Isot
Isot Haberleri
Vedat Milor’a, bir de annemlere yemek yapmak istiyorum
İrlanda’da, küçük balıkçı kasabası Baltimore’da açtığı Dede isimli restoranda “Türk lezzetlerinden esintiler sunan” başarılı şef Ahmet Dede aldığı Michelin yıldızıyla gururumuz oldu. Türk yemeklerini modernize eden Dede de Türk mutfağının yanlış tanınmasına üzülüyor, “Maalesef Türk mutfağı, Avrupa’da sadece büfeden kebap alıp, içine acılı sosu basıp yenen bir yemek olarak tanınıyor” diyor.
Türk Şef Ahmet Dede'ye İrlanda'da Michelin yıldızı geldi
Türk asıllı Şef Ahmet Dede'nin İrlanda'nın Cork şehrinde bulunan restoranı 'dede' Michelin yıldızıyla taçlandı. Yıldızlar dün akşam düzenlenen bir sanal ödül töreniyle duyuruldu. İrlanda basınında dede'nin yıldızının beklenen ve hak edilmiş bir ödül olduğu yorumları yapıldı.
Biz çıkamıyorsak, sokaklar bize gelsin
Salgın bizi favori sokak lezzetlerimizden de kopardı. Birçok insan hijyen kaygısıyla bu yemeklerden uzak duruyor. Geçen hafta Kültür ve Turizm Bakanlığı, Türkiye’nin en popüler 10 sokak yemeğini sıralayınca bu lezzetlerin evde hazırlanıp hazırlanamayacağını merak ettik. Ünlü şeflerin ve restoranların kapılarını çaldık. Tarifler derledik...
Lahmacunun 2020'nin en çok arananları arasına girmesi Şanlıurfalı ustaları sevindirdi
Şanlıurfa mutfağının tescilli lezzetlerinden lahmacunun, 2020 yılında Google'da global aramalarda en çok aranan tarifler sıralamasında 5'inci, Türkiye'de ise 7'nci olması kentte sevinçle karşılandı.
Çiğ köfte nasıl yapılır? Evde etli çiğ köfte ve etsiz çiğ köfte yapımı için tarifler ve püf noktaları
Çiğ köfte sevmeyen var mı? Olabileceğine inanmıyoruz. Özellikle son dönemde ülkemizin dört bir yanında açılan çiğ köfteciler sayesinde, bu lezzeti sevenlerin sayısında büyük bir artış oldu. Elbette çiğ köfte denince akla gelen birçok ünlü marka var ama evde yapacağınız çiğ köftenin tadı da bir başka olur hani. Sizin için etli çiğ köfte tarifi ve etsiz çiğ köfte tarifini bir araya getirdik. Üstüne bir de çok işinize yarayacak püf noktaları derledik. İşte evde çiğ köfte yapmak için bilmeniz gerekenler…
Adana ve Şanlıurfalı kebapçılar arasındaki rekabet yeniden alevlendi
Şanlıurfalı ve Adanalı kebapçılar arasında en lezzetli kebabın kendilerine ait olduğu iddiasıyla yıllardır süren rekabeti devam ediyor. Şanlıurfalı ustalar, kebabın diyarının Şanlıurfa olduğunu, jüri önünde yarışmaya hazır olduklarını belirterek, "Hodri meydan" dedi. Adanalı ustalar ise kebap yemek için Adana'ya dünyanın her yerinden turistlerin geldiğini belirterek, İnsanlar kebap yemek için en çok hangi kente giriş-çıkış yapıyor, araştırılsın ifadelerini kullandı.
Şanlıurfa'nın en lezzetli isotları jüri üyelerini zorladı
Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi’nce ’Dünyanın En Lezzetli Acısı Urfa İsotu’ sloganıyla düzenlenen yarışmada kadınların hazırladığı yılın en acı ve en lezzetli isot olarak adlandırılan pul biberi seçildi. Renkli görüntülerin yaşandığı yarışmaya katılan ünlü türkücü Mahmut Tuncer, pandemi sürecinde koronaya yakalanmamak için bir kaşık acı pul biberi çay gibi kaynatıp içine şeker atarak içtiğini ve kendini virüsten koruduğunu söyledi.
