Karamelize soğana pekmez katabilir, dilediğimiz eti çektirerek iyi bir tuz ve karabiberle enfes köfteler hazırlayabiliriz. Peynirli sosa renk vermek için zerdeçal kullanabilir, Bergama tulumuyla tadını derinleştirebiliriz. Banko Burger’in kurucu şefi Bora Bozankaya’dan evde burger yapımında ustalaşmak isteyenler için öneriler topladık. Şef Sinan Büdeyri’den de hem klasik hem vegan burgerin tariflerini aldık.
#BurgerBitkisel bazlı beslenmenin çok ötesinde, kısaca hayvanların yaşam döngüsüne zarar veren hiçbir ürünü kullanmamak olarak tanımlanabilecek vegan yaşam artık çok daha mümkün. Özellikle bitkisel gıdalara olan ilginin hızla artması nedeniyle çeşitlenen ürün yelpazesi, bu yaşam tercihini Türkiye’de de kolayca sürdürülebilir hale getiriyor. İşte vegan besinlerin zengin dünyası ile tanışmanızı sağlayacak mini rehberimiz!
#Sponsorlu İçerikTarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, tarladan rafta oluşan fiyat farkına karşı, gündelik tüketimde yeri olan sebze-meyve ürünlerinin tüketilen yerlere yakınlığını sağlamaları gerektiğini söyledi. Yumaklı, bu amaçla Balıkesir Gönen'de dünyanın en büyük jeotermal ısıtmalı tarıma dayalı organize sanayi bölgesini kuracaklarını belirterek, "Bütün büyük şehirlere çok hızlı bir biçimde orada üretilen ürünlerin sevki söz konusu olabilecek. Tarımdaki en büyük girdi maliyetlerinden bir tanesinin enerji olduğunu düşünürsek sadece turizm amaçlı kullandığımız jeotermal enerjinin tarımda enerji oluşturmakta kullanılması bize çok ciddi bir maliyet avantajı da sağlayacak" dedi.
#İbrahim YumaklıGeçtiğimiz haftalarda İlber Ortaylı, katıldığı bir programda serpme kahvaltının görgüsüzlük olduğunu ve böyle bir gıda kıtlığında bu israfa gerek olmadığını söylemişti. Serpme kahvaltıyı savunan da oldu, Ortaylı’ya katılanlar da... İşin uzmanları kahvaltının kültürümüzde önemli bir yeri olduğunu ancak böyle mükellef sofraların aslında kurulmadığını söylüyor.
#KahvaltıArıcılık ülkemizin Ege, Karadeniz ve Doğu Anadolu bölgesinde yapılır. Ege bölgesinde çam balı, Doğu Anadolu bölgesinde çiçek balı, Karadeniz bölgesinde ise kestane balı üretilir. Arıcılık üretimi rakımı yüksek olan yerlerde daha verimli yapılmaktadır. Bunun nedeni ise yüksek rakımlı bölgelerde çiçek çeşitliliğinin de artmasıdır. Arıcılığın nerede ve hangi bölgede yapıldığının yanında hangi bölgede geliştiğini ve ne kadar kazandırdığını hakkında merak edilenleri ayrıntıları ile derledik.
Malum, pandemi ve müzik yasağı kısıtlamaları hala gece 01.00’le sınırlı... Krizi fırsata çeviren, yeme içme sektörü olmuş gibi gözüküyor. Çeşme’de tüm mekanlar saat 01.00 olduğunda müziklerini kapatıyor. Kimi müşteri mekanda oyalanırken, kimileri de atıştırma peşine düşüyor. İşte tam da o noktada Çeşme işletmecileri birbirinden farklı alternatifler üretmeyi başarmışlar.
#1Bu hafta ülkemizin yetiştirdiği en değerli sanatçılardan biri olan ve yaptığı bestelerle hem kalbimize hem de yaşamımıza dokunan Sevgili Orhan Gencebay ile Ankara’da bir araya geldik. Kaldığı otelde buluştuğumuz Orhan Gencebay ile ruh ve beden sağlığını nasıl koruduğunu, beslenme alışkanlıklarını, günlük rutininin vazgeçilmezlerini ve sağlıklı yaşam sırlarını hoş bir sohbet eşliğinde konuştuk. Gencebay’ın verdiği öğütler de altın değerinde...
