Harvard
Harvard Haberleri
Baba olmak isteyenler dikkat! Bunlar sperm kalitesini ve sayısını düşürüyor
Çocuk sahibi olmada güçlük, her geçen yıl daha da artmakta. Burada yapısal sorunların yanı sıra, çevresel faktörler de önemli rol oynuyor. Erkeklerin yaklaşık %9’u, bir şekilde baba olamama sorunu ile tedavi arayışına girmekte. Son 40 yıl içerisinde sperm sayısında %52 azalma olduğu bir gerçek. Neredeyse her yıl sperm sayısı %1.4 düşmeye de devam etmekte. Neticede her 6 çiftten biri ne yazık ki böyle bir problemle karşı karşıya kalmakta. Teşhis olanakları arttıkça, sorunun sperme ait yönleri de daha iyi anlaşılır oldu. İşte, spermle ilgili olduğu belirlenen önemli 10 faktör:
Sıcak hava virüsü yavaşlatır ama öldürmez
Afrika sıcaklarının kapıya dayandığı şu günlerde herkesin merak ettiği tek konu var: Sıcaklar artacak, virüs bitecek mi? Bilim Kurulu üyesi Ateş Kara, “Araştırmalara göre sıcaklık bir derece yükseldiğinde virüsün bulaşma hızı yüzde 3.1 azalıyor. Ama bu yok olduğu anlamına gelmiyor, tedbire devam” dedi.
Pusulamız bilim, hedefimiz dünya vatandaşlığı olmalı
Her yıl Mayıs ayının 19’unda coşkuyla kutladığımız Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı’mız, bu yıl, gösterişten uzak, sakin ve durgun geçiyor. Kim bilir, belki de bu durgunluk, Atatürk’ün biz gençlere armağan ettiği modern Türkiye Cumhuriyeti’nin değerini ve o cumhuriyeti muasır medeniyetler seviyesinin üzerine çıkarma yükümlülüğümüzü hatırlamamız adına eşsiz bir fırsattır. Nitekim, Türkiye Cumhuriyeti’nin bir nevi hazinesi gibi olan gençler, damarlarındaki asil kandan aldığı güçle, bilimin ve aklın işaret ettiği yönde, durmadan yürümeli ve insanlığın yararına çalışmak için mücadele etmelidir.
Korona bileklikleri mesafeyi koruyacak
2 ayı aşkın süredir hepimizin gündemi koronavirüs. Hayat yavaş yavaş normalleşse de tedbiri elden bırakmamak şart. Tedbirlerin en önemlisi de sosyal mesafeyi korumak. Teknoloji şirketi Medron sosyal mesafe konusunda kullanıcıları uyaran bir bileklik geliştirdi. Bu bileklik kimin nerede ve kimlerle temas halinde olduğunu da kaydediyor. Böylece işyerinde bir kişinin pozitif çıkması durumunda risk altındaki kişiler kolayca tespit ediliyor.
19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı için 'bilim gönüllüleri' projesi
Young Guru Academy (YGA), 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı’nda ‘Bilim Gönüllüleri’ projesini başlattı. Proje kapsamında dört yıl içerisinde dünyada kaynakları kısıtlı 100 milyon çocuğu bilimle buluşturmak hedefleniyor.
Türkiye bilim alanı sıralamasında dünyanın en iyileri arasında
ODTÜ URAP Araştırma Laboratuvarınca açıklanan açıklanan "61 bilim alanı sıralaması"na, 36 bilim alanındaki çalışmalarıyla 37 üniversite ile giren Türkiye, 100 ülke arasında 18'inci sıraya yerleşti.
Trump'ın Kovid-19 aşı ekibinin başına seçtiği Müslüman doktora yoğun ilgi
ABD Başkanı Donald Trump'ın, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınına karşı oluşturulan aşı programının başına getirdiği Fas asıllı Amerikalı Müslüman doktor Moncef Saloui Amerikan kamuoyunda ilgi odağı oldu.
Sıcaklık artışı corona bulaşını azaltıyor mu? Bilim Kurulu Üyesi Ateş Kara açıkladı
Harvard ve Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'nden yapılan bir araştırma için Kara, "Harvard ve MIT’den araştırmacılar 25 derece üzerindeki hava sıcaklığının SARS-CoV-2 bulaşında azalma sağladığını gösterdi. Ancak bu hava sıcakken virüs bulaşmaz anlamına gelmediği için önlemlere devam etmeliyiz." ifadelerini kullandı.
