Gelişmekte Olan Ülkeler
Gelişmekte Olan Ülkeler Haberleri
IMF Başkanı Georgieva'dan uyarı
Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Kristalina Georgieva, toparlanma beklentilerinin ülkeler ile bölgeler arasında tehlikeli biçimde ayrıştığını belirterek, "Ülkeler arası ve ülkeler içindeki bu tehlikeli ayrışmayı tersine çevirmek için güçlü politika eylemlerinin alınması gerek." uyarısında bulundu.
Turizm sektörü iç pazara yoğunlaştı
Turizm sektöründe, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını sürecinde seyahatlerin kısıtlanmasıyla önemi artan iç pazarda, bu yıl daha fazla hareketlilik bekleniyor.
IMF’den olumlu mesajlar
IMF Türkiye Masası Şefi Donal McGettigan, sıkı ve sürdürülebilir para politikası uygulamalarının, fiyat istikrarının sağlanmasının hem Türkiye’de hem de yurtdışındaki yatırımcılarda güvenin arttrırılması için hayati önem taşıdığını ifade etti. IMF Türkiye Kıdemli Daimi Temsilcisi Ben Kelmanson da, “Atılan adımlar Türk Lirası üzerindeki baskının sınırlanmasına ve rezervlerin güçlendirilmesine yardımcı oldu” dedi.
IMF'ten Türkiye'ye ilişkin olumlu açıklama
IMF Türkiye Masası Şefi Donal McGettigan "Kredibilitenin iyileşmesini sağlayan politika değişikliği enflasyonu da kademeli olarak düşürecektir. Sıkı ve sürdürülebilir para politikası uygulaması, Türkiye ve yurt dışındaki yatırımcıların güveni için hayati önem taşıyor" dedi.
8 milyar dolarlık küresel yatırım
Türkiye, salgının küresel ekonomileri derinden etkilediği 2020’de yaklaşık 8 milyar dolarlık uluslararası doğrudan yatırım (UDY) çekti. Yatırımlar bir önceki yıla göre düşüş gösterse de Türkiye’nin küresel uluslararası doğrudan yatırımlardan aldığı pay yüzde 1’e çıktı. Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkanı Burak Dağlıoğlu, “Bu dönemde UDY düşse de Türkiye’nin küresel daha az etkilendiğini görüyoruz” dedi.
Uluslararası yatırımlardan alınan pay artıyor
Türkiye, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının küresel ekonomileri derinden etkilediği 2020 yılında yaşanan tüm zorluklara rağmen yaklaşık 8 milyar dolarlık uluslararası doğrudan yatırım (UDY) çekmeyi başardı.
Anayasayı tartışma vakti geldi
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan “Türkiye’de sorunların kaynağının 1960’dan beri darbeciler tarafından yapılan anayasalar olduğu ortadadır. Belki de ülkemizde yeni bir anayasa tartışması başlamalıdır. Cumhur İttifakındaki ortağımızla bir anlayış birliğine varmamız halinde önümüzdeki dönemde yeni Anayasa için harekete geçebiliriz” dedi. Öte yandan, "15 Şubat’ta köy okullarının açılmasını kararlaştırdık. Olağan bir artış söz konusu olursa eğitime yeniden ara verilecektir." diyen Erdoğan, "8. ve 12. sınıflar ile ilkokul ve özel okullarda eğitim-öğretimin 1 Mart’tan itibaren başlaması için hazırlıklara başlanacak. 1 Mart’tan itibaren il bazında eğitimin kademeli başlaması için çalışmalar yürütülecek." ifadelerini kullandı.
Son dakika: Erdoğan açıkladı! Yüz yüze eğitimde tarih belli oldu
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, üç hafta sonra toplanan Cumhurbaşkanlığı Kabinesi sonrasında önemli açıklamalarda bulundu. Yüz yüze eğitimle ilgili tarih veren Erdoğan, "15 Şubat'ta köy okulların açılmasını kararlaştırdık. Olağan bir artış söz konusu olursa eğitime yeniden ara verilecektir. Özellikle söyleyeyim. 8 ve 12 sınıflar ile ilkokul ve özel okulların eğitim öğretimin 1 Mart'tan itibaren başlaması için hazırlıklara başlanacak" dedi.
Hedef Afrika ve Balkan ülkeleri
TAV Havalimanları İcra Kurulu Başkanı Sani Şener, Afrika ve Balkanlarda takip ettikleri projeler bulunduğunu açıkladı.
