Çocukluğumdan beri İzmir'de otlarla, zeytinyağlılarla ve tabii ki gevreklerle büyüdüm. Annem aldığı ot ve sebzeleri sonuna kadar değerlendirirdi. Yapraklar yemeğe, kabuklar salataya, kökler ve saplar ise kaynatılıp şifa niyetine bize zorla içirilirdi. Küçükken burun kıvırdığım bu lezzetleri bir gün bayıla bayıla yiyeceğimi ve İzmir’de olmadığım dönemlerde onların burnumda tüteceğini o zamanlar tahmin bile edemezdim. Bu güzel lezzetlerin hatırına İzmir ve çevresinde benim yüzümü güldüren hem yeni hem de klasikleşmiş bazı mekânları sizlerle paylaşmak istedim…
#İzmir Lezzetleriİzmir, güzelliği kadar, boyoz, söğüş ve kumru gibi lezzetleriyle çok özel bir şehir. İzmir'de sokaklara çıkmayı ve rahat yaşam tarzını keşfetmek istiyorsan, ama cebinde de sadece 20 lira varsa dert etme. İşte İzmir'de 20 liraya yapılabilecek 15 aktivite…
#İzmir Gezisiİzmir Ticaret Odası (İTO) tarafından gerçekleştirilen ve destekçileri arasında İzmir Ekonomi Üniversitesi'nin (İEÜ) yer aldığı "Tourİzmir Zirvesi" katılımcıları İEÜ Mutfak Sanatları ve Yönetimi Bölümü öğrenci şefleri tarafından hazırlanan geceye katıldı.
#İzmir Ekonomi ÜniversitesiYUNANİSTAN’ın Mora Yarımadası’nda geçen ağustos ayında çıkan orman yangınları sadece komşumuzun değil, kıta Avrupası’nın en büyük ’doğal afeti’ sayılıyor. Yangınlarda 57 kişi can vermiş, 175 bin hektarlık çam ve zeytinlik alan kül olmuş, 45 bin canlı hayvan telef olmuştu. Acı ve dehşeti yaşayan Yunanistan’ın maddi zararının 3 milyar dolar olduğu bildirilmişti.
MÜCEVHER sektörünün el yapımı özel koleksiyonlarıyla öne çıkan markası Gradiva, Karşıyaka Hilltown Alışveriş Merkezi'nde etkileyici bir organizasyonla hizmete giren yeni mağazasını ziyaretçilere sundu. Gradiva'nın öne çıkan markalarından biri olan Gilda Fine Jewelry (Gilda by Gradiva) da mağaza içinde günlük mücevher koleksiyonlarıyla yerini aldı. Misafirlere geniş bir tasarım yelpazesi sunan Gradiva, özgün koleksiyonlarıyla dikkat çekmeye devam ediyor. Gradiva, gerçekleştirdiği açılış organizasyonu ile birlikte mağaza sayısını artırma yolundaki adımını attı.
#1Semicenk bu hafta Bostancı Gösteri Merkezi’nde konser verecek. Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası, keman virtüözü Midori’yle Zorlu PSM Turkcell Sahnesi’nde olacak. Ömer Koç’un koleksiyonundaki 600’ün üzerinde eser ‘Farz Et ki Sen Yoksun’ sergisi kapsamında Arter’de yoğun ilgi görüyor.
#KonserKara kışın yüzünü iyice gösterdiği şu günler, yazın aşırı sıcaktan gezmekte zorlanılan Ege ve Akdeniz’i keşfe çıkmak için en doğru zaman… Üstelik bu yıl kış güneşi arayan Avrupalı turistlerin yeni popüler adresi Türkiye oldu. Biz de bu hafta uzmanlarımıza ‘Türkiye’de kışın ılıman olan yerler nereler?’ diye sorduk. 4 şehirden birbirinden güzel 10 adresi önerdiler.
#RotaEminim sizde de oluyordur: Bazı insanlarla bir araya geldikten sonra şöyle bir silkelenir, hız ve motivasyon kazanırsınız. Sahnedeki şovu, hafızası, akıcılığı, hazır cevaplılığı, tüm seyirciye olan hakimiyeti, hayatı algılayışı ve onu muhteşem bir şekilde önünüze getirişi, esprileri ile haklı üne sahip yılların duayen sanatçısı, her daim amatör ruhunu ve heyecanını koruyan Ali Poyrazoğlu ile sohbetin yanında sizler için yaşam derslerini de not ettim. Durmuyor... Durmasın da! Yeni nesil kendisini daha çok tanısın. Zaten hayatında en güvendiği insanların başında öğrencileri olan gençler geliyor. Sektörlere verdiği eğitimleri ise pek kimse bilmez ama kayıtlı 600 bin iş insanına eğitim vermiş. 50 yıldır bir gün bile kapanmayan tiyatro salonu geçen sene yanıyor, her şey gidiyor ama o yıkılıp kurban rolünü oynamıyor; sil baştan başlıyor her şeye çünkü o Ali Poyrazoğlu! Yüzde Yüz İlham Veren Sohbetler’de çok kıymetli ve gerçek bir sanatçı olan Ali Poyrazoğlu ile yine sizlere ilham olabilirsek ne mutlu bize... Keyifli okumalar!