Türk üniversiteleri bilim alanı sıralamasında dünyada 18'inci sırada
ODTÜ URAP Araştırma Laboratuvarı'nca açıklanan ‘61 bilim alanı sıralaması’nda 100 ülkeden üniversiteler yer alıyor. Geçen yıl 61 alanın 28'inde yer alan Türk üniversiteleri, bu yıl 61 alanın 36'sında yer buldu. Sıralamada 61 alanın 20'sinde Çin, 20'sinde ise ABD üniversiteleri dünya birincisi oldu. 61 alanın 16'sında birinci olan Harvard, dünya liderliğini sürdürürken Çin'den Tsinghua Üniversitesi de 11 alanda birinci oldu.
Kovid-19'u sensörlerle tespit edebilecek maske geliştiriliyor
Ebola ve Zika virüslerini tespit eden sensörler üzerinde çalışan Amerikalı biyomühendisler, geliştirdikleri teknolojiyi şimdi yeni tip koronavirüse yönelik uygulamaya çalışıyor.
Amgen Vakfı’nın Ücretsiz Bilim Eğitim Platformu “LabXChange” COVID-19 ile Mücadele Sürecinde Geleceğin Bilim İnsanlarını Bir Araya Getiriyor
Amgen Vakfı’nın Harvard Üniversitesi işbirliğinde hayata geçirdiği online bilim eğitimi platformu LabXchange, dünyanın dört bir yanındaki öğrenciler için bilim deneyimini yeniden tasarlıyor. Öğrenciler için eşit bir alan yaratmak ve herkes için bilim okuryazarlığını teşvik etmek amacıyla tasarlanan LabXchange, COVID-19 nedeniyle tüm dünyanın içinden geçtiği bu zorlu dönemde dünya çapındaki bilim topluluklarına; bilimsel alanlarda kişiselleştirilmiş eğitime, sanal laboratuvar deneyimlerine ve ağ fırsatlarına ücretsiz erişim imkanı sağlıyor.
Kovid-19'u sensörlerle tespit edebilecek maske geliştiriliyor
Ebola ve Zika virüslerini tespit eden sensörler üzerinde çalışan Amerikalı biyomühendisler, geliştirdikleri teknolojiyi şimdi yeni tip koronavirüse yönelik uygulamaya çalışıyor.
Gönenç Gürkaynak kimdir, mesleği ne? Vergi rekortmenleri listesine giren Gönenç Gürkaynak'ın biyografisi
Gönenç Gürkaynak 2018 yılı vergi rekortmenleri listesine 9. sıradan giriş yaparak dikkatleri üzerine çekmişti. Hukuk danışmanlığı ve temsil faaliyetleri alanında hizmet veren avukat Gürkaynak ardından sosyal medya hesaplarından açıklamalarda bulunuyor. Gönenç Gürkaynak, 100'ü aşkın akademik çalışma yayınlamış ve 200'ü aşkın uluslararası ve ulusal akademik konferansta yurt içinde ve yurt dışında bu konularda konuşmacı olmuştur. Peki, Gönenç Gürkaynak kimdir, mesleği ne? Vergi rekortmenleri listesine giren Gönenç Gürkaynak'ın biyografisi
Almanya Türk doktoru konuşuyor... Obeziteye karşı ‘EFE’yi geliştirdi...
24 yıldır Almanya’nın Köln kentinde yaşayan Türk doktor Fevzi Cebe, kendi geliştirdiği ve ‘EFE’ adını verdiği medikal bandajla 5-6 haftada obezite hastalarına kilolarının yüzde 10.6’sını verdirmeyi başardı. 28’i erkek 34’ü kadın 62 kişi üzerinde yapılan testler sonucunda, deneklerin tamamının kilolarının yüzde 10,6’sını verdiği gözlendi. Yaşları 18 ila 74 arasında değişen, 90 ila 250 kg arası ağırlıkta olan çoğunluğu Alman hastalar, midenin üst kısmına bağladıkları EFE sayesinde hızlı doyup geç acıktıklarını ifade etti.
Psikolog Prof. Dr. Acar Baltaş, Nuran Çakmakçı'nın sorularını yanıtladı
Psikolog Prof. Dr. Acar Baltaş, Hürriyet Gazetesi Eğitim Yazarı Nuran Çakmakçı'nın Instagram hesabı ile Hürriyet Youtube kanalında canlı yayın konuğu oldu.
