gamze bal haberleri sayfasında gamze bal hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 127 gamze bal haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Oxfam’ın güncel bir analizine göre, 2019’dan bu yana ortalama CEO maaşları reel olarak yüzde 48.2 artarken, aynı dönemde ortalama çalışan ücretleri yalnızca yüzde 0.9 yükseldi. Yani bir yandan nitelikli çalışan bulmakta zorlanan iş dünyasının ‘yetenek açığı’ büyüyor; diğer taraftan da çalışan maaşları yerinde sayıyor. Türkiye’de yapılan bir başka araştırma ise ülkedeki yöneticilerin yüzde 39.5’inin gelirleri artsa da memnuniyetlerinin azaldığını ortaya koyuyor. Peki neden böyle? İşte, her yıl aynı çarpık tablonun görülmesinin nedenleri...
#Gamze BALTürkiye’de yapılan bir araştırma, çalışanların yüzde 5’inin kendisini maaş pazarlığına oturacak kadar rahat hissetmediğini; yüzde 57’sinin ise son bir yılda maaş zammı alabilmek için pazarlık masasına oturduğunu ortaya koydu. Hem Türkiye’de hem de dünya genelinde yapılan pek çok başka araştırma da çalışanların büyük bir kısmının, daha yüksek bir maaş almak için iş değiştirmek istediğine işaret ediyor. Peki, maaş pazarlığı nasıl yapılmalı ve iş başvurularında maaş beklentisi sorulduğunda ne cevap verilmeli? İşte insan kaynakları uzmanlarının önerileri...
#Gamze BAL‘Mobbing’ ya da ‘psikolojik taciz’, çalışma hayatının en büyük sorunlarından biri. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın verilerine göre, 19 Mart 2011 ila 30 Kasım 2024 tarihleri arasında ALO 170’e yapılan 144 bin 392 mobbing başvurusunun yüzde 19’u kamu sektöründen gelirken, yüzde 81’i özel sektör çalışanlarından geldi. Konuyla ilgili Resmi Gazete’de yayımlanan 7 maddelik genelge ise, mobbingi yeniden gündeme getirdi. Peki yeni genelgede neler var, son dönemde mobbing nedeniyle istifa edenlerin sayısında artış gözlemleniyor mu, 2025 itibarıyla en sık rastlanan mobbing türleri neler ve neler yapılabilir?
#Gamze BALGerek Türkiye’de gerekse dünyada yapılan pek çok araştırma, sağlıklı beslenmeye yönelik talebin her geçen gün arttığını; bunun da çalışma hayatına uzanan etkileri olduğunu ortaya koydu. Örneğin, Dünya Sağlık Örgütü (WHO) verilerine göre, son 5 yıldır sağlıklı beslenmeye yönelik dünya genelindeki bilinçte ciddi bir artış var. Deloitte’un küresel sağlık raporunda çalışanların sağlıklı yaşam tarzına yönelik artan ilgisi vurgulanırken; McKinsey’in raporu da çalışanların yüzde 65’inin iş yerinde sağlıklı beslenme seçeneklerinin olmasını önemsediğini ortaya koydu. Bunda, düşük karbonhidratlı diyetlerin ve organik ürün tüketiminin özellikle genç çalışanlar arasında popüler hale gelmesinin etkili olduğu belirtiliyor. Hatta bazı araştırmalar, bu konunun önemini bir adım daha öteye taşıyarak ‘bir iş yerinde çalışanlara sağlıklı beslenme seçenekleri sunulmasının verimliliği artırdığını’ raporluyor.
#Gamze BALDünya genelinde yapılan pek çok araştırmaya göre, çalışma hayatında artık kalıcı yer edinen uzaktan çalışma modeli, işverene de çalışanlara da pek çok konuda fayda sağlamaya devam ediyor. Ancak bu modelinin yaygınlaşmasıyla çalışma hayatında konuşulmaya başlanan bir konu daha var: Çeşitli nedenlerle çalıştığı kuruma bağlılığı azalan bazı çalışanların, evden çalışmayı ‘çalışmamak’ olarak görme olasılığı. Bu durumun özellikle performans ölçümü zor olan pozisyonlarda daha belirgin hale geldiği belirtiliyor. İnsan kaynakları uzmanlarının aktardığına göre, henüz yaygın olmayan bu soruna şimdiden köklü çözüm bulmak şart.
#Gamze BALEmekli olan ve işgücünden ayrılan nesil, genç nesillerin doldurmakta zorlanacağı bir deneyim ve beceri boşluğu bıraktı. Gençler de ücret ve çalışma saatleri gibi nedenlerle bu işlere yönelmeyince tüm sektörlerde üretimi de olumsuz etkileyen bir ‘nitelikli personel’ sorunu yaşanıyor. Ancak bu Türkiye ile birlikte tüm dünyanın sorunu. ‘Çalışansızlık sendromu’ veya ‘yetenek kıtlığı’ gibi isimler verilen bu durumun hangi ülkede ne durumda olduğunu araştırdık.