#ANKARAOruç tutmayı vücudu dinlendirip arındırmak, iradeyi güçlendirmek için bir fırsat olarak görmeli, bütçemiz elverdiği ölçüde besin değeri yüksek, organik yiyeceklere yönelmeliyiz. İki öğüne sığan günlük besin ihtiyacını kaliteli ve iyi gıdadan almak her zamankinden daha kıymetli. Diyetisyen Berrin Yiğit’e göre kötü beslenme, vücudun hormonal dengesini altüst ediyor. Kaynağı belli, adil gıdalarsa çevreye etkisi kadar beden ve ruh sağlığımız için de önem taşıyor.
#OıruçKış soğuklarında içimizi ısıtıp şifa verecek sağlıklı ve lezzetli bitki çayları hazırlamak için şanslı bir coğrafyada yaşıyoruz. Ihlamur, adaçayı, hatmi çiçeği, kuşburnu gibi zengin endemik bitki türlerimizin yanı sıra ayva, bergamot, portakal, elma gibi meyvelerle de kış çayı harmanlarına lezzet katmak mümkün. Bazısı enerji veriyor, bazısı soğuk algınlığından koruyor, bazısıysa daha kolay uyumamıza yardımcı oluyor.
#NaneTarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Tarım Havzaları Daire Başkanı Ali Canyılmaz, Türkiye’nin tarım ve buğday ürünleri ihracatında dünyada ilk sırada bulunduğunu belirterek, "Tarımsal hasılatımız 330 milyon liraya yükselerek Cumhuriyet tarihinde rekor kırmıştır. Ülkemiz buğday ve tahıl ihracatında dünya birincisi, makarna ihracatında ikincisi, fındık, kuru kayısı, incir, kuru üzüm ve ayvada dünya ikincisiyiz” dedi.
#TarımMerak edilen farklı bir bitki türü olarak arı otu geliyor. Özellikle sağlık konusunda birçok önemli fayda sunduğu yönünde haberler ile internet üzerinden çok sık araştırılmaktadır. Peki, arı otu nedir, ne işe yarar ve nerede yetişir? Arı otunun faydaları nelerdir ve neye iyi gelir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Arı OtuYıllarca öğünlerin en sıkı yapılması gerekeni ve ‘baş tacı’ olan kahvaltı son dönemde en çok tartışılanı ve ‘acaba gereksiz mi’ diye sorgulananı oldu... Beslenme trendleri birkaç yılda bir değişir. Bir süredir aralıklı beslenme ve iki öğün yemek popüler. Varlığı ve gerekliliği hatta faydası bu akımlarla birlikte tartışılmaya başlayan kahvaltıyı uzmanlarına sorduk. Doktorlar, diyetisyenler, beslenme uzmanları ve şeflerin farklı görüşleri var. “Gece geç yersen sabah aç uyanırsın. Gece geç ve sabah uyanınca yeme” diyene mi, “Kalıcı kilo vermek isteyen sabah iyi bir kahvaltı etmeli” diyene mi kulak vermeli; okuyun, siz karar verin.
#GazetehaberleriSınav döneminde beslenme, pek çok yönüyle başarıya etki ediyor. Beynin hangi besin öğelerini alacağı konusunda oldukça seçici olduğunu söyleyen Doç. Dr. Haluk Saçaklı, gıdalarının türünün yanı sıra miktarının ve kalitesinin de beynin gelişimini, zihinsel performansını etkileyeceğini ifade ederek Yükseköğretim Kurumları Sınavına (YKS) girecek öğrencilere beslenme tavsiyelerinde bulundu.
#KahvaltıDünyada ve ülkemizde koronavirüsten korunma ile ilgili önlemler alınmaya devam ediyor. Karantinada çoğu kişi evde durmanın verdiği can sıkıntısıyla veya durumun oluşturduğu tedirginlikle tatlı yeme isteği yaşayabiliyor ve kendini mutfağa atıyor.
#KarantinaBakımlı, sağlıklı ve özenle yapılmış saçlar, kendimizi iyi hissetmemizi sağlayan en önemli etkenlerden biridir. Saç hem kadın hem de erkek için güzellik simgesi. Sağlıklı ve bakımlı saçlar hepimiz için şüphesiz vazgeçilmezlerimiz arasında. Tasarımından bakımına saçlarımızı emanet ettiğimiz eller de çok önemli. Metin Kaya, Ankara’nın başarılı, yenilikçi saç sanatçısı. Kendisini her zaman yenileyen, dünyayı takip eden bir sanatçı. Sevgili Metin Kaya ile bu kışın renklerini, saç modellerini konuştuk.
#AYSUN KABA