TAV Havalimanları Afrika ve Balkanları radarına aldı
TAV Havalimanları İcra Kurulu Başkanı Sani Şener, Afrika ve Balkanlarda takip ettikleri projeler bulunduğunu, buradaki fırsatları değerlendireceklerini belirterek, "Stratejik ve finansal hedeflerimizle örtüşmesi halinde bunları portföyümüze ekleyebiliriz." dedi.
Fitch: Küresel toplam kamu borcu 2020'de 77,8 trilyon dolara ulaştı
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, toplam küresel kamu borcunun 2020 yılında 77,8 trilyon dolara ulaştığını bildirdi.
Dijital para birimleri ne kadar güvenli? Riskler neler?
Son yıllarda popülaritesi hayli artan sanal paralar (dijital para birimleri) Türkiye'de de ilgi görüyor. Peki dijital para birimleri ne kadar güvenilir? Yatırımcıları hangi riskler bekliyor?
Türk lirası gelişmekte olan ülke para birimlerini geride bıraktı
TL, kasım ayından bu yana dolar karşısında yaklaşık yüzde 15 değer kazancıyla gelişmekte olan ülkeler arasında en iyi performans gösteren para birimi oldu.
Son dakika... Bakan Varank: 458 milyon TL kaynağı İstanbul'umuza tahsis ediyoruz
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, "İstanbul Kalkınma Ajansı'nın 2021 yılı Destek Programı kapsamında toplamda 458 milyon TL kaynağı İstanbul'umuza tahsis ediyoruz." açıklamasında bulundu.
'Türk doktorlara derin saygı duyuyorum'
BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Alman Parlamentosu’nda yaptığı konuşmada koronaya karşı aşı geliştiren Prof. Dr. Uğur Şahin ile Dr. Özlem Türeci’nin çalışmalarını övdü. Türk doktorların dünyaya büyük katkıda bulunduklarını belirten Guterres, “Onların başarılarını derinden takdir ediyorum” dedi.
Salgına yeni önlem: 31 Aralık 4 Ocak kısıtlaması
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan dün Cumhurbaşkanlığı Kabinesi sonrası salgınla mücadele kapsamında 31 Aralık Perşembe saat 21.00’den 4 Ocak Pazartesi saat 05.00’e kadar kesintisiz sokağa çıkma kısıtlaması olacağını duyurdu. Erdoğan esnafa da toplam 5 milyar lirayı bulan destek paketi açıkladı. Üç ay 500-750 lira kira desteği yapılacak. Esnaf destek ödemesinden taksi, dolmuş ve servis işletmecisi, pazarcı, terzi, oto tamircisi, lokantacı, kuaför gibi birçok kesimin faydalanacağını belirten Erdoğan’ın açıklamaları özetle şöyle:
Son dakika... Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan OECD’ye işbirliği çağrısı
CUMHURBAŞKANI Tayyip Erdoğan, kriz halinde hayata geçirilen işbirliği ve dayanışmanın kalıcı olmasını isteyerek, “Uluslararası işbirliği, gelişmekte olan ülkelerle mülteciler ve yerlerinden edilmiş kişileri önceleyerek yürütülmelidir. Bu konuda OECD’nin öncü bir rol oynaması gerektiğine inanıyorum” dedi.
Son dakika... Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Azerbaycan dönüşü önemli mesajlar
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Azerbaycan dönüşü gazetecilerin sorularını yanıtladı. Erdoğan, 'Kısıtlamalar genişleyecek mi' sorusuna "Bizim Bilim Kurulu'nda öyle bir şey yok. Bizim Bilim Kurulu’nun bize söylediği, şu anda hafta sonlarında, yani cuma akşamı 9’dan itibaren pazartesi sabahı 5’e kadar eve kapanalım. Dediği bu. Buna uyuyoruz." yanıtını verdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Amerika'nın kalkıp CAATSA diye bir olayla Türkiye'yi karşı karşıya getirmesi, NATO’daki çok önemli bir ortağına yapılan bir saygısızlıktır." ifadelerini kullandı.
İş dünyası ‘büyüme’den memnun
Türkiye’nin üçüncü çeyrekte yüzde 6.7’lik büyüme yakalaması iş dünyasında olumlu karşılandı. Büyümenin çok kıymetli olduğuna dikkat çeken sektör temsilcileri, Türkiye’nin büyümede pozitif ayrıştığına vurgu yaptı.
