Belki ne siz ne de restoran sahibi farkında. Ama yan masanızdaki kişi bir gastronomi müfettişi olabilir... Yaklaşık altı aydır, altı kişilik çekirdek koordinasyon ekibi, 18 kişilik onur kurulu ve ismi açıklanmayan 130’a yakın gizli müfettiş harıl harıl bir gastronomi rehberi için çalışıyor. Restoranlar denetleniyor, denetimlere puanlar veriliyor, verilen puanlar hesaplanıyor. Hürriyet ve Karaca Group işbirliğiyle hazırlanan ve sonbaharda raflarda yerini alacak gastronomi rehberi için böyle büyük bir ekip oluşturuldu ama işin asıl sorumluluğu, gurme ve yeme-içme kültürü yazarı Müge Akgün’ün sırtında. Şu sıralar bir gurmenin başına gelebilecek en kötü şeyi yaşıyor: İşin büyük sorumluluğunun verdiği stresten dolayı sabahları mide ağrısıyla uyanıyor. Dile kolay: O çok benzetmese de ortaya Türkiye’nin Michelin rehberi gibi bir şey çıkacak. Geri sayım başladı: Kim en iyi, kim fazla şişirilmiş; en iyisi için nereye gidilir; nereden, ne alınır... Ortaklaşa bir ağız tadıyla, akla kara ortaya çıkacak; ‘tuzlu’yla ‘tatlı’ ayrışacak; Hanya’yla Konya anlaşılacak. Müge Akgün, ekibi ve proje ortaklarıyla buluştuk; gastronomimiz için bu önemli girişimin öncesini, geldiği noktayı ve sonrasını konuştuk.
#Gastronomi RehberiHer yıl dünyanın en iyi mutfakları ve yemekleri listesiyle adından söz ettiren ve büyük tartışmalara neden olan internet platformu Taste Atlas, kullanıcılarının online oyları ile belirlediği “2023’ün en iyi ve en kötü yemekleri” listesini yayınladı.
#LahanaDöner benim şahsi meselem. Ama sadece benim değil, Almanların bile şahsi meselesi artık. Bu ülkede sosisi, hamburgeri dahi solladı. Türkiye’nin en ünlü şeflerine ve gurmelerine, “Yabancı bir misafirinize İstanbul’da döner yedirecek olsanız nereye götürürdünüz” diye sordum, şehrin en iyi dönercileri ortaya çıktı. İki tane de ben ekledim... Eğer döner seviyorsanız ve bunları tatmadıysanız İstanbul’da yaşamıyorsunuz demektir.
#Savaş Özbeyİtalya gıdanın geleceği konusunda önemli bir kararın öncüsü oldu. Euractiv’te okuduğum habere göre Tarım Bakanı Francesco Lollobrigida, hafta başında katıldığı bir toplantıda laboratuvarlarda yaratılan gıdaların üretimini, ithalatını ve pazarlamasını yasaklayacaklarını açıklamış.
#Müge Akgün9 Kasım akşamı Michelin Rehberi, Türkiye için yeni listesini açıklayacak. Bu yılın davetiyesinde farklı iki adres de var. İzmir ve Bodrum da bu yıl eklenecek.Listeyi herkes gibi ben de çok merak ediyorum ve en az mekanlar, şefler kadar heyecanlıyım.Çünkü bu bölgenin bir gastronomi coğrafyasına dönüşebilmesi için bugüne kadar sayısız yazı yazdım.Yıldız alacak herkesi şimdiden tebrik ediyorum.
#1Michelin Rehberi 9 Kasım’da düzenlenecek törenle 2024 yılının yıldız alan ve tavsiye listesine giren restoranlarını açıklayacak. Bu yıl İzmir ve Bodrum’un da dahil edilmesiyle heyecan daha yoğun. Gastronomi sektörünün uzman isimlerine tahminlerini sorduk. Kimler yıldız alır, kimler mutlaka almalı, neler değişmeli, fikirlerini aldık…
#Michelin RehberiTürkiye’nin farklı lokasyonlarından incili restoranları ve yüzlerce lezzet noktasını buluşturan İncili Gastronomi Rehberi 2023, düzenlenen muhteşem bir etkinlik ile tanıtılarak raflardaki yerini aldı! Bu özel gecede, 2023’ün incileri de ödül töreni ile sahiplerini buldu. Peki, bu yıl inci kazanan restoranlar hangileri oldu? İncili Gastronomi Rehberi’ne bu yıl, geçen yıldan farklı olarak hangi yenilikler eklendi? İşte detaylar…
#Sponsorlu İçerikBir yılı aşkın süredir titizlik ve şeffaflıkla yapılan değerlendirmeler sonucu hazırlanan ‘İncili Gastronomi Rehberi’ ödül töreni gerçekleştirildi. 4 ve 5 İnci alan restoranlara ödüllerinin verildiği törende gastronomi dünyası buluştu. Gecede ayrıca Jumbo’nun katkılarıyla ‘Asırlık Mekanlar’a da ödülleri takdim edildi.
