İlaç Kullanımı
İlaç Kullanımı Haberleri
Kalpte ritim bozukluğu inme riskini arttırıyor
Kardiyoloji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Kenan Durna, kalp hastalıklarından sonra ikinci ölüm nedeni olarak gösterilen inmenin(felç), yaş ilerledikçe (özellikle 60-65 yaşlarından sonra) daha sık görüldüğünü söyledi.
Omurga Ağrılarına Çözüm: Manuel Terapi Nedir?
Kökeni yüzyıllar öncesine dayanan manuel terapinin, genellikle boyun fıtığı, bel fıtığı, kas spazmı, kas gerginliği ağrılarını ve eklemlerdeki fonksiyonel bozuklukları gidermek için tercih edilen bir yöntem olduğunu söylen Osteopat Fizyoterapist Büşra Hussain, bu yöntemi anlatıyor.
“Manuel terapi ile omurga ağrılarına son verilebilir”
Kökeni yüzyıllar öncesine dayanan manuel terapinin, genellikle boyun fıtığı, bel fıtığı, kas spazmı, kas gerginliği ağrılarını ve eklemlerdeki fonksiyonel bozuklukları gidermek için tercih edilen bir yöntem olduğunu söylen Osteopat Fizyoterapist Büşra Hussain, “Manuel terapi eklemlerdeki hareket kısıtlılığını düzeltir. Bel, boyun ve fıtık ağrılarında fayda sağlar. Manuel terapi ile omurga ağrılarına son verilebilir” dedi.
Zeytin Yaprağının Faydaları Nelerdir? Zeytin Yaprağı Nasıl Kullanılır?
Tüm dünyada korona virüs ile mücadele devam ederken, zeytin yaprağında bulunan oleuropein isimli etken maddenin korona virüs ile savaşta önemli bir rol aldığının duyulması üzerine zeytin yaprağı çayına da büyük ilgi başladı.
Bu belirtilere dikkat! Toplu iğne başı kadar zehri yeter... Bir saatin içinde etkisini gösteriyor
Balon balığı Van'da bir kişinin ölümüne neden oldu. Geçen yıl da Antalya'da balon balığından 3 kişi zehirlenmiş ve uzun süre tedavi görmüşlerdi. Balon balığında bulunan 'tetrodotoksin' adlı zehirli maddenin etkisini çok hızlı bir şekilde gösterdiğini söyleyen Prof. Dr. Ahmet Aydın, "İçinde yer alan iki toplu iğne başı kadar zehir bir insanı öldürmeye yeterli. Tüketildikten sonraki ilk bir saatin içerisinde mutlaka belirtisini gösteriyor. Belirtisi ise ağızda bir yanma hissi, metalik tat, terleme olur. Akabinde ise bulantı ve kusma görülüyor" dedi.
Hastanede akılalmaz olay! Kâbusu yaşadı... ''Karanlığa hapsolmak istemiyorum"
Samsun'da hastanede kendisine verilen serumun yol açtığı alerji sonucu derisinde dökülme yaşayıp sağ gözünde görme kaybı yaşayan Çilem Kelleci (31) Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulundu. Alerjiye hangi ilacın neden olduğu belirlenemeyince takipsizlik kararı verildi. 'Steven Johnson sendromu' tanısı konulan Kelleci'nin sağ gözündeki görme kaybı nedeniyle tedavisi sürüyor.
Yanlış ilaç kullanımı yüzünden tanınmaz hale gelmişti, başına gelenler dünya basınına yansıdı
Geçtiğimiz günlerde antibiyotiğe alerjisi olan Samsun’lu Çilem Kelleci’nin, acil serviste verilen serumun ardından tanınmaz hale geldiği ve gözlerini kaybetmemek için kendisine uzanacak yardım elini beklediği haberi manşetlerde yer almıştı. Genç kadının dramına İngiliz basını kayıtsız kalamadı. Olaya İngiliz Daily Mail ve The Sun sayfalarında yer verdi.
