İyot
İyot Haberleri
Hamilaya Tuzu Sağlıklı mı?
İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Arzu Yalçın, sağlıklı olduğu belirtilen Himalaya ve kaya tuzunun sanıldığı gibi sofra tuzundan daha yararlı olmadığı konusunda uyardı, "Himalaya tuzlarında sodyum klorür dışında başka mineraller de bulunur. Bir kısmında radyoaktif etki olduğu için bu tuzlar, kanserojen olabilmektedir" dedi.
Tuzla İlgili Efsaneler, Kullanılması Gereken Tuz Miktarı Nedir?
Asit-baz dengesinin sağlanması, kan basıncı kontrolü, dolaylı olarak da sinir ve kas sistemi için mutlaka gerekli bir mineral. Ancak tuzun, “azı karar, çoğu zarar” yaklaşımıyla tüketilmesi gerekiyor. Sağlıklı bir bireyin günlük tuz tüketiminin 5 gram yani yaklaşık 1 çay kaşığının altında olması gerektiğinin altını çizen İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Arzu Yalçın bu konudaki efsanelere dikkat çekti.
Sağlıklı olsun derken hastalanmayın
İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Arzu Yalçın, sağlıklı olduğu belirtilen Himalaya ve kaya tuzunun sanıldığı gibi sofra tuzundan daha yararlı olmadığı konusunda uyardı. Yalçın, "Himalaya tuzlarında sodyum klorür dışında başka mineraller de bulunur. Bir kısmında radyoaktif etki olduğu için bu tuzlar, kanserojen olabilmektedir" dedi.
Avrupa'nın en büyüğü... Yarın açılıyor
Avrupa'nın en büyük, dünyanın ise tüm birimleri tek seferde inşa edilen 3. büyük hastanesi olan Ankara Şehir Hastanesi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılacağı törenle yarın resmi olarak açılacak. Ankara Şehir Hastanesi; Yozgat, Mersin, Isparta, Adana, Kayseri, Elazığ, Eskişehir ve Manisa'nın ardından hizmete giren 9. şehir hastanesi olacak. Hasta kabulüne 7 Şubat'ta başlayan Ankara Şehir Hastanesinde, 104 bin poliklinik ve 17 bin acil muayenenin yanı sıra 2 bin 815 ameliyat yapıldı.
TSH yüksekliği neden olur? Belirtileri ve tedavisi
TSH normal değeri kaç olmalı? TSH yüksekliğinin sebepleri neler? TSH yüksekliği neden olur? Konuyla ilgili bilinmesi gerekenleri Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Muzaffer İlhan anlattı.
Tuz tüketimimiz önerilenin iki katı
İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Oben Duman, Dünya Sağlık Örgütü’nün günlük toplam tuz tüketiminin 5 gramın altında olmasını önerdiğini belirterek, "18 gramdan 9,9 grama kadar düşürülen günlük tuz oranı, Türkiye’de hala günlük önerilen tüketim miktarının iki katı" dedi.
Hamilelik Sürecinde Alınması Gereken Mineral ve Vitaminler
Bir kadının en zor ve en keyifli zamanı kuşkusuz hamilelik dönemidir. Bu dönemde tarifsiz ilklerin yanı sıra çeşitli sağlık sorunları da yaşanabilir. Olası sağlık sorunlarını nötralize etmek ve bebeğin gelişimini en iyi şekilde sağlamaksa doğru besinlerle mümkündür. Kadın Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Nurcan Dalan, hamilelik sürecinde mutlaka alınması gereken vitamin ve mineralleri anlattı.
Tuz Tüketimini Azaltmak İçin 7 Öneri
Tuz, vücudun ihtiyacı olan çok önemli mineraller içerse de normalden fazla kullanıldığı zaman sağlığı olumsuz etkiliyor. İç Hastalıkları Bölümü’nden Uz. Dr. Oben Duman, “14 Mart Dünya Tuza Dikkat Günü” nedeniyle, tuzun sağlığa etkilerini anlattı.
Maca kökü nedir? Maca tozunun faydaları neler?