İş dünyası büyüme rakamlarından memnun
İTO Başkanı Şekib Avdagiç "Haziran itibarıyla yeni normale geçen Türkiye, üçüncü çeyrekte yüzde 6,7 büyüme sağlayarak salgının ilk dalgasını en hızlı geride bırakan ülkelerden biri oldu" dedi.
Küresel bazda doğrudan yabancı yatırımlarda büyük düşüş
UNCTAD, küresel doğrudan yabancı yatırım akışının bu yılın ilk yarısında geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 49 azaldığını ortaya koydu.
Gelişmekte olan ülkeler parasal genişlemeye gidebilir
New York Fed çalışmasına göre Kovid-19 salgınının gelişmekte olan ülke ekonomilerine etkisini azaltmak için dalgalı kur rejimi uygulayan ve harekat alanına sahip merkez bankaları, yerel para cinsinden tahvil alımı yaparak makroekonomik politikaları destekleyebilir.
Son dakika... Merkez Bankası faiz kararını açıkladı
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası piyasaların merakla beklediği faiz kararını duyurdu ve faizi yüzde 10.25'te sabit tuttu.
Türkiye'nin beklediği görüşmeler başladı... Fuat Oktay önemli verileri paylaştı
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay "Karadeniz'deki doğal gaz keşfi kaynaklı olarak yeni doğalgaz kontratlarında fiyatların daha rekabetçi yapılması ve 2023 yılında yerli doğalgazın kullanılmaya başlanacak olması, cari dengemizin uzun vadede kalıcı şekilde iyileşmesine önemli katkı yapacaktır" dedi. 2021 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanun Teklifi ile 2019 Yılı Merkezi Yönetim Kesin Hesap Kanunu Teklifi'nin görüşmeleri, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay'ın sunumuyla başladı.
OECD'den dijital vergi uyarısı!
Uluslararası dijital vergi standartlarını belirlemek için çalışmalar yapan Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD), dijital ekonomide büyük şirketlerin vergilendirilmesine yönelik uluslararası görüşmelerin sonuçsuz kalması ve bunun bir ticaret savaşını tetiklemesi halinde küresel GSYH’nın yüzde 1 kayıp yaşayacağı uyarısında bulundu.
OPEC: Küresel enerji talebi 2045'te günlük 361 milyon varil petrol eş değerine yükselecek
Geçen yıl günlük 289 milyon varil petrol eş değeri seviyesinde olan küresel birincil enerji talebinin, 2045'te günlük 361 milyon varil petrol eş değerine ulaşması öngörülüyor.
Merkez Bankası: İktisadi faaliyet ağustos ve eylül aylarında güç kazandı
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) toplantı özetinde, "Anket göstergeleri ve yüksek frekanslı veriler, iktisadi faaliyetin ağustos ve eylül aylarında güç kazandığına işaret etmektedir." ifadelerine yer verildi.
Bakan Pekcan: İhracatta kayda değer performansla yolumuza devam ediyoruz
Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan "Pandeminin getirdiği olumsuz ticaret ortamına rağmen, bu yıl da ihracatta kayda değer bir performansla yolumuza devam ediyoruz" dedi.
Son dakika haberler... Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan BM'ye 'Doğu Akdeniz' çağrısı
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 75. BM Genel Kurula video konferans ile katıldı. "KOVİD-19'la mücadeleye destek vermekte kararlıyız." diyen Erdoğan, "Hangi ülkede üretilirse üretilsin, kullanıma hazır hale getirilecek aşılar, insanlığın ortak istifadesine sunulmalıdır. Rekabet konusu yapılmamalıdır." ifadelerini kullandı. Erdoğan, "Kimi devletler sığınmacıların ve göçmenlerin haklarını ihlal ediyor. BM'nin tavır almasının vakti geldi." diye konuştu. Doğu Akdeniz konusuna da değinen Erdoğan, "Anlaşmazlıkların samimi bir diyalogla, uluslararası hukuk temelinde, hakkaniyete uygun biçimde çözümü öncelikli tercihimizdir. Ancak, aksi yöndeki hiçbir dayatmaya, tacize, saldırıya asla müsamaha göstermeyeceğimizi de açıkça ifade etmek istiyorum. Doğu Akdeniz’deki kıyıdaş ülkeler arasında diyalog ve işbirliğini tesis etmeye yönelik çağrımızı burada tekrarlamak istiyorum. Bu amaçla, tüm bölge ülkelerinin hak ve çıkarlarının göz önünde bulundurulduğu, içinde Kıbrıs Türklerinin de yer aldığı bölgesel bir konferans düzenlenmesini teklif ediyoruz." dedi.
