Kabartma haberleri sayfasında Kabartma hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 3313 Kabartma haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Elazığ'ın Harput Mahallesi'nde fidan dikimi sırasında tesadüfen bulunan kabartmada yapılan incelemede, eserin 4 bin yıllık geçmişe sahip olduğu tespit edildi. Elazığ Arkeoloji ve Etnografya Müzesi arkeoloğu Bülent Demir, "Harput'un bilinen tarihi Urartulara kadar uzanmaktaydı. Ancak bu kabartma ile Harput tarihinin bin yıl kadar geriye gittiği görülmektedir" diye konuştu.
#HARPUTTarih kitaplarından aşina olduğumuz ve Osmanlı padişahlarının sefere çıktığı Habeşistan günümüzde neresi biliyor musunuz? Kabileleri, aktif volkanları, sülfür havuzları ve sırtlanlarıyla ünlü Habeşistan eşittir Etiyopya. Çocukluğumdan beri görmek için yanıp tutuştuğum bir ülkeydi. Yolculuğum boyunca macera hiç eksik olmadı ama iyi ki gitmişim!
#Bahar GündoğduBaklavayı 40 kat açmak zorunda değilsiniz. İncecik, paketlenmiş hazır baklava yufkalarıyla geleneksel baklava olmasa da bayrama çok yakışan, şerbetiyle, tadıyla ikramlık harika tatlılar yapılıyor. Siz de eğer şimdiye kadar denemediyseniz bu tariflerden biri sizi teşvik edebilir.
#Sahrap SoysalSalt'ın Galata binasının mimari kimliği ve Haliç’in eşsiz tarihi ve kültürel manzarası dokunulabilir rölyefler, sesli betimlemeler, braille (kabartma yazı) anlatım, işaret dili ve oyunlaştırılmış anlatımlarla herkes için kapsayıcı ve erişilebilir bir kültür sanat deneyimine dönüşüyor. İşitme engelli bireyler için Türk İşaret Dili anlatımları, Down sendromlu ve otizmli bireyler için anlaşılır içerikler, çocuklar için hikâyeleştirilmiş anlatımlar sunan bu deneyim durağı, QR kodları ve kapsayıcı tasarım yöntemleriyle duyusal bir yolculuk vadediyor.
#Sponsorlu İçerikPapa 14. Leo bugün yapılan yemin töreniyle resmen göreve başladı. Papa seçilmesinden 10 gün sonra yapılan törenin öncesinde "Papamobil" (papaların kullandığı üstü açık tören arabası) ile Aziz Petrus Meydanı'nı dolduran kalabalığı selamlayan 14. Leo, parmağına "balıkçının yüzüğü"nün takılmasının ardından resmen göreve başladı.
#Yeni PapaUNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’ndeki Ani Ören Yeri'nde 1892 yılında Rus Dil Bilimler Akademisi'nde görevli Nicholas Marr tarafından yapılan kazı çalışmasında çıkarılan Hz. İsa'nın figürünün olabileceği değerlendirilen taş rölyef, Kars Arkeoloji ve Etnografya Müzesi'nde ilk kez sergiye çıkarıldı. Arkeoloji ve Etnografya Müze Müdürü Hakim Aslan, 133 yıl önce çıkarılan taş rölyefte figürün Hz. İsa olarak değerlendirildiğini söyledi.
#KarsBir dönem sosyal medyayı kasıp kavuran Dubai çikolatası bugün sadece bir çikolatadan ibaret değil. Antep fıstığı, kadayıf, çikolata ve tahinden oluşan bu lezzet patlaması artık başka tatlılarda da karşımıza çıkıyor. Bu malzemeler trileçeden cheesecake’e, cookie’den magnolia’ya kadar birçok tarife girdi.
#Pınar TahirlerLGS’de 500 tam puan alıp şampiyonlar arasına adını yazdıran, görme engelliler için geliştirdiği projelerle insanlığa hizmet edecek projelerin değerlendirdiği ‘100 Rise Global’ listesine girmeyi başaran İrem Deniz Küçükköse, dünyanın en prestijli 7 üniversitesinden tam burslu kabul aldı.
#İrem Deniz KüçükköseNapolyon’un baklava sevgisi, tarihsel bir rivayet olarak anılır ve Osmanlı ile Avrupa arasındaki kültürel etkileşimlerin bir göstergesi olarak ilginç bir hikaye sunar. Bu hikayeye göre, Osmanlı İmparatorluğu ile Fransa arasındaki diplomatik ilişkiler sırasında baklava, Napolyon Bonapart’ın dikkatini çeken Osmanlı mutfağının en önemli lezzetlerinden biri olur.Fransız diplomatlar ve tüccarlar, Osmanlı ziyaretlerinde sarayın mutfak kültürünü deneyimleme şansı bulmuş ve baklava gibi ikonik lezzetleri ülkelerine taşımışlardır. Rivayetlere göre Napolyon, baklavayı tatmış ve bu tatlının incecik yufkaları, bol tereyağı, enfes şerbeti ve ceviz ya da fıstık dolgusu ile büyülenmiştir. Baklava, Napolyon’un sofralarında Fransız mutfağının zarafetiyle birleşerek adeta Doğu ve Batı kültürlerinin bir harmanını temsil eder hale gelmiştir.
