EKSTRA
MENÜ

Isot

Isot ile ilgili tüm haberleri ve son dakika Isot haber ve gelişmelerini bu sayfamızdan takip edebilirsiniz. Toplam 399 Isot haberi bulunmuştur.

Isot Haberleri

Vedat Milor’a, bir de annemlere yemek yapmak istiyorum

Vedat Milor’a, bir de annemlere yemek yapmak istiyorum

İrlanda’da, küçük balıkçı kasabası Baltimore’da açtığı Dede isimli restoranda “Türk lezzetlerinden esintiler sunan” başarılı şef Ahmet Dede aldığı Michelin yıldızıyla gururumuz oldu. Türk yemeklerini modernize eden Dede de Türk mutfağının yanlış tanınmasına üzülüyor, “Maalesef Türk mutfağı, Avrupa’da sadece büfeden kebap alıp, içine acılı sosu basıp yenen bir yemek olarak tanınıyor” diyor.

31.01.2021Hürriyet Pazar
Türk Şef Ahmet Dedeye İrlandada Michelin yıldızı geldi

Türk Şef Ahmet Dede'ye İrlanda'da Michelin yıldızı geldi

Türk asıllı Şef Ahmet Dede'nin İrlanda'nın Cork şehrinde bulunan restoranı 'dede' Michelin yıldızıyla taçlandı. Yıldızlar dün akşam düzenlenen bir sanal ödül töreniyle duyuruldu. İrlanda basınında dede'nin yıldızının beklenen ve hak edilmiş bir ödül olduğu yorumları yapıldı.

Biz çıkamıyorsak, sokaklar bize gelsin

Biz çıkamıyorsak, sokaklar bize gelsin

Salgın bizi favori sokak lezzetlerimizden de kopardı. Birçok insan hijyen kaygısıyla bu yemeklerden uzak duruyor. Geçen hafta Kültür ve Turizm Bakanlığı, Türkiye’nin en popüler 10 sokak yemeğini sıralayınca bu lezzetlerin evde hazırlanıp hazırlanamayacağını merak ettik. Ünlü şeflerin ve restoranların kapılarını çaldık. Tarifler derledik...

Lahmacunun 2020nin en çok arananları arasına girmesi Şanlıurfalı ustaları sevindirdi

Lahmacunun 2020'nin en çok arananları arasına girmesi Şanlıurfalı ustaları sevindirdi

Şanlıurfa mutfağının tescilli lezzetlerinden lahmacunun, 2020 yılında Google'da global aramalarda en çok aranan tarifler sıralamasında 5'inci, Türkiye'de ise 7'nci olması kentte sevinçle karşılandı.

Çiğ köfte nasıl yapılır Evde etli çiğ köfte ve etsiz çiğ köfte yapımı için tarifler ve püf noktaları

Çiğ köfte nasıl yapılır? Evde etli çiğ köfte ve etsiz çiğ köfte yapımı için tarifler ve püf noktaları

Çiğ köfte sevmeyen var mı? Olabileceğine inanmıyoruz. Özellikle son dönemde ülkemizin dört bir yanında açılan çiğ köfteciler sayesinde, bu lezzeti sevenlerin sayısında büyük bir artış oldu. Elbette çiğ köfte denince akla gelen birçok ünlü marka var ama evde yapacağınız çiğ köftenin tadı da bir başka olur hani. Sizin için etli çiğ köfte tarifi ve etsiz çiğ köfte tarifini bir araya getirdik. Üstüne bir de çok işinize yarayacak püf noktaları derledik. İşte evde çiğ köfte yapmak için bilmeniz gerekenler…

Adana ve Şanlıurfalı kebapçılar arasındaki rekabet yeniden alevlendi

Adana ve Şanlıurfalı kebapçılar arasındaki rekabet yeniden alevlendi

Şanlıurfalı ve Adanalı kebapçılar arasında en lezzetli kebabın kendilerine ait olduğu iddiasıyla yıllardır süren rekabeti devam ediyor. Şanlıurfalı ustalar, kebabın diyarının Şanlıurfa olduğunu, jüri önünde yarışmaya hazır olduklarını belirterek, "Hodri meydan" dedi. Adanalı ustalar ise kebap yemek için Adana'ya dünyanın her yerinden turistlerin geldiğini belirterek, İnsanlar kebap yemek için en çok hangi kente giriş-çıkış yapıyor, araştırılsın ifadelerini kullandı.

