CUMHURBAŞKANI Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, "Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Sayın Guterres ile başlattığımız ‘Sıfır Atık İyi Niyet Beyanı’, dünyanın farklı ülkelerinden atılan imzalar ile her geçen gün biraz daha büyüyor. Anadolu’nun kadim öğretilerinden doğan 'Sıfır Atık' hareketinin küresel başarısını, kültürel zenginliğimize sahip çıkma çalışmalarının önemli bir parçası olarak değerlendiriyorum" dedi.
#Emine ErdoğanCUMHURBAŞKANI Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, "Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Sayın Guterres ile başlattığımız ‘Sıfır Atık İyi Niyet Beyanı’, dünyanın farklı ülkelerinden atılan imzalar ile her geçen gün biraz daha büyüyor. Anadolu’nun kadim öğretilerinden doğan 'Sıfır Atık' hareketinin küresel başarısını, kültürel zenginliğimize sahip çıkma çalışmalarının önemli bir parçası olarak değerlendiriyorum" dedi.
#Emine ErdoğanWWF-Türkiye’nin (Doğal Hayatı Koruma Vakfı) Millî Eğitim Bakanlığı Temel Eğitim Genel Müdürlüğü iş birliği ve QNB Finansbank finansal desteği ile yürüttüğü ‘Doğa Öncüleri Gençlik Programı’ kapsamında doğal hayatı korumak için hazırlanan projeler Ulusal Gençlik Konferansı’nda tanıtıldı.
#WWF-TürkiyeAsırlık restoranlar bir masada buluştu. İstanbul’un ikonik İtalyan lokantası Bodrum’a da geldi. Unutulan üzümlerimiz yeniden işleniyor, şişeleniyor. Şef Murat Deniz Temel’den Göcek’e özel menü... Migros’tan sürdürülebilirlik için önemli bir proje... Yeme-içme dünyasından en son haberler burada...
#Patlıcan BöreğiCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, "Dünya Bankasının verilerine göre, 2050'de dünya nüfusunun, 10 milyar olması bekleniyor. Böyle bir dünyada tarım, ülkelerin en üstün gücü olacak. Tarım kabiliyetimize ağrılık vermeli ve bilhassa genç nesillerin, tarıma yönelmelerini sağlamalıyız" dedi.
#Emine ErdoğanKahvaltı masalarındaki ‘serpme kahvaltı’ modeli, otellerdeki ‘açık büfe’ uygulamaları pandemi önlemleri nedeniyle bir süre ara verse de, şimdilerde yine uygulanıyor... Kimse kusura bakmasın; ama bu uygulama ülkemizdeki gıda israfının en büyük nedenlerinden biridir diyebiliriz.
#AtıkBalkabağının yaklaşık yüzde 10’u kabuktan oluşuyor. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) 2016 verilerine göre dünyada yılda yaklaşık 20 milyon ton balkabağı üretiliyor ve 2 milyon ton kabuk atığı ortaya çıkıyor. 15 yaşındaki lise öğrencisi Belfu Berkol, balkabağının kabuklarından ilaç kapsüllerinin hammaddesi olarak kullanılabilecek biyo-plastik üretti. Böylece hem atığı geri dönüştürdü hem ilaç kapsülünü daha ucuza mal etti.
#BalkabağıBaşkalarının, insan olmayan canlıların, gezegenin meselelerini mesele edinmek doğuştan getirdiğimiz bir duygusal beceri mi yoksa öğretilebilen, deneyimle, görerek geliştirilebilen bir yetkinlik mi? Bana sorarsanız, mesele etmeyi ve bir sonraki aşamaya geçip, bu meselenin çözümüne yönelik aksiyon almayı öğreniyoruz ve başkalarına öğretebiliriz.
#DOÇ. DR. ITIR ERHART KİMDİR?Mayıs sonunda Gelibolu’ya gittiğimde, sahile kalın bir tabaka halinde vuran köpükleri gördüğümde bir dönemin tahminlerimizden çok daha erken sona erdiğini düşündüm. Deniz bitmiş, çevre felaketi gerçekleşmişti. Her türlü atığımızdan beslenen bir canlı türü hayat sahamızı işgal etmişti.
