Hepatit A
Hepatit A Haberleri
Sağlık Bakanlığı'ndan Pfizer/BioNTech aşısı kılavuzu! Çok önemli detay: O kişilere ikinci doz yok
Türkiye'de Pfizer/BioNTech’in geliştirdiği Kovid-19 aşısının kullanımına başlanmasının ardından Sağlık Bakanlığı BioNTech’in mRNA aşısının uygulanmasıyla ilgili kılavuzu da yayımladı. Aşıya ilişkin tüm detayların bulunduğu kılavuza göre alerjik reaksiyon gösteren kişilere ikinci doz yapılamayacak.
Ruh haliniz Covid aşınızı nasıl etkileyebilir?
Bugüne kadar yapılan birçok araştırma ruh halimizin ve stres düzeyimizin aşıların etkinliği üzerinde büyük bir etkiye sahip olduğunu kanıtlıyor. Bu durumda Covid 19 aşılarının etkinliği de psikolojik durumumuz, stres ve kaygı seviyemiz hatta uyku düzenimize göre değişiyor.
Aile hekimleri uyarıyor... Covid19 aşısı öncesinde bunlara dikkat!
Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu (AHEF), toplum aşılaması yaygın olarak başladığında Aile Sağlığı Merkezleri'nin yoğun bir şekilde aşılama yapacağını ve bazı hususların önem taşıdığını belirtiyor. Covid19 aşısı ile hangi aşılar arasında ve ne kadar zaman bırakılması gerektiği ve kimlere yapılabileceği sorusuna AHEF yanıt veriyor. Aile Hekimleri, Covid19 aşısı öncesinde dikkat edilmesi gerekenleri açıkladı.
Türkiye'de koronavirüs aşısı yaptıranların sayısı 1 milyonu aştı
Yeni tip koronavirüsle (Kovid-19) mücadele kapsamında CoronaVac aşısının ülke genelinde uygulanmaya başlanmasının 7'nci gününde ilk dozu yaptıranların sayısı 1 milyonu geçti.
Toplum Bilimleri Kurulu Üyesi İlhan'dan uyarı: Etkisi yok, su israfı
Sağlık Bakanlığı Toplum Bilimleri Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, son dönemde artan kuraklık ile birlikte ortaya çıkan su kıtlığı tehlikesine dikkat çekerek, pandemi döneminde gereksiz su kullanımına karşı uyardı. Prof. Dr. İlhan, "Koronavirüs döneminde özellikle bazı belediyelerde görüyoruz, sabunlu su ile her yerin yıkanması, bol su kullanılması; bunun pandemi ile mücadelede çok yeri yok, etkisi de yok. Sokakları, kamusal alanları fazla miktarda su ve sabunla yıkamak su israfı" dedi.
İnaktif aşı nedir? İşte mRNA aşı ve inaktif virüs aşısının anlamı
İnaktif aşının anlamı Sağlık Bakanı Koca'nın Bilim Kurulu Toplantısı sonrası yaptığı son açıklama ile beraber gündeme geldi. Koronavirüs pandemisinde Çin'den gelen aşılarla ilgili bilgi veren Koca, inaktif aşının klinik çalışmasının devam ettiğini ve Acil Kullanım Onayının bulunduğunu bildirdi. Tıpta öldürülmüş m.o.ları içeren aşı anlamına gelen inaktif aşıların canlı aşılara kıyasla bağışıklık süresi daha kısa oluyor. Gündemde yer alan mRNA ise molekülü işlenmiş, redaksiyona uğramış olarak değerlendiriliyor. İşte, mRNA ve inaktif aşı ile ilgili merak edilen bazı bilgiler.
Belçika'da skandal: İyi temizlenmeyen tıbbi cihazlar yüzünden 110 kişi hepatit veya HIV virüsü kapmış olabilir!
Belçika'nın Anvers (Antwerpen) kentindeki bir hastanede akılalmaz bir olay yaşandı. İyi temizlenmeyen tıbbi cihazlar yüzünden 110 hastaya hepatit veya HIV virüsü bulaşmış olabileceği açıklandı.
