6 KİŞİLİKHAZIRLAMA SÜRESİ: 30 DAKİKA PİŞİRME SÜRESİ: 20 DAKİKA
.
Benim mutfağımın en önemli malzemesidir peynir der kardeşim. “Buzdolabımı açtığımda içinde peynir varsa, yemekten yana da bir sıkıntı yok demektir, peynirin olmadığı bir dolapsa içi ne kadar dolu olursa olsun benim için bomboştur” diye de ekler.
Bir çeşit muhallebi olan haytalya, özellikle Şanlıurfa, Kütahya, Adana, Afyonkarahisar ve Antakya’da yaygındır.
Süt, buğday nişastası, toz şeker ve vanilyayı orta boy bir tencereye koyun.
Yaz gelip havalar ısınınca, açık havada mangal yapmanın tadı da bir başka oluyor. Kırmızı ve beyaz et dışında, mangalda biber ve domates pişirmek neredeyse adettendir.
Denizlerin deryaların gözbebeği sevgili balık.
İlk kez Amerika’da bulunan, ardından Avrupa’ya ulaşan capsicum (acı kırmızı biber) daha önceleri buralarda kullanılan geleneksel baharatların satışına büyük bir darbe vurmuştur.
Beşamel sosa adını veren Fransız Kontu Beşamel’dir. 1600’lü yıllarda yaşamış bir başka soylu Mornay da, mornay sosuna isim babalığı yapmıştır. Ünlü et yemeği şatobiryan ise adını Fransız kontu olan Chateaubriant ‘tan almıştır.
Bir yemekte hep aynı tadı ve lezzeti her seferinde yakalayabilmek için; verilen ölçülere tam anlamıyla uymanız ya da yılların tecrübesi göz kararınıza güvenmeniz gerekmektedir.