Katkı Maddesi haberleri sayfasında Katkı Maddesi hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 3607 Katkı Maddesi haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Gıda ürünlerinin ambalajının ön yüzündeki sağlık iddiaları da bizi o ürünü satın almaya teşvik ediyor. Ancak bazı ürünlerde kullanılan sağlık iddiaları yanıltıcı olabiliyor. Peki bir ürünün üzerinde içeriği ile ilgili 'doğal, şekersiz, light' gibi iddialarda bulunması onun sağlıklı olduğunu garanti eder mi? İşte burada gıda etiketi okuma alışkanlığı devreye giriyor. Ürünün ambalajında vurgulanan sağlık iddiasının gerçek olup olmadığını anlamanın tek yolu arkasındaki bilgi etiketini okumaktan geçiyor.
#SağlıkHemen her gün gıda alışverişi yapıyoruz ama kaçımız aldığımız ürünlerin ambalajını okuyoruz? Sepete attığımız ürünlerin gramajları yanlış, son tüketim tarihleri geçmiş olabiliyor. Üstelik açıkta kontrolsüz satılan birçok gıda, içeriğinde yer aldığı iddia edilen malzemeleri barındırmayabiliyor. İşte bu nedenle ürünlerin etiket bilgilerini okumak oldukça önemli. Peki etikette yazanlar neyi ifade ediyor? Alışveriş yaparken nelere dikkat etmeliyiz? Gıda Mühendisi Ebru Akdağ ile konuştuk.
#SağlıkBirçoğumuz gıda etiketlerini anlamıyoruz ya da okumuyoruz. Katkı maddeli zararlı gıdalar yüzünden sağlığımızda sorunlar yaşıyor, diyetlerimizin çoğunda başarısız oluyoruz. Peki gıda etiketleri okurken nelere dikkat etmeliyiz, hangi katkı maddelerinden kaçınmalıyız?<br><br>Unutmayın, sağlıklı beslenme için ilk kural: etiketleri mutlaka okuyun! Aldığınız ürünlerden birini alın ve içindekileri okuyun, duymadığınız veya telaffuz edemediğiniz her öğeyi bir yere yazın ve ardından google’dan araştırın.
#Katkı MaddesiYeni yılla birlikte yeni kararlar alırız. Sağlığınız için bir karar alın ve beslenme şeklinizi değiştirin diyen Fitoterapi Uzmanı Dr. Ümit Aktaş, “Beslenmenizdeki değişikliklerle kronik hastalıklardan korunun, daha sağlıklı, zinde ve ilaçsız bir yaşamı kucaklayın” dedi. Dr. Aktaş, sağlıklı bir yaşam için önerilerini ve detoks kürünü paylaştı.
#GlütenGastronomi Bölüm Başkanı Dr. Öğretim Üyesi Özge Seçmeler, ambalajlı gıda alırken etiketlerin mutlaka okunması gerektiğini söyleyerek, “Bazı işlenmiş gıdalarda insan sağlığını korumak için antimikrobiyal katkı maddeleri kullanılabilir ancak hiç katkı maddesi kullanılmaması gereken gıdalar da var” dedi.
#GıdaYiyeceklerde artan koruyucu ve katkı maddeleri kullanımı konusunda anne ve babaları uyaran Prof. Dr. Mustafa Tayar; günümüzde çocukların süt, yumurta, polen gibi klasik alerjilerin yanında cips, salam, sucuk, hazır çorba gibi yiyeceklerde bulunan katkı maddelerine karşı da alerjik tepki verdiğini belirtti.
#GdoBrezilyalı şef Janaina Torres, World’s 50 Best Restaurant’s tarafından geçen yıl Latin Amerika’nın En İyi Kadın Şefi seçilmişti. Özellikle atıksız yaklaşımıyla adından söz ettiren restoranı A Casa do Porco yine aynı listede geçen yıl dünyanın 12’ncisiydi. Bu yıl unvanını Dünyanın En İyi Kadın Şefi’ne yükselten ‘Leydi Jaguar’ lakaplı Janaina Torres “Gelenekleri, malzemeyi korumayı ilke edinen üreticilerle çalışıyorum. İnsan ve hayvan refahına saygıyı değerli buluyorum” diyor.