Doç. Dr. Nejat Altıntaş'tan İngiltere'de ortaya çıkan koronavirüs mutasyonuna ilişkin flaş açıklama
Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi (NKÜ) Hastanesi Başhekimi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Nejat Altıntaş, İngiltere'de mutasyona uğrayan koronavirüse ilişkin açıklama yaptı. Altıntaş, mutasyona uğrayan koronavirüste üç değişiklik meydana geldiği söyledi. Altında, değişiklikle birlikte virüsün savunma hücrelerimize karşı görünmez olduğu belirterek, "Bundan dolayı da şu an bulaştırıcılığı yüzde 70 arttı. Bir insandan bir insana daha kolay, daha hızlı geçiyor" dedi.
Prof. Dr. Oğuz Karabay: Toplumun yüzde 70'i aşılanırsa salgın durur
Sakarya Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Oğuz Karabay, Türkiye’nin Çin’den aldığı inaktif özellikli koronavirüs aşısının güvenle kullanılabileceğini belirtti. Karabay, "Toplumun yüzde 70’inin etkene karşı antikorları olursa o toplumda hastalığın sıklığı dramatik bir şekilde değişmekte ve hastalığın yayılması durmaktadır" dedi.
Çare aşı ama hangisi, nasıl?
Dünyada ilk koronavirüs vakasının görülmesinin üzerinden tam bir sene geçti. Türkiye, 9 aydır bu virüsle mücadele ediyor. Dünyanın COVID-19 yüzünden girdiği karanlık tünelden çıkış ışığı olan aşılar hakkında merak edilenleri, alanında uzman yedi biliminsanına sorduk, hepsi bu çalışmalardan umutlu: “Faz III çalışmaları sonuçlanmış ve bağımsız kurumlarca onaylanmış tüm aşılar etkili olur; önemli olan yeterli miktarda aşıya en erken tarihte ulaşabilmek...”
Çocukluk çağında görülen enfeksiyon hastalıklarından korunmak için ne yapmalı?
Çocukluk çağında meydana gelebilecek çok sayıda enfeksiyon hastalığı olduğunu ifade eden Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Mine Ertan Okumuş, “Aşılanma dışında çocuğun bağışıklık sisteminin güçlü tutulması önemli. Sağlıklı uyku, dengeli beslenme, yeterli düzeyde sıvı tüketimi, el hijyeni hastalıklardan korunmak adına alınması gereken önlemler arasında” dedi.
Çocukluk çağı enfeksiyonlarından korunmak için bunlara dikkat
Çocukluk çağında meydana gelebilecek çok sayıda enfeksiyon hastalığı olduğunu ifade eden Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Mine Ertan Okumuş, “Aşılanma dışında çocuğun bağışıklık sisteminin güçlü tutulması önemli. Sağlıklı uyku, dengeli beslenme, yeterli düzeyde sıvı tüketimi, el hijyeni hastalıklardan korunmak adına alınması gereken önlemler arasında” dedi.
Türkiye, GSK’nın ilaç alanında öncelikli Ar-Ge ülkeleri arasına dahil edildi
Uzun yıllardır GSK’nın aşı klinik araştırmalarında öncelikli ülkelerden biri olan Türkiye, bu yeni kararın ardından ilaç araştırmaları için de önemli bir merkez haline gelecek.
İstanbul barajlarında su seviyesi azaldı! Bulaşıcı hastalıklara dikkat
İstanbul'da barajların doluluk oranının yüzde 30'un altına düşmesinin ardından Enfeksiyon Hastalıkları ve Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Gürkan Mert'ten uyarı geldi. Dip sularına çökmüş olabilecek ağır metallerin ve bazı mikroorganizmaların sağlık sorunu oluşturabileceğine dikkat çeken Mert, "Barajların dip seviyesine yaklaşması şebeke sularının daha iyi denetlenmesini gerektirir. Eğer denetlenmez ise Hepatit A, kolera, şiddetli karın ağrısı ve ishalle karakterize bazı protozoon hastalıklarına neden olabilir" dedi.
Doluluğu yüzde 29'a düşen İstanbul barajlarında 'dip suyu' tehlikesi
İstanbul'da barajların doluluk oranı yüzde 30’un altına düşerek 29.43 oldu. Bilim Kurulu üyesi ve Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, suların şebekeye verilmeden önce fizikseli kimyasal ve biyolojik olarak ciddi testlerden geçirilmesi gerektiğine dikkat çekerek, bu seviyedeki sularda dip seviyesine yaklaşıldığı için ağır metaller bulunabileceği konusunda uyarılarda bulundu.