Şanlıurfanın en lezzetli isotları jüri üyelerini zorladı

Şanlıurfa'nın en lezzetli isotları jüri üyelerini zorladı

Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi’nce ’Dünyanın En Lezzetli Acısı Urfa İsotu’ sloganıyla düzenlenen yarışmada kadınların hazırladığı yılın en acı ve en lezzetli isot olarak adlandırılan pul biberi seçildi. Renkli görüntülerin yaşandığı yarışmaya katılan ünlü türkücü Mahmut Tuncer, pandemi sürecinde koronaya yakalanmamak için bir kaşık acı pul biberi çay gibi kaynatıp içine şeker atarak içtiğini ve kendini virüsten koruduğunu söyledi.

İsot yiyerek, sıcakta durarak virüsten korunulacağı algısı doğru değil

'İsot yiyerek, sıcakta durarak virüsten korunulacağı algısı doğru değil'

ŞANLIURFA İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Emre Erkuş, halkta oluşan koronavürüse karşı acı biber tüketmesi ya da sıcakta durarak salgından korunacağı düşüncelerinin doğru olmadığını belirterek, "Bu yanlış algıyla rehavete kapılmamak gerekiyor" dedi.

20.10.2020Haber
‘Koronavirüsten koruyor’ iddiası kenti karıştırdı Açıklama geldi…

‘Koronavirüsten koruyor’ iddiası kenti karıştırdı! Açıklama geldi…

ŞANLIURFA İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Emre Erkuş, halkta oluşan koronavürüse karşı acı biber tüketmesi ya da sıcakta durarak salgından korunacağı düşüncelerinin doğru olmadığını belirterek, 'Bu yanlış algıyla rehavete kapılmamak gerekiyor' dedi.

20.10.2020Gündem
Dünya listesine o da girdi Türkiyeden neler var neler

Dünya listesine o da girdi! Türkiye'den neler var neler

Merkezi İtalya’da bulunan Slowfood Biyoçeşitlilik Vakfı tarafından, dünya genelindeki yerel türleri korumak amaçlı oluşturulan ve 5 bin 323 ürünün bulunduğu Uluslararası Nuh’un Ambarı (Ark of Taste) listesinde, Boğatepe gravyer, İsot biber, Afyon kaymağı, İzmir boyozu, Şile kestane balı gibi Türkiye’den 76 yöresel ürün ve lezzet yer alıyor.

Şanlıurfa Belediyesinden ödüllü isot yarışması geliyor

Şanlıurfa Belediyesi'nden ödüllü isot yarışması geliyor

Şanlıurfa’da dünyanın en lezzetli acısı 'Urfa isotu' yarışması düzenlenecek.

Şanlıurfada biber salçası mesaisi başladı

Şanlıurfa'da biber salçası mesaisi başladı

Türkiye'de zengin ve farklı yemek kültürüyle öne çıkan kentlerden Şanlıurfa'da, yöre halkı tarafından "isot reçeli" olarak adlandırılan biber salçasının üretimine başlandı.

Şanlıurfanın tescilli lezzetleri Taste of Urfa markası altında toplanıyor

Şanlıurfa'nın tescilli lezzetleri 'Taste of Urfa' markası altında toplanıyor

Türkiye'nin önemli lezzet merkezlerinin başında gelen Şanlıurfa'da coğrafi işaret tescili olan fıstık ve isot (pul biber), yeni markasıyla tüketicilerin beğenisine sunuldu.

Türkiye lezzet haritası: 50 şehirden 50 simge yemek

Türkiye lezzet haritası: 50 şehirden 50 simge yemek

Doğasının çeşitliliği ve kültürel zenginliği Türkiye’yi eşsiz bir gurme coğrafyasına dönüştürüyor. Her yörenin kendine ait bir tadı var. Kimi otlu börekle meşhur, kimi köftesiyle. İşin uzmanlarına sorduk: Okuyanı yola çıkaracak hangi ilin ne yemeği var? Benzerini bulamayacağınız ve her lokmada midenizi şenlendirecek 50 yemeği sıraladık.

