Kanser Neden Olur
Toplam 2.606 haberi bulunmuştur.
Kanser Neden Olur Haberleri
D vitamini eksikliği kolon kanseri için risk faktörü olarak belirlendi
Doç. Dr. Mahmut Muzaffer İlhan Dünya Sağlık Örgütü, “D vitamini eksikliğini kolon kanseri için risk faktörü olarak belirledi. Yapılan çalışmalar özellikle D vitamini seviyesi 12 ng/ml altında ise kolon kanseri riskinin belirgin olarak arttığını gösteriyor. Meme kanseri ve prostat kanserinin de D vitamini eksikliği ile ilişkisini gösteren araştırmalar mevcuttur” dedi.
“Kanserin altından D vitamini eksikliği çıkabilir”
Doç. Dr. Mahmut Muzaffer İlhan “Dünya Sağlık Örgütü D vitamini eksikliğini kolon kanseri için risk faktörü olarak belirledi. Yapılan çalışmalar özellikle D vitamini seviyesi 12 ng/ml altında ise kolon kanseri riskinin belirgin olarak arttığını gösteriyor. Meme kanseri ve prostat kanserinin de D vitamini eksikliği ile ilişkisini gösteren araştırmalar mevcuttur” dedi.
Sigara akciğer kanseri riskini arttırıyor
AKCİĞER kanserine yol açan faktörlerin başında sigara kullanımının geldiğini belirten Prof. Dr. Mehmet Bilgin, Sigara kullanımı akciğer kanserinde en önemli risk faktörüdür. Sigara kullanımı arttıkça akciğer kanseri vakalarıyla karşılaşma oranımız da artmaktadır" dedi.
Akciğer Kanserinin Yan Etkilerine ‘Pulmoner Rehabilitasyon’
Vücudun belirli bir bölümündeki hücrelerin kontrolsüz şekilde büyüdüğü ve çoğaldığı bir durum olan ‘kanser’ yüzden fazla hastalık grubunun da genel adı olarak karşımıza çıkıyor. Her yıl dünyada 12 milyondan fazla insanda görülen bu problem, ölümcül hastalıklar arasında ilk sıralarda yer alıyor. Dünyada insanları etkileyen en yaygın kanser türünün ‘Akciğer Kanseri’ olduğu söyleniyor.
Bu yöntem ile gebelik başarı şansınızı artırın
Günümüzde kadınların anne olma yaşı git gide artıyor. Yaşın artması da beraberinde hamile kalma ihtimalini de düşürüyor. Bu duruma çözüm olarak kadınlar ise yumurta dondurma işlemini tercih etmeye başladı. Özellikle ünlü isimlerin de bu yöntemi tercih etmesi geç anne olmak isteyenleri bu yöntemi tercih etmeye yöneltti. Biz de yumurta dondurma işlemi ile ilgili tüm merak edilenleri uzmanlarımız Dr. Kağan Kocatepe ve Op. Dr. Mehmet Özel’e sizler için sorduk…
Bağırsak mantarı nedir, neden olur?
Bağırsaklarda aşırı miktarda candida mantarı üremesi bağırsak içi biyolojik dengenin bozulduğuna işaret edebilir. Bağırsak mantarı, idrar yolunun alt kısmında oluşabilir veya bazı durumlarda böbreklere kadar çıkabilir. Peki, bağırsak mantarı nedir, neden olur?
Lösemi tedavisinde aile hekim uyumu çok önemli
Lösemi hakkında ebeveynlerin bilmesi gerekenlerle ilgili bilgiler veren Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Ünal Uluca, yorgunluk, zayıflık ve solukluk ile herhangi bir neden olmaksızın kilo kaybı yaşanmasının ciddiye alınması gerektiğini belirterek lösemi tedavisinde aile-hekim uyumuna dikkat çekti.
Dünya Vegan Gününüz kutlu olsun!
Et, tavuk, balık gibi her türlü hayvan etinin, bu hayvanların doğal hayatta yavruları için yaptığı süt, yumurta, bal gibi hayvansal ürünlerin ve bu ürünlerden elde edilen peynir, yoğurt, kefir gibi yiyeceklerin hiçbirinin tüketilmediği beslenme şekline vegan beslenme deniyor. Ama veganlık sadece bir beslenme biçimi değil. Etik, sağlık ve çevre olmak üzere başka boyutları olan bir yaşam felsefesi. Yarın 1 Kasım Dünya Vegan Günü. 1944’te İngiltere Vegan Topluluğu tarafından ilan edilmiş bu gün vesilesiyle yeme-içme alışkanlıklarından modaya, restoran ve kafelerden tariflere kadar konuyla ilgili pek çok başlığı veganlara ve uzmanlara danıştık.
