İyot
İyot Haberleri
Hamilelikte Hipotiroidi Hangi Risklere Yol Açar?
Tiroid bezinin az çalışması olan hipotiroidi, gebeliği zorlaştırırken, çok çalışması anlamına gelen hipertiroidi ise erken doğuma hatta gebelik kayıplarına dahi yol açabilir. Gebelik planlayan anne adaylarının için tiroid bezinin normal çalışmasının çok önemli olduğunu söyleyenTiroid Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Serkan Teksöz gebelikte tiroid nedenleri ve tedavisini anlattı.
Yasak kalkar kalkmaz sahile akın ettiler
Antalya'da, sahile giriş yasağının gece yarısının ardından kalkmasıyla yüzlerce vatandaş dünyaca ünlü Konyaaltı Sahiline akın etti. Bazı vatandaşlar uzun süre sonra denize girmenin tadını çıkarırken, bazı vatandaşlar ise sahil bandında spor yaptı.
İyot Nedir? İyot İhtiyacı Nasıl Karşılanır?
İyot, vücuda dışarıdan alınması gereken bir elementtir. Dünya genelinde iyot eksikliğine bağlı bu sıkıntılar hala devam etmektedir. Ülkemizde 20 yılı aşkın süredir tuzların iyotlanması ile özellikle şehir merkezlerinde büyük oranda bu sorunların çözüldüğünü belirten Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Altay, iyotlu tuzlar konusunda uyarıda bulundu.
Hamilelikte tiroid hormonlarının ölçülmesi oldukça önemli
Dünya çapında 1,6 milyar insanın tiroid fonksiyon bozukluğu riski altında olduğu düşünülüyor. Tiroid rahatsızlığı yaşayanların %60'a varan kısmına teşhis konulmamış ve sekiz kadından biri ömrünün bir noktasında tiroide bağlı problemler yaşıyor. Hamilelik sürecinde de önemli boyutlara ulaşan tiroid hormonu yetersizliği durumundan anne ve bebeğin etkilenebileceğini ifade eden Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sait Gönen, konuyla ilgili önemli bilgiler paylaştı.
Fibrokistik Meme nedir? Fibrokistik Meme Nasıl Oluşur?
Memede fibrokistik hastalık özellikle 30-50 yaş arası bayanlarda daha sık görülür. Kadınların yaklaşık %60’ını ilgilendirecek kadar yaygın bir durumdur. Tıbbi Farmakoloji ve Fitoterapi Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Iraz, fibrokistik meme hakkında bilgiler verdi.
Guatr Belirtileri Nelerdir? Guatr Teşhisi Nasıl Yapılır?
Boyunda bulunan tiroid bezinin herhangi bir nedenle büyümesine guatr denir. Tiroidin bir ya da birkaç bölgesinde, ortaya çıkan yumrulara tiroid nodülü denir. Büyümüş tiroid bezinde nodül veya nodüller bulunursa buna nodüler guatr denir. Genel Cerrahi ve Cerrahi Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Gürkan YETKİN konu hakkında önemli bilgiler verdi.
Sağlık Bakanlığı uyardı: İftar ve sahurda bu uyarılara dikkat!
Sağlık Bakanlığı, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) pandemi sürecinde oruç tutanların yeterli ve dengeli beslenmeleri, iftar ve sahur arasında vücut için gerekli sıvı miktarını almaları, bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi için A, C, E ve D vitaminlerinden zengin yiyecekleri tüketmeye özen gösterilmeleri gerektiğini bildirdi.
Sağlık Bakanlığı'ndan Corona Virüs sürecinde oruç tutanlara beslenme önerileri
Sağlık Bakanlığı, yeni tip koronaviris (Kovid-19) pandemi sürecinde oruç tutanların yeterli ve dengeli beslenmeleri, iftar ve sahur arasında vücut için gerekli sıvı miktarını almaları, bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi için A, C, E ve D vitaminlerinden zengin yiyecekleri tüketmeye özen gösterilmeleri gerektiğini bildirdi.