Hava kirliliği koronavirüs ölümlerini tetikliyor
Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs pandemisiyle ilgili bilim insanlarının yaptığı araştırmalar, hastalığı tanımamıza ve önlem almamıza fırsat tanıyor. Harvard Üniversitesi, hava kirliliğinin koronavirüs ölümlerini tetiklediğini ortaya çıkarırken, Bologna Üniversitesi koronavirüsün hava kirliliğine sebep olan katı parçacıklara tutunabildiğini böylece havada uzun süre asılı kalabildiğini ortaya koydu.
Liderliğin pandemiyle sınavı
Her şeyin bilirkişisi ve anlayanı olmak hali tuhaf gelirdi bana. Pandemiyle bunu yerle bir ettim hayatımda. Amatör ruhumu, acemi zihnimi oturtuyorum başköşeye. Konuşan değil dinleyen, anlatan değil anlamaya çalışan, soru soran değil, cevaplayan olmaktan yana kullanıyorum tercihimi mümkün olduğunca ve hiyerarşiyi sorgularken buluyorum kendimi çokça.
Son dakika... Beyaz Saray'da gergin toplandı! Koronavirüste ikinci dalga ihtimali damga vurdu
ABD Başkanı Donald Trump, ülkesinin ikinci bir yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını yaşamayacağını savunurken, uzmanlar virüsün sonbaharda yeniden görülebileceği ihtimalini öne çıkardı.
Trump, Harvard Üniversitesinden Kovid-19 yardım parasını iade etmesini istedi
ABD Başkanı Donald Trump, Harvard Üniversitesinden, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını yardımı çerçevesinde aldığı yaklaşık 9 milyon doları iade etmesini talep etti.
Türk doktorlar New York’taki salgını anlattı: Savaş alanındaki askerler gibiyiz
ABD’de koronavirüs salgınının merkez üssü olan New York’ta canla başla mücadele eden sağlık ordusunda Türk doktorlar da bulunuyor. Woodhull Hastanesi’nde Dr. Nejat Zeyneloğlu liderliğinde korona hastalarına bakan en az 3 Türk doktor bulunuyor. Mount Sinai Hastanesi’nde de ürolog Dr. Caner Dinlenç gönüllü olarak CovId-19 hastalarını tedavi ediyor. Dr. Sine Aras Akten, “15 saat çalışıp biraz dinlendikten sonra tekrar savaş alanına dönen askerler gibi hissettiğim oluyor” diyor.
ABD'de "Kovid-19 kısıtlamalarının kaldırılması için test sayısı 3 katına çıkarılmalı" önerisi
ABD'de bazı eyaletler, yeni tip koronavirüsle (Kovid-19) mücadele kapsamında getirilen kısıtlamaları kaldırmaya hazırlanırken uzmanlar, yapılan test sayısının 3 katına çıkarılmadan tedbirlerin gevşetilmemesini önerdi.
Bilim insanlarına göre sosyal mesafe, 2022'ye kadar aralıklarla sürdürülmeli
ABD'de yapılan bir araştırma, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle 2022 yılına kadar dönem dönem sosyal mesafe uygulanması gerekebileceğini ortaya koydu.
ABD'de Kovid-19'a dair alınan tedbirler 2022'ye kadar sürebilir
ABD'de yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınından korunmak için alınan sosyal mesafe tedbirlerinin aşının kısa zamanda bulunmaması durumunda 2022'ye kadar devam edebileceği belirtildi.
Bilim insanlarından 'Sosyal mesafe ne kadar sürecek' sorusuna yanıt
ABD'de yapılan bir araştırma, yeni tip Corona Virüs (Kovid-19) salgını nedeniyle 2022 yılına kadar dönem dönem sosyal mesafe uygulanması gerekebileceğini ortaya koydu.
Zoom yeni güvenlik araçlarını tanıttı
Popüler video iletişim platformu Zoom, v4.6.10 güncellemesi ile görüşme gizliliğini ve güvenliğini artıran yeni özelliklerini duyurdu. Zoom CEO’su Eric Yuan, daha önce açıkladığı 90 günlük yol haritasının kapsamını genişlettiklerini açıkladı ve kullanıcıları bilgilendirmek için her Çarşamba webinar düzenleyeceklerini belirtti.