30.08.2020Seyahat
Akülü sandalye olmazsa üniversiteye gidemeyecek

Akülü sandalye olmazsa üniversiteye gidemeyecek

Adıyaman’da, doğuştan bedensel engelli olan Esra İsot, kazanmış olduğu üniversiteye gidebilmek için yetkililerden akülü sandalye istiyor.

29.08.2020Gündem
Şanlıurfada isot mesaisi başladı ama koronavirüs nedeniyle beklenti düşük

Şanlıurfa'da isot mesaisi başladı ama koronavirüs nedeniyle beklenti düşük

Türkiye’nin yemeklik pul biberi ihtiyacının büyük bölümünün karşılandığı Şanlıurfa’da, biber hasadıyla birlikte isot yapımına başlandı.

Mutfakların sevilen acısı isotun tarladan sofraya yolculuğu

Mutfakların sevilen acısı isotun tarladan sofraya yolculuğu

Tadı, rengi ve kokusuyla özellikle Şanlıurfa'da yapılan birçok yemeğe lezzet katan, isot (pul biber) kavurucu sıcakta uzun ve zahmetli bir sürecin ardından tezgahlardaki yerini alıyor.

Acı Biberin Diyet Hali: İsot Diyeti Nedir Nasıl Uygulanır

Acı Biberin Diyet Hali: İsot Diyeti Nedir? Nasıl Uygulanır?

İsot diyeti, geçtiğimiz yıllarda İbrahim Tatlıses'in oğlu İdo Tatlıses ile meşhur oldu. Şimdilerde yeniden popüler olan isot diyetini daha yakından tanıyalım mı?

30.06.2020Diyet Rehberi
Kebap diyarı Şanlıurfanın mütevazi lezzeti: Lolaz dürümü

'Kebap diyarı' Şanlıurfa'nın mütevazi lezzeti: Lolaz dürümü

Gastronomi alanında önemli lezzetleriyle bilinen Şanlıurfa'da, en az kebaplar kadar meşhur börülceden yapılan "Lolaz dürümü", kahvaltıdan akşam yemeğine her öğünde tercih ediliyor.

26.02.2020Seyahat
Kekik alan artık türünü de bilecek

Kekik alan artık türünü de bilecek

Kekik etiketlerinde, bu baharatın ismiyle birlikte ait olduğu bitki cinsi adı da belirtilecek. Zahter olarak bilinen karabaş kekik ile yeşil karabiber de tanımlanarak ilk defa baharat mevzuatına eklenecek.

21.11.2019Ekonomi
Sindirim Sistemine İyi Gelen Patlıcan Saplı Karışım Tarifi

Sindirim Sistemine İyi Gelen Patlıcan Saplı Karışım Tarifi

Dr. Fevzi Özgönül, patlıcan sapının faydalarını anlattı ve patlıcan saplı karışım tarifi verdi.

25.10.2019İyi Yaşam
Çiğ köfte nasıl yapılır Çiğ köfte yapmanın püf noktaları

Çiğ köfte nasıl yapılır? Çiğ köfte yapmanın püf noktaları

Şanlıurfa yöresine ait bir lezzet olan çiğ köfte, Türkiye’nin dört bir yanında, 7’den 70’e çok sevilen ve tüketilen bir yiyecek. Her ne kadar artık her köşe başında bir çiğ köfteciye rastlansa da evde yapılan çiğ köftenin yerini hiçbir şey tutmaz. Peki, evde çiğ köfte nasıl yapılır? İşte çiğ köfte yapmanın püf noktaları

Çok önemli uyarı: Çiğ köftede büyük hile

Çok önemli uyarı: Çiğ köftede büyük hile!

ADIYAMAN’da, çiğ köfte ustaları, günümüzde sıkça tüketilen etsiz çiğ köftenin maliyetini en aza indirebilmek için çeşitli hilelere başvurulduğunu ve köfteye baharat yerine kiremit tozu, salça yerine ise ketçap konulduğunu ifade ederek kalitesiz üretimlerden şikayet ettiler.

