Iş Gücü haberleri sayfasında Iş Gücü hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 22662 Iş Gücü haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Yetenek açığı arttıkça şirketlerin çalışanlara sunduğu yan haklarda da rekabet kızıştı. Yan haklar, toplam maaş paketinin yaklaşık yüzde 20 ila 35’ini oluşturur hale geldi. Sağlık sigortası, ücretsiz iletişim artık çalışanlara yeterli gelmiyor. Çalışana, özel emeklilik, kritik hastalıklar sigortası, kimlik dolandırıcılığı koruması, hukuk hizmeti, spor ve yoga hizmeti gibi yan haklar sunulmaya başlandı. Peki, dünyada ve Türkiye’de şirketler çalışanlara hangi yan hakları sunuyorlar?
#İş Gücü2008 yılından bu yana ‘çeşitliliklerin yönetimi’ çerçevesinde kadınların çalışma hayatında eşit fırsatlara sahip olmasını hedefleyen Mercedes-Benz Türk, ağır sanayide kadınların pek tercih etmeyeceği varsayılan kaynak, robot ve forklift operatörlüğü işlerinde bile kadın çalışan sayısını arttırdı. Şirketin İnsan Kaynakları Direktörü Betül Çorbacıoğlu, “Üretim sahası kadın çalışan oranımızı bir önceki seneye kıyasla yaklaşık iki katına çıkararak sektöre öncülük ediyoruz” ifadelerini kullandı.
#OtomotivSon yıllarda iş dünyasında yetenek krizinin giderek büyüdüğünü ve bu durumun birçok sektörde hissedildiğini söyleyen Limak İnşaat İnsan Kaynakları Direktörü Nihat Çukurkaya, “Yetenek bulunması kadar elde tutulması da önemli bir başlık. Bu konuda şirketlerin çalışanlar için cazip yeni stratejiler ve uygulamalar yaratması gerekli. Yetenek havuzunun oluşturulması, bu havuzun düzenli olarak iç eğitim ve geliştirme programları ile desteklenmesi, yeteneklerin dijital yetkinliklerinin geliştirilmesi bizim öncelikli stratejilerimiz arasında” dedi.
#Limak İnşaat6 Şubat depremleri çalışan öğesinin göz ardı edildiğini gösterdi. Hem işsizlik hem de göç nedeniyle deprem bölgesinde işgücü piyasasında dengeler değişti. Depremin etkilediği illerde insan kaynağı kayboldu. Bu da afetler sonrası işgücüne yönelik risk yönetimi ve sürdürülebilirlik kavramlarını ortaya çıkardı. Peki, işgücü kaybına yönelik dünyada ve Türkiye’de neler yapılıyor, bu konuda yaşanan depremlerden ders çıkardık mı?
#İş GücüVadistanbul Radisson Collection Hotel İnsan Kaynakları Müdürü Kemal Baran, turizmdeki nitelikli iş gücü ihtiyacının sadece yeni çalışanlarla karşılanamayacağına dikkat çekti ve “Her geçen gün bir yenisi açılan otelleri de düşünürsek; sektöre nitelikli iş gücünü kazandırmanın en etkili yolu stajyerlerden geçmekter. Otelimizin hemen hemen her departmanında, Meslek Edindirme Merkezleri’nin de desteği ile stajyer bulundurmaya ve verdiğimiz mesleki eğitimlerle sektöre kazandırmaya gayret ediyoruz” diye konuştu.
#TurizmÇalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Türkiye İş Kurumu ile Akdeniz Üniversitesi arasında Mesleki Eğitim İş Birliği Protokolü'nde konuşan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan "Temel hedefimiz, alanında yetkin ve saygın üniversitelerimizle ve teknokent yönetimleriyle, mesleki eğitim alanında iş birliği sağlayarak, iş gücü piyasasının ihtiyaç duyduğu nitelikli çalışanları yetiştirmeye yönelik bir eğitim modelini hayata geçirmek; bu çerçevede her coğrafi bölgede en az bir üniversite ile iş birliği gerçekleştirmeyi hedefliyoruz" dedi.