Son dakika… İstanbul için korkutan açıklama! 'Dip suyu' tehlikesi...
İstanbul'da barajların doluluk oranı yüzde 30’un altına düşerek 29.43 oldu. Bilim Kurulu üyesi ve Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, suların şebekeye verilmeden önce fizikseli kimyasal ve biyolojik olarak ciddi testlerden geçirilmesi gerektiğine dikkat çekerek, bu seviyedeki sularda dip seviyesine yaklaşıldığı için ağır metaller bulunabileceği konusunda uyarılarda bulundu.
Maske, gripte düşüş yaşattı
Toplum Bilimleri üyesi Prof. Dr. İlhan: 'Ev içinde 10'dan fazla kişi varsa...'
Sağlık Bakanlığı Toplum Bilimleri Kurulu üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, koronavirüs tedbirleri kapsamında evde dışarıdan gelecek hava akımına izin verilmesi gerektiği belirterek, "Evde de çok yakın şekilde oturmamak gerekiyor. Metrekareye bağlı değişmekle birlikte 4 kişilik aile olduğunu varsayarsak ev içinde 10'dan fazla kişinin olması riski artıracaktır" dedi.
Son dakika haberler... Ankara'da yoğun çalışma... COVİD-19'la mücadelede umutlandıran sözler
Ankara'da, 3 üniversite ile işbirliğinde çalışmaları sürdürülen Covid-19 ilacında sona gelindi. 'CNT002' isimli molekülden oluşturulan ilacın faz-2, faz-3 çalışmasında, 3 ay içinde hasta alımının tamamlanarak ilk sonuçların elde edilmesi planlanıyor. Firmanın Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Ersin Erfa, "Sonuçlar çıktıktan sonra bilimsel otoriteler tarafından onaylanırsa sadece ülkemize değil tüm dünyaya derman olabilecek bir ilacı Türkiye'de üretmeye başlamış olacağız" dedi.
Grip ve zatürrenin önlenmesi için aşı en etkili yol
“3-9 Eylül Halk Sağlığı Haftası” kapsamında zatürre ve grip aşısı hakkında bilgilendirmede bulunan İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Taner Kaya, “Aşı, bulaşıcı hastalıkları önleme ve toplum sağlığını korumada en etkili ve güvenilir koruyucu sağlık hizmetidir” dedi.
Pandemide havuz mu deniz mi tercih edilmeli? Güneşlenirken maske takılmalı mı?
Hayatın normale dönmeye başlaması ve yaz sezonunun gelmesi ile birlikte havuz, deniz ve plajlarda yoğunluk arttı. Kurban Bayramı dolayısıyla tatil yörelerine seyahatlerin olacağını öngören uzmanlar, plajlardaki şezlong aralarında 1.5 – 2 metre mesafe bırakılmasını tavsiye ediyor. Uzmanlara göre, özellikle havuzlarda enfeksiyon riskinin yüksek olması nedeniyle bone kullanılması, giriş ve çıkışlarda mutlaka duş alınması gerekiyor.
Tatil Planı Yaparken Dikkat Etmeniz Gerekenler
Koronavirüs sürecinde normalleşme adımlarının atılması birçoğumuzu tatil planları yapmaya itti. Uzun süre evde kalmak, dışarı çıkamamak gibi pandemi kurallarının esnetilmesinin ardından yapılan bu tatil planları, ruh halimize iyi gelse de fiziksel sağlığımızı korumak için birçok noktaya dikkat etmemiz gerekiyor. Çocuk Hastalıkları, Çocuk Kardiyolojisi Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Koray Lenk, tatil planı yaparken dikkat etmeniz gerekenleri anlatıyor.
Aynı pet şişeyi tekrar kullanmayın
Pet veya cam şişelerde beklemiş sularda kolera, salmonella gibi bakteriler, amip gibi parazitler, rotavirüs, Hepatit A ve E gibi virüsler bulaşabileceğini belirten Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Bölümünden Uzm. Dr. Bengisu Ay, "Hepsinin ortak bulgusu bulantı kusma ve ishaldir. Arabada uzun süre beklemiş su tekrar kullanılmamalı." dedi.