#Müge AkgünCanlılar, yaşamsal faaliyetini sürdürmek adına dışarıdan almış oldukları gıda içerikleri, vücudun enerji üretimi adına onarım ve yapım konusunda düzenleyici şeklinde kullanılır. Gıda içeriklerinin hücrelerde yaşamsal faaliyetlerde kullanılması neticesinde oluşan atık ve zararlı maddelerin vücudun dışına atılmasına boşaltım adı verilir. İşte boşaltım sistemi hakkında merak edilen tüm detayları sizler için derledik.
#Boşaltım Sistemi Nedir?İşten çıkıp hızlı bir alışveriş yapıp eve gitmenize yaklaşık 2-3 saat var. Fırınınızı çalıştırıp ya da ocağı açıp yemeğinizi akşama hazır ediyorsunuz. Sabah da telaş içinde çıkmıştınız, salonu süpürmeye, bulaşık ve çamaşır makinesini çalıştırmaya vaktiniz olmamıştı. Onları da hallediyorsunuz.
#Müge AkgünDünya artık içine doğduğumuz gibi değil. Sınırsız açgözlülükle birçok şeyin sonunu getirdik. Ama biraz da bu sayede yepyeni alanlar keşfettik. Rotayı tam gaz veganlığa çeviren beslenme âlemleri, bu felsefe etrafında çok yaratıcı şeyler söylüyor. Etin yerini sebzeler, inek sütünün yerini bitkisel sütler, şekerin yerini meyveler alıyor. Bin yıllık lahana, karnabahar, nohut bambaşka kılıklara bürünüyor. Alışverişe ya da restorana gittiğinizde zamanın gerisinde kalmamanız için sözlüğünüzü hazırladık. Ç. BEGÜM SOYDEMİR/bsoydemir@hurriyet.com.tr
#VeganlıkBarilla Gıda ve Beslenme Vakfı'nın (BCFN) The Economist Intelligence Unit (EIU) işbirliğiyle hayata geçirdiği Gıda Sürdürülebilirlik Endeksi’nin 2018 verileri açıklandı. Dünya nüfusunun beşte dördünü ve gayrisafi küresel hasılanın yüzde 90’ından fazlasını temsil eden endekste, bu yıl ölçümlenen ülke sayısı ise 34'ten 67'ye çıkarıldı. Üç temel başlıkta, 38 gösterge ve 90 kriter üzerinden yapılan değerlendirme sonucu Fransa, gıda sürdürülebilirliği alanında hayata geçirdiği uygulamalarla endeksin lideri oldu. Endekste Hollanda ikinci, Kanada üçüncü, Finlandiya dördüncü, Japonya beşinci olurken, Birleşik Arap Emirlikleri ise listenin sonunda yer aldı.
#BarillaBESLENME alışkanlıklarının tatillerde, özellikle de bayramlarda çok değiştiğini söyleyen Dentakademi Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi Kurucularından Dt. Göker Taşkınsu, Kurban Bayramı tatilinde çok fazla tüketilen kırmızı etin yanında tatlı ve hamur işi yiyeceklerin de sıkça tüketildiğinin altını çizdi ve ağız ve diş sağlığı açısından sorun olabilecek konuya ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.
#Kurban BayramıFransa, en sürdürülebilir gıda sistemine sahip ülkelerin seçildiği “2017 Gıda Sürdürülebilirlik Endeksi’nin” (FSI) lideri oldu. Endekste yer alan 34 ülke, küresel GSYİH’nın yüzde 85’inden fazlasını ve küresel nüfusun üçte ikisini temsil ediyor. Küresel çapta üretilen tüm gıdanın üçte birinin israf edildiği günümüzde, Fransa özellikle gıda kaybı ve atık konusunda öncü oldu.
#Gıda İsrafıTarım Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, dünyada yaşanan büyük israfa vurgu yaparak, porsiyonların küçülmesi önerisinde bulundu. Biz de israfın boyutunu inceledik ve bireysel olarak atabileceğimiz adımları listeledik. İsrafın boyutu büyük değil, çok büyük… Gıda israfı dünya çapında trilyon dolarlık bir sorun.
#Sürdürülebilir Ekonomi