#1Eminim sizde de oluyordur: Bazı insanlarla bir araya geldikten sonra şöyle bir silkelenir, hız ve motivasyon kazanırsınız. Sahnedeki şovu, hafızası, akıcılığı, hazır cevaplılığı, tüm seyirciye olan hakimiyeti, hayatı algılayışı ve onu muhteşem bir şekilde önünüze getirişi, esprileri ile haklı üne sahip yılların duayen sanatçısı, her daim amatör ruhunu ve heyecanını koruyan Ali Poyrazoğlu ile sohbetin yanında sizler için yaşam derslerini de not ettim. Durmuyor... Durmasın da! Yeni nesil kendisini daha çok tanısın. Zaten hayatında en güvendiği insanların başında öğrencileri olan gençler geliyor. Sektörlere verdiği eğitimleri ise pek kimse bilmez ama kayıtlı 600 bin iş insanına eğitim vermiş. 50 yıldır bir gün bile kapanmayan tiyatro salonu geçen sene yanıyor, her şey gidiyor ama o yıkılıp kurban rolünü oynamıyor; sil baştan başlıyor her şeye çünkü o Ali Poyrazoğlu! Yüzde Yüz İlham Veren Sohbetler’de çok kıymetli ve gerçek bir sanatçı olan Ali Poyrazoğlu ile yine sizlere ilham olabilirsek ne mutlu bize... Keyifli okumalar!
#Gözde Yener BirmanEvliliği dolayısıyla Hollanda’ya yerleşen Çetin Deliktaş İzmir mutfağını özledi. Bu özlemini dindiremeyince İzmir lezzetlerini kendisi hazırlamaya başladı. Lezzet peşinde koşarken bir yandan da kültürümüzü dünyaya tanıtmak istedi ve konuyu ticari boyuta taşıdı. Önce midye satmaya başladı. Daha sonra eskiden Pasaport’ta hizmet veren tekne restoranlardan esinlenerek teknede İzmir lezzetlerini misafirlerine sunmaya başladı. Midye, boyoz, İzmir Köfte, sarma, kokoreç, mezeler artık Avrupalıların damaklarını şenlendiriyor...
#1Geleneksel yemekleri tanıtmasıyla ve gastronomi araştırmalarıyla bilinen Hırvatistan merkezli seyahat rehberi Taste Atlas, 2023’ün en iyi dana eti yemeklerini listeledi. 24 lezzetin yer aldığı listeye ülkemizden Türk mutfağının zengin lezzetlerinden biri olan Çökertme kebabı dahil edildi. Biz de bu haber üzerine uzmanlarımıza 'Ülkemizde kebapların peşinde yola çıkılacak adresler hangileri?’ diye sorduk. İşte 8 şehirden birbirinden lezzetli 8 öneri...
#Rota2023 yılı gastronomi için Michelin yıldızından sürdürülebilirlik sohbetlerine, açılan yeni mekânlardan sosyal medyada trend olan yemeklere dolu dolu bir gündemle geçti. Lezzetli Hayat ekibi olarak bu yıl hangi konularda yazıp çizdik, neler duyduk, dinledik hepsini bir araya getirerek seneyi özetleyen bir derleme hazırladık.
#GİZEM DİNÇBAŞKaramelize soğana pekmez katabilir, dilediğimiz eti çektirerek iyi bir tuz ve karabiberle enfes köfteler hazırlayabiliriz. Peynirli sosa renk vermek için zerdeçal kullanabilir, Bergama tulumuyla tadını derinleştirebiliriz. Banko Burger’in kurucu şefi Bora Bozankaya’dan evde burger yapımında ustalaşmak isteyenler için öneriler topladık. Şef Sinan Büdeyri’den de hem klasik hem vegan burgerin tariflerini aldık.
#BurgerYemek eleştirileri, tarifler ve gastronomi araştırmalarıyla tanınan Hırvatistan merkezli seyahat rehberi Taste Atlas (Lezzet Atlası), dünyanın en iyi 50 tatlısını listeledi. Listeye Türkiye’den fıstıklı sarma, fırın sütlaç, baklava, Gaziantep baklavası ve Kahramanmaraş dondurması dahil edildi. Biz de bu haber üzerine uzmanlarımıza ‘Türkiye’de tatlıların peşinde yola çıkılacak adresler hangileri?’ diye sorduk. Hem 10 şehirden birbirinden leziz tatlılar tavsiye ettiler hem de bu şehirlerde görülmesi gereken yerlerle ilgili önerilerde bulundular.
#Seyahat