Nisan ayında hangi balıklar yenir? Nisan ayında yenmesi gereken balıklar
Nisan ayının başlamasıyla birlikte, en çok merak edilen konulardan biri de bu ayda hangi balıkların yenmesi gerektiği oldu. Nisan ayında hangi balıkların yenmesi gerektiğini ve daha lezzetli olduğunu merak eden vatandaşlar konuya dair araştırma yapıyor. Peki, nisan ayında hangi balıklar yenir? Nisan ayında yenilmesi gereken balıklar neler?
Türkiye’nin en güzel 10 bisiklet rotası
Nisan yaklaşıyor, baharın tadını çıkarmak için doğaya koşma zamanı. Bu hafta Türkiye’nin dört bir yanından en popüler bisiklet rotalarını sporu yaşam biçimi haline getiren Hürriyet Seyahat yazarlarına, gezginlere , dağcılara ve bisiklet tutkunlarına sorduk. İşte adım adım yollar ve mola verebileceğiniz duraklarla ilgili tüm detaylar...
Fazla tuz tükettiğimizde vücudumuzda bakın neler oluyor
Yaşam için hayati öneme sahip olan tuz, aşırı tüketildiğinde dosttan düşmana dönüşüp insan sağlığını tehlikeye atabiliyor. Tuzun gıdaların bozulmasını önlemenin yanı sıra antiseptik özelliğiyle mikroplara karşı koruyucu özelliği olduğunu, vücudun sıvı-elektrolit ve asit-baz dengesini koruyarak düşük tansiyonu dengelediğini söyleyen İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Özgün İyigün, ‘Tuza Dikkat Haftası’ nedeniyle uyarılarda bulundu.
Mart'ta hangi balıklar yenir? Mart ayında yenilmesi gereken balıklar
Mart ayının başlamasıyla birlikte, en çok merak edilen konulardan biri de bu ayda hangi balıkların yenmesi gerektiği oldu. Mart ayında hangi balıkların yenmesi gerektiğini ve daha lezzetli olduğunu merak eden vatandaşlar konuya dair araştırma yapıyor. Peki, mart ayında hangi balıklar yenir? Mart ayında yenilmesi gereken balıklar neler?
Soğan suyunun faydaları nelerdir? Soğan suyu nasıl hazırlanır ve neye iyi gelir
Soğan, yemeklerin hem olmazsa olmazı hem de ana maddesidir. Soğan içerisinde bulunan vitamin ve mineraller bakımından pek çok hastalığa ve derde iyi gelmektedir. Soğan suyu hakkında merak edilen faydalar, neye iyi geldiği ile ilgili tüm detayları.
Çocuklarda iyot eksikliği nasıl önlenir?
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları & Çocuk Endokrinolojisi Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Boyraz “Çocuklarla iyot eksikliği hakkında” bilinenleri sizler için anlattı.
Zehirli guatr en çok kadınları vuruyor
Bağışıklık sisteminin kendi tiroit dokusunu yabancı bir doku olarak algılayarak saldırmasıyla meydana gelen zehirli guatr hastalığı kadınları, erkeklere oranla 6 kat daha fazla etkiliyor. Zehirli guatr gibi tiroidin fazla çalıştığı durumlarda çarpıntı, ellerde titreme, kilo kaybı, sinirlilik, ısıya tahammülsüzlük görüldüğünü belirten Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bölümü’nden Doç. Dr. M. Muzaffer İlhan zehirli guatra karşı uyardı.
Şubat ayında hangi balıklar yenmeli? Şubat'ta yenilecek balıklar
Kış aylarının vazgeçilmezler besinleri arasında yer alan balık, içeriğindeki zengin besin ögeleri ve besleyici yönüyle şubat ayında da sofraları süslemeye devam edecek. Şubat ayının gelmesiyle birlikte bu ay en lezzetli olan balıkların neler olduğunu merak eden vatandaşlar konuya dair internette araştırma yapıyor. Peki, Şubat ayında hangi balıklar yenmeli? Şubat'ta yenilecek balıklar neler?