Koronavirüs Ciddi Kalp Sorunlarına Neden Olabiliyor
Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkan koronavirüs salgını tüm dünyayı etkilemeye devam ediyor. Koronavirüs bugüne kadar dünyada 85 milyondan fazla insana bulaştı ve 1,8 milyondan fazla da insanın ölümüne yol açtı. Koronavirüs akciğer rahatsızlığı olarak seyretse de ciddi kalp sorunlarına da neden olabildiğini söyleyen Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Halil İbrahim Ulaş Bildirici kalp sağlığı ile ilgili uyarılarda bulundu.
Uzun Telefon Görüşmeleri Kovid-19 Tedavisini Nasıl Etkiliyor?
Uzun cep telefonu görüşmesi yapan Kovid-19 hastalarının aşırı oksijen tüketimine bağlı öksürük krizlerine girdiklerini gözlemleyen doktorlar, hastalardan konuşmalarını kısıtlamalarını isterken yakınlarını da bu konuda uyarıyor.
Covid-19 birçok nörolojik hastalığı alevlendiriyor
Koronavirüsün henüz tek başına nörolojik hastalıklara yol açtığına dair bulgular edilmedi ancak mevcut nörolojik hastalıkları alevlendirdiği ve kötüleştirdiği biliniyor. Covid-19’un epilepsi, ALS ve Parkinson gibi rahatsızlıkları kötüleştirdiğini ifade eden uzmanlar, nörolojik hastalıkları olan bireylerin toplumun geliştirdiği duyarlılığın haricinde ekstra duyarlılık göstermeleri gerektiğini belirtiyor. Uzmanlar, özellikle ileri yaştaki hastaların egzersizlerini, beslenmelerini ve uzaktan da olsa doktor kontrollerini aksatmamalarını tavsiye ediyor.
Korona hastalarında ilaç kullanımı sonrası akciğer tutulumu
Koronavirüs testi pozitif çıkan hastaların ilaç kullandığı ve kullanmadığı durumda akciğerlerinin hali böyle görüntülendi. Prof. Dr. Şevket Özkaya, bir hafta ilaç kullanmayan bir pozitif hastanın akciğer tomografisini inceledi. Hasta pozitif haldeyken ilk akciğer tomografisine bakıldı. Tomografide akciğerlerdeki tutulmanın az olduğu gözlemlendi. Sonra da aynı hastanın verilen ilaçları kullanmamış ve 1 hafta boyunca tedaviye uymamış haldeki akciğer tomografisine bakıldı. Sonuç ise ilaç kullanımının önemini ortaya çıkardı.
Koronavirüste aşıları etkisiz kılacak mutasyona rastlanmadı
Dünyayı etkisi altına alan koronavirüsün İngiltere'de bulaşıcılığı yüzde 70 artırabilen mutasyona uğradığı ancak hastalık yapma özelliğinde bir değişiklik yapmadığı ve şu ana kadar Covid aşılarını etkisiz kılacak bir mutasyona rastlanmadığı belirtildi.
Üst solunum yolu enfeksiyonlarına dikkat! Ciddi rahatsızlıklara neden olabilir
Soğuk havalarda görülme sıklığı artan üst solunum yolu enfeksiyonları ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Kardiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hamza Duygu, bu tür enfeksiyonların kalp krizi ve ani kalp durmalarına neden olabileceğini söyledi.
Son dakika haberler: Samsun'da filyasyon ekipleri ev ev dolaşıyor! 'İlaç kullanmayanlar pişman'
Son dakika haberi... Samsun'da, koronavirüsle mücadelenin öncüsü filyasyon ekipleri, ev ev dolaşarak görev yapıyor. Sahada birçok zorluk ve sorunla karşılaşan ekipler, özellikle yan etkileri olduğu gerekçesiyle ilaçları kullanmayanların daha sonra pişmanlık duyduklarını söylüyor. Filyasyon ekibinden Özlem Sezer, "İlacı kullanmak istemeyenler, 3 gün sonra durumu ağırlaşınca ilaç istiyor. 'Keşke ilaçlarımı kullansaydım' diyen çok kişi var. Erken dönemde ilaç kullanımı, hastaneye yatış oranını da azaltıyor" dedi.
Nefes Darlığı Hangi Hastalıkların Habercisi Olabilir?
Son dönemde mücadele ettiğimiz koronavirüsün en belirgin şikayeti olan nefes darlığı, pek çok ciddi hastalığın da habercisi olabilir. Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Hande İkitimur, nefes darlığı ve nedenleri ile ilgili önemli bilgiler verdi.
