Kadın Hastalıkları
Kadın Hastalıkları Haberleri
Kadınlarda Sık Görülen Jinekolojik Kanserler ve Belirtileri
Kanser dünyada ölüme en fazla yol açan ikinci hastalık olma özelliğini korurken jinekolojik kanserler artış yaşanıyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Esra Demir Yüzer, jinekoloiik kanserleri ve belirtilerini anlattı.
Erkek Cinsel Problemlerinin Tedavisinde Dolgu Dönemi NEdir?
Üroloji ve Androloji Uzmanı Op. Dr. Evren Işık erkeklerde penis küçüklüğü ve erken boşalma problemlerinde uygulanan ameliyatsız tedavi yöntemi olan dolgu uygulamasının son dönemde ciddi düzeyde talep gördüğünü söyledi, önemli bilgiler verdi.
Gebeliği Fırsata Çevirebilirsiniz
Gebelik dönemi, anne adaylarının fizyolojik ve psikolojik olarak değişimler yaşadığı hassas bir dönemdir. Peki gebeler bu dönemi nasıl fırsata çevirebilir? Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Meriç Çağrı Ağır konuyla ilgili öneriler ve bilgiler verdi.
Hamilelikte fazla kiloya dikkat! Bu soruna neden olabiliyor
Hamilelik döneminde alınan fazla kilolar ile ilgili açıklamalarda bulunan Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Arzu Kublay, “Aşırı kilo artışı, bebeğin de yapmış olduğu baskıyı artırarak idrar kaçırma ve daha pek çok ürolojik hastalığa zemin hazırlıyor” dedi.
“Hamilelikte alınan fazla kilolar idrar kaçırmayı tetikliyor”
Hamilelik döneminde alınan fazla kilolar ile ilgili açıklamalarda bulunan Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Arzu Kublay, “Aşırı kilo artışı, bebeğin de yapmış olduğu baskıyı artırarak idrar kaçırma ve daha pek çok ürolojik hastalığa zemin hazırlıyor” dedi.
Hamilelik döneminde bu besinlere dikkat!
Hamilelikte kişinin öğrenmesi gereken ilk şeylerden bir beslenmedir. Gebelik öncesinden başlayan ve bu şekilde devam etmesi gereken bir beslenme düzenine dikkat çeken Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Ümmügülsüm Soytürk, bu süreçte dikkat edilmesi gereken yiyeceklerle ilgili önemli bilgiler verdi.
Tüp Bebek Tedavi Yöntemleri Neler?
Bir yıllık korunmasız ilişkiye rağmen gebe kalınamaması olarak tanımlanan kısırlık yüzünden çiftlerin yüzde 15’inin tüp bebek merkezlerine başvurduğunu söyleyen Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Prof. Dr. Bülent Baysal tüp bebekle ilgili son tedavi yöntemlerini anlattı.
Hamilelere koronavirüs uyarısı
KOCAELİ Derince Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü Başkanı Doç. Dr. Hasan Terzi, koronavirüslü hamile sayısının arttığını vurgulayarak, "Kapalı ve sosyal mesafelerini koruyamayacakları ortamlara kesinlikle girmemeleri gerekiyor. Maske ve maskenin doğru kullanımı konusunda farkındalıkları yüksek olmalı" dedi.
Hamilelik sürecinde diş eti enfeksiyonuna dikkat!
Anne adaylarını diş eti enfeksiyonlarına karşı uyaran Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Opr. Dr. Derya Kaptı, “Diş eti enfeksiyonu erken doğuma sebep olabilir” dedi.
Metabolik hastalıklar anne karnında tespit edilebilir mi?
Gebelik sürecinde bebeğin sağlıklı takibi için pek çok tetkik yapılır. Bu tetkikler sayesinde pek çok sağlık sorunu anne karnındayken tespit edilebilir. Peki, bebek doğmadan teşhis edilebilecek sorunlar hangileri? Konuyla ilgili Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Esra Çabuk Cömert bilgi verdi.
Tekrarlayan düşüklerde yeni nesil dizileme (NGS) tekniği
Klinik saptamalara göre gebeliklerin %10-15’i düşükle sonuçlanıyor. Erken gebelik kayıplarının tahmini sıklığı saat başı 114 vaka, tekrarlayan gebelik kaybı oranı ise %3-5 oranında. Peki, erken gebelik kayıpları neden yaşanır, önlemek mümkün mü, tekrarlayan düşükleri önlemek için uygulanan yeni nesil dizileme (NGS) nedir ve kimlere, nasıl uygulanır? Kadın Hastalıkları ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Ümit Zeteroğlu cevaplandırdı.
Tedavi edilmiş çikolata kisti tekrarlar mı?
