde böreklerin peşinde yola çıkılacak adresler hangileri?’ diye sorduk. İşte 7 şehirden birbirinden lezzetli 7 öneri...
#RotaYeni Lokanta’da tattığım mantı ününü hak ediyor çünkü tuzlu yoğurt çok yakışmış ama benim zevkime göre biraz fazla kaynatmışlar. Kuzugöbeği mantarı ve tarhananın baharat gibi kullanılması başarılı. Mersin karides tuzlu-tatlı-ekşi-acı dengesi açısından en başarılı yemek. Kuzunun gerdanı seçici damakları hayal kırıklığına uğratmaz.
#Vedat Milor2023 yılı gastronomi için Michelin yıldızından sürdürülebilirlik sohbetlerine, açılan yeni mekânlardan sosyal medyada trend olan yemeklere dolu dolu bir gündemle geçti. Lezzetli Hayat ekibi olarak bu yıl hangi konularda yazıp çizdik, neler duyduk, dinledik hepsini bir araya getirerek seneyi özetleyen bir derleme hazırladık.
#GİZEM DİNÇBAŞGaziantep Türkiye’nin Akdeniz ile Güneydoğu Anadolu Bölgesinde yer alan bir ilidir. Şehir sanayi alanında oldukça gelişmiştir. Ayrıca tarihi açıdan da Türkiye’nin yaşana en eski ili olarak bilinmektedir. Gaziantep denince, baklava, fıstık ve kale akla gelmektedir. Gezilecek pek çok yeri ve tadılacak pek çok lezzeti vardır. İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Antep YemekleriUrfa, Adana ve Antep kebapları arasındaki fark ne? Lahmacunun bir standardı var mıdır? Baklavanın âlâsı fıstıklı mıdır yoksa cevizli mi? Ocakbaşındaki bir ustanın ‘ustalık mahareti’ nereden anlaşılır? Geleneksel tariflere ‘modern dokunuş’lar yapmak makbul müdür? Aydın Boysan’ın ona taktığı lakabıyla ‘kebap profesörü’ Arif Develi ile buluştuk. Hem bu soruların yanıtlarını aldık hem de eski albümleri karıştırdık. Babası Arif Develi tarafından 1912’de ufacık bir dükkânda kurulan Develi restoranları bu yıl 111. yaşını kutluyor...
#UrfaSon dakika haberi... 6 Şubat Pazartesi sabahı saat 04:17'de Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde 7.7; saat 13.24'te Elbistan ilçesinde 7.6 büyüklüğünde meydana gelen iki deprem, Kahramanmaraş, Hatay, Adıyaman, Diyarbakır, Adana, Osmaniye, Gaziantep, Şanlıurfa, Malatya ve Kilis'te büyük yıkıma yol açtı. Bölgede arama-kurtarma çalışmaları devam ediyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan, AFAD Koordinasyon Merkezi'ndeki Kabine Toplantısının ardından Kahramanmaraş merkezli depremlerde 35 bin 418 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı.
#DepremMelih Uslu’nun yeni kitabı ‘Doğu Seyahatnamesi’ geçtiğimiz günlerde raflardaki yerini aldı… Gazetemizde de yazılarını okuduğunuz Uslu’yla Anadolu’yu keşfetme macerasını konuştuk: “Taşların dilini öğrenme hevesiyle çocukların peşine takılıp dev bir labirenti andıran Doğu şehirlerinin sokaklarına dalmak gerek.”
#HürriyetMasterChef'te kim kazandı, sorusu dün gece yanıt buldu. 2022 sezonuna hızlı başlayan MasterChef Türkiye'nin 10 Ağustos tarihli son bölümünde final turu eleme heyecanı devam etti. 18 kişilik ana kadroya girmek için yarışmacı adaylarının ikili etapta mücadele verdiği eleme turunda, Danilo, Mehmet ve Somer Şef'in verdikleri menüleri rakiplerinden daha başarılı yapan bir yarışmacı MasterChef'te 9. yarışmacı oldu. Rekabet dolu gecenin yemekleri ise Kilis tava ve çilek ile yaratıcı tabak oldu. Peki, MasterChef'te ana kadroya kim girdi? İşte, dün gece birinci olan isim.
#MasterchefŞef Somer Sivrioğlu, Türkiye’deki ilk mekânını açtı. Avustralya’da yaşamasına rağmen yıllardır Anadolu’yu karış karış dolaşan şefimiz, menüsünü mevsimlik yerli malzemeler etrafında şekillendirmiş. Listede kırlangıçbalıklı analıkızlı, sucuk kıtırlı humus ve unutulmaya yüz tutmuş lezzetlerimizden batırık da var. Kullanılan malzemelerin neredeyse tamamı kadın kooperatiflerinden...
#Somer SivrioğluSydney’ye damga vurmuş 15 yıllık modern Türk mutfağı restoranı Efendy’yi İstanbul’da açmanın heyecanı içindeyim. Geleneksel yemekleri iyi bildiğimizi ve sahip çıktığımızı düşünüyor, diğer taraftan da yenilikçi bir şefin en önemli görevlerinden birinin yaratıcılık ve inovasyon olduğuna inanıyorum. Bu yüzden menümüzde ‘analı kızlı’nın daha önce görülmemiş bir versiyonu da var, Kilis tavanın ‘shepherd’s pie’la harmanlanmış versiyonu da...
#EfendyGenellikle Kilis mutfağına özgü bir yemek olan şıhıl mahşi doğu bölgelerimizde de sıklıkla tüketiliyor. Kabak dolmasına benzer bir tarif olarak görülse de hafif kızarmış tadı ve fırında pişirilmesi şıhıl mahşi tarinini özel kılıyor. Peki, şıhıl mahşi nasıl yapılır, malzemeleri nelerdir? İşte Kilis şıhıl mahşi tarifi...
#Şıhıl Mahşi Tarifi (Kilis)