Son yıllarda kullanım alanı genişleyen ve ismini geniş bir kitleye duyuran maca kökü, görünüşü itibariyle turpa benzetiliyor. Halk arasında "Peru ginsengi" adıyla da bilinen maca kökü, toz halinde kullanılıyor. Peki, maca tozunun faydaları neler, tüketirken nelere dikkat etmeli?
Sürekli Yorgunsanız Sebebi Bu Olabilir!
Kendinizi sürekli yorgun mu hissediyorsunuz? Sabahları yorgun uyanıyor ve işlerinize yetişememekten şikayet ediyorsanız Fizik Tedavi, Rehabilitasyon ve Rejeneratif Tıp Uzmanı Uzm. Dr. Aşkın Nasırcılar’ın önerilerine kulak vermelisiniz.
Sürekli yorgunsanız sebebi bu olabilir
Kendinizi sürekli yorgun mu hissediyorsunuz? Sabahları yorgun uyanıyor ve işlerinize yetişememekten şikayet ediyorsanız Fizik Tedavi, Rehabilitasyon ve Rejeneratif Tıp Uzmanı Uzm. Dr. Aşkın Nasırcılar’ın önerilerine kulak vermelisiniz.
Kışın turp gibi olmak için turp yiyin
Acımsı bir tadı olan turp; C vitamini, kükürt, iyot, potasyum, kalsiyum, demir, B1 ve B2 vitaminlerini içerir. Tedavi edici özelliği nedeniyle keskin bir tada sahip olan karaturp en etkili türü olarak bilinir.
Balıkçı ağına takıldı, büyük ilgi gördü
Ege Denizi açıklarında balıkçıların ağlarına takılan ve diğer balıklarla Bilecik'e gelen dülger balığı halk arasında büyük ilgi gördü. Su ürünleri terimlerinde adı “Faber” olan yüzgeçleri ve sırt kısmında ortalama 14 tane dikeni bulunan dülger balığı, 'Peygamber balığı' olarak da biliniyor.
Ameliyattan korktu! Yıllarca böyle yaşadı
EVLİ ve 2 çocuk annesi G. İ.’ye, 30 yıl önce guatr teşhisi koyuldu. Guatrı büyüyen ve ameliyat olmaktan korkan G.İ., yıllarca boynunda giderek büyüyen bir guatr ile yaşadı. 30 yıl sonra ikna olan ve İstanbul Üniversitesi- Cerrahpaşa Genel Cerrahi Anabilim Dalı Endokrin Cerrahisi Bölümü’nden Doç. Dr. Serkan Teksöz tarafından ameliyat edilen G.İ.’den 1 kilo 100 gram ağırlığında guatr çıkarıldı. 54 yaşındaki G.İ., "Artık nefes almakta ve yürümekte güçlük çekmeye başlamıştım, merdiven bile çıkamıyordum. Evin içinde bile nefes nefese kalıyordum. Ameliyattan sonra rahat nefes alıyorum ve yorulmuyorum" dedi.
Prof. Dr. Canan Karatay Karatay uyardı: 'Sizi koyun haline getiriyor'
HER türlü hastalığın sebebinin gluten olduğunu söyleyen Prof. Dr. Canan Karatay, '20 türlü hastalığa neden oluyor,bu bilimsel olarak gösterilmiştir. Çünkü vücuda girdiği zaman dost bakterileri öldürüyor, bağımlılık yapıyor sizi 'koyun' haline getiriyor' dedi.
İyot eksikliği nedir? İyot hangi besinlerde bulunur?
İyot eksikliği, kalbin hareketlerini, uyarılan sinirlerin verdiği yanıtı, canlının büyüme hızını ve metabolizmayı denetleyen tiroit bezi salgısını doğrudan etkileyen iyot elementinin vücuda yeterli miktarda alınamaması durumudur. Bebeklik döneminde iyot eksikliği ruhsal ve bedensel gelişimi ağır bir biçimde kesintiye uğratabilir. Peki, iyot hangi besinlerde bulunur?
Maca kökü nedir? Maca kökü faydaları neler?
Peru Ginsengi adı olarak bilinen maca kökü dışarıdan bakıldığında şalgam veya turp köküne benzer. Maca kökleri; demir, potasyum, kalsiyum, iyot, magnezyum, lifler, proteinler, doğal şeker, çinko, B1, B12 gibi vitaminler ve yağ asitleri içerir. Maca kökü nedir? Maca kökü faydaları neler?