Son dakika haberler: Koronavirüs olacağım korkusu ile gereksiz ilaç kullanımı çok tehlikeli.. 'ağzınızın içindeki bariyeri bozmayın'
Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Coşkun Usta, "Koronovirüs korkusuyla en hafif boğaz ağrısında hemen spreyler, baş ağrısında ağrı kesici ilaçlar, gereksiz takviyeler hatta kimyasallar kullanılabiliyor" dedi.
Son dakika haberi: Uzmanlar uyardı! Koronavirüs testi pozitif çıkanlar mutlaka kullansın..
Son dakika haberi.. Koronavirüs tedavisinde kullanılan Hidroksiklorokin ve Favipiravir ilaçları tartışma konusu oldu.
Son dakika haberi: Sağlık Bakanlığı duyurdu! Koronavirüs ilaçlarının kullanımı hakkında uyarı...
Son dakika haberi.. Koronavirüs hastalarının tedavilerinde kullanılan ilaçların etkinliğinin sağlanması ve yanlış kullanımın önüne geçilmesi amacıyla Sağlık Bakanlığı tarafından 81 ile ilaç kullanım broşürleri gönderildi.
Vakaların arttığı Samsun’da cadde ve sokaklar dolu; kamerayı gören maskesini düzeltti
SAMSUN’da koronavirüs vaka sayısı yüzde 50 artınca hem Sağlık Bakanı Fahrettin Koca hem de İl Sağlık Müdürü Muhammet Ali Oruç, vatandaşları uyardı. Ancak tüm uyarılara rağmen Samsun’un cadde ve sokakları tıklım tıklım dolu olduğu görüldü. Kalabalığa rağmen maskesini çene altına indiren vatandaşlar ise gazetecilerin kameralarını görünce maskesini düzgün taktı.
Son Dakika Haberi: Sağlık Bakanı Fahrettin Koca: Samsun'da koronavirüs vakaları artıyor
Son dakika haberi... Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "Samsun'da vaka artıyor. Samsun, Çorum ve İzmir'de ilaç kullanımı düşük. Vaka sayısına oranla hastaneye yatışlar gittikçe artıyor" dedi.
Yaşla birlikte görülme sıklığı artıyor! Çabuk yoruluyorsanız...
Fonksiyonları açısından vücut sağlığı için oldukça önemli olan tiroid bezleri, uyku düzeninden kalbe kadar pek çok metabolik aktiviteyi etkiliyor. Eksik veya fazla çalışması da hayat kalitesini düşürebiliyor. Peki tiroid hastalığının belirtileri neler, kimler risk altında? Tiroid hastaları nasıl beslenmeli, bu konuda nelere dikkat etmeli? Endokrinoloji ve Metabolizma Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ertuğrul Taşan ve Beslenme ve Diyet Uzmanı Özden Örkçü, konuyla ilgili merak edilenleri detaylı bir şekilde anlattı.
Salgın döneminde hamileler mutlaka grip aşısı yaptırmalı
Hamilelikte grip aşısı hakkında bilgiler veren Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzm. Dr. Öğr. Üyesi Tolga Şişli, “Gebelik sürecinde annesine grip aşısı yapılan bebeklerin aylar boyunca grip mikrobuna karşı bağışıklığa sahip olduğunun görülmüştür. Bu nedenle sonbahar gibi salgının aktif olduğu dönemlerde grip aşısı gebelere mutlaka tavsiye edilmektedir” dedi.
Bu İlaçlar Doktora Danışmadan Kullanılmamalı
Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Afşin Emre Kayıpmaz, dünyayı etkisi altına alan ve ölümcül seyreden yeni tip koronavirüs (kovid-19) salgınının tedavisinde hekime başvurmadan aspirin kullanılmaması gerektiğini belirtti.
Pandemi sürecinde KOAH hastalarına özel 11 önemli uyarı
Tüm dünyada en yaygın akciğer hastalıkları arasında yer alan KOAH, ülkemizde de ölümcül hastalıkların başında geliyor. Önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalık olmasına karşın hastaların ilk belirtileri önemsememesi tedaviyi engellediği için KOAH’ı ölümcül hale getiriyor.