'İsot yiyerek, sıcakta durarak virüsten korunulacağı algısı doğru değil'
ŞANLIURFA İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Emre Erkuş, halkta oluşan koronavürüse karşı acı biber tüketmesi ya da sıcakta durarak salgından korunacağı düşüncelerinin doğru olmadığını belirterek, "Bu yanlış algıyla rehavete kapılmamak gerekiyor" dedi.
‘Koronavirüsten koruyor’ iddiası kenti karıştırdı! Açıklama geldi…
ŞANLIURFA İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Emre Erkuş, halkta oluşan koronavürüse karşı acı biber tüketmesi ya da sıcakta durarak salgından korunacağı düşüncelerinin doğru olmadığını belirterek, 'Bu yanlış algıyla rehavete kapılmamak gerekiyor' dedi.
Dünya listesine o da girdi! Türkiye'den neler var neler
Merkezi İtalya’da bulunan Slowfood Biyoçeşitlilik Vakfı tarafından, dünya genelindeki yerel türleri korumak amaçlı oluşturulan ve 5 bin 323 ürünün bulunduğu Uluslararası Nuh’un Ambarı (Ark of Taste) listesinde, Boğatepe gravyer, İsot biber, Afyon kaymağı, İzmir boyozu, Şile kestane balı gibi Türkiye’den 76 yöresel ürün ve lezzet yer alıyor.
Şanlıurfa Belediyesi'nden ödüllü isot yarışması geliyor
Şanlıurfa’da dünyanın en lezzetli acısı 'Urfa isotu' yarışması düzenlenecek.
Şanlıurfa'da biber salçası mesaisi başladı
Türkiye'de zengin ve farklı yemek kültürüyle öne çıkan kentlerden Şanlıurfa'da, yöre halkı tarafından "isot reçeli" olarak adlandırılan biber salçasının üretimine başlandı.
Şanlıurfa'nın tescilli lezzetleri 'Taste of Urfa' markası altında toplanıyor
Türkiye'nin önemli lezzet merkezlerinin başında gelen Şanlıurfa'da coğrafi işaret tescili olan fıstık ve isot (pul biber), yeni markasıyla tüketicilerin beğenisine sunuldu.
Türkiye lezzet haritası: 50 şehirden 50 simge yemek
Doğasının çeşitliliği ve kültürel zenginliği Türkiye’yi eşsiz bir gurme coğrafyasına dönüştürüyor. Her yörenin kendine ait bir tadı var. Kimi otlu börekle meşhur, kimi köftesiyle. İşin uzmanlarına sorduk: Okuyanı yola çıkaracak hangi ilin ne yemeği var? Benzerini bulamayacağınız ve her lokmada midenizi şenlendirecek 50 yemeği sıraladık.
Akülü sandalye olmazsa üniversiteye gidemeyecek
Adıyaman’da, doğuştan bedensel engelli olan Esra İsot, kazanmış olduğu üniversiteye gidebilmek için yetkililerden akülü sandalye istiyor.
Şanlıurfa'da isot mesaisi başladı ama koronavirüs nedeniyle beklenti düşük
Türkiye’nin yemeklik pul biberi ihtiyacının büyük bölümünün karşılandığı Şanlıurfa’da, biber hasadıyla birlikte isot yapımına başlandı.
Mutfakların sevilen acısı isotun tarladan sofraya yolculuğu
Tadı, rengi ve kokusuyla özellikle Şanlıurfa'da yapılan birçok yemeğe lezzet katan, isot (pul biber) kavurucu sıcakta uzun ve zahmetli bir sürecin ardından tezgahlardaki yerini alıyor.
Acı Biberin Diyet Hali: İsot Diyeti Nedir? Nasıl Uygulanır?
İsot diyeti, geçtiğimiz yıllarda İbrahim Tatlıses'in oğlu İdo Tatlıses ile meşhur oldu. Şimdilerde yeniden popüler olan isot diyetini daha yakından tanıyalım mı?
'Kebap diyarı' Şanlıurfa'nın mütevazi lezzeti: Lolaz dürümü
Gastronomi alanında önemli lezzetleriyle bilinen Şanlıurfa'da, en az kebaplar kadar meşhur börülceden yapılan "Lolaz dürümü", kahvaltıdan akşam yemeğine her öğünde tercih ediliyor.
Kekik alan artık türünü de bilecek
Kekik etiketlerinde, bu baharatın ismiyle birlikte ait olduğu bitki cinsi adı da belirtilecek. Zahter olarak bilinen karabaş kekik ile yeşil karabiber de tanımlanarak ilk defa baharat mevzuatına eklenecek.