#Sponsorlu İçerikBir yılı aşkın süredir titizlik ve şeffaflıkla yapılan değerlendirmeler sonucu hazırlanan, ‘İncili Gastronomi Rehberi’ ödül töreni gerçekleştirildi. Hürriyet Gazetesi ve Karaca iş birliğiyle hayata geçen, 4 ve 5 inci alan restoranlara ödüllerinin verildiği törende gastronomi dünyası buluştu. Gecede ayrıca Jumbo’nun katkılarıyla ‘Asırlık Mekanlar’a da ödülleri takdim edildi.
#İncili Gastronomi RehberiYeme-içme severler, Sara Tabrizi adını 10 yıl önce kurucu şefi olduğu, bugün İstanbul’un önde gelen restoranları arasında olan Aheste’den hiç kuşkum yok biliyordur. Sara, genç bir ekibe teslim ettiği restoranın ortaklığından 2 yıl önce ayrılmış, Yan Mutfak ve Mutfaklarca adıyla online paket servis ve catering’e yoğunlaşmıştı.
#Müge AkgünBeyazperdede John Wick’in sisteme karşı verdiği mücadele devam edecek. Zuhal Olcay ve Haluk Bilginer 20 yıl sonra yeniden aynı sahneyi paylaşacak. Konser salonlarına yıldız yağmuru beklenirken MFÖ ve Nazan Öncel gibi usta isimler yeni albümleriyle geliyor. Belli oldu, bu yıl yine ödüllü restoranların peşine düşeceğiz. Sonra da ruhumuzu doyurmak için müze, galeri gezeceğiz. 2023’te kültür-sanatla dopdolu günler bizi bekliyor.
#Kültür-SanatGastronomi dünyasının en prestijli rehberlerinden olan, Türkiye’nin ilk ve tek özgün derecelendirme sistemiyle hazırlanan İncili Gastronomi Rehberi’nin beşincisi yolda. İnciler 2023’ün ilk yarısında sahiplerini bulacak. Bu yıl üç yenilik daha var. Kebabın, şırdanın başkenti Adana da artık rehberde. Bu yıl ilk kez rehberin İngilizcesi de basılıyor. Londra’da Rüya restoranda ocak ayı sonunda dünyaca ünlü gurmeler, yemek yazarları, şefler ve yabancı basının da katılacağı bir tanıtım ile İncili Gastronomi Rehberi dünyaya açılacak. Ve dahası Karaca-Hürriyet işbirliği bundan böyle Jumbo markasının desteği ile daha da büyüyecek.
#İncili Gastronomi Rehberi2 Michelin yıldızlı şef Fatih Tutak Cüneyt Özdemir’e, “rezervasyonlara yetişemediğimiz için telefonların fişini çektik. Önümüzdeki 6 ay boyunca restoranımız dolu” açıklamasını yaptı. Çok normal bu. Ben böyle bir ilgiyi bekliyordum. Merak edip diğer restoranları aradım. Hem yıldız alan hem de tavsiye listesine giren restoranları... Onlara Michelin efektini sordum... Aşağıda size detaylı bir şekilde yazdım.
#MichelinGalataport’ta mart sonunda açılan, benim ancak geçen hafta gitme fırsatı bulduğum Muutto Tapas Bar kapısından girdiğiniz anda pozitif enerjisiyle insanı sarıp sarmalayan bir yer. İç mimar Erhan Sağır alanı çok iyi değerlendirmiş ve ortaya dekorasyonuyla, açık mutfağıyla ve muhteşem manzarasıyla etkileyici bir mekân çıkmış.
#Müge AkgünDünyanın en ünlü restoran değerlendirme sistemlerinden Michelin Rehberi artık Türkiye’de. İstanbul’un, Michelin müfettişleri tarafından gastronomisi öne çıkarılan 38’inci destinasyon olacağı açıklandı. Müfettişler tam bir gizlilik içinde değerlendirmelerini yapacak. Seçilen ilk restoranlar 11 Ekim’de açıklanacak. Peki, rehberin ülkemize gelmesi ne ifade ediyor? Türk gastronomisine ve turizmine katkısı ne olacak? Soruyu Türkiye gastronomi dünyasının öne çıkan isimlerine yönelttik. Uzmanlar, yıldız alabilecek restoranlarla ilgili tahminlerini de açıkladı.
#Michelin Rehberi