İmmünoloji nedir? İmmünolog ne demek? İmmünoloji uzmanı (İmmünolog) neye ve hangi hastalıklara bakar?
İnsan vücudu günümüzde sürekli olarak dış etkilere açık olmaktadır. Yaşadığımız her yerde göz ile göremesek bile bakteriler, virüsler ya da mantarlar bulunmaktadır. Bunlar bazı alerjik hastalıklara yol açmaktadır. Sizler için İmmünoloji nedir? İmmünolog ne demek? İmmünoloji uzmanı (İmmünolog) neye ve hangi hastalıklara bakar? Detaylı olarak araştırdık ve derledik.
Erkeklerde En Sık Görülen Kanser Türü
Testis kanseri teşhisi konan genç erkekler, hastalığı tedavi etmenin çocuk sahibi olma şanslarını tehlikeye atabileceğinden endişelenmekte, ancak yeni araştırmalar bu endişelere son verebilir ve zihinlerini rahatlatabilir. Kadın Hastalıkları Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Betül Kalay, Annals of Oncology'de yayınlanan bilimsel araştırmanın detayları hakkında bilgiler verdi...
Pıhtı atması nedir, neden olur?
Damarlarda biriken yağ ve kolesterol gibi maddelerin bazı bölümlerinin koparak yukarıya kan akımıyla gitmesiyle oluşan pıhtı atması, ciddi sonuçlar doğuran ve önemsenmesi gereken bir hastalık olarak biliniyor. Uzmanlar, toplumda 'pıhtı atması' denilen ve ölüme kadar gidebilen ciddi risklere yol açan sağlık sorununun ciddiye alınması gerektiğini söylüyor. Peki, pıhtı atması nedir, neden olur?
Reha Özcan: Leylekler kadar aklımız yok!
Canlandırdığı tüm karakterleri oynamıyor, adeta yaşıyor ve bunu gerek sahnede, gerek ekranda izleyenlere de yaşatıyor. Ekranda Mucize Doktor dizisiyle, sahnede ‘Bir Garip Orhan Veli’ oyununa devam ediyor. Oyunculuğu kadar, sohbeti de derin. O halde size de; sanatı, hayatı, sistemi, ideolojiyi konuştuğumuz Reha ÖZCAN’la, bu keyifli sohbete katılmak kalıyor.
Kibir Hastalık Belirtisi mi?
Kibrin aslında bir hastalık belirtisi olduğunu belirten psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, kibirli kişilerin sıradan olma korkusu yaşadıklarını söyledi. Bu kişilerin narsistik yaralanma yaşadıklarına dikkat çeken Tarhan, başarısız olduklarında yaşamlarına son vermeyi bile düşünebileceklerini ifade ediyor. Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, kibir ve gururun psikolojisi hakkında değerlendirmelerde bulundu.
Faydası saymakla bitmiyor! Kilosu 800 lira
Marketlerde kilosu 800 liraya satılan çam fıstıklarının hasadı başladı. Tanesi 2 liraya alınan fıstıkları toplamak için köylüler onlarca metre yüksekte ölümle dans edip hasat yapıyor. Uzmanlar ise çam fıstığının faydalarını anlatmakla bitiremiyor
Protez saç kanser tedavisi görenlere motivasyon oluyor
Kanser tedavisi sürecinde saç dökülmesi en çok görülen yan etkilerden biridir. Kanser tedavisi esnasında uygulanan ilaç, kemoterapi, radyoterapi tedavilerinde saç dökülmesi sorununun geçici ve beklenen bir durum olduğunu belirten Protez Saç Uzmanı Kadir Kanıkara, protez saç uygulaması kanser tedavisi görenler için moral ve motivasyon kaynağı olduğunu ifade ederek konuyla ilgili bilgiler paylaştı.
Aşırı adet kanaması neden olur, tedavisi var mı?
Aşırı adet kanaması ya da ‘menoraji’, her adet döneminde yaklaşık 80 milimetreden daha fazla kan kaybı olarak tanımlanır. Peki, aşırı adet kanaması bir uyarı olabilir mi? Bu durum mutlaka tedavi edilmeli mi? Konuyla ilgili merak edilenleri Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Esra Çabuk Cömert anlatıyor…
Meme Başı Akıntısı Meme Kanseri Belirtisi mi?