Sindirim Sistemine İyi Gelen Patlıcan Saplı Karışım Tarifi
Dr. Fevzi Özgönül, patlıcan sapının faydalarını anlattı ve patlıcan saplı karışım tarifi verdi.
Çiğ köfte nasıl yapılır? Çiğ köfte yapmanın püf noktaları
Şanlıurfa yöresine ait bir lezzet olan çiğ köfte, Türkiye’nin dört bir yanında, 7’den 70’e çok sevilen ve tüketilen bir yiyecek. Her ne kadar artık her köşe başında bir çiğ köfteciye rastlansa da evde yapılan çiğ köftenin yerini hiçbir şey tutmaz. Peki, evde çiğ köfte nasıl yapılır? İşte çiğ köfte yapmanın püf noktaları
Çok önemli uyarı: Çiğ köftede büyük hile!
ADIYAMAN’da, çiğ köfte ustaları, günümüzde sıkça tüketilen etsiz çiğ köftenin maliyetini en aza indirebilmek için çeşitli hilelere başvurulduğunu ve köfteye baharat yerine kiremit tozu, salça yerine ise ketçap konulduğunu ifade ederek kalitesiz üretimlerden şikayet ettiler.
Sembusek nedir?
Sembusek Mardin bölgesine özgü bir kapalı lahmacun türü. "Mardin pizzası" olarak da tanınır. İç olarak soğan, ince kıyılmış et ve çeşitli baharatlar konularak yufka yarım ay şeklinde kapatılır ve saçta pişirilir. İsteğe bağlı olarak içine nane, fesleğen ve maydanoz da katılır.
Şanlıurfa'nın lezzetleri ve müziği bu festivalde buluşacak
Gastronomi alanındaki lezzetleriyle adından söz ettiren Şanlıurfa, bu yıl üçüncüsü düzenlenecek "Şanlıurfa Lezzetleri ve İsot Festivali" ile hem damaklara hem de kulaklara hitap edecek.
Maraş mı Antep mi? Biber kimin*
Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’in, Uluslararası 2. Gastronomi Festivali’ni Kahramanmaraş’la özdeşleşen kırmızı biberin hasadını yaparak, “Nurdağı ve İslahiye’nin biberleri” olarak tanıtması Kahramanmaraşlıları rahatsız etti.
İsot ve salça bu yollardan geçip soframıza ulaşıyor
Zengin yemek kültürüyle Türkiye'nin gastronomi kentlerinden Gaziantep'te tadı, rengi ve kokusuyla birçok yemeğe lezzet katan isot ve salça, kavurucu sıcakta uzun ve zahmetli bir sürecin ardından sofraları süslüyor.
Yufkadan lahmacun nasıl yapılır? Yufkadan lahmacun tarifi
Arapça etli hamur anlamına gelen lahmacun, büyük küçük herkesin severek lezzetlerden biri. Maydanoz, soğan, sarımsak ve karabiber, isot gibi baharatlarla hazırlanan lahmacunun en meşakkatli kısmı ise hamuru. Peki, yufkadan lahmacun nasıl yapılır? İşte, zamanı olmayanlar için yufkadan lahmacun tarifi...
40 derece sıcakta, güneş altında... Çoluk çocuk bir arada
Tadı, rengi ve kokusuyla özellikle Şanlıurfa'da yapılan birçok yemeğe lezzet katan, çiğ köftenin "olmazsa olmazı" isot, kavurucu sıcakta uzun ve zahmetli bir sürecin ardından tezgahlardaki yerini alıyor
Şanlıurfalıların 'acı' telaşı başladı
Türkiye'nin yemeklik pul biberi ihtiyacının büyük bölümünün karşılandığı Şanlıurfa'da, biber hasadının tamamlanmasıyla birlikte isot yapımına başlandı.
İsot Diyeti Nedir? İsot Diyeti Nasıl Uygulanır?
İsot diyetinin adını yaklaşık 1 yıl önce İbrahim Tatlıses’in şarkıcı oğlu İdo Tatlıses ile duyduk. İdo’nun, fazla kilolarından isot diyeti ile kurtulduğunu söylemesinden sonra bu diyet bir hayli popüler oldu. Peki isot diyeti nedir? İsot diyeti nasıl uygulanır?