Merkez Bankası toplantısı ne zaman? MB Eylül toplantısı için tarih duyuruldu
Merkez Bankası toplantısı ne zaman yapılacak sorusuna cevap arayan pek çok yatırımcı, finansal göstergeleri daha doğru analiz edebilmek için toplantıdan çıkacak olan karara odaklandı. Faiz artırımı, sabit faiz ya da faiz düşürümü gibi enstrümanlara sahip olan Merkez Bankası, toplantı sonucuna göre kararını detaylı bir rapor ile kamuoyu ile paylaşacak. Peki, Merkez Bankası toplantısı Eylül ayı içerisinde ne zaman yapılacak? İşte, o konu hakkında detaylı bilgiler
Hazine ve Maliye Bakanı Albayrak: Türkiye küresel krizden güçlenerek çıkacak
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Türkiye’nin hanehalkı ve kamu borçluluğunda diğer ülkelere göre çok daha iyi durumda olduğunu söyledi.
Son dakika... Bakan Albayrak ekonomi verilerini değerlendirdi
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak "Ekonomi ve kriz yönetimi konusunda sabıkası kabarık olup Türkiye’ye karanlık günler yaşatanlar, Bugün ‘borçluluk’ üzerinden ortaya koydukları yalanlarla kendilerince yıpratma politikası izliyor. Türkiye’de hanehalkı borçluluğunda kişi başına düşen borç miktarı 1.291 dolardır. Gelişmekte olan ülkelerde 26.680 dolar olan bu rakam; 6.271 dolar olan dünya ortalamasının çok altındadır. Kamu borçluluğunda ise Türkiye'nin rakamları dünya ortalamasının üçte biridir.Türkiye, hanehalkı ve kamu borçluluğu gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelere kıyasla çok daha iyi durumdadır. Türkiye ekonomisi, dünden bugüne nasıl direncini koruyarak nice badirelere göğüs gerdiyse bu küresel krizden de daha da güçlenerek çıkacaktır." dedi.
Rus aşısı dünyayı ikiye böldü: Olmalı mı, olmamalı mı?
Rusya’nın ‘COVID-19 aşısını bulduk’ açıklamasına Batı dünyası şüpheli yaklaştı. Amerikan ve Alman uzmanlar, “Amaç ilk olmak değil, etkili ve güvenli aşı elde etmek” dedi. Filipinler ve Brezilya ise Rus aşısına yeşil ışık yaktı ve denemeler için ‘gönüllü olduklarını’ duyurdu.
Krizlerden çok lobilerle uğraşıyoruz
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, tüm dünya ekonomilerinin tarihi büyük bir kriz yaşadığını ancak Türkiye’nin bu durumdan en az etkilenen ülkelerden biri olacağını söyledi. Bakan Albayrak, “Ekonomi bilimi yüzde 100 matematik değil yüzde 50’den fazla sosyoloji ve psikolojiye de bakıyor. Türkiye’de bir kesim var. Krizlerden çok kriz lobileriyle, battık bittik lobileriyle uğraşıyoruz” dedi.
Son dakika... Bakan Albayrak'tan CNN Türk'te önemli açıklamalar
Son dakika... Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Türkiye ve dünya ekonomisindeki son gelişmeleri Ahmet Hakan moderatörlüğünde CNN Türk Tarafsız Bölge'de değerlendirdi. Bakan Albayrak dolar kuru için "Kur 7’lerden 6’lardan 5’lere indi. Tekrar çıktı. Tekrar indi. İner çıkar. Türkiye tüm bu dalgalanmaları düzgün bir şekilde yönetmektedir. Güçlü bir altyapıya sahip" dedi. Bakan Albayrak ayrıca ekonomik büyüme için "Türkiye 2. çeyrek performansıyla daralma yaşayan ülkeler içinde en az etkilenen ülkelerden birisi olacak. İkinci çeyrek pozitif olacak. 'Türkiye yüzde 5 küçülecek' iddiasında bulunanlar yine yanılacaklar. Tahminimiz eksi 2 ile 1 arasında. Dünya ortalamasından çok daha iyi. Tüm veriler toparlanmanın güçlü şekilde başladığını gösteriyor. Normalleşme sürecinde atılan her adım daha pozitif yansıyor" sözlerini söyledi.
