İran Gezi Rehberi
İran Gezi Rehberi Haberleri
Şakayık zamanı Yüksekova’dan Tahran’a
Üç hafta önce Van’dan karayoluyla Tahran’a uzanan dört günlük bir keşif turuna çıktım. Minibüs, taksi, otobüsle 1200 kilometre yol kat ettim. Baharda zirvesi karlı dağları, kırmızı şakayıkların açtığı çayırları seyretmeye doyamadım. Urmiye’de dostça karşılanacağımı rehber kitaplarda okumuştum, şaşırmadım. Fakat dostlarımın “Sakın uğrama, berbat, kalabalık, kirli” dediği Tahran beni gerçekten hayrete düşürdü. Beklediğimden çok daha modern, sokaklarında Farsça kadar Türkçe konuşulan, kadın şoförlerin resmi ve korsan taksi kullandığı, toplu ulaşımı gelişmiş, metrosu temiz, müzeleri, sarayları bakımlı bir şehirle karşılaştım.
Gülistan Sarayı’ndan Sadabad’a Osmanlı izleri
Tahran’da sadece iki günümüz vardı. İstanbul Kavşağı yakınlarındaki orta kalitedeki ucuz, sessiz otellerden birini seçip yerleştik. Sahibi Urmiyeli bir Azeriydi. Bozkaya’nın “İran Gezi Rehberi”nden yaptığımız listeyi onun önerisiyle iki güne bölüp, hemen yola düştük.
‘Işığın Krallığı’na yolculuk: İran / İshafan
UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’ndeki pek çok eseriyle dünya kültür turizminin üst basamaklarında yer alan, medeniyeti 5 bin yıla tarihlenen bir ülke İran. İşte Hafız’ın, Sadi’nin, Hayyam’ın ülkesi İran'dan, ‘cihan yarısı’ Isfahan…
Bir İran masalı
Ambargoların kalkmasıyla komşu ülke İran’la yalnızca ticaret yolu değil turizm kapıları da açıldı. Peki ama turist olarak İran’a gidilir mi? Gidilirse İran'da nereler görülür, neler yapılır? Prof. Dr. İlber Ortaylı’nın mihmandarlığında bu soruların yanıtını aradık.
Hazar kıyısında uyumak: İran
Hazar Denizi’nin hırçın dalgaları plajın ipek gibi kumlarını döverken, rengarenk çadırlar süslüyor sahili. Kıyılarında, temiz hava ve yeşilin hakim olduğu manzaralarıyla turistleri ağırlıyor Hazar Denizi... Turistlerin yanı sıra Tahran ve Meşhet ’ten gelen İranlı misafirlerin de uğrak yeri konumunda bulunuyor. İşte size İran gezi rehberi…
Kapalı kapıların ardındaki medeniyet
Hem farklı bir kültür tanımak, hem leziz yemekler tatmak, hem de hala samimiyetin ve hoşgörünün o insanlara baktığınızda bu denli yoğun hissedildiğini bizzat görmek isterseniz İran tam da olmanız gereken yer. Bu ülkeye gitmeden önce yapmanız gereken belki de en önemli şey ön yargılarınızı geldiğiniz yerde bırakmak. İşte İran gezi yazım.
İran’da öğrenci işi ucuz seyahat nasıl yapılır?
Dünya oldukça büyük ve muhteşem bir yer ancak bir öğrencinin bütçesi de bir o kadar dar ve sevimsizdir. Fakat dünyayı dolaşma hayalleriyle yaşayan öğrenciler, umutsuzluğa kapılmayın. Kıyafetlerinizi ve bilgisayarınızı satmadan seyahat etmenin bir yolu var. Cevap basit: Her şeye açık bir ruh hali ve ‘couchsurfing’. Ben Danimarkalı bir öğrenciyim ve bahsettiğim iki ipucu sayesinde 18 günlük bir sürede İran’da binlerce kilometre seyahat ettim, 6 kent dolaştım. Ve sadece 800 riyal (1000 TL) harcadım. İşte aydınlatıcı ve ucuz yolculuklarınızda bir rehber olarak kullanabilmemiz için öneri ve deneyimlerim.
Şaşırtıcı ve güzel: İran
Beş bin yıla yayılan bir tarih... Rejim değişikliğiyle, savaşla hırpalanmış bir halk ama İran ve İranlılar önyargıların çok ötesinde: Hep çok şaşırtıcı, hep çok güzel!
Tahran'dan Şiraz'a uzanan yolculuk
Tahran’dan başlayan ve yine Tahran’da sonlanan İran yolculuğumuz Şiraz’da kaldığı yerden devam ediyor.
'Maskeli Kadınlar'ın peşinde ilginç macera! "Hayal ettiğim belgeselin içinde gibiydim..."