Çocuklar sık görülen yaz hastalıklarından nasıl korunmalı?
Yaz aylarında ısınan havanın etkisiyle çocuklar dışarıda daha fazla zaman geçirmekte ve artan sıcaklık sebebiyle olumsuz etkilenebilmektedir.Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Cansu Yılmaz, tatile çıkmadan önce çocukların sağlığı için bazı önlemler alınması gerektiğini söyledi.
Gran nedir? Gran kan değeri kaç olmalıdır? Düşüklüğü ile yükseliği nedenleri ve belirtileri
Kan testlerinde Granülasitler şeklinde sıklıkla karşılaşılan bir terim olan Gran, tıbbi olarak ifadesinden dolayı çok az biliniyor. Gran nedir, Gran kan değeri kaç olmalıdır, düşüklük ve yükseklik nedenleri nelerdir, düşük ya da yüksek olduğunda nasıl belirtiler gösterir sorularının cevaplarını sizler için derledik.
ALT nedir? ALT değeri kan tahlilinde kaç olmalıdır? Düşüklüğü ile yüksekliği nedenleri ve belirtileri
Alanin aminotransferazın kısaltılmış hali olan ALT kan testlerinde bakılan bir değerdir. Özellikle karaciğerin durumunun tespiti için bakılmaktadır. ALT nedir? ALT değeri kan tahlilinde kaç olmalıdır? Alt düşüklüğü veya yüksekliğinin nedenleri nedir? Alt düşüklüğü ve yüksekliğinin belirtileri nelerdir? ALT ile ilgili merak edilen tüm soruların yanıtları hazırladık.
Kcft nedir? Kcft değeri kaç olmalıdır? Düşüklüğü ile yüksekliği nedenleri ve belirtileri
Karaciğer fonksiyon testlerinin kısaltması KCFT olarak adlandırılmaktadır. Bazı durumlarda KCFT değerlerinde değişmeler yaşanabilir. Yüksekliği ve düşüklüğü dikkat edilmesi gereken bir konudur. Peki KCFT nedir? KCFT değeri kaç olmalıdır? Düşüklüğü ile yüksekliği nedenleri ve belirtileri nelerdir? Sizlere KCFT testi hakkında merak edilenleri sizler için derledik.
Prof. Dr. Mehmet Ceyhan'dan kritik aşı açıklaması
Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, tarih boyunca, çok sayıda insanın ölümüne neden olan 200’den fazla hastalığın ancak 20'sine karşı etkili bir aşıya sahip olunduğunu belirtti. Prof. Dr. Ceyhan, "Benim düşündüğüm; aşının uygulanabilir hale gelip uygulanması yüzde 5 olasılık" dedi.
Hürriyet Bilim Kurulu yanıtlıyor: Kafeler için 5 kural
Ali Deniz YILDIRIM soruyor: Kafeler açılıyor. Hasret giderirken nelere dikkat etmeliyiz? Mesela elle yenen yemekler (hamburgerler, pizzalar, dürümler) daha mı riskli? Çatal-bıçak şart mı olmalı?
Salgın döneminde çocukların aşıları ihmal edilmemeli
Aşı, insan ve hayvanlarda hastalık yapma yeteneğinde olan virüs ve bakterilerin bazı parçaları ya da salgıladıkları toksik maddelerin hastalık yapıcı etkilerini ortadan kaldıracak işlemlerden geçirilmesi ile geliştirilen biyolojik maddelere deniyor. Aşının insanları enfeksiyon hastalıklarından ve bu hastalıkların kötü sonuçlarından koruyabilmek için sağlam ve risk altındaki kişilere uygulandığını belirten Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ayşe Sokullu, konuyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu.
İşte salgınlara karşı milyonların hayatını kurtaran bilim insanları
Kovid-19 salgınının yayılımını durduracak aşıyı bulmak için zamana karşı yarış sürerken, tarihte milyonlarca kişinin ölümüne neden olan hastalıkların aşılarını bulan bilim insanlarının kıymeti, bu süreçte bir kez daha anlaşıldı.
Hepatit C nedir nasıl bulaşır? Hepatit C belirtileri nelerdir?