18.10.2019Ekonomi
Sembusek nedir

Sembusek nedir?

Sembusek Mardin bölgesine özgü bir kapalı lahmacun türü. "Mardin pizzası" olarak da tanınır. İç olarak soğan, ince kıyılmış et ve çeşitli baharatlar konularak yufka yarım ay şeklinde kapatılır ve saçta pişirilir. İsteğe bağlı olarak içine nane, fesleğen ve maydanoz da katılır.

17.10.2019Gurme
Şanlıurfanın lezzetleri ve müziği bu festivalde buluşacak

Şanlıurfa'nın lezzetleri ve müziği bu festivalde buluşacak

Gastronomi alanındaki lezzetleriyle adından söz ettiren Şanlıurfa, bu yıl üçüncüsü düzenlenecek "Şanlıurfa Lezzetleri ve İsot Festivali" ile hem damaklara hem de kulaklara hitap edecek.

1.10.2019Seyahat
Maraş mı Antep mi Biber kimin*

Maraş mı Antep mi? Biber kimin*

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’in, Uluslararası 2. Gastronomi Festivali’ni Kahramanmaraş’la özdeşleşen kırmızı biberin hasadını yaparak, “Nurdağı ve İslahiye’nin biberleri” olarak tanıtması Kahramanmaraşlıları rahatsız etti.

19.09.2019Gündem
İsot ve salça bu yollardan geçip soframıza ulaşıyor

İsot ve salça bu yollardan geçip soframıza ulaşıyor

Zengin yemek kültürüyle Türkiye'nin gastronomi kentlerinden Gaziantep'te tadı, rengi ve kokusuyla birçok yemeğe lezzet katan isot ve salça, kavurucu sıcakta uzun ve zahmetli bir sürecin ardından sofraları süslüyor.

Yufkadan lahmacun nasıl yapılır Yufkadan lahmacun tarifi

Yufkadan lahmacun nasıl yapılır? Yufkadan lahmacun tarifi

Arapça etli hamur anlamına gelen lahmacun, büyük küçük herkesin severek lezzetlerden biri. Maydanoz, soğan, sarımsak ve karabiber, isot gibi baharatlarla hazırlanan lahmacunun en meşakkatli kısmı ise hamuru. Peki, yufkadan lahmacun nasıl yapılır? İşte, zamanı olmayanlar için yufkadan lahmacun tarifi...

40 derece sıcakta, güneş altında... Çoluk çocuk bir arada

40 derece sıcakta, güneş altında... Çoluk çocuk bir arada

Tadı, rengi ve kokusuyla özellikle Şanlıurfa'da yapılan birçok yemeğe lezzet katan, çiğ köftenin "olmazsa olmazı" isot, kavurucu sıcakta uzun ve zahmetli bir sürecin ardından tezgahlardaki yerini alıyor

Şanlıurfalıların acı telaşı başladı

Şanlıurfalıların 'acı' telaşı başladı

Türkiye'nin yemeklik pul biberi ihtiyacının büyük bölümünün karşılandığı Şanlıurfa'da, biber hasadının tamamlanmasıyla birlikte isot yapımına başlandı.

8.07.2019Seyahat
İsot Diyeti Nedir İsot Diyeti Nasıl Uygulanır

İsot Diyeti Nedir? İsot Diyeti Nasıl Uygulanır?

İsot diyetinin adını yaklaşık 1 yıl önce İbrahim Tatlıses’in şarkıcı oğlu İdo Tatlıses ile duyduk. İdo’nun, fazla kilolarından isot diyeti ile kurtulduğunu söylemesinden sonra bu diyet bir hayli popüler oldu. Peki isot diyeti nedir? İsot diyeti nasıl uygulanır?