#Vedat IşıkhanGeçen yazımda, 2024-2026 dönemini kapsayan Orta Vadeli Program’da, istihdamın artırılması konusunda atılacak adımların neredeyse büyük bir bölümünü mesleki eğitim ve ara eleman konusunun oluşturduğuna değinerek, istihdamı artırmanın tek yolunun da mesleki eğitimden, meslek okullarından geçtiğini vurgulamıştım.
#Orta Vadeli ProgramÖzellikle yaşlı nüfusun dezavantajını taşıyan Avrupa ülkeleri, genç beyinleri ülkelerine çekmeyi hedefliyor. Bu kapsamda neredeyse her alanda istihdam açığı bulunan Almanya’da üst mertebelerde karar verici, uygulayıcı ve strateji belirleyen genç mühendis, yazılımcı ve eğitimcilere ihtiyaç doğdu. Yapılan araştırmalara göre Almanya’daki istihdam açığı 2 milyona yakın seyrediyor. Açık bulunan alanlarda eğitmen, öğretmen, yazılımcı, mühendislik, hasta bakımı, doktor ve bankacılık sektörü öne çıkıyor.
#Almanya2020’nin son çeyreğinde istihdam edilen kadın oranı yüzde 26.3 seviyelerindeyken, bu oran 2021’in son çeyreğinde yüzde 29.4’e yükseldi. Kadınların istihdama katılma oranı ise son bir yılda yüzde 30.8’den yüzde 34.2’ye çıktı. Salgın döneminde biraz düşen kadınların istihdam edilme oranı, son çeyrekte yeniden toparlandı. Türkiye İstatistik Kurumu verileri de, ekonomide Türkiye’nin en büyük gücünün kadınlar olduğunu gösteriyor.
#KadınPandemi ile birlikte teknolojik gelişmelere hızla adapte olan iş dünyasında, geleceğin iş modelleri ve yetkinlikleri her geçen gün genişliyor. İnsan Kaynakları Danışmanı Pakize Özdemir, özellikle yetenekli iş gücüyle sürekli bağlantıda olmak isteyen şirketlerin ve de dünya pazarını fark eden Z kuşağının esnek işgücü modelini tercih etmeye başladığına dikkat çekti. Özdemir, “Çalışanlar artık birden fazla ülkede farklı konulardaki uzmanlıklarını hizmet olarak sunabiliyor. Standart bir iş tanımında ısrarcı olan şirketler, yaratıcı ve yetenekli çalışanlarını kaybetmeye başladılar ” dedi.
#Pakize ÖzdemirUluslararası İşletme Okulları Birliği’nin (CEMS) araştırması, iş hayatında katılımı her geçen gün artan gençlerin önceliklerini ortaya koydu. Geleneksel mesai saatlerini reddeden, ihtiyaca göre şekillenen daha esnek programları tercih eden gençler aynı zamanda değer görmek istiyor.
#Z KuşağıGeleceğin liderlerini yetiştirmeye odaklandıklarını söyleyen Eksim Holding İnsan Kaynakları Direktörü Mehmet Fatih Korkut, genç yeteneklerin iş dünyasının en değerli gündem maddesi olduğunu, bu kapsamda şirketlerin bu yetenekleri çekme, elde tutma ve geliştirmeye yönelik gerçekleştirdiği insan kaynakları uygulamalarının bir anlamda organizasyonları da dinamikleştirdiğini belirtiyor.
#Eksim HoldingÇalışan sağlığı denince akla ilk ruh sağlığı geliyor ki, artık bu konu işletmelerin rutini haline geldi. Ruh sağlığının yanında işyerlerinde obezite ile mücadele, çalışanın temiz hava ihtiyacı, iklim krizinin çalışan sağlığı üzerindeki etkisi ön plana çıkıyor. Peki, bu konuda araştırmalar ne diyor, şirketler bu risklerle mücadele etmek için neler yapıyor?