Son dakika haberi: Harvard araştırması ortaya çıkardı
Harvard'ın yayımladığı araştırma pandemi ile ilgili korkutan gelişmeyi gözler önüne serdi
Coronavirus sürecinde ve sonrasında Dijital dönüşümü başarılı yönetmek adına yanıtlanması gereken sorular…
Ergi Şener yazdı... Dünyamız, zaten son derece değişken, belirsiz ve karmaşık bir hal almıştı. Sürekli değişen bir ortamda, adaptasyon yeteneklerimizi sürekli geliştirmek ve kendimizi yeni dünyaya hazırlamak durumundaydık. Yıkıcı teknolojilerden, yeni ortaya çıkan rakiplere kadar değişimin doğası ve temposu öngörülemez bir biçimde hızlanmıştı. Bununla birlikte, Coronavirus ile birikte, tüm bu değişim çok daha fazla etkisini göstermekte. Artık, süreçleri ve olayları tahmin etmek daha da güç… Böyle bir ortamda, geleceğe yönelik stratejik kararlar almak ve geleceği modellemeye çalışmak da oldukça zor.
Normalleşme senaryoları
Uzmanlara göre aşı bulunmadan eski normale dönmek zor. Aşı ise 12 ile 18 ayda bulunabilir. Alanında uzman üç düşünce kuruluşu en az 14 günlük, en çok 3 aylık kısıtlama ile salgının kontrol edilmesini, testlerle vakaların saptanmasını, maske, sosyal mesafe ve dijital takiple hastalığın önlenmesini öneriyor.
Evde kapalı kalmak, ilişkilerimizi nasıl etkiliyor?
Herkesin stres içinde olduğu bu dönem çiftler için gerçek bir sınav. Konuyla ilgili yaptığımız yakın tarihli haberlerde yer alan uzman görüşleri, olası krizleri aşmanızı sağlayabilir.
Salgın yaza biter mi
Koronavirüs salgınının yaz mevsiminde nasıl seyredeceği tartışılıyor. ABD’deki bazı araştırmalara göre COVID-19 virüsünün sıcak hava ve daha yüksek nemli iklim şartlarında yayılma hızının yavaşladığına dair deliller var. Ancak aşının bulunmadığı durumda yazı izleyen kış mevsiminde koronavirüsün yeniden hızlanabileceğine dair görüşler mevcut. Bilim insanları, sosyal mesafe ve tecritin önemine de vurgu yapıyor.
Yoga dersleri evinize geliyor
Yoga, kaygı ve stresle baş etmek için en uygun egzersizlerden. Harvard Üniversitesi, tüm öğrencilerine COVID-19 kaygısına karşı yoga, meditasyon ve kontrollü nefes almayı önerdiği bir makale yayımladı. Evde kolaylıkla başlayabilmeniz veya devam edebilmeniz için internet adreslerini derledik ve ustalardan öneriler aldık.
'Koronavirüs nefes alma ya da konuşma yoluyla bulaşabilir'
ABD'li bir grup uzman, Beyaz Saray'a gönderdikleri mektupta, yeni tip koronavirüsün (Kovid-19) sadece virüslü bir kişinin hapşırması ya da öksürmesi yoluyla değil, konuşması ya da nefes almasıyla da bulaşabileceğini belirtti.
Gecikmiş bir aile toplantısı
Tanınmış kitap eleştirmeni James Wood, ‘İyi Bir Hayat’ romanında birbirleriyle bağlantıları zayıf bir ailenin yıllar sonra bir araya gelişini ve hayatın anlamını sorgulayışlarını anlatıyor. Söylenelerden ziyade zihinden geçenlere ağırlık veren zarif bir anlatı...
ABD'de tıbbi ekipman eksikliğini dile getiren sağlık çalışanlarına "kovulma" tehdidi
Salgının yoğun görüldüğü New York, Washington State ve Illinois eyaletinin Chicago kentinde işten çıkartmaların yaşandığı belirtildi. Bazı hastane yönetimlerinin ise çalışanlarına "izin almadan basın kuruluşlarına konuşmaları durumunda sözleşmelerine son verileceği" uyarısı yaptığı bildirildi
Geliştirilen basit bir kan testiyle 50'den fazla kanser türü tespit edilebildi
Bilim insanlarınca yürütülen çalışma sonucunda geliştirilen basit bir kan testinin, çoğunlukla semptomlara rastlanmadan önce 50'den fazla kanser türünü tespit edebildiği bildirildi.