Yazar Sonuçları

Yeniden başlamak

“Kimse geçmişe gidip yeni bir başlangıç yapamaz; ama bugün başlayıp yeni bir son yazabilir.” (Carl Sandburg)

25.02.2021

Urfa’da mutfağın öyküsü var

Öyle bir şehir ki yemek yapmak da yemek de önemli bir sosyal etkinlik. Dost meclislerinin, aile ortamlarının, misafir ağırlamalarının birleştirici unsuru hep yemek... Mutfağa törensel bir yaklaşımın olduğu Şanlıurfa, haliyle sayısız hikâye barındırıyor. Yakın zamanda çıkacak olan ‘Tarih Yaratan Mutfak Öyküleri’ de işte bu köklü zenginliğe ışık tutuyor.

21.02.2021

Bizi mutlu eden tarihi hanlarımız

Kimi şehir kalabalığından kaçıp huzura sığınmanın, kimi ticaretin, kimi de geçmişte olduğu gibi konaklamanın adresi. Hepsinin çatısının altında yüzlerce yıl geriye giden canlı bir tarih var. Ne mutlu ki hanların birçoğu günümüzde de ayakta. Ben aralarından en sevdiğim ve içinde olmaktan mutluluk duyduğum 10 hanı sizlere anlatacağım.

21.02.2021

Sektörden beklentilerim ve naçizane önerilerim

Sektör, pandemiye çok ani, hazırlıksız yakalandı. Zorlu bir yıl geçirdik, bazı şeyleri el yordamıyla öğrendik. Benzer süreçlere karşı reflekslerimiz artık daha güçlü. Benim 2021’den beklentilerim ve naçizane birkaç önerim şöyle...

3.01.2021

Sizce Şanlıurfa mı haklı Adıyaman mı?

İki kentimiz çiğ köfte yüzünden karşı karşıya… “Çiğ köfte bizim” diyen Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası 2008’de coğrafi işaret tescilini aldı. ”Çiğ köftenin anavatanı biziz” diyen Adıyaman Ticaret ve Sanayi Odası ise 5 yıl önce ‘Etsiz çiğ köfte’nin coğrafi işaret tescilini kaptı. Peki ama hangisi haklı. Geçmişi 4 bin yıl öncesine Hz. İbrahim dönemine dayanan bu lezzet hangi yöremize ait… Tartışmalar süredursun, ben sizin için bir sanal çiğ köfteci turu hazırladım… Acılısı da var, etlisi de etsizi de… Peki siz hangisini seviyorsunuz?

31.12.2020

Pastırma molası

Türkiye’den getirdiğim zeytinyağlarını tatmaya, notlar almaya devam ediyorum.

7.12.2020

Ekmek arası yaşam

“Hayat öyle bir şey ki, sustuğunda konuşmadın diye pişman eder, konuştuğunda ise susmadığın için kahreder.” (Charles Bukowski-Ekmek Arası)

12.11.2020

Zengin mutfağımızın yeniden keşfi

Yeniden keşfi diyorum çünkü zengin mutfak geleneğimizle gündelik yaşamda yediklerimiz ve lokantalarda bulduklarımızın arasında bir uçurum var. Potansiyelimizi kullanamıyoruz çünkü kendi mutfağımıza yabancılaşmış haldeyiz.

4.10.2020

Yeni bir sanal çağa doğru

Korona salgını ve kriziyle giriş yaptığımız 2020 yılı hem dünya hem de kişisel tarihlerimizin unutulmazları arasına girecek. Yaşanan zorlukların, olumsuzlukların ve kayıpların yanı sıra birçok alan ve sektör için de milat olacak. Farklı alanlarda farklı şekillerde düşünmeyi öğrendik. Hepimiz farklı dersler çıkardık. Bazen planların programların ne denli anlamsız olduğunu, bazı durumlarda da ne denli önemli olduğunu kavradık. Kimin aklına gelirdi ki bir yemek sempozyumu, bir gastronomi festivali, yemek etkinliği sanal ortamda gerçekleşsin...

27.06.2020

Çiğ Köftenin 4000 Yıllık Tarihi

Türkiye’de gezmediğim il kalmamıştır herhalde…Adıyaman diğer adıyla Komegene Krallığı’nı ve Nemrut harabelerini gezdiğimde buranın dünyanın en ilginç yerlerinden biri olduğunu gözlerimle gördüm. Nemrut Dağı’nın yüksekliği 2134 metre. Dağın tepesine çıktığınızda güneşin doğuşunu ve batışını ayrı ayrı selamlayan dev heykeller, görenleri şaşkına uğratıyor.