Çikolata kisti, endometriozis hastalığı sonucunda oluşan bir kist türüdür. Genel olarak endometriozis hastalığı olan birçok kadında çikolata kistine de rastlanır. Peki, tedavi edilmiş çikolata kisti tekrarlar mı? Merak edilen bu sorunun yanıtını Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Esra Çabuk Cömert yanıtladı, çikolata kisti hakkında önemli bilgiler verdi.
Miyomlar Kadın Sağlığını Tehdit Ediyor!
Miyomların rahim ve rahim ağzında görülen anormal boyuttaki düz kas dokusu büyümeleri olduğunu söyleyen Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Taner Usta, kısırlığa ve düşüğe neden olabilen miyomların sağlığı ciddi oranda tehdit ettiğini söyledi.
Organ nakli sonrası hamilelik mümkün mü?
Doç. Dr. Betül Dündar; “Organ nakli sonrası oluşacak gebeliğin takibinde çok daha fazla hassasiyet gösterilmeli ve tüp bebek tedavisine başlayan hastalarda duruma özgü değerlendirmeler yapılarak kişiselleştirilmiş tüp bebek tedavisi uygulanmalı. Hamilelik için ideal süre nakilden sonra yaklaşık iki yıldır” dedi.
Gebelik şekeri olan bir kişi ileride diyabet hastası olur mu?
Gebeliğe bağlı diyabet nedir? Gebelikte diyabet tanısı nasıl konur? Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Esra Çabuk Cömert, diyabet hastalarında gebelik süreci ile ilgili merak edilenleri anlattı.
Tüp bebek tedavisi sürecinde beslenmede nelere dikkat edilmeli?
Her bireyin sağlıklı ve dengeli beslenmesi, sağlıklı bir yaşam için gerekliliktir. Beslenmenin ve yaşam tarzının gebelik üzerine etkileri günümüzde net olarak bilinmektedir. Bu nedenle özellikle gebe olan kadınlar ve gebelik planlayan çiftler için beslenme daha da önemlidir. Tüp bebek tedavisi gören hastalarda tedavi başarısını etkileyen faktörlerden biri de beslenme şeklidir. Kadın Hastalıkları ve Doğum / Üreme Endokrinolojisi ve İnfertilite Uzmanı Nermin Köşüş, tüp bebek tedavisi gören hastalarının beslenmeyle ilgili bilmesi gerekenleri anlattı.
Hamilelikte yüksek tansiyon neden olur?
Gebelikte tansiyon yüksekliği anne ve bebek açısından takip edilmesi gereken bir süreçtir. Peki hamilelik döneminde yüksek tansiyon neden olur? Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Güçlü Kaleağası, konuyla ilgili önemli bilgiler paylaştı.
Kadın kanserlerinde yeni tedavi yöntemleri umut veriyor
Rahim ağzı kanserinde anne olma şansını koruyan cerrahiler… Akıllı ilaçlarla doğrudan tümörü hedef alan tedaviler… Tümörün genomunun incelenmesiyle karar verilen medikal yöntemler… Tıbbın baş döndürücü bir hızla geliştirdiği bu yeni yöntemler kanser hastaların yaşam kalitesini ve yaşam süresini uzattığı gibi geleceğe dair umutları da artırıyor.
Pandemide Hamilelere 10 Sonbahar Uyarısı
Tüm dünyayı sarsan Covid-19 enfeksiyonundan korunmak hamilelik döneminde ayrı bir önem sahip. Bunun nedeni ise hamilelik sürecinde bağışıklık sistemindeki değişimlerin anne adaylarını viral solunum yolu enfeksiyonlarına daha duyarlı hale getirmesi ve Covid-19 enfeksiyonunun daha ağır seyredebilmesi.
Erkeklerde En Sık Görülen Kanser Türü
Testis kanseri teşhisi konan genç erkekler, hastalığı tedavi etmenin çocuk sahibi olma şanslarını tehlikeye atabileceğinden endişelenmekte, ancak yeni araştırmalar bu endişelere son verebilir ve zihinlerini rahatlatabilir. Kadın Hastalıkları Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Betül Kalay, Annals of Oncology'de yayınlanan bilimsel araştırmanın detayları hakkında bilgiler verdi...