Keşm Adası, İran'ın Hormozgan Bölgesi'ne bağlı, Basra Körfezi'nde bulunan bir ada... Aynı zamanda İran'ın en büyük adası... Burada Keşm’e komşu dört ada daha var. Larak, Hengam, Hormuz ve Nas... İran Körfezi’nin sıcak ve balık zengini suları bu bölgede yer alıyor. Özellikle yöresel kadın kıyafetleri ve kadınların yüzüne örttüğü maskeler çok ilginç... Hatta bu kadınları fotoğraflamak neredeyse imkânsız… Fotoğraf uğruna yola düştüm ve ilginç şeyler yaşadım. İşte size Keşm Adası maceram…
Uzun ve zevkli bir yolculuk
Uzun ve zevkli bir yolculuk
Uzun ve zevkli bir yolculuk
Uzun ve zevkli bir yolculuk
Uzun ve zevkli bir yolculuk
Uzun ve zevkli bir yolculuk
Bu hafta sona ermeden
Bu hafta sona ermeden
Bayram tatilinde son dakika alternatifleri Atla, git
Şeker Bayramı için geri sayım başladı. Tatile 2,5 gün kaldı. İşinden izin almayı başaranlar geçen hafta sonu yola çıktı bile. Tatil programı yapmadıysanız, rezervasyonunuz yoksa son dakika alternatiflerine bakmanızda yarar var. Bayram tatilinin 3 gün olması bu yıl yurtdışı turlara ilgiyi azalttı. Uzun tatillerde 50 bini bulan yurtdışı turlarının müşterileri bu yıl 6 bin civarında kaldı. Yurtiçi tatile yönelenlerin sayısı arttı.
Şelaleye 500 metre tırmandık yanı başında hamakta uyuduk
Turgut Elik (49), ilk uzun yolculuğuna ilkokulda, şehirlerarası otobüs şoförü olan babasıyla çıktı. Lisede çadırını alıp çevredeki kentleri gezmeye, üniversitenin ilk yılında ise Avrupa’yı keşfe başladı. Bugüne kadar beş kıtada 107 ülke gezdi. "Eşimle çocuk yapmadık, çocuğa ayıracağımız zaman ve parayla dünyayı geziyoruz" diyor.
Sırt çantasıyla Antakya’dan Suriye’ye
Üç kız arkadaş, Suriye’ye gitmeye karar verdiğimizde çevreden aldığımız tepki kısa ve net oldu: "Neden?" Tura katılmadan, elimizde sadece "Lonely Planet", sırtımızda 15 kiloluk çantalarla yola çıkmamız tuhaf karşılandı. Çünkü, yurtdışında gezi denince güneydoğu komşumuz hiç akla gelmiyor. Oysa Suriye, kapalı çarşıları, kaleleri, daracık sokakları, müthiş lezzetli yemekleri ve naneli limonatasıyla keşfedilmeyi bekleyen bambaşka bir dünya.
Jaipur’da bir hafta geçirdim en çok tarihi bölgesini sevdim
Fevzican Abacıoğlu (22) İTÜ Maden Mühendisliği Fakültesi dördüncü sınıf öğrencisi. İstanbul’daki Gezginler Kulübü’nün toplantılarını izliyor, fırsat buldukça Türkiye’nin şehirlerini keşfediyor, izlenimlerini blog’unda yazıyor. Bu yıl Özlem Yücel’in başlattığı Seyahat Bursu’na başvurdu, Hürriyet Seyahat’in desteğiyle ilk yurtdışı yolculuğuna çıktı.
Haftanın yenileri
Çapulcu’nun kitaplığı
Direnişçiler, dayanışma içindekiler, apolitik çocuklar, marjinal gruplar, aşırı uçtakiler, çapulcular...
IŞİD Güneydoğu Turlarını Etkiledi
İranlı turistlerin yeni gözdesi Erzurum
KURBAN Bayramı tatilini fırsat bilen yüzlerce İranlı turist, Erzurum'a adeta akın etti.
İşte İran’daki protestocu o gençler... Popçunun cenazesinden sokaklara
2017’nin son günlerinde İran’dan isyan sesi yükselmeye başladı. Protestolar kısa sürede ülkenin birçok şehrine yayıldı. En son 2009’da büyük gösteriler yaşanan ülkede bu kez farklı olarak, İran’ı 1979’a kadar yöneten Şah’a destek sloganları atılıyordu. İran Araştırmaları Merkezi uzmanı Hamid Ebrahimi’ye göre bu tablodaki yenilik 1990-2000 doğumlu ‘yeni’ gençler. Liderleri yok, sosyal medyada örgütleniyorlar. Bu gençler ilk olarak 3 yıl önce şarkıcı Paşayi’nin cenazesinde sokaklara çıkmıştı.