22.06.2020

Yağmur, nisan ve çocuklar

“Sizler hepiniz geleceğin bir gülü, yıldızı, bir mutluluk parıltısısınız!” (Atatürk)

23.04.2020

Diyarbakır, Batman, Mardin, Şanlıurfa ve Adıyaman’da lezzet keşfine çıkalım mı?

En önemli şehirlerini gezerek, tarihe tanıklık edip, yöresel lezzetleri tadarak, tüm dinlerin bir arada nasıl huzurlu bir şekilde yaşadığına şahit olduğum Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin lezzetlerinden bahsetmek istiyorum sizlere bugün.

11.03.2020

Lahmacun için tekrar giderim MAHİR LOKANTASI

İki farklı lahmacun denedik. Klasik ve acılı. İkisi de aynı hamur ve aynı fırın. Acılı olanda kara isot var. Hamur ince ve kıtır. Ama yanmamış. Yerken parçalanıyor. Et dana tranş ve kuzu karışımı. Denge iyi. Miktar da...

7.03.2020

Renkli sokakların lezzetli mutfakları

Binaların sarı taşlarına inat, sokaklarında rengârenk insanların dolaştığı; adını verdiği kebaptan çok daha âlâ yemekleriyle, isotuyla, Mezopotamya’nın verimli toprağı ve mistik havasıyla Şanlıurfa, kulağınıza lezzetli bir Doğu masalı fısıldayacak.

13.01.2020

Harran’da gastronomi merkezi

Harran Gastronomi Merkezi’nin açılışında bulunmak üzere Harran’a gittim. Harranlı ve Suriyeli mülteci kadınlara meslek edindirmek, kadın istihdamına katkı sağlamak, yöreye özgü yüzlerce yıllık yemek kültürünü korumak amacıyla açılan bu merkeze hayran kaldım.

22.09.2019

Aş... aşk... Marlinda

Anadolu’da yemeğe “aş” denir. İsimlerinin sonunda “aş” kelimesi kullanılan yemekler kültür kokar; sevgi, gelenek ve doğallığı anlatır. Bence aşk da var bu yemeklerin içinde. Aş’a, kalbinizin baş harfini kattığınızda aşk’a dönüşüyor pişirmek de, yemek de.

16.05.2019

İşletmeci-şef uyumu: Frankie

Eskişehir kuşkonmaz, Antakya zahter, Karaburun sarı kulak botarga, Kastamonu siyez, Mersin deniz yosunu ve havyarı, Fethiye ıstakoz, Manisa kuzu göbeği mantarı, Karayaka kuzu, Artvin Gorcola peyniri, Erzincan deri tulum, Edirne eski kaşar, Trakya, Kapadokya, Ankara ve Ege’den şaraplar, sanat yapıtı gibi kadehler... Ve güncel sanatın önde gelen isimlerinden Ardan Özmenoğlu’nun küçük bir sanat objesi olarak hazırladığı menü kartı.

4.05.2019

Tarihi değiştiren dünya mirası: Göbeklitepe

Ülkemizin her noktasının ayrı bir güzelliği ve önemi var. Şanlıurfa’da gerek etli yemekleri, kebabı, çiğ köftesi, içli köftesi, özellikle isot olmak üzere baharatları ve tarihiyle tanınmış farklı bir kültür şehri. Özellikle 2019 yılının Göbeklitepe yılı olarak ilan edilmesinin ardından Şanlıurfa’ya akın akın yerli ve yabancı turist yağıyor.

11.04.2019

24 saatte Şanlıurfa

Göbeklitepe’nin bulunmasıyla, tarihi de 11 bin yıl eskiye giden Urfa’yı bir günde tanımak imkansız. Ama Jolly Tur’un şehri tanıtmak için yaptığı bir günlük davette bile anladım ki sadece hafta sonunuzu ayırarak bu ilginç şehrimizin tadından ağzınıza bir parmak bal çalabilirsiniz.

26.03.2019