Turşunun fazlası zarar azı yarar
Yemeklerin yanında ya da meze olarak tükettiğimiz turşu sağlığımız için oldukça yararlı. Ancak turşudaki sodyum yani tuz, vücut için sıkıntı yaratabilir. Beslenme ve Diyet Uzmanı Özden Örkcü; fazla sodyuma karşı uyarıda bulundu, miktarına dikkat ederek tüketebileceğimiz en faydalı turşu çeşitlerinden bahsetti.
Yulaf ezmesinin bilinmeyen faydaları
Zayıflamak için akla gelen besinlerin başında yer alan yulaf ezmesinin vücuda faydaları da oldukça fazla. Kalp ve beyin dostu olan yulaf ezmesi iyi bir lif kaynağı… Bu tahılı öğünlerinize eklemek birçok nedeniniz var! İşte onlardan bazıları…
Belgin Aksoy: İyi ki 29’umda kanser oldum
29 yaşındayken yakalandığı kanser, Belgin Aksoy’un hayatını bir günde değiştirdi. Çocuğunu göremediği tecrit günlerinde filizlenen “iyi yaşam” projesi 2012’de Sapanca’daki otelinde hayata geçti, birkaç yıl içinde dünyaya yayıldı. İyilik ve iyi yaşam çağrısını herkese duyurmak hedefiyle başlattığı “Global Wellness Day”i tüm dünyanın kutladığı bir gün haline getirmek isteyen Aksoy, en önemli adımı Prens Harry-Meghan Markle çifti sayesinde attı. Kısa süre önce İngiliz Kraliyet Ailesi’nden ayrıldıklarını açıklayarak dünyanın ilgi odağı haline gelen çift, geçen yaz bir sosyal medya paylaşımıyla Aksoy’un İyi Yaşam Günü projesine destek verdi. Destekleri dünya basınında geniş yer buldu. Bu çarpıcı sürecin detaylarını, Aksoy ile Sapanca’daki oteli Richmond Nua Wellness & Spa’da konuştuk.
Hamilelikte hangi balıklar yenmeli?
Gebelik döneminde anne adayları, tüketeceği besinlere ve miktarlarına dikkat etmelidir. Bu dönemde anne adayının özellikle bebeğin gelişimini destekleyici besinler tüketmesi gerekir. Sağlıklı bir besin kaynağı olan balığın tüketiminde ise bilinmesi gereken bazı faktörler söz konusu. Diyetisyen Bilgen Tanyel, hamilelik döneminde balık tüketimi hakkında bilgi verdi.
Ocak ayında hangi balıklar yenir? Ocakta yenilmesi gereken balıklar neler?
Ocak ayının başlamasıyla birlikte, en çok merak edilen konulardan biri de bu ayda hangi balıkların yenmesi gerektiği oldu. Ocak ayında hangi balıkların yenmesi gerektiğini ve daha lezzetli olduğunu merak eden vatandaşlar konuya dair araştırma yapıyor. Peki, ocak ayında hangi balıklar yenir? Ocak ayında yenilmesi gereken balıklar neler?
Yeni düşman: Gluten!
Glutensiz diyetler popüler beslenme modellerinden biri olarak benimseniyor. Çölyak hastası olsun olmasın çoğu insan ya glutensiz besleniyor ya da gluteni sınırlı şeyler yiyip içmeye çalışıyor.
Lahana çayı ile göbeğinizi eritmeye ne dersiniz?
Dr. Fevzi Özgönül, kış aylarına özel müthiş bir lahana çayı tarifi paylaşıyor. Bu çay, göbek yağlarını eritmek isteyenlerin favorisi olacak.
Kış Aylarında Göbek Eriten Lahana Çayı
Dr. Fevzi Özgönül'den kış aylarına özel bir müthiş tarif: Lahana çayı!
