İstanbul Havalimanı’nın yeni projesi terapi köpekleriyle havalimanı artık daha güzel. Alita, Kuki, Moka, Hektor ve Liza sayesinde yolcular streslerinden arınıyor, uçuş korkularını yeniyor. İdarecileriyle birlikte alanda dolaşan köpeklerin mesaisi 10.00’dan 16.00’ya kadar sürüyor.
#İstanbul HavalimanıRamazan, şehirlerin büyülü atmosferini daha da derinleştiren özel bir ay... Bu kutsal ayda tarihî sokaklarda gezinmek, kutsal mekânları ziyaret etmek ve manevi anlamda kendinizi yenilemek için yola çıkmanın tam zamanı… Bu hafta uzmanlarımıza ‘Ramazan ruhunun en iyi hissedileceği rotalar hangileri?’ diye sorduk. 8 şehirden birbirinden özel 10 adresi önerdiler.
#RotaAvustralya’ya gelmemden tam 29 yıl sonra, Türk Hava Yolları buraya ilk seferini yaptı. W Hotel Melbourne’de verilen kutlama davetinin yemekleriniyse Melbourne’ün en iyi Türk restoran grubu Tulum ve Lezzet üstlendi. Bizi ilgilendiren tarafıysa Avustralya ve Türkiye arasındaki kültürel ilişkileri çok daha güçlendirecek olması.
#Somer Sivrioğluİlk iftarlar yapıldı. Oteller, restoranlar ve lokantaların iftar mönülerine bakıldığında oldukça geniş bir fiyat makası olduğu görülüyor. Hürriyet bu makasın her iki ucunu da araştırdı. Geçen yıla göre iftar mönüsü fiyatları yüzde 100 ila 150 arasında artmış durumda. En uygun iftar yemeğini 249 TL’ye veren lokanta da var, kişi başı 4 bin TL’yi aşan fiks mönüsü olan Boğaz manzaralı restoran da...
#İftarRamazan ayı bugün başlıyor. Vatandaş sahur ve iftar sofraları için Eminönü’nün yolunu tuttu. İftar sofralarının yıldızı hurmanın kilogram fiyatı 260 TL’den başlıyor, 770 TL’ye kadar çıkıyor. Pastırmanın kilosu ise 1500 ila 2 bin lira bandında seyrediyor. Eminönü tezgâhlarında 4 kişilik bir ailenin bir haftalık sahur ve iftariyelik alışverişi 2 bin TL’den başlıyor.
#Sahur Alışverişi2000’lerin başıydı ve çok “zor” biten aşkımdan sonraki hâletiruhiyemi en iyi şu sözler anlatıyordu:“Bir gün gelir de bir an / Çokça zamanlardan sonra / Geri dönüp baktığında / Bilmem anlar mısın / O senin bir anının / Benim ömrüm olduğunu / Ne çok sevildiğini / Artık çok geç olduğunu / Zor, zor kadere emanet ettim seni...”
#NevDanilo Zanna’nın açtığı Filo d’Olio restoranlarda derin dondurucu yok. Makarnasından tatlısına her şey günlük yapılıyor ve bu Zanna’nın kırmızı çizgisi. Farklı şehirlerdeki şubelerin menüleri birbirinden tamamen farklı. Çünkü her biri ayrı bir İtalyan şehrini temsil ediyor. Mesela İstanbul’da Roma, İzmir’de Floransa, Bursa’da Sicilya mutfağından örnekler var...
#Ebru ErkeYeni yılın ilk günü, Vino Locale’deydim. Kumbasar çiftinin bu butik şef restoranı bölgede ilk kez verilen Michelin ödüllerinin yıldızı oldu. Şefin İtalyan mutfağındaki ustalığı, kuzugöbeği mantarlı taze makarnada iyice katmerleniyor. Dana yanak harikaydı. Bu lezzet son zamanlarda oldukça popüler, bilen bilmeyen pişiriyor. Bilmeyen, gitsin orada yesin de öğrensin…
#Vino LocaleArtık İstanbullular tarafından da kabul görmekten öte sevildiğini kimse inkâr edemez. Farklılıkların kesiştiği noktada bir günah keçisi olarak görülen kebabı simge olarak değil de bir kültür unsuru ve günümüzün yadsınamayacak bir gerçeği olarak anlamaya çalışmak ve kabullenmek bana çok daha anlamlı geliyor.