#Janaina TorresRamazan Bayramı’nda beslenme ve kalp sağlığına ilişkin bilgiler veren TOBB ETÜ Tıp Fakültesi, Kardiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Bozbaş, ‘Bugün bayram, bugün bir şey olmaz’ algısının son derece yanlış olduğunu vurgulayarak “Ağır yemek sonrası kan şekerimiz aniden yükselir ve buna cevap olarak vücudumuzda yüksek oranda insülin salgılanır. Bu yaşanılan şekerdeki yükselme kalp sağlığımızı olumsuz etkiler” uyarısında bulundu. Prof. Bozbaş, şu bilgileri verdi:
#Ramazan BayramıYoğurdun sayısız faydasının olduğu bir gerçek ama 'Gerçekten kemikleri güçlendiriyor mu? Uzun ömür üzerinde etkili mi? Diyabet riskini azaltır mı? Market yoğurtlarının bir faydası yok mu?' gibi pek çok soru kafalarımızı karıştırmaya devam ediyor.Yoğurtla ilgili duyduğumuz bu ve benzeri bilgilerin ne kadarı doğru ne kadarı gerçek? Araştırmalar ve uzmanlar ne diyor? İşte 5 soruda yoğurtla ilgili duyduğumuz efsaneler ve gerçekler...
#YoğurtYoğurt pek çok insanın günlük beslenme listesinde yer alır, sofralarımızın vaz geçilmezidir, içeriğindeki zengin vitamin ve mineral sayesinde sağlığımız için sayısız faydası vardır. Sağlığa faydalı olduğu bir gerçek ama yoğurtla ilgili öyle şeyler duyuyoruz ki ‘gerçekten doğru mu acaba’ diye sorgulamadan edemiyoruz. Biz de İç Hastalıkları uzmanı Aytaç Karadağ’la yoğurtla ilgili duyduğumuz efsaneleri ve gerçekleri konuştuk
#YoğurtSağlıksız beslenme, hareketsizlik, fazla kilo, sigara ve stres derken son yıllarda görülme sıklığı hızla artan kolon kanseri, dünyada kanserden ölüm nedenleri arasında ikinci sırada yer alıyor. Üstelik kolonoskopi sayesinde önlenmesi mümkün olan bu ölümcül kansere karşı toplumsal farkındalığın hala çok az olması, kolon kanserinin günümüzde en sık rastlanan üçüncü kanser olarak karşımıza çıkmasına neden oluyor. Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Nurdan Tözün, Türkiye’de her yıl yaklaşık 20 bin kişiye kolon kanseri tanısı konulduğunu belirterek, kolon kanserinden korunmak için 8 hayati öneri ve uyarılarda bulundu.
#Kolon KanseriGeçtiğimiz haftalarda sizlere Anadolu yakasında en lezzetli döneri yiyebileceğiniz mekanlardan bahsetmiştim. Yine sizlerden gelen mail ve mesajlar üzerine bu hafta Ümraniye’deki en kaliteli dönercileri araştırdım. Ramazanda mekanların kapalı olması nedeniyle ziyaretlerimi mecburen arttırdım. 7-8 tane dönerciye girdim. Bunlardan en beğendim 3’ünü sizler için yazdım...
#DönerciKış aylarının vazgeçilmez içeceği olan ve içerisinde yüksek miktarda potasyum, kalsiyum ve C vitamini bulunan salebin, bağışıklık sistemini güçlendirdiğini belirten diyetisyen ve beslenme uzmanı Deniz Zünbülcan, içerisinde nişasta ya da kıvam arttırıcı katkı maddesi bulunan hazır saleplerden uzak durulması gerektiğini söyledi.
#SalepYoğun iş hayatının stresli ortamından uzaklaşmak adına başladığı spor, yazılımcı Mustafa Dülger’in hayatını değiştirmiş. Dülger, formunu korumak adına tükettiği fıstık ezmesinin tadını beğenmeyince “Ben ballı fıstık ezmesi üretebilirim” diyerek hareket geçmiş. Çevreden talep de gelince girişimin fitili ateşlenmiş. 30 metrekarede 2 mutfak robotuyla ‘Mıstık Fıstık’ markasıyla kuru meyve ezmesi üretmeye başlamış. Bugün 40 çeşit ürüne ulaşan Dülger’in hedefi ise bu alanda global bir oyuncu olmak.