Tedavi edilmediği takdirde siroz ve karaciğer kanseri gibi ciddi sağlık sorunlarına neden olan Hepatit C çoğunlukla sessiz ve herhangi bir belirti vermeden seyrediyor. Kuluçka dönemi ortalama 2 hafta ile 6 ay arasında olan Hepatit C akut ya da kronik olmak üzere iki şekilde ortaya çıkıyor. Peki, Hepatit C nedir nasıl bulaşır? Hepatit C virüsü belirtileri nelerdir? İşte, Hepatit C virüsü ve hastalıkla ilgili ayrıntılı bilgiler.
Ozon terapi ile bağışıklık sistemini güçlendirin
Ozon terapi, son günlerde dünya genelinde endişe yaratan korona virüs ve mevsimsel grip gibi bulaşıcı hastalıklarla mücadelede doğal destekleyici bir tedavi yöntemi. Ozonun anti mikrobik etkisi olduğunu belirten Dr. Mustafa Kemal Ataönder, bağışıklık sistemini güçlendiren ozon terapinin tüm dünyayı etkisi altına alan korona virüsü başta olmak üzere hepatit gibi bulaşıcı hastalıkların önlenmesi ve tedavisinde çok önemli bir rolü olduğuna dikkat çekti.
Aşıya itiraz sağlığa tehdit
Çocuklarına aşı yaptırmayan ailelerin sayısı son dokuz yılda 183’ten 30 bine çıktı. Bu astronomik artış, halk sağlığını tehdit eder hale geldi. Aşı karşıtlığı yüzünden kızamık ve çocuk felci hastalıklarında artış oldu. Avrupa’da, ABD’de kızamıktan ölümler görülmeye başlandı. Bazı kesimlerin bilimsel olmayan verilerle halkı yanlış yönlendirdiğini söyleyen uzmanlar, “Aşı hayat kurtarır” diyor.
Hangi aşı ne zaman yapılmalı? Bebekler ve çocuklar için aşı takvimi
Uzmanlar “Çocuğunuzun sağlığı için aşı takvimini takip edin” diyor. Peki, aşı takviminde neler var? Hangi dönemde hangi aşı yaptırılmalı? İşte, bebek ve çocuklar için detaylı aşı takvimi…
Yer İzmir... Baskın yapan ekipler bile şaşırdı
İzmir'in Buca ilçesinde zabıta ekipleri, okul önlerinde midye satan seyyar satıcıların izini sürerek merdiven altı midyecilere suçüstü yaptı. Bir binanın çatı katında, sağlıksız koşullarda üretilen yaklaşık 100 kilo midyeye el konarken, sağlıksız ortam ekipleri bile şaşırttı.
Hepatit C virüsü nedir, belirtileri nelerdir?
Hepatit C virüsünün neden olduğu karaciğer hücresinin hasarına ve tahribine yol açan karaciğer iltihabıdır. İnkübasyon süresi 2–26 hafta arasında değişir. Temas sonrası serokonversiyon süresi 8–9 hafta olup, 6 aya kadar uzayabilir. Akut ve kronik hepatite neden olabilir. Peki Hepatit C virüsünün belirtileri nedir ve kimler risk altındadır? İşte detaylar
Hepatit C virüsü nedir, belirtileri nelerdir?
Hepatit C virüsünün neden olduğu karaciğer hücresinin hasarına ve tahribine yol açan karaciğer iltihabıdır. İnkübasyon süresi 2–26 hafta arasında değişir. Temas sonrası serokonversiyon süresi 8–9 hafta olup, 6 aya kadar uzayabilir. Peki Hepatit C virüsünün belirtileri nasıl anlaşılır?
Besin Zehirlenmelerine Karşı Öneriler
Gıda zehirlenmeleri riski yaz aylarında artıyor. Mikroorganizmalar sıcak havalarda çok daha kolay ve kısa sürede çoğalabiliyor. Mikroorganizma sayısı arttıkça ise hastalığın hızı ve etkileri de aynı şekilde artış gösteriyor. Gastroentereloji Uzmanı Prof. Dr. Binnur Şimşek alınabilecek önlemleri anlattı.
Seyahat aşılarınızı yaptırmadan yurt dışına tatile çıkmayın
Yurt dışına seyahat eden kişiler, kendi ülkelerinde görülmeyen birçok bulaşıcı hastalık riskiyle karşı karşıya kalıyor. Bu riskleri en aza indirebilmek için yolcuların gidecekleri ülkenin hastalık riskleri ve koruyucu önlemleri hakkında bilgi alması ve seyahatlerinden önce gerekli aşıları yaptırmaları gerekmektedir.
