Kireçlenme, insanların ortak sorunu haline gelen oldukça yaygın olarak görülen rahatsızların başında yer almaktadır. Kireçlenme, belirli tedavi yöntemler ile ağsızının azaltma ve sosyal yaşamın daha kaliteli hale gelmesi sağlanabilir. Kireçlenmeye iyi gelen yiyecekler nelerdir? Kireçlenmeye iyi gelen besinler ve gıdalar nelerdir detayları ile derledik.
#Kireçlenmeİnsanlar yediği yiyecekleri kolesterol, tansiyon, şeker gibi hastalıklarına uygun seçer ve en sağlıklı olanı yemeye çalışır. Ancak unuttukları bir şey var: Sağlığı iyileştirici bazı yiyecekler kimi ilaçlarla etkileşime girerek sorunlara sebep olabiliyor. Peki hangi besin hangi ilaçlarla tüketilmemeli? Detaylar haberde...
#SağlıkSağlıklı ve dengeli beslenmek için bazı detaylara dikkat etmek gerekir. Özellikle de bağışıklık sisteminin güçlenmesi için ilik suyu içilmesi önerilir. İlik suyu nasıl yapılır ve içilir? İlik suyu neye iyi gelir ve faydaları nelerdir? Tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.
#İlik SuyuTürk pop müziğinin Süperstar'ı Ajda Pekkan’ın (75), kireçlenmeye bağlı su toplayan dizlerinden ameliyat olmasıyla birlikte, diz kireçlenmesi sorunu yeniden gündeme geldi. Aslında pek çok kişinin yaşadığı bir hastalık olan diz kireçlenmesi nedir, belirtileri nelerdir? İşte diz kireçlenmesi ile ilgili merak edilen bazı bilgiler.
#Diz Kireçlenmesi BelirtileriSağlığımız açısından çok önemli bir yere sahip olan kolajen proteini, bizi hastalıklara karşı koruyor, cildi gençleştiriyor ve kemiklerimizi güçlendiriyor. Vücudumuzun doğal olarak ürettiği ancak yaşlanmayla birlikte üretimi azalan kolajen, günümüzde gıda takviyesi olarak da alınabiliyor. Yapılan klinik çalışmalar da kolajen hidrolizatının ağız yoluyla tüketilmesinin sağlık açısından olumlu etkileri olduğunu destekliyor.
#Et SuyuDizde oluşan ağrılarla başlayan (merdiven inerken, çıkarken ya da oturup ayağa kalkarken) diz kireçlenmelerinde tedaviye geç kalınmaması adına erken teşhis önemlidir. Peki ama diz kireçlenmesi nedir ve neden olur? Nasıl belirti verir? Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Doç. Dr. Ahmet İnanır anlatıyor.
#Diz KireçlenmesiÇoğunlukla yaşlı kişilerde görülen eklem ağrıları aslında her yaşta görülebilen bir problemdir. Bu rahatsız edici ağrılar çeşitli sebeplerle meydana gelebilmektedir. Korona günlerinde eklem ağrısı yaşayan insanlar hemen ''Korona mı oldum acaba?'' gibi bir endişeye kapılabilmektedir. Çünkü her eklem ağrısı korona belirtisi değildir. Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Doç. Dr. Ahmet İnanır konu hakkında önemli bilgiler verdi.
#Eklem AğrısıSporcu hastalığı olarak bilinen menisküs yırtılması aslında her yaşta ve herkeste görülebiliyor. Menisküs dokusuna kısaca dizin beyni diyebiliriz. Menisküs dokusu oldukça önemli bir doku olup dize binen yükler üzerinde şok emici etkisi vardır. Peki menisküs yırtığı nedir? Menisküsün belirtileri nelerdir?
#MenisküsHareket edebilmek için eklem yapıları da en az kemik ve kaslar kadar önemlidir. Ayakta dururken ya da otururken vücut işlevini yapabilmek ve destek alabilmek için eklem yapıları kullanır. Eklemlerde oluşan ağrılar vücut hareketlerini kısıtlayacağı için günlük hayatın gerekliliklerini yerine getirmede zorluk çıkartacaktır. Gerekli olan tedavi yönteminin uygulanabilmesi için ilk kural, eklem ağrılarının ne sebeple oluştuğunun bilinmesidir. Peki, eklem ağrısı neden oluşur? Eklem ağrıları nasıl geçer? Eklem ağrılarına ne iyi gelir? İşte, detaylar.
#Eklem Ağrıları Neden OlurAranızda yaşı 40’ı geçip de “Eklem sorunum yok” diyebilen var mı? Ya da “Ben 50’li yaşlardayım ve bugüne kadar hiç eklem sorunu yaşamadım” diye övünebilen biri? Sanırım yok ya da parmakla gösterilecek kadar az. Peki, neden böyle olduk? Neden eklemlerimiz bu kadar erken yaşlarda bizi yolda bırakıyor?
#Osman MüftüoğluKütahya Dumlupınar Üniversitesi'nden bir grup bilim insanı, sadece bazı deniz ürünlerinin kabuklarından elde edilen ve eklem rahatsızlıklarının tedavisinde kullanılan "glukozamin"i frenk üzümünden sıvı olarak üretmeyi başardı. Araştırmacılardan Biyokimya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Muhammet Dönmez, "Gelinen noktada bugüne kadar yıllık yaklaşık 250 milyon dolar ödeyerek ithal ettiğimiz bir ürünü yerli olarak üretebileceğiz. Daha şimdiden başlangıç olarak Japonya'dan 50 tonluk bir glukozamin ham maddesi talebi aldık" açıklamasını yaptı.
#KütahyaYumurta müthiş bir besin. Sadece harika bir protein deposu falan da değil. Sağlıklı yağlardan, vitamin ve minerallerden, kolin benzeri mükemmel moleküllerden de çok zengin. Harika bir aminoasit içeriğine sahip. Protein deposu. Koenzim içeriği çok yüksek. Antioksidan yapılanması çok iyi. Bitmedi! Yumurtada harika kolajenler de var. Zarı tip2, beyazı ise tip 1, 3, 5 kolajen zengini. Detaylar için buyurun...
#ProteinD vitamini ihtiyacımızın neredeyse yüzde 90’ından fazlasını güneşteki mor ötesi (UV) ışınlarının sayesinde cildimizde üretiyoruz. Gıdalarla kazanabileceğimiz miktar son derece sınırlı. Kısacası kesin çözüm için cildimizi güneşle buluşturmak zorundayız. Zira “Güneş-cilt buluşması” aksayınca üretim de kesinlikle aksıyor.
#Osman Müftüoğlu