#1Ankara merkezli olarak 2007 yılında tamamen yerli sermaye ile kurulan ve 17 yılı aşkın bir zamanı geride bırakarak bu süreçte sağlam ve emin adımlarla ilerleyen yerli pizza zinciri Pizza Time, Ankara’da Crowne Plaza’da düzenlenen akşam yemeğinde 20’ye yakın franchise bayisi ile bir araya geldi.
#Pizza TimeBitki temelli talebin yaygınlaşmasıyla artık süpermarketlerin vegan reyonlarında çeşit çeşit et muadili görebiliyoruz. Ama ona en benzeyen ve sağlığımıza en faydalı olan alternatif kesinlikle mantar... İşe mantarı tıpkı et gibi marine ederek başlayabilirsiniz. Aromatiklerle, sirke, yağ ve baharatla tatlandırdığınızda şaşırtan lezzetler yakalayacaksınız...
#GastronomiSigarayı bırakmanın kesin ve etkili tek bir yolu bulunmuyor. Ancak kararlı bir şekilde adımlar attığınız halde yine de sigaradan kurtulamıyorsanız tükettiğiniz gıdalar farkında olmadan bağımlılığınızı tetikliyor olabilir. Peki hangi yiyecekler sigarayı bırakamamanızın nedeni olabilir? Sigarayı bırakmak için hangi besinleri tüketmek gerekir? Uzman Diyetisyen Yasemin Öztürk ile mercek altına aldık.
#Sigara BağımlığıBartın'da, 2010'da yurt dışından ucuza getirilen jet yakıtına yağ ve katkı maddesi katıp motorine dönüştürerek iç piyasada satmaktan ceza da alan aralarında Alaattin Çakıcı'nın kardeşi Gençağa Çakıcı'nın da yer aldığı 35 kişi, Yargıtay'ın, geçen yıl, 2016'da verilen kararı 'usul hatası' nedeniyle bozmasıyla yeniden yargılanıyor. Bartın Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın ikinci duruşmasında, Çakıcı'nın da aralarında olduğu sanıklardan 4'ü önceki savunmalarını tekrar edip beraat talep etti. Duruşma ertelendi.
#Alaattin ÇakıcıBolu'da D-100 karayolunda sodyum alüminat yüklü tankerde yaşanan kimyasal sızıntı ekipleri alarma geçirdi. İş makinesiyle tankerin yanındaki toprak alan kazılarak kimyasal maddenin yayılması önlenirken, özel kıyafetli ekipler inceleme yaptı. Firma yetkilileri hakkında işlem başlatılacağı öğrenildi.
#BoluKöfte mutfağımızda çok önemli bir yere sahip. Ülkemizde bir kısmı coğrafi işaret tescilli 100’den fazla köfte çeşidi bulunuyor. Üstelik çoğu köftemizin kendine has bir hikayesi de var. Bu hafta uzmanlarımıza ‘Köftelerin izinde yola çıkılacak adresler nereler?’ diye sorduk. Oldukça geniş olan listeden seçmekte zorlansalar da uğruna yola düşmeye değer 10 lezzetli köfteyi önerdiler.
#RotaBulunduğu ülke, şehir, yöre, alan veya bölge ile özdeşleşmiş ürünler 'coğrafi işaret' ile taçlanıyor. Son yıllarda ülkemizdeki pek çok benzersiz lezzet de birbiri ardına coğrafi işaret tescili alıyor. Biz de bu hafta uzmanlarımıza ‘Uğruna yola düşmeye değecek coğrafi işaretli lezzetlerimiz hangileri?’ diye sorduk. Hem 10 şehirden birbirinden leziz yemekler tavsiye ettiler hem de bu şehirlere kadar gitmişken görülmesi gereken yerlerle ilgili önerilerde bulundular...