#Napolyon BonapartKahvaltının mutlulukla, bayramların da kahvaltıyla kesin bir ilgisi var... Özellikle 30 günlük iftar-sahur döngüsünün normal öğün düzenine geçmesiyle yapılan ilk Ramazan Bayramı kahvaltısında ailece buluşmak, fiziki şartlar nedeniyle olamıyorsa da çekirdek aileyle büyük bir sofraya oturmak içimizi mutlulukla doldurur. O mutluluğu katmerlendirecek börekler, pişiler, kızartmalar tariflerde...
#BayramGünlerdir süren bayram temizliği, alışverişi bitti; bugün mutfaklarda apayrı bir telaş var. Üç gün boyunca gelen misafirlere sunulacak ikramlıklarınızı hazırlarken size ilham verecek önerilerimi derledim. Kimi yöresel, çoğunlukla pratik bu tariflerle ziyarete gelenlere gerçek bir bayram ziyafeti verebilirsiniz.
#BayramMersin’de gerçekleştirilen büyük bir operasyonla, 7 milyon sahte dolar ele geçirildi. Uzmanlar, “Gerçekle ayırt etmek neredeyse imkânsız!” diyerek, sahte paraların giderek daha zor tespit edildiğine dikkat çekiyor. Peki, sahte dolar ve Türk Lirası nasıl anlaşılır? Kalpazanlar bu paraları nasıl piyasaya sürüyor? Nelere dikkat etmemiz gerekiyor?
#DövizSahuru dengeli bir beslenme düzeniyle geçirmek hem sağlığımızı korumak hem de oruç ibadetini daha rahat yerine getirebilmek açısından büyük önem taşır. Yazarlarımız doktor Ayça Kaya ideal sahur tabağını yazdı; diyetisyen Berrin Yiğit ise hem sahurda yapılmaması gerekenleri hem de enerjik ve zinde bir oruç için sağlıklı ve pratik tariflerini...
#SahurGeleneksel tarifleri yüzyıllar boyunca kuşaktan kuşağa aktarılan az malzemeli ve bol lezzetli ‘chiacchiere’ tatlısı bir kültürün, bir yaşam tarzının ve neşenin simgesidir. Siz de sofranıza bu neşeden biraz katmak isterseniz, aile tarifimi yapmak için haydi mutfağa!
#ChiacchiereÖnce mideleri rahatlatacak, sıcacık çorbalarla başlayacağız, yanına mutlaka bir zeytinyağlı, meze ya da salata tavsiyesinde bulunuyoruz. Elbette bir ana yemek yanına pilav eşlik ediyor. Arkasından da çeşit çeşit tatlılar.Yaptığımız menülerin oldukça ekonomik olmasına özen gösterdik. Tabi Ramazana ait tatlara da yer verdik. Ramazan pidesi olmazsa olmazımız, güllaçlar, şekerpareler. Gelin Ramazan iftar menüsü ile başlayalım..Kırmızı mercimek ve tavuğun bir arada bulunduğu enfes ötesi bir çorba. Hem mideyi rahatlatır hem de muazzamdır. Boşuna aşçı çorbası dememişler. İşte, çorbadan tatlıya Ramazan Bayramı iftar yemekleri
#Ramazan MenüsüBaşlıktaki atasözünün de dediği gibi yarısıyla bile gönül almaya yeten elmanın mutfağımızdaki yeri de kültürümüzdeki kadar geniştir. Renk, koku ve lezzeti birbirinden farklı birçok çeşidi olan elmanın tam da mevsimindeyken üç tane elmalı tatlı tarifi paylaştım.
#Sahrap SoysalPastane usulü kandil simidi tarifi mahlepli, susamlı, mahlepsiz çeşitleriyle, kandil günlerinin olmazsa olmazlarından biri. Osmanlı'dan bu yana geleneksel olarak hazırlanan ağızda dağılan kandil simidi tarifi fırın ve pastane tezgahlarında yerini alacak. Kimileri ise kandil simidini evlerinde yapacak. Kandil simidi mahlepli, mahlepsiz seçeneklerini haberimizde bulabilirsiniz. Peki, Pastane usulü mahlepli-kandil simidi nasıl yapılır? Kıyır kıyır kandil simidi malzemeleri nelerdir? İşte mahlepli, mahlepsiz kandil simidi yapılışı...
#Kandil Simidi