Keratokonüs
Keratokonüs Haberleri
Lens Kullanırken Nelere Dikkat Edilmeli?
Göz ön yüzeyindeki kornea tabakasının yüzeyine yerleştirilir. Bu sayede gözdeki kırma kusurları tedavi edilebilmektedir. Op. Dr. Şeyda Atabay, kontakt lensin göz kırma kusurlarını düzeltmek için gözlüğe alternatif olarak geliştirilmiş ince saydam mercek olduğunu belirterek bilinçsiz lens kullanımına karşı uyarılarda bulundu.
Kontakt lens kullanımında nelere dikkat edilmeli?
Denetimsiz ve takipsiz kullanılan kontakt lenslerin göz için problemlere sebep olabildiğini dile getiren Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Op.Dr.Şeyda Atabay, kontakt lens kullanımıyla ilgili önemli bilgiler paylaştı.
Gözlük dereceleriniz sık değişiyorsa dikkat!
Ergenlerde, gençlerde ve orta yaş sonrasında gözlük derecelerinin sık değişmesinin farklı nedenleri var... Hangi durumlarda gözlük derecelerinin sık değiştiğini ve nelere dikkat edilmesi gerektiğini göz hastalıkları uzmanı Prof. Dr. Banu Coşar anlattı…
Gözleri ovalamak sandığınızdan daha tehlikeli olabilir
Gözlerimizi ovalamanın ciddi göz problemlerine, hatta görme kaybına yol açabileceğini biliyor muydunuz? “Gözlerimi ovalamak ne kadar zararlı olabilir ki…” demeyin! Gözlerimizi ovalamanın estetik, hijyen, güvenlik ve görme açısından zararlarını Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Banu Coşar anlattı.
10 dakikada gözlüksüz hayat! Nasıl mı?
Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Sinan Göker, lazer operasyonlarıyla ilgili merak edilenleri anlattı.
Gözleri sık ovalamak o hastalığa davetiye çıkarıyor
Türk Oftalmoloji Derneği Kornea ve Oküler Yüzey Birimi Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Koray Gümüş, keratokonus hastalığının ilerleme riskinin özellikle 10'lu ve 20'li yaşlarda çok yüksek olduğunu, diğer önemli bir risk faktörünün de gözü ovalama olduğunu belirtti.
Göz Ovuşturmak Zararlı Mıdır?
Birçoğumuz farkında olmadan gözlerimizi ovuşturuyor. Peki bu alışkanlık zararlı mıdır? Göz ovuşturmaktan nasıl vazgeçilir? Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Şeyda Atabay konu hakkında bilgiler verdi.
Gözlerinizi Sürekli Ovuşturuyor musunuz?
'Gözlerinizi sürekli ovuşturuyor musunuz? Göz ovuşturmanın ne zararı olabilir ki?' diye düşünmeyin sakın. Gözün saydam tabakasını sürekli incelten ve tedavi edilmezse kalıcı görme kaybına kadar gidebilen ‘Keratokonus’ hastalığına kelimenin tam anlamıyla “kendi ellerinizle” davetiye çıkarıyor olabilirsiniz! Göz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Ali Rıza Cenk Çelebi
Gözlerinizi sakın ovuşturmayın, çünkü…
Gözlerinizi sürekli ovuşturuyor musunuz? Göz ovuşturmanın ne zararı olabilir ki?” diye düşünmeyin sakın. Gözün saydam tabakasını sürekli incelten ve tedavi edilmezse kalıcı görme kaybına kadar gidebilen ‘Keratokonus’ hastalığına kelimenin tam anlamıyla “kendi ellerinizle” davetiye çıkarıyor olabilirsiniz!
Gözlerinizi ovuştururken bir kez daha düşünün
Gece görüşünüzde sıkıntı yaşıyor ya da bulanık görüyorsanız dikkat! Yaşadığınız bu problemler keratokonus hastalığının belirtileri olabilir. Korneanın sivrileşmesi olarak bilinen karatokonus, özellikle ergenlik çağındaki gençlerde sıkça karşılaşılıyor.
Stephen Curry 2 bin 469 üçlüğü görmeden atmış
NBA oyuncusu Stephen Curry, üç sayı atış yüzdesinde ciddi düşüş yaşamasının ardından çözümü ‘kontakt lens’ takmakta buldu.
2469 üçlüğü görmeden atmış
NBA oyuncusu Stephen Curry, üç sayı atış yüzdesinde ciddi düşüş yaşamasının ardından çözümü ‘kontakt lens’ takmakta buldu.
Aşırı bilgisayar kullanımı miyopinin artışını hızlandırıyor
Miyopi, dünyadaki en yaygın göz rahatsızlıklardan biridir. Çoğunlukla kalıtımsal olan miyopi, günlük yaşamı olumsuz etkileyen problemlerin başında geliyor. Özellikle okul çağındaki çocuklarda görülen odaklanma bozukluğu, çocukların okul başarısını olumsuz etkiliyor. Göz Hastalıkları ve Sağlığı Uzmanı Opr. Dr. Şehvar Nefesoğlu, miyopinin nedenleri ve tedavisine yönelik önemli bilgiler paylaştı.