#RotaAltın tozu, altın elementinin ince bir toz haline öğütülmesiyle elde edilen bir maddedir. Genellikle gıda, içecek veya kozmetik ürünlerinde dekoratif amaçlarla kullanılır. Altın tozu genellikle yemeklere veya içeceklere süsleme veya estetik bir unsur olarak eklenmektedir. Peki, altın tozu nedir, yenir mi? Altın tozu faydalı mı? İşte, o detaylar
#Altın TozuSürdürülebilirliğin gönüllüsü olduklarını belirten Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı “Sürdürülebilirlik stratejimizi ‘Karbonsuz Çelik’, ‘Sorumlu Ekosistem Yönetimi’ ve ‘İşin Geleceği’ olmak üzere üç farklı etki alanı altında oluşturduk. Küresel rekabette yeni normal sürdürülebilirlik. Önümüzdeki dönemde ihracatımızın yegâne yolu yeşil çelik olacak” diye konuştu.
#Sponsorlu İçerikSürdürülebilirliğin gönüllüsü olduklarını belirten Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı “Sürdürülebilirlik stratejimizi ‘Karbonsuz Çelik’, ‘Sorumlu Ekosistem Yönetimi’ ve ‘İşin Geleceği’ olmak üzere üç farklı etki alanı altında oluşturduk. Küresel rekabette yeni normal sürdürülebilirlik. Önümüzdeki dönemde ihracatımızın yegâne yolu yeşil çelik olacak” diye konuştu.
#Tosyalı HoldingGıda ürünlerinin ambalajının ön yüzündeki sağlık iddiaları da bizi o ürünü satın almaya teşvik ediyor. Ancak bazı ürünlerde kullanılan sağlık iddiaları yanıltıcı olabiliyor. Peki bir ürünün üzerinde içeriği ile ilgili 'doğal, şekersiz, light' gibi iddialarda bulunması onun sağlıklı olduğunu garanti eder mi? İşte burada gıda etiketi okuma alışkanlığı devreye giriyor. Ürünün ambalajında vurgulanan sağlık iddiasının gerçek olup olmadığını anlamanın tek yolu arkasındaki bilgi etiketini okumaktan geçiyor.
#SağlıkYoğurt; protein, kalsiyum, B vitaminleri ve probiyotik bakteriler açısından zengin bir besin. Bu nedenle de Türk mutfağının vazgeçilmez bir parçası… Peki hangi yoğurt daha güvenilir? Markette satılan yoğurtlar mı evde yapılanlar mı? Hazır yoğurtlar nasıl oluyor da uzun süre bozulmuyor? Ev yapımı yoğurtlar tehlikeli mi? Sosyal medyada tartışılan bu konuyu tüm merak edilenleriyle Gıda Mühendisi Ebru Akdağ ile mercek altına aldık.
#GıdaKızarmış patates, köfte, makarna… Bu üçünün ortak noktası nedir? Doğru cevap: Hepsi de ketçapla çok iyi gider. Peki ketçabınızı marketten almak yerine evinizde yapıp gönül rahatlığıyla tüketmeye ne dersiniz? “Çok iyi olur” diyenler için tarifimiz aşağıda. Yalnız bu ketçabı çok büyük miktarlarda yapmamaya dikkat edin zira içinde koruyucu katkı maddesi olmadığından kısa sürede bozulabilir. İşte evde market tadında ketçap yapılışı…
#EvdehayatDiyet ürünlerle market sepetlerini dolduranlar dikkat! Kanserojen kabul edilen yapay tatlandırıcı aspartamın en çok diyet ürünlerde bulunduğunu söyleyen Dr. Ertan Cevizci, “Özellikle kadınlar zayıflamak için diyet ürün alıyorlar ama kendilerine çok daha fazla zarar veriyorlar” dedi.
#AspartamHemen her gün gıda alışverişi yapıyoruz ama kaçımız aldığımız ürünlerin ambalajını okuyoruz? Sepete attığımız ürünlerin gramajları yanlış, son tüketim tarihleri geçmiş olabiliyor. Üstelik açıkta kontrolsüz satılan birçok gıda, içeriğinde yer aldığı iddia edilen malzemeleri barındırmayabiliyor. İşte bu nedenle ürünlerin etiket bilgilerini okumak oldukça önemli. Peki etikette yazanlar neyi ifade ediyor? Alışveriş yaparken nelere dikkat etmeliyiz? Gıda Mühendisi Ebru Akdağ ile konuştuk.
#Sağlık