Aşırı kullanım sonucu direnç gelişebilir! Hekim kontrolünde alınmalı
Antibiyotik direncini önlemek için ilaçların hekim kontrolünde kullanılması gerektiğini bildiren Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Faruk Yorulmaz, "Bizi en çok korkutan, antibiyotiklere direnç gelişmesi durumudur. Bu durumda bir hastalığa karşı kullandığımızda yarar sağladığımız antibiyotiği aynı hastalığa karşı aynı dozda tekrar kullandığımızda beklediğimiz yarar ve tedaviyi göremeyiz" dedi.
Koronavirüs, diyabet hastalarını olumsuz etkileyebiliyor
Diyabet, sıklığı ve yarattığı sorunlar nedeniyle tüm dünyada önemi gittikçe artan bir sağlık sorunu. Yaşam tarzındaki hızlı değişimle birlikte gelişmiş ve gelişmekte olan toplumların tümünde diyabet görülme sıklığının yükseldiğini belirten Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. İlhan Tarkun, Covid-19'un da diyabet, obezite ve ilişkili hastalığa sahip kişilerin bazılarında daha ciddi bulgulara ve komplikasyonlara neden olabileceğini ifade etti.
Kendiniz ve Sevdikleriniz İçin Diyabeti İhmal Etmeyin
14 Kasım Dünya Diyabet Gününde Türkiye Endokrinoloji ve Metabolizma Derneği adına önerileri TEMD Diyabet Çalışma Gurubu Başkanı Prof. Dr. Serpil Salman aktardı.
Hamilelik sürecinde diş eti enfeksiyonuna dikkat!
Anne adaylarını diş eti enfeksiyonlarına karşı uyaran Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Opr. Dr. Derya Kaptı, “Diş eti enfeksiyonu erken doğuma sebep olabilir” dedi.
Kolayca yayılabiliyor! Özellikle 65 yaş üstünü ve çocukları etkiliyor
Zatürreyle ilgili bilgi veren Göğüs Hastalıkları Uzm. Dr. Salih Bilgin, “Zatürre, böbrek, şeker, kalp veya akciğer hastalığı gibi kronik bir sağlık sorununa sahip olanlarda, sigara kullananlarda ve bağışıklık sistemini baskılayan bir hastalık veya ilaç kullanımı varlığında daha sık görülüyor” dedi.
Kırmızı reçete nedir? Kırmızı reçeteli ilaç ne demek?
Kırmızı reçete, uyuşturucu madde muhteviyatına sahip ilaçları kapsamaktadır. Ağır seviyedeki psikiyatrik hastalar, ileri düzeyde kanser hastası olanlar gibi ihtiyaç sahibi kişilere yazılan kırmızı reçete, hastalık durumuna göre hekimler tarafından yazılabilmektedir. Kırmızı reçeteli ilaçlar, genellikle ağır hastalıklarda kullanılmasının yanı sıra bağımlılık yapıcı özellikler taşıması dolayısıyla risk taşımaktadır. Bundan dolayı kırmızı reçeteli ilaç kullanımı kolay kolay önerilmemektedir. İşte, kırmızı reçeteli ilaçlar hakkında detaylı bilgiler
Uzmanından kalp ve damar hastalıklarından korunmak için öneriler
Kalp ve damar hastalıklarının önlenmesinde kan basıncı, açlık kan şekeri ve kan kolesterol seviyelerini optimal düzeyde tutmanın ve sigaradan uzak durmanın önemine dikkat çeken Kardiyoloji Anabilim Dalı Uzmanı Dr. Reşat Baha, sağlıklı yaşam için ipucu niteliğinde önerilerde bulundu.
Hirsutizm nedir? Aşırı tüylenme (hirsutizm) belirtileri
Günümüzde en yaygın hastalıklar arasında olan Hirsutizm özellikle kadınlar tarafından oldukça merak ediliyor. Bu konuda doğru tedavi yöntemleri de araştırılıyor. Hirsutizm nedir? Aşırı tüylenme belirtileri ile ilgili tüm detayları sizler için derledik.
Hirsutizm nedir? Aşırı tüylenme (Hirsutizm) belirtileri
Günümüzde en yaygın hastalıklar arasında olan Hirsutizm özellikle kadınlar tarafından oldukça merak ediliyor. Bu konuda doğru tedavi yöntemleri de araştırılıyor. Hirsutizm nedir? Aşırı tüylenme belirtileri ile ilgili tüm detayları sizler için derledik.