Kornea için göz oyulmuyor
Türkiye’de nakil için organ kadar aslında bir doku olan kornea temini de sorun yaşanıyor. Gözün en önündeki, şeffaf tabaka olan kornea ölüden, morgda alınabiliyor. Ancak aileler cenazelerini biran önce götürmek istedikleri için, hastaneler kornea talebinde dahi bulunma fırsatını yakalayamıyor.
İnsan dokusu kişiye özel şekillendirildi, Türkiye’de uygulandı
Bilim insanları insan kolajenini kişiye özel olarak şekillendirdi ve lens gibi üretilerek uygulandı. Türkiye’de birçok hastaya uygulanan ve biyolojik kornea (corneal inlay) adı verilen yöntem sayesinde hastalar hem yakın gözlükten kurtuldu hem de bugüne kadar uygulanan diğer yöntemlerine aksine insan kolajeni olduğu için gözde reaksiyon oluşma ihtimali en aza indirildi. Presbiyobi ve hipermetrop hastalarına uygulanabilen yöntem Türkiye’den sonra Avrupa’nın birçok ülkesinde de yapılmaya başlanacak.
Keratokonus (Kornea sivrileşmesi) nedir, belirtileri nelerdir?
Keratokonus gözün saydam kısmı olan korneanın irregüler koni biçimini aldığı hayli yaygın görülen ilerleyici bir hastalıktır. Yüksek miyopi ve astigmatizmaya yol açmakla beraber tüm kornea katlarını etkileyebilir. Etyolojisi tam bilinmemekle birlikte multifaktöriyel, sık olarak rastlanan bir patolojidir.
Gözleri ovuşturmak keratokonusu tetikliyor!
Gözün saydam tabakası korneanın incelerek sivrileşmesiyle ortaya çıkan keratokonus rahatsızlığı, gözleri ovuşturmak, sert baskı yapmak ve kaşımak ile tetikleniyor. Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Baha Toygar, keratokonus hastalığı hakkında bilinmeyenleri paylaşıyor.
Lazer ile yakın gözlükten kurtulmak mümkün mü?
Türkiye’de ve dünyada uzun süredir uygulanan lazer tedavisi ile yakını görme problemi yaşayan hastalar kısa sürede bu probleminden kurtulup, normal yaşantısına dönebiliyor. Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Halil Bahçecioğlu, özellikle ilk semptomlarını 40 yaşından itibaren göstermeye başlayan presbiyopi rahatsızlığının tedavisinde Supracor yönteminin etkili bir çözüm olduğunu ifade ediyor.
Görme engelli Mesme Taşbağ bronz madalya kazandı
Görme engelli milli sporcu Mesme Taşbağ, formda kalmak için judoya başladı. Hastalığına aldırmadı, savaştı. 2016 Rio Paralimpik Oyunları judo branşında, Türkiye'ye bronz madalya kazandırdı.
Keratokonus nasıl tedavi edilir?
Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Mehmet Söyler cevapladı: "Astigmat ve katarakt beraber olduğunda tedavi nasıl yapılır?"
Keratokonus nasıl tedavi edilir?
Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Mehmet Söyler cevapladı; Astigmat ve katarakt beraber olduğunda tedavi nasıl yapılır?
Keratokonus nedir?
Keratokonusun ülkemizde en sık görülen göz hastalıklarından biri olduğunu söyleyen Göz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Volkan Hürmeriç, hastalık hakkında detaylı bilgi veriyor...
Keratokonus tedavisi nasıl yapılır?
Keratokonus tedavisinde en önemli hususun hastalığın ilerlemesini durdurmak olduğunu söyleyen Göz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Volkan Hürmeriç, bu rahatsızlıkla ilgili bilgi verdi.
Excimer Lazer Tedavisi nedir ve kimlere uygulanır?
Excimer lazer tedavisinin hipermetrop, miyop ve astigmat tedavisinde kullanılan en yaygın tedavi olduğunu belirten Göz Hastalıkları Doktoru, Uzman Doktor Ali Nihat Ofluoğlu tedavinin detaylarından bahsetti.