Tere, demir yönünden ıspanaktan da zengin!
Kilo vermeye de destek olan bu bitki yağ yakıcıdır ve zayıflamaya yardımcı olur.
Mevsim geçişlerinden etkilenmemek için 9 öneri
Bugünlerde yaşanan ani ısı değişiklikleri ve virüslere bir de kronik hastalıkların getirdiği yıpranma ve stres eklendiğinde vücut direnci ister istemez zayıflayabiliyor. Hal böyle olunca hastalıklara çok daha açık hale geliniyor. İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Yaser Süleymanoğlu; diyabet, kalp yetmezliği, astım ve KOAH gibi kronik hastalığı olanların ve 60 yaş üzerindeki kişilerin sağlıklı yetişkinlere göre daha düşük dirence sahip olduklarını belirterek, alınacak basit ama etkili önlemlerle sonbahar hastalıklarından korunmanın mümkün olduğunu söylüyor.
Yeşil mercimeğin faydaları nelerdir?
Yeşil mercimeğin faydaları nelerdir sorusunun yanıtı birçok kişi tarafından araştırılan ve sorgulanan konular arasında yer alıyor. Protein deposu olmasıyla bilinen yeşil mercimeğin saymakla bitmeyen faydaları bulunuyor. Peki, yeşil mercimeğin faydaları nelerdir?
'Bol bol yiyin diyemem çünkü...'
Kayseri 2. Kitap Fuarı’na katılan Prof. Dr. Canan Karatay, Kayseri pastırmasının doğal olmak şartıyla en sağlıklı besin olduğunu söyledi. İçine nitrat katılmamış pastırmanın her halinin sağlıklı olduğunu belirten Karatay, "Bol bol yiyin diyemem, çünkü çok pahalı" dedi.
Gebelikte diyet yapılır mı?
Gebelikte diyet yapılır mı? Hamilelikte kilo kontrolü için nasıl beslenmek gerekir? Hamilelik döneminde diyet yapmak zararlı mı?
Chia tohumu nedir? Chia tohumunun faydaları neler?
Son zamanlarda sıklıkla tüketilen chia tohumunun ne olduğu ve faydaları merak konusu oldu. Gluten içermemesi, yüksek lif içeriği, kaliteli protein ve aminoasit kaynağı olması nedeniyle en çok tercih edilen besinler arasında giren chia tohumunun sağlığa bilinen pek çok faydası var. Peki, chia tohumu nedir? Chia tohumunun faydaları neler?
Ege esintisini hissedebileceğiniz restoranlar
Zeytinyağlı yemekleri ve leziz otlarıyla baş döndüren lezzetlere sahip olan Ege mutfağından yemekler tatmak için kilometreler gitmenize gerek yok. İşte Ege lezzetlerini ayağınıza getiren restoranlar...
Haşimato hastalığı nedir, neden olur?
Son yıllarda adı sıkça duyulan Haşimato hastalığı, özellikle kadınlarda sıkça görülüyor. Sinsi bir şekilde ilerleyen Haşimato hastalığında tiroit bezinin yapısında bozukluklar neticesinde hem geçici hem de gerçek takibi gereken tiroit nodülleri olabilir. Peki, Haşimato hastalığı nedir, neden olur?
Ağır metaller şah damarını tıkıyor
Türk bilim insanlarının yaptığı yeni bir araştırma ağır metallerin de damar tıkanıklığında rolü bulunduğunu ortaya koydu. Araştırmada şah damarında tıkanıklığı bulunanların dokularında tıkanıklığı olmayanlara göre 1000 kat kadar fazla oranda 12 farklı ağır metal saptandı.
Guatr nedir? Guatr hastalığı nasıl anlaşılır?
Tiroit bezinin büyümesine guatr denir. Tanısı için tiroid hastalıklarında muayene dışında kan tetkikleri, ultrason ve gereken hastalarda tiroid ince iğne aspirasyon biyopsisi yapılabilir. Değişik şekillerde bulunabilen guatr hastalığı basit, yaygın, zehirli, zehirli olmayan kişi gibi çeşitlere ayrılır. Peki, İşte guatr hastalığı nasıl anlaşılır?