Periodontoloji nedir? Periodontolog ne demek? Periodontoloji uzmanı ne iş yapar?
Periodontoloji (Diş Eti Hastalıkları ve Tedavisi), diş hekimliği bölümünün ana bilim dalıdır. İnsan sağlığı için çok önemli dişleri ana konusu olarak alır. Ağız ve diş sağlığı çok önemlidir. Diş sağlığı direk vücut sağlığını da etkilediği için diş sağlığınıza çok dikkat etmelisiniz. Periodontoloji hakkında detaylı bilgiyi bu yazıda bulabilirsiniz.
Tarımsal arazi piyasası oluşturulacak
Tarımsal arazi alım satımı, ipotek gibi işlemlerde tüm alıcı ve satıcıların yararlanabileceği bir veri tabanı ile tarımsal arazi piyasasının oluşması sağlanacak.
Spina bifida nedir, nasıl tedavi edilir?
Ülkemizde her yıl 1 milyon 200 bin doğumun gerçekleşiyor ve her bin bebekten 3’ü spina bifida sorunu ile dünyaya geliyor. Türkiye’de her yıl yaklaşık 3 bin 600 bebeğin dünyaya geldiğini belirten Beyin ve Sinir Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Memet Özek, spina bifidanın hidrosefaliden böbrek kaybına kadar birçok soruna neden olabileceğini belirterek, zamanında ve doğru tedavinin çok önemli kazanımlar sağlayacağına dikkat çekiyor.
Pamuk tarlaları da dijital dönüşümün bir parçası oldu
Şanlıurfa'da kamu-üniversite iş birliği ile hayata geçirilen proje ile pamuğun tarladan başlayarak fabrikaya ulaşma süreci dijital ortamda takip edilecek.
Hastaların anestezi öncesi belirtilen kurallara uyması çok önemli
Yüzyıllar boyunca çeşitli yöntemlerle denenen anestezi ameliyat sırasında en önemli ve dikkat edilmesi gereken işlemlerden biri. Hastaların ameliyat öncesi belirtilen anestezi kurallarına uymasının çok büyük önem taşıdığını ifade eden Anesteziyoloji ve Reanimasyon Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Deniz Turan “Daha güvenilir bir şekilde hastalara anestezi sunmak için hastalarımızın da kendi üzerine düşen görevlerini yerine getirmeleri önemli rol oynar. Örneğin, sigara kullanımı, obezite, aşırı gereksiz ilaç kullanımı, anestezi öncesi yeme ve içmenin kesilmemesi gibi önem arz eden faktörler, genel anestezinin etkileri ve komplikasyonları açısından çok dikkat edilmesi gereken konuların başında gelmektedir” dedi.
Anestezi öncesi sigara ve ilaç kullanımına dikkat
YÜZYILLAR boyunca çeşitli yöntemlerle denenen anestezi, ameliyat sırasında en önemli ve dikkat edilmesi gereken işlemlerden biri. Hastaların ameliyat öncesi belirtilen anestezi kurallarına uymasının çok büyük önem taşıdığını ifade eden Anesteziyoloji ve Reanimasyon Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Deniz Turan, "Daha güvenilir bir şekilde hastalara anestezi sunmak için hastalarımızın da kendi üzerine düşen görevlerini yerine getirmeleri önemli rol oynar. Örneğin, sigara kullanımı, obezite, aşırı gereksiz ilaç kullanımı, anestezi öncesi yeme ve içmenin kesilmemesi gibi önem arz eden faktörler, genel anestezinin etkileri ve komplikasyonları açısından çok dikkat edilmesi gereken konuların başında gelmektedir" dedi.
Uzman isim uyardı: Gebelikte ilaç kullanımına dikkat
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Jin. Opr. Dr. Sefa Erdem Özhan, özellikle kronik hastalığı olan anne adaylarının gebelikte ilaç kullanımına dikkat etmesi gerektiğini belirterek, "İlaçların gebelikte kullanım açısından uygun olup olmadığı bir hekim tarafından değerlendirilmelidir" dedi.