Kornea naklindeki yeni teknikler
Göz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. VolkanHürmeriç cevaplıyor; Kornea naklindeki yeni tekniklerKornea dokusu pek çokhastalık nedeniyle saydamlığını kaybetmekte ve değiştirilmesi gerekmektedir.Halk arasında kornea nakline göz nakli adı verilmektedir. Uzun yıllardır ülkemizdekornea nakli yapılsa da son 15 yıl içerisinde olan gelişmeler sayesinde artıkkornea dokusunun tamamı yerine sadece hastalıklı olan kısmının değiştirilmesitercih edilmektedir. Bu sayede vücudun değiştirilen korneayı reddetme ihtimalive göz tansiyonu riski en aza indirilmektedir. Yeni nakil teknikleri arasındayer alan DALK ameliyatı ileri derece keratokonusta kullanılarak korneanınsadece ön kısmı nakledilmektedir. Katarakt ameliyatı sonrası olan görmekayıplarında ise korneanın sadece arka yarısı DSAEK tekniği iledeğiştirilmektedir. Kısmı nakiluygulanan bu ameliyatlarda hastaların görme seviyesi çok daha kısa sürededüzelebilmektedir.
Keratokonus tedavisi nasıl yapılır?
Keratokonus tedavisinde enönemli hususun hastalığın ilerlemesini durdurmak olduğunu söyleyen Göz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Volkan Hürmeriç, diğer amacın ise görmeyiarttırmak olduğunu ifade ediyor.
Keratokonus nedir?
Keratokonusun ülkemizde ensık görülen göz hastalıklarından biri olduğunu söyleyen Göz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Volkan Hürmeriç, hastalığı anlatıyor.
Gözünüz kaşınıyorsa dikkat
Kaşkaloğlu Göz Hastanesi Başhekimi Op. Dr. Bilgehan Sezgin Asena, gözleri çok kaşınan kişilerin görme bozukluğuna neden olan keratokonus hastalığı açısından risk grubunda yer aldığını söyledi.
Bunu yaparsanız 'kornea ülseri' olabilirsiniz
Acıbadem Ankara Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. U. Emrah Altıparmak, bahar aylarının gelmesiyle birlikte gözlerde bahar alerjilerinin arttığını belirterek, “Aşırı kaşınma ve kapaklarda şişlik gibi durumlarda soğuk kompresler uygulanmalıdır” dedi.
Lazer göz ameliyatı böyle yapılıyor
Lasik, excimer laser ile kornea tabakasına yeniden şekil verilerek kırma kusuru dediğimiz göz bozukluklarının düzeltilmesi işlemidir.
'Yerli malı' kornea dönemi başlıyor
Ege Üniversitesi (EÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi Başhekim Yardımcısı Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Sait Eğrilmez, yasal düzenleme sayesinde Türkiye'de yıllık 2 bin olan kornea nakli sayısının 4 bine çıktığını, bir süre sonra ABD'den kornea ithalatına ihtiyaç kalmayacağını söyledi.
"Yerli malı" kornea dönemi
Keratokonus göz hastalığına dikkat
2 bin kişide 1 görülüyor ve birçoğu bu hastalığa sahip olduğunu son aşamada öğreniyor. Bir göz hastalığı olan keratokonusa yakalanan ve erken evrede öğrenenlerin çoğunluğu ise yanlış tedavi ediliyor, kornea nakli tek çare deniliyor. Kadıköy Florence Nightingale Hastanesi'nden Göz hastalıkları uzmanı Prof. Dr. Tomris Şengör uyarıyor: Mutlaka kornea naklinden önce kontak lensi deneyin.
Gözünüzü sık ovuşturmayın
Kış aylarının sık görülen hastalığı grip, gözde enfeksiyonlara neden oluyor.
Gözlüğe rağmen görme sorunu varsa dikkat
Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Kemal Türkyılmaz, sıkça gözlük değiştirme ihtiyacı duyanların gözlük kullanmalarına rağmen görmede sorun yaşamaları halinde keratokonus hastalığından şüphelenmeleri gerektiğini bildirdi.
Gözlerinize bunu yapmayın
Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) Göz Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Özgül Altıntaş, göze yapılan şiddetli kaşıma ve ovalama işlemlerinin keratokonus hastalığını başlatabileceğini bildirdi.
Bir gözden iki hastaya kornea çıktı
Libyalı hasta Nagla Elnahdi (36), keratokonus (korneanın konik şekle gelmesi) hastalığı nedeniyle 20 yıldır, bir metreden ileriyi göremiyordu.
Göz alerjisi göz bozabilir
Özellikle bahar ve yaz aylarında çimen, ağaç ve çiçeklerden salgılanan polen miktarının artmasına bağlı olarak daha fazla görülen göz alerjisi ihmal edilmemeli. Çünkü bu hastalık tedavi edilmezse yaşam kalitesini düşürmesinin yanı sıra gözün kırma kusurlarından olan astigmata da yol açabiliyor.
Göz alerjisi göz bozabilir
Özellikle bahar ve yaz aylarında çimen, ağaç ve çiçeklerden salgılanan polen miktarının artmasına bağlı olarak daha fazla görülen göz alerjisi ihmal edilmemeli. Çünkü bu hastalık tedavi edilmezse yaşam kalitesini düşürmesinin yanı sıra gözün kırma kusurlarından olan astigmata da yol açabiliyor.