Yeni normalde finansçılara ihtiyaç artacak
Londra merkezli Yeminli Fermanlı Mali Müşavirler Birliği ACCA’nın yayınladığı küresel ‘Geleceğe Hazır: 2020’li Yıllarda Finans ve Muhasebe Kariyerleri Araştırma Raporu’na göre, muhasebe ve finans profesyonellerine duyulan ihtiyaç daha da artacak.
Ekonomi yönetimi ve kurumların proaktif adımları örnek oluyor
Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Finansal İstikrar ve Kalkınma Komitesi tarafından alınan kararlar ve ilgili kurumlarca salgın karşısında reel sektörü desteklemeyi amaçlayan proaktif adımlar dünyada izleniyor.
Finansal İstikrar Raporu yayımlandı
TCMB Finansal İstikrar Raporu'nda "Düşük seyreden finansman maliyetleri, sunulan teşvikler ve alınan politika önlemlerinin önümüzdeki dönemde kredi büyümesini desteklemeye devam edeceği değerlendirilmektedir" ifadesi yer aldı.
DSÖ'den Kovid-19 aşısı ve ilacı açıklaması: "Bilim insanları Kovid-19 aşısı ve ilaçları için son hızda çalışıyor"
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) için bilim insanlarının aşı, ilaç ve diğer teknolojileri geliştirmek adına "son hızda" çalıştığını belirttti.
İnsanlık çözümü gelişterecek
E-Ticaret hacmi 83,1 milyar TL'ye ulaştı
Bilişim Sanayicileri Derneği'nin (TÜBİSAD) yıllık “Türkiye'de e-Ticaret Pazar Büyüklüğü” raporuna göre, e-Ticaret sektörü 2019 yılında, Türk lirası bazında yüzde 39 büyüme ile 83,1 milyar liralık hacme ulaştı. Sektör dolar bazında yüzde 18 büyürken, 2015-2019 yılları arasında sektörün ortalama yıllık büyüme hızı yüzde 35 oldu.
Virüse karşı en başarılı ülke hangisi?
Londra’da kurulu Deep knowledge Group (DKG)adlı araştırma şirketi dünyada hangi ülkelerdeki insanların koronavirüse karşı en iyi korunduğu üzerine bir araştırma yaptı. Çarpıcı sonuçlar ortaya koyan araştırmaya göre bu kriterlere en çok uyan ülke Almanya oldu.
IMF, Kovid-19 etkisiyle 2020 küresel büyüme tahminini düşürdü
Küresel Ekonomik Görünüm Raporu'nda, daha önce yüzde 3,3 büyümesi beklenen küresel ekonominin bu yıl yüzde 3 daralacağı tahmin edildi.
Japon bankası: Orta Doğu ülkeleri Kovid-19'un etkilerini gidermek için IMF'nin yardımını alabilir
Japonya'nın önde gelen bankalarından MUFG, Tunus, Mısır, Lübnan, Irak ve İran'ın, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının etkilerini gidermek için Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) açıkladığı kurtarma paketini alabileceklerini bildirdi.
Dünya Bankası'ndan destek
Kovid-19 salgınıyla mücadeleye yönelik gelişmekte olan ülkeler için yeni program başlatan Dünya Bankası, gelecek 15 ay içinde 160 milyar dolara yakın kaynak sağlanacak.
Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu'ndan diyalog ve uzlaşma çağrısı
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının yaşandığı bu dönemde küresel jeopolitik rekabet ve siyasi anlaşmazlıkların bir anlam ifade etmediğini belirterek, "Uluslararası toplumu, Orta Doğu da dahil olmak üzere, bütün ihtilafları geride bırakma, çatışmaları sonlandırma ve ciddi biçimde diyalog ve uzlaşma arayışına girmeye çağırıyoruz." ifadesini kullandı.
BM: Gelişmekte olan ülkelere 2.5 trilyon dolar destek gerekli
Birleşmiş Milletler (BM) raporuna göre, gelişmekte olan ülkeler Covid-19 salgınının neden olduğu ekonomik krizle mücadele edebilmek için 2.5 trilyon dolarlık destek paketine ihtiyaç duyacaklar.