Turşunun tarihi insanın yemek yapmaya başlaması kadar eski. Yapılışı hakkındaki tartışmalarsa Yeşilçam’a ilham verecek kadar çeşitli. Herkes bildiği usulde yapmaya devam ededursun, ben size asıl laktofermente turşulardan bahsedeceğim bu hafta...
#Gülay Barbaros AltanSebzeler, insan beslenmesinin en önemli bileşenlerinden biri. Hangi sebzenin nasıl tüketileceğini bilmek ise faydalarını arttırmak için oldukça önemli. Peki sebzeler çiğ mi tüketilmeli yoksa pişirilerek mi? Uzmanlara sorduk...
#SağlıkSıcakların arttığı bugünlerde bol bol sıvı tüketmeyi ihmal etmemek lazım. Ama bu işi suyla sınırlamak gerekmiyor çünkü kaybettiğimiz mineralleri geri kazanmak için seçeneğimiz çok. Şef Didem Şenol kahvaltıdan artan siyah çaylarla nefis buzlu içecekler hazırlayabileceğimizi söylüyor. Beslenme uzmanı yazarımız Berrin Yiğit’se suyumuza taze otlar ve baharat çeşitleri katarak aroma kazandırmanın yollarını anlatıp sağlıklı smoothie tarifleri veriyor.
#ÇayTok tutma özelliğiyle öne çıkan mercimeğin her çeşidini çok seviyorum. Kışın sık sık zerdeçal ve zahterli yeşil mercimek yemeği pişiriyorum, yeşil mercimekli karnıyarık yaptığım da oluyor. Klasik mercimek çorbası yapacaksam içine kereviz sapı ve balkabağı eklemeyi ihmal etmiyorum. Mutfaklarımızda daha az kullanılsa da sarı mercimek de oldukça faydalı, çorbasını yapmanızı öneririm.
#MercimekMeyve ve sebzelerin üzerindeki tarımsal ilaç kalıntıları sağlığımızı tehdit ediyor. Karbonatlı, limonlu, sirkeli su, bu maddenin temizlenmesi için yeterli mi? Peki hangi meyve ve sebzeler daha riskli, hangileri güvenli? 10 soruda inceledik...
#PestisitGrip, soğuk algınlığı ve nezle gibi rahatsızlıklarla baş etmek pandemi nedeniyle bu yıl hiç olmadığı kadar önemli. Koronavirüsle mücadele içindeyken bir de bu hastalıklarla uğraşmamak için vücudumuzun savunma sistemini güçlendirmekte fayda var. Diyet ve beslenme uzmanları Elif Nida Zafer ve Ömür Karamahmut’tan bağışıklık sistemimizi güçlendirecek besin tavsiyeleri aldık. Nörolog Prof. Dr. Derya Uludüz’e de stres seviyemizi ayarlamak ve uykumuzu düzene sokmak için neler yapabileceğimizi sorduk.
#Gazetehaberleri‘Yaşlanma Karşıtı’ söylemi her ne kadar kozmetik ve cilt ürünleri ile bağdağmış olsa da, içi dolu dolu bir kollajan hikayesini barındırıyor. Özellikle son 10 yıldır sıkça duyulmaya başlanan kollajenin birçok özelliği ve sağladığı faydalar yüzyıllardır bilinen bir gerçek.
#KollajenNezleyi de gribi de kolay atlatmakta boğaz bölgesini koruyan özel bazı probiyotik pastillerin etkili olduğunu gösteren ciddi yayınlar var. Bu nedenle hem “ koruyucu” hem de “tedavi edici” özelliği olan ve çoğu Laktobasillus Casei içeren farklı probiyotik çiğneme pastillerini kullanmak, tedavide de korunmada da oldukça etkili.
#Osman MüftüoğluSuşi Japonlar’ın pek sevdiği popüler bir yiyecek. 80’li yıllardan sonra dünyanın her yerine yayıldı. Son dönemde bizde de bir kesimin severek tükettiği besinlerden biri haline geldi. Peki bu “bize yabancı” besin yeterince sağlıklı mı? İsterseniz bu soruya yanıt vermeden önce onu biraz tanıyalım...
#Osman MüftüoğluSağlığımız söz konusu olduğunda probiyotikler de, prebiyotikler de önemli ve her iki kavram da geç farkına vardığımız, önemlerini anlamakta geç kaldığımız son derece mühim sağlık belirleyicileri. İsterseniz önce “probiyotik ne, prebiyotik ne?” onu bir anlamaya çalışıp, daha sonra da aralarındaki farkı kavramaya bakalım...
#KelebekFırsat buldukça arınmak, ruhsal ve bedensel toksinleri azaltıp hafiflemek gayet akla yatkın bir düşünce. Ama her şey gibi detoksun da kendine has kuralları, kendine özel yolları, yöntemleri var. Kurallara uyulmadığında tatsız sonuçlar doğabiliyor. Muhtemelen detoks yapacağım derken sahnede bayılma noktasına gelen Cenk Eren’in yaşadığı da böyle bir şey.
#Cenk Eren