#Adanaİstanbul Devlet Senfoni Orkestrası (İDSO), geçen ay Türk klasik müzik camiası için çok kıymetli bir sanatçının son eserinin dünya prömiyerine yer verdi: 43 yıl boyunca İDSO’da çalan, 1986’da orkestranın müdürlüğünü de üstlenen, müzisyen, viyolonselist, besteci ve akademisyen Necati Giray… 90. yaş gününü kutlayan Necati Giray ile Atatürk Kültür Merkezi’nde (AKM) buluştuk. Hem kendi hikâyesini dinledik hem de müzik tarihimizde yolculuk yaptık… Giray, Türk müziğinin evrenselleşmesi için yaptığı ‘nota devrimi’ni de anlattı.
#Necati GirayHer mevsimin beraberinde getirdiği, canımızın çektiği özel bir lezzeti var. Ayva tatlısı da kış aylarının vazgeçilmezi... Kimi önce haşlayıp sonra fırınlıyor, kimi ekşi elma marmeladıyla sunuyor, kimiyse lezzetini manda kaymağıyla tamamlıyor. Ayva tatlısının en iyisini yapan adresler hangileri, jürimize sorduk...
#Ayva Tatlısı2023 yılı gastronomi için Michelin yıldızından sürdürülebilirlik sohbetlerine, açılan yeni mekânlardan sosyal medyada trend olan yemeklere dolu dolu bir gündemle geçti. Lezzetli Hayat ekibi olarak bu yıl hangi konularda yazıp çizdik, neler duyduk, dinledik hepsini bir araya getirerek seneyi özetleyen bir derleme hazırladık.
#GİZEM DİNÇBAŞSon yıllarda kim bilir kaç usta mekânı kapandı ve kapanıyor... Kapanmasa bile çoğu can çekişiyor. Yerlerine açılanlar beş para etmez demiyorum ama şunu söyleyeyim; revaçta olan mekânlar ustalığa değil teknolojiye dayalı. Türk mutfağı değil uluslararası mutfak... Daha çok franchise... Reklam yapabiliyorlar. Gençler de bu lezzetleri tutuyor, onlara değişik geliyor.
#Vedat MilorKöfte mutfağımızda çok önemli bir yere sahip. Ülkemizde bir kısmı coğrafi işaret tescilli 100’den fazla köfte çeşidi bulunuyor. Üstelik çoğu köftemizin kendine has bir hikayesi de var. Bu hafta uzmanlarımıza ‘Köftelerin izinde yola çıkılacak adresler nereler?’ diye sorduk. Oldukça geniş olan listeden seçmekte zorlansalar da uğruna yola düşmeye değer 10 lezzetli köfteyi önerdiler.
#RotaYemek eleştirileri, tarifler ve gastronomi araştırmalarıyla tanınan Hırvatistan merkezli seyahat rehberi Taste Atlas (Lezzet Atlası), dünyanın en iyi 50 tatlısını listeledi. Listeye Türkiye’den fıstıklı sarma, fırın sütlaç, baklava, Gaziantep baklavası ve Kahramanmaraş dondurması dahil edildi. Biz de bu haber üzerine uzmanlarımıza ‘Türkiye’de tatlıların peşinde yola çıkılacak adresler hangileri?’ diye sorduk. Hem 10 şehirden birbirinden leziz tatlılar tavsiye ettiler hem de bu şehirlerde görülmesi gereken yerlerle ilgili önerilerde bulundular.
#Seyahat1 Kasım Dünya Vegan Günü farkındalık yaratmayı amaçlayan etkinliklerle tüm dünyada kutlanıyor. Hayvan hakları, iklim krizi ya da sürdürülebilirlik... Sebebi ne olursa olsun bitki temelli beslenenlerin sayısının artmasıyla birlikte vegan mekânlar da hızla çoğalıyor. Jürimize vegan tabaklarıyla lezzetten ödün vermeyen adresleri sorduk.
#Gastronomi