#Noyan DOĞANBerlin Cemevi’nde düzenlenen toplantıda Nitelikli İşgücü Yasası masaya yatırıldı. Konuşmalarda, neredeyse her sektörde vasıflı iş gücü açığı olduğuna vurgu yapılırken “Yasalar da var. Ancak konsolosluk ve yabancılar daireleri ağır çalıştığı için iş gücü getirmek zor” görüşünde birleşildi.
#AlmanyaBELEDİYELERİN konser harcamaları ya da kültür, sanat giderleri Türkiye’nin gündeminde… Araştırılır, bakılır; bir yanlış varsa düzeltilir. Ama başkanların açıklamalarından, Sayıştay raporlarından, parti sözcülerinin konuşmalarından anlıyoruz ki kamunun birçok alanında ve belediyelerde verimsizlik, atıl iş gücü, iş planı eksikliği gibi çok konu başlığı var.
#1DAVA (Çeşitlilik ve Uyanış için Demokratik İttifak) Partisi Genel Başkanı Tevfik Özcan, Köln’de düzenlenen hayır kahvaltısında partililerle bir araya geldi. Özcan, kahvaltı sonrası yaptığı selamlama konuşmasında DAVA Partisi’nin gelecekteki hedefleri ve Almanya’daki çalışmaları hakkında kısa bir bilgilendirme yaptı.
#KÖLNYetenek açığı arttıkça şirketlerin çalışanlara sunduğu yan haklarda da rekabet kızıştı. Yan haklar, toplam maaş paketinin yaklaşık yüzde 20 ila 35’ini oluşturur hale geldi. Sağlık sigortası, ücretsiz iletişim artık çalışanlara yeterli gelmiyor. Çalışana, özel emeklilik, kritik hastalıklar sigortası, kimlik dolandırıcılığı koruması, hukuk hizmeti, spor ve yoga hizmeti gibi yan haklar sunulmaya başlandı. Peki, dünyada ve Türkiye’de şirketler çalışanlara hangi yan hakları sunuyorlar?
#İş GücüTasarruf finansman sektöründeki pazar payını her geçen gün artıran Fuzul, 2024’ün başından bu yana gerçekleştirdiği hızlı büyüme ile dikkat çekerken bir yandan da Türkiye’nin dört bir yanındaki şubelerine yenilerini dâhil etmeye devam ediyor. Ekim ayında 3 yeni şubesini faaliyete geçiren Fuzul’ün 2024’te açtığı şube sayısı 12’yi buldu. Böylelikle Fuzul, 63 noktada 120 şube sayısına ulaştı.
#Sponsorlu İçerikCumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, "Son 4 ayda 26 puandan fazla enflasyon oranında bir düşüş oldu. Bunun da önümüzdeki süreçlerde devam etmesini bekliyoruz ve gelecek yıl sonu itibarıyla yüzde 20'nin altında bir enflasyonu hedefliyoruz." dedi.
#Cevdet YılmazBaşkent Ankara’nın zengin bir jeotermal kaynağa sahip olduğunu söyleyen Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Hüseyin Alan, “Başkent ne yazık ki sahip olduğu bu jeotermal servetten yeterince faydalanamıyor. Ankara’da jeotermalle ısıtılan tarım seraları kurularak tarımda kendine yetebilir bir kent haline dönüştürülebilir” dedi.
#Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Hüseyin AlanHakkari'nin Yüksekova ilçesinde konuşan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, "TUSAŞ'ta hem istiklalimizin hem de istikbalimizin teminatı olan ve 'Gök Vatan'da bağımsız olmamızı sağlayacak yerli ve milli savunma projelerimiz hayata geçiriliyor. Dolayısıyla, alçak teröristlerin bu saldırısı, doğrudan Türkiye'nin bağımsızlığına yapılmış menfur bir saldırıdır" dedi.