Memede ağrı ve şişlikten sonra kadınları en fazla endişelendiren durumlardan biri olan meme başı akıntısı yaşam kalitesini olumsuz etkiliyor. Bu problemin kaynağının tespit edilip vakit kaybetmeden müdahale edilmesi hayati önem taşıyabiliyor. Peki meme başı akıntısı meme kanseri belirtisi midir? Doç. Dr. Fatih Levent Balcı anlatıyor.
Sobanın başında yanan ateş
Aile Meclisi bu hafta AK Parti Adana Milletvekili Mehmet Şükrü Erdinç ve eşi Remziye Erdinç’in Adana Yüreğir’deki evlerine konuk oluyor. Çiftin tanışma hikâyesi bir soba başında göz göze geldikleri an başlamış.
8. Sınıf Fen Bilimleri Mutasyon Ve Modifikasyon konu anlatımı
Hem eşey (üreme) hem vücut hücrelerinde gözlemlenen kalıcı değişimlere mutasyon adı verilir. Mutasyona sentetik maddeler ve radyasyon gibi dış etkenler neden olmaktadır. 8. sınıflar için mutasyon ve modifikasyon konusunu ayrıntılı bir şekilde anlattık.
6. Sınıf Din Kültürü Ve Ahlak Bilgisi Zararlı Alışkanlıklar konu anlatımı
Yaşadığımız dünyada birçok zararlı alışkanlık, insan hayatını tehdit etmektedir. Bu alışkanlıklardan birçoğu sağlığa zararlıdır. Bazıları ise insanların psikolojisini ve sosyal ilişkilerini olumsuz etkiler. 6. Sınıflar için ''Zararlı Alışkanlıklar'' konusunu tüm yönleriyle anlattık.
4. Sınıf Fen Bilimleri Sağlığa Zararlı Maddeler konu anlatımı
Sağlığımız için zararlı olan ve kesinlikle kullanılmaması gereken çok tehlikeli maddeler bulunmaktadır. Bunlar sigara ve alkoldür. Özellikle büyüyüp gelişmemiz için bize zarar verirken, aynı zamanda sağlığımızı bozar ve hastalanmamıza sebep olur. İşte 4. sınıf fen bilimleri sağlığa zararlı maddeler konu anlatımı.
Hematolojik hastalığı olanlar pandemi döneminde tedbiri artırmalı
Tüm dünyayı etkisi altına alan ve ne zaman son bulacağı merak konusu olan Covid-19 salgını hepimizin hayatında en çok yer eden konuların başında geliyor. Doğumdan itibaren her yaşa bulaşabilen virüs herkesi hasta edebiliyor.
Bir aşı bulunmasına ne kadar yakın, ne kadar uzağız?
Bütün dünya kilitlenmiş halde COVID-19 salgınına karşı bir aşı geliştirilmesini bekliyor. O kadar çok proje var ki belki de korona aşısı, insanlık tarihinin en hızlı bulunan aşısı olacak. Peki, COVID-19’un daha önce üzerinde çalışılan virüslerle aynı aileden olması bilim insanlarının işini kolaylaştırıyor mu? Faz 3 aşaması nedir ve neden bu kadar önemli? Salgının başından beri aşı çalışmaları yürüten uzmanlarla konuştuk.
Akupunktur Nedir? Akupunktur Hangi Alanlarda Uygulanır?
Geleneksel Çin Tıbbı’nın en popüler uygulamalarından biri olan akupunktur tedavinin yanı sıra kozmetik amaçlı da kullanılabiliyor. Akupunkturun kilo verme, sigara bırakma gibi amaçların yanı sıra selülit, yüz ve boyun gibi bölgelerde kırışıklık için de kullanılabildiğini ifade eden Fitoterapi Uzmanı Dr. Serhat Koran, akupunkturun faydalarını anlattı.
Ağız Kokusu Nasıl Tedavi Edilir?
Ağız kokusu insan ilişkilerini etkileyen önemli bir sebeptir, ağzı kokan kişiden ziyade etrafındaki insanlar daha çok rahatsız olur. Önemli bir sağlık sorunudur. Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Yavuz Selim Yıldırım konu ile ilgili bilgiler verdi.