TOBB Ankara Kadın Girişimciler Kurulu: ‘Hedefimiz ihracatçı kadınlar yetiştirmek’
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), 2007 yılında kadın girişimci potansiyelinin geliştirilmesi, daha donanımlı hale getirilmesi ve girişimcilik kültürünün gelişmesine öncülük etmek üzere TOBB Kadın Girişimciler Kurulu’nu (KGK) kurdu. TOBB KGK, Türkiye’nin 81 ilinde girişimcilik ekosistemini kadınlar için daha elverişli hale getirmek için her yıl yüzlerce faaliyet gerçekleştiriyor. TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu’nun kadınların iş dünyasında hak ettikleri yeri almalarını sağlamak için kurduğu TOBB KGK sayesinde kadınlar arasında girişimciliğin bir kariyer seçeneği olarak önemi her geçen gün artıyor. 7 bin üyesi ile Türkiye’nin en geniş kadın girişimci ağı olan TOBB KGK’nın kurul üyeleri işkadınları, profesyonel yöneticiler, girişimcilik konusunda akademik çalışma yapan akademisyenler ile bu sahada bölgesel ya da ulusal ölçekte faaliyet yürüten sivil toplum kuruluşu yöneticilerinden ve girişimciliği destekleyen kamu kurum ve kuruluş temsilcilerinden oluşuyor. Kadın Girişimciler Kurulu’nun Türkiye’nin 81 ilinde temsilcilikleri bulunuyor. TOBB İl Kadın Girişimciler Kurulları seçimle işbaşına gelen 15 kişilik yönetim kurulundan oluşuyor. Biz de Hürriyet İK olarak her hafta bir ilimizdeki Kadın Girişimciler Kurulu ile görüşerek kurulların ildeki girişimcilik ekosistemine katkılarını ve KGK yöneticilerinin hikâyelerini anlatıyoruz. Bu hafta Ankara’dayız...TOBB’un katkılarıyla hazırlanmıştır.
Uzay teknolojisi tıbbın hizmetinde
Hamilelik döneminde dövme yaptırılabilir mi?
Hamilelik döneminde neleri yapıp yapmamanız konusunda pek çok öneri ile karşılaşıyor olabilirsiniz. Peki, bu dönemde dövme yaptırılabilir mi? Gebelikte kalıcı veya geçici dövmenin zararı var mı? Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Esra Çabuk Cömert, konuyla ilgili önemli bilgiler paylaştı.
Spina bifida nedir, nasıl tedavi edilir?
Ülkemizde her yıl 1 milyon 200 bin doğumun gerçekleşiyor ve her bin bebekten 3’ü spina bifida sorunu ile dünyaya geliyor. Türkiye’de her yıl yaklaşık 3 bin 600 bebeğin dünyaya geldiğini belirten Beyin ve Sinir Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Memet Özek, spina bifidanın hidrosefaliden böbrek kaybına kadar birçok soruna neden olabileceğini belirterek, zamanında ve doğru tedavinin çok önemli kazanımlar sağlayacağına dikkat çekiyor.
Suda doğum nedir, nasıl yapılır? İşte suda doğum hakkında bilgiler
Suda doğum gündemde yer alan konular arasında bulunuyor. Sinem Kobal ve Kenan İmirzalıoğlu’nun bebeği dünyaya geldi. Sinem Kobal’ın suda doğum yapmasının ardından araştırılmaya başlandı. Peki suda doğum nedir, nasıl yapılır? İşte merak edilenler
Doğurganlık Tedavileri Bebeğin Sağlığını Etkiler mi?
Anne adaylarının geneli endişeli olur ve özellikle doğurganlık tedavisi görenler çocuklarının sağlığı ile ilgili daha fazladan endişeye sahip olurlar. Ancak bilimsel çalışmalar, doğurganlık tedavisi gören annelerin çocuklarının, diğer çocuklardan daha fazla kanser riski altında olmadığını gösteriyor. Kadın Hastalıkları Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Betül Kalay, Amsterdam'daki Hollanda Kanser Enstitüsü'nde 21 yıl süren araştırmanın detayları hakkında bilgiler verdi.
Doğurganlık Tedavileri Kanser Riskini Arttırmıyor
Anne adaylarının geneli endişeli olur ve özellikle doğurganlık tedavisi görenler çocuklarının sağlığı ile ilgili daha fazladan endişeye sahip olurlar. Ancak bilimsel çalışmalar, doğurganlık tedavisi gören annelerin çocuklarının, diğer çocuklardan daha fazla kanser riski altında olmadığını gösteriyor.
Genital sorunlar rahim kanseri belirtisi olabilir
Kadın Hastalıkları, Doğum ve Jinekolojik Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. İlker Kahramanoğlu, rahim kanseri hakkında merak edilenleri yanıtladı.
Güçlü kemikler sağlıklı yarınlar
Kemik yaşayan bir dokudur ve güçlendirilebilir. ‘Kemik sağlığı’ denilince aklımıza ileri yaşlardaki insanların kemik sağlığı geliyor. Oysaki kemik sağlığı her yaşta önemlidir.
Kemik erimesi, ilaç kullanmadan tedavi edilebilir mi?