Aralık ayında hangi balıklar yenir? Aralık'ta yenmesi gereken balıklar
Aralık ayının başlamasıyla birlikte, en çok merak edilen konulardan biri de bu ayda hangi balıkların yenmesi gerektiği oldu. Aralık ayında hangi balıkların yenmesi gerektiğini ve daha lezzetli olduğunu merak eden vatandaşlar konuya dair araştırma yapıyor. Peki, aralık ayında hangi balıklar yenir? Aralık ayında yenilmesi gereken balıklar neler?
Türk Mutfağının Vazgeçilmezi: Yoğurdun Sağlığa Faydaları
Yoğurt zengin mineral ve vitamin içeriği sayesinde günlük beslenmemizde sağlığa faydaları ile öne çıkıyor. Türk mutfağında çok önemli bir yeri bulunan yoğurdu bebeklik döneminden itibaren her yaştan insan rahatlıkla tüketebiliyor. Beslenme ve Diyet Bölümü’nden Dyt. Rumeysa Kalyenci, yoğurdun sağlığa faydaları ve tüketirken dikkat edilmesi gerekenler hakkında bilgi verdi.
Guatr hastalığı ile ilgili bilinmesi gerekenler
Sıklıkla iyot azlığına bağlı gelişen guatr hastalığı, Türkiye’de yaygın olarak Karadeniz ve Akdeniz Bölgesi’nin iç kesimlerinde görülüyor. Genetik olmayan bu rahatsızlıkta, aile bireylerinin aynı bölgede ve aynı şartlarda yaşamasının, görülme sıklığını artırdığı kaydedildi.
Kırıkkale'den çıkarılıyor! Dünyaca ünlü futbol takımı Arsenal'a gönderiliyor
Kırıkkale’de dağların eteklerindeki doğal kaynak suyundan elde edilen ve mineral zenginliğiyle öne çıkan tuz, ihraç edildiği 8 ülkenin yanı sıra dünyaca ünlü futbol takımlarından Arsenal’a da gönderiliyor.
Kadınlarda erkeklere oranla 3 kat daha sık görülüyor
Aile içerisinde tiroit kanseri bulunan kişilerde, bu kansere yakalanma oranının daha yüksek olduğunu belirten Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Eser, troit kanserinin kadınlarda, erkeklere göre 3 kat daha sık görüldüğünü kaydetti.
Bazı tiroid nodülleri ameliyatsız tedavi edilebiliyor
Türkiye'de her 6 kişiden birinde guatr görüldüğü; guatrlı her 6 kişiden birinde ise nodül tespit edildiği belirtildi. Endokrin Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Erhan Ayşan, tiroid nodüllerinin büyük bölümünün radyofrekans yöntemiyle ameliyatsız olarak tedavi edilebileceğini söyledi.
Bazı Tiroid Nodülleri Ameliyatsız Tedavi Edilebiliyor
Türkiye'de her 6 kişiden birinde guatr görüldüğü; guatrlı her 6 kişiden birinde ise nodül tespit edildiği belirtildi. Endokrin Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Erhan Ayşan, tiroid nodüllerinin büyük bölümünün radyofrekans yöntemiyle ameliyatsız olarak tedavi edilebileceğini söyledi.
Taze balık, gözünden anlaşılır!
Prof. Dr. Meriç Albay, “Taze balık, gözünden anlaşılır” uyarısında bulundu. Bu faydalı besinin haftada 2 kez tüketilmesi gerektiğini belirten Albay, balık seçmenin püf noktalarını da sıraladı.
Çok önemli uyarı: Sağlıklı olduğu iddia ediliyor ama beyinde hasar bırakıyor
ENDOKRİNOLOJİ ve Metabolizma Hastalıkları Bölümü Prof. Dr. Alptekin Gürsoy, sağlıklı olduğu iddia edilen kaya tuzları, himalaya tuzları gibi iyot içermeyen tuz kullanımının iyot eksikliği sorununun devam etmesine yol açtığını, iyot eksikliğinin de önlenebilir zeka geriliği ve beyin hasarının en önemli nedeni olduğunu söyledi.