Narenciye mutfakta nasıl kullanılır? Narenciye pişirmenin püf noktaları
Narenciye ya da turunçgil portakal, limon, greyfurt, mandalina, bergamot ve turunç gibi Citrus cinsi meyve ağacı türlerini kapsayan bitki topluluğunun genel adıdır. Vitamin ve lif deposu narenciye grubu meyveler mutfaklarımızda çorbadan tatlıya birçok lezzete yakışır. Peki narenciye ürünlerini mutfakta nasıl kullanmak gerekir? İşte püf noktası...
Kolon kanserinde 50 yaş sonrası risk altında
Sağlık Bakanlığı verilerine göre kolorektal kanserlerin (kalın bağırsak ve rektum bölgelerinde ortaya çıkan kanser) Türkiye’de en çok görülen ilk 5 kanser türü arasında yer aldığını söyleyen Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Deniz Atasoy, "Araştırmalara göre kolon kanseri vakalarının yüzde 90'ı 50 yaşın üzerinde. Bu nedenle 45 yaşından itibaren bireyler her yıl mutlaka kolonoskopiyle kontrollerini yaptırmalı" uyarısında bulundu.
Bronzlaşma dosyası: Nasıl yapılmalı ve vücuda etkileri neler?
Bronz bir ten gerçekten çok güzel görünüyor. Bronzlaşabilmek için ise birçok insan uzun süre güneşte kalıyor, bronzlaştırıcı yağlar, kremler kullanıyor. Ancak uzmanlar, bunun pek de sağlıklı bir yol olmadığı konusunda hem fikir. Vücudumuz güneşten nasıl etkileniyor? Sağlıklı bronzlaşma mümkün mü? Yoksa ömür boyu bronz bir tenden uzak mı kalacağız?
Her Kadının Yaptırması Gereken Testler
Kadın sağlığını korumak, rutin jinekolojik muayeneyle mümkündür ve sorunların önlenmesi, tespiti, teşhis ve tedavisi anlamında bize büyük zaman ve avantaj kazandırır. Herhangi bir sorun görülmese ve hissedilmese dahi her kadın doktoru başka bir öneride bulunmadıysa yılda bir kez jinekolojik muayene ile beden sağlığına dair izleyeceği doğru yolu tespit edebilir.
Sindirim sistemi hastalıkları ve tedavi yöntemleri
"Hazımsızlık, ishal, kabızlık, reflü ve gastrit gibi rahatsızlıkların yanı sıra ülseratif kolit, pankreatit, karaciğer ve safra kesesi hastalıkları, kanser türleri de sindirim sistemi hastalıklarından bazılarıdır. Sindirim sistemi hastalıkları tedavi edilmezse mide ve kolon kanserine neden olabilir." diyen İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Kemal Yıldız, konuyla ilgili önemli bilgiler verdi.
Avrupa'da çanlar ikinci dalga için çalıyor
Koronavirüs vaka sayıları her gün yeni rekor tazeliyor. Dünya genelindeki vaka sayısı 16 milyon kişi civarına ulaştı. Avrupa’daki bazı ülkelerde de yeniden alarm zilleri çalmaya başladı. Peki ne oldu, nerede hata yapıldı? Türkiye’de de okullar 31 Ağustos’ta açılmaya hazırlanıyor. Çocuklarda risk yaratabilecek hastalıklar neler? İşte yanıtlar.
Yaz döneminde artıyor! Peki nelere dikkat edilmeli?
Yaz aylarında kulak burun boğaz bölgesinde görülen hastalıklarda artış görülebiliyor. Su içerisinde yapılan aktivitelerin, sıcak havanın ve klimaların dış kulak yolu enfeksiyonu, burun kanaması ve alerjik reaksiyonlara neden olabildiğini belirten Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Ziya Saltürk, konuyla ilgili önemli bilgiler paylaştı.
Bebeklerde doğum lekesi neden olur? Doğum lekesi türleri nelerdir?
Bebeklerde doğum lekeleri bazen ilk yıllar içerisinde kaybolurken, bazı durumlarda da kişinin hayatı boyunca bedeninde taşıyacağı bir iz olarak kalabiliyor. Özellikle kanama ve enfeksiyon riskine açık lekelere dikkat edilmesi gerekirken, yanlış müdahaleler olumsuz sonuçlara da neden olabiliyor. Peki bebeklerde doğum lekesi neden olur? Doğum lekesi türleri nelerdir? Dermatoloji Bölümü’nden Uz. Dr. Yeliz Karakoca, konuyla ilgili önemli bilgiler paylaştı.