Teşhis edilmesi zor olan ve halk arasında ”kemik erimesi” olarak bilinen osteoporozun nasıl teşhis edileceğine dair bilgiler veren Prof. Dr. İnan İlker Arıkan, ilaç kullanılmadan uygulanabilecek tedavi yöntemlerini paylaştı.Osteoporoz riski taşıyan hastalara egzersiz öneren Arıkan, ideal kiloyu sağlayan ve direnç artıran aktivitelerin günlük olarak yapılması durumunda, kas kütlesini ve kemik mineral yoğunluğunu korumaya faydalı olduğunu söyledi.
İklim Şartları Bile Menopoza Giriş Yaşını Etkiliyormuş!
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Tülay Çağlar, menopozun belirtileri, dönemleri ve tedavisi hakkında önemli bilgi verdi, iklim şartlarının bile, menopoza giriş yaşında bir etken olduğunu ifade ederek menopoz sürecini rahat geçirmek isteyen kadınlara önerilerde bulundu.
17 yıl sonra anne oldu
Uzun yıllar boyunca çocuk sahibi olmaya çalışan Aslıhan Aydın’ın bu süreçte böbrekleri iflas etti. Kayınpederinin böbreğini alan Aydın, hayata yeniden tutunmayı başardı. Nakil sonrası kendisine bir şans daha tanıyan Aydın, 17 yılın sonunda bebek sahibi oldu.
Tüp bebek tedavisine ne zaman başlanmalı?
Kadın Hastalıkları Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Doç. Dr. Turgut Aydın, çocuğu olmayan çiftlerin tüp bebek tedavisini ne zaman başlamaları gerektiğini anlattı.
Menopoz yakınmalarına özel öneriler
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Ayfer Pepekal Kükrer, 18 Ekim Dünya Menopoz Günü öncesinde menopoz hakkındaki bilgilerini aktardı.
Zayıf ve Solak Kadınlar Erken Menopoz Riski Altında!
Erken menopoz için risk faktörleri arasında en belirgin etkenin sigara içmek olduğunu söyleyen ve daha önce yapılan iki araştırmayı hatırlatan Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Hüseyin Cengiz, zayıf ve solak kadınların da erken menopoz riski altında olduğunu söyledi.
Zayıf ve solak kadınlar erken menopoz riski altında
Erken menopoz için risk faktörleri arasında en belirgin etkenin sigara içmek olduğunu söyleyen ve daha önce yapılan iki araştırmayı hatırlatan Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Hüseyin Cengiz, "Sigara dışında başka hiçbir yaşam tarzı faktörü kadının yumurtalıklarına daha fazla zarar vermez. Bunun dışında, bazı araştırmalarda yetersiz beslenen, aşırı zayıf ve biri 1990 yılında ABD'de, diğeri ise 1999'da ülkemizde yapılmış çok enteresan iki çalışmada; sol elini kullanan kadınların, sağ elini kullananlara göre daha erken menopoza girdikleri gösterilmiştir." dedi.
Aşırı adet kanaması neden olur, tedavisi var mı?
Aşırı adet kanaması ya da ‘menoraji’, her adet döneminde yaklaşık 80 milimetreden daha fazla kan kaybı olarak tanımlanır. Peki, aşırı adet kanaması bir uyarı olabilir mi? Bu durum mutlaka tedavi edilmeli mi? Konuyla ilgili merak edilenleri Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Esra Çabuk Cömert anlatıyor…
Gebelikte cinsiyeti kadın mı erkek mi belirler?
Cinsiyet belirleyen etkenler neler? Bebeğin cinsiyeti nasıl oluşur? Embriyonun cinsiyetini erkek mi yoksa kadın mı belirler? Çocuk sahibi olmak isteyen çiftlerin merak ettiği bu soruların yanıtını Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Esra Çabuk Cömert verdi.
Gebelik döneminde hangi testler ihmal edilmemeli?
Uzmanlar hamilelik döneminde yapılması gereken testlerin hem bebeğin hem de annenin bu süreci sağlıkla geçirmesine yardımcı olduğuna ve gerekli durumlarda zamanında tedavi olanağı sağladığına dikkat çekiyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Rukset Attar da, gebelik döneminde yapılması gereken testlerin bu nedenle çok önemli olduğunu söyledi.
Uzman isim uyardı: Gebelikte ilaç kullanımına dikkat
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Jin. Opr. Dr. Sefa Erdem Özhan, özellikle kronik hastalığı olan anne adaylarının gebelikte ilaç kullanımına dikkat etmesi gerektiğini belirterek, "İlaçların gebelikte kullanım açısından uygun olup olmadığı bir hekim tarafından değerlendirilmelidir" dedi.
Korona eve kapatınca...
Korona döneminde eve kapanan çiftlerin birbirlerine daha yakınlaştığı ve bunun sonucu olarak da doğumlarda patlama yaşanması beklendiği ortaya çıktı.