#Vedat IşıkhanAlmanya Maliye Bakanı ve FDP Genel Başkanı Christian Lindner, Ukrayna’dan gelen mülteciler için yeni bir hukuki statü önerisinde bulundu. Bu öneri, vatandaşlık parası (Bürgergeld) olarak adlandırılan sosyal yardım maliyetlerini azaltmayı ve daha fazla kişiyi iş gücüne kazandırmayı hedefliyor.
#AlmanyaCumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, "2025 yılında 17 bin 28 dolar olmasını beklediğimiz kişi başına gelirin 2027 yılına gelindiğinde 20 bin dolar seviyesinin üzerine çıkması tahmin edilmektedir." dedi. Yılmaz, "Dünya ile kıyaslandığında, Türkiye ekonomisi bu zorlu koşulların üstesinden gelerek çok daha etkileyici bir büyüme performansı sergileyerek kümülatif olarak yüzde 25,9 oranında büyüme kaydetmiştir. 2025 yılında ekonomimizin üretim ve talep yönüyle dengeli görünümünü koruyarak, net ihracat ve sabit sermaye yatırımlarının ağırlığının arttığı, sürdürülebilir bir yapıyla yüzde 4 oranında büyüme kaydedilmesi beklenmektedir. Güçlü yapısı ve yüksek büyüme oranlarıyla milli gelir büyüklüğümüz Cumhuriyet'in 100’üncü yılı itibarıyla ilk defa 1 trilyon dolar eşiğini aşarak, 1,1 trilyon dolara ulaşmıştır." diye konuştu.
#Cevdet Yılmaz8-9 Kasım 2024 tarihlerinde İstanbul’da düzenlenecek Zirve’de, yapay zekâ aracılığıyla kadınlar için daha adil bir dünya inşa etmenin yolları masaya konulacak. Kadın ve Demokrasi Vakfı (KADEM) tarafından “Yapay Zekâ ve Kadın” temasıyla düzenlenen 6. Uluslararası Kadın ve Adalet Zirvesi, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açılış konuşmasıyla başlayacak. Tüm dünyadan uzman isimlerin konuk olacağı Zirve’ye ilişkin detayları KADEM Mütevelli Heyet Başkanı Sümeyye Erdoğan Bayraktar ile KADEM Yönetim Kurulu Başkanı Doç. Dr. Saliha Okur Gümrükçüoğlu paylaştı.
#KADEMCumhurbaşkanı Erdoğan “Bölgemizde gerilimin had safhaya tırmandığı bu dönemde toplumumuzun tüm kesimleri arasındaki diyalog zeminini genişletmemiz gerekiyor” diyerek “Gün bir olma, birlik olma, hep beraber Türkiye olma günüdür. Gün, ezeli ve ebedi kardeşliğimizi güçlendirme günüdür” mesajı verdi.
#CUMHURBAŞKANI ErdoğanCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Metal Sanayicileri Sendikası 51. genel kurulunda açıklamalarda bulundu. Türkiye ekonomisinin bölgedeki ateş çemberine rağmen büyüdüğünü vurgulayan Erdoğan, İsrail tehdidine karşı uyarıda bulunarak "İsrail hedefine ulaşmamalı. Türkiye olarak kenetlenirsek her meseleyi aşarız" dedi.
#Recep Tayyip ErdoğanCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Metal Sanayicileri Sendikası 51. genel kurulunda açıklamalarda bulundu. Türkiye ekonomisinin bölgedeki ateş çemberine rağmen büyüdüğünü vurgulayan Erdoğan, İsrail tehdidine karşı uyarıda bulunarak "İsrail hedefine ulaşmamalı. Türkiye olarak kenetlenirsek her meseleyi aşarız" dedi.
#Recep Tayyip Erdoğan