Tatile çıkacaklar için önemli öneriler
Tatil sezonu açıldı. Güzel başlayan tatil günlerinin sağlıklı bir şekilde sürebilmesi için turist ishali, hepatit A ve B, zatürre, grip, tifo ve zatürre gibi hastalıklara dikkat edilmesi gerektiğinin altını çizen Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Elif Hakko, tatilde alınması gereken önlemleri anlattı.
Tatilde Hastalıklardan Korunmak İçin 7 Kural
Yaz aylarında tatil keyfi; kumsalda geçirilen uzun saatler, güneşlenme, deniz ve havuz eğlencesiyle çıkıyor. Ancak büyük güvenle oturulan şezlonglar, akıntısı az olan deniz, kuma serilen havlu ya da kalabalık havuzlar bulaşıcı hastalıklara davetiye çıkarabiliyor. Tatilde alınabilecek bazı basit önlemlerle enfeksiyon risklerinden ve hastalıklardan korunmak mümkün olabiliyor. Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Bölümü’nden Uz. Dr. Şirin Elmi, yaz tatilinde enfeksiyon risklerinden korunma yolları ile ilgili önerilerde bulundu.
Havuzlar Sayısız Enfeksiyona Sebep Olabiliyor
Enfeksiyon Hastalıkları ve Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Nail Özgüneş, yaz aylarında sıkça tercih edilen havuzların neden olabileceği; ishal, mantar ve enfeksiyon hastalıklarına karşı uyardı.
Tatile Çıkacaklar İçin 9 Önemli Öneri
Tatil sezonu açıldı. Güzel başlayan tatil günlerinin sağlıklı bir şekilde sürebilmesi için turist ishali, hepatit A ve B, zatürre, grip, tifo ve zatürre gibi hastalıklara dikkat edilmesi gerektiğinin altını çizen Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Elif Hakko, tatilde alınması gereken önlemleri anlattı.
Havuza Girerken Bunlara Dikkat Edin!
Sıcak yaz günlerinin vazgeçilmezi olan havuzlardaki yoğunluk, bu eğlenceyi can sıkıcı bir hale getirebilir. Ortaklaşa kullanılan havuzlarda temizlik ve dezenfeksiyonun yeterince yapılmamasının oluşturduğu risklere dikkat çeken uzmanlar, kapılabilecek enfeksiyonlara karşı uyarıyor. Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Songül Özer, havuz enfeksiyonları hakkında önemli uyarılarda bulundu.
Çocuklarınızı yaz hastalıklarından koruyun
Kışın çocukları sıkça hasta olan anne babalar yaz aylarının gelmesini iple çeker. Ancak sanılanın aksine yaz ayları, çok da masum değil. Temiz olmayan yerde yenen yemekler, kirli olan sularda yüzmek ya da sağlıklı olmayan dondurmalar, çocuklarda hastalıklara neden olabilir.
Restoranlardaki Menülerde Enfeksiyon Riski
Sıcak havalarda bulaşıcı hastalıkların daha çok görüldüğünü belirten Enfeksiyon Hastalıkları ve Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Mahmut Dülğer, restoranlarda sağlığı tehdit eden hususlara dikkat çekti, "Temizlenmeyen ve elden ele dolaşan menülerden; kusma ve ishale neden olan bağırsak enfeksiyonları, rota virüs, bronşit ve zatürre gibi enfeksiyonlara yol açan adenovirüs, hepatit A, hepatit E gibi hastalıklar bulaşabilir" dedi.
Restoranlardaki menülerde enfeksiyon riski
Sıcak havalarda bulaşıcı hastalıkların daha çok görüldüğünü belirten Enfeksiyon Hastalıkları ve Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Mahmut Dülğer, restoranlarda sağlığı tehdit eden hususlara dikkat çekti. Dülğer, "Temizlenmeyen ve elden ele dolaşan menülerden; kusma ve ishale neden olan bağırsak enfeksiyonları, rota virüs, bronşit ve zatürre gibi enfeksiyonlara yol açan adenovirüs, hepatit A, hepatit E gibi hastalıklar bulaşabilir" dedi.