#Gamze BALBu yıl çalışanların odağında ‘tatmin edici bir maaş’, şirketlerin odağında ise ‘maaş şeffaflığı’ ve ‘çalışan beklentilerini, onları doğru anlayacak şekilde yönetmek’ var. Yeni nesil çalışan esenliği platformu Wellbees CEO’su Melis Abacıoğlu, “Çalışan beklentileri 2025’te daha belirgin hale geliyor. Mevcut yetenek kıtlığı da düşünüldüğünde, bu yıl çalışanını doğru anlayıp aksiyon alan kazanır” derken, Kolay İK COO’su Tunca Üçer de “Adil ücret politikaları 2025’te çalışanların iş yerlerine olan bağlılığını artırmak için kritik bir araç olacak” diye konuştu.
#Gamze BALGeçmişi 2000’li yılların başlarına uzansa da Covid-19 pandemisiyle birlikte çalışma hayatında yaygınlaşan uygulamalardan biri de ‘işçinin ulaşılamama hakkı.’ Çalışanların herhangi bir yaptırımla karşılaşma kaygıları olmadan, çalışma saatleri dışında işyeri ile dijital iletişimi kesebilmeleri anlamına gelen bu hak, ‘bağlantıyı kesme hakkı’ olarak da biliniyor. Konuyla ilgili son düzenleme ağustos ayında Avustralya’dan geldi. Ülkede yürürlüğe giren yeni yasaya göre, ülkedeki çalışanlar artık mesai sonrası gelen aramaları yanıtlamak ya da mesajları okumak zorunda değil. Başta Avrupa ve Latin Amerika olmak üzere 20’den fazla ülkede de benzer kurallar uygulanıyor
#Gamze BalTüm dünyada haftada beş gün olan mesai anlayışından uzaklaşmak isteyen şirketlerin sayısı artıyor. Son olarak Belçika, İzlanda, İsveç ve Almanya’da kısmen uygulanmaya başlanan dört gün mesai İngiltere’de de denenmeye başlamış; pilot uygulamaya katılan 61 şirketten 56’sı dört gün mesaiyi kalıcı hale getirmişti. Türkiye’de ise ‘kamuda esnek çalışma’ konusunda formül arayışları olsa da özel sektörde mesai saatlerinin azaltılması yönünde bir çalışma yok. Ancak Yalova merkezli bir şirketin nisan ayında dört gün çalışma modeline geçmesinin, diğer şirketlere de ilham olması bekleniyor. İşte bu modelin dünyada öne çıkan örnekleri ile Türkiye’de konuyla ilgili son gelişmeler...
#Gamze BalMülakatlar iş arayan gençler için çoğunlukla büyük bir belirsizlik ve kaygı konusu. Peki masanın diğer tarafı, yani işe alım birimlerindeki uzmanlar bu görüşmelere hangi düşüncelerle geliyor, hangi özelliklere bakıyorlar, nasıl cevaplar istiyorlar ve gençlere bu konuda ne öneriyorlar? Yenibiriş İnsan Kaynakları İşe Alım Müdürü Bünyamin Şahin ve İngiltere ve Türkiye’de yönetim kurulu üyeleri de dahil olmak üzere her kademede yöneticilere danışmanlık ve koçluk yapan, Eğitmen Hülya Mutlu ile konuştuk.
#Gamze BalKırsalda oluşan işgücü açığının hayvancılıkta yol açtığı ‘Afganistan’dan ithal çoban’ dalgası, hizmet sektörüne de sıçradı. Pandemi döneminde yaşanan kapanmalar sonrası nitelikli personelini farklı sektörlere kaptıran restoranlar garson ithal etmeye başladı. TÜRES ve TURYİD başkanlarının anlattığına göre, gençler artık restoranların asgari ücret verdiği ve bahşişlerin de azaldığı garsonluk mesleğine yönelmeyince, oluşan personel açığının önemli bir kısmı Afganistan, Pakistan ya da Suriye uyruklu gençlerle kapatılmaya başlandı.
#Gamze BALOxfam’ın güncel bir analizine göre, 2019’dan bu yana ortalama CEO maaşları reel olarak yüzde 48.2 artarken, aynı dönemde ortalama çalışan ücretleri yalnızca yüzde 0.9 yükseldi. Yani bir yandan nitelikli çalışan bulmakta zorlanan iş dünyasının ‘yetenek açığı’ büyüyor; diğer taraftan da çalışan maaşları yerinde sayıyor. Türkiye’de yapılan bir başka araştırma ise ülkedeki yöneticilerin yüzde 39.5’inin gelirleri artsa da memnuniyetlerinin azaldığını ortaya koyuyor. Peki neden böyle? İşte, her yıl aynı çarpık tablonun görülmesinin nedenleri...
#Gamze BALTürkiye’de yapılan bir araştırma, çalışanların yüzde 5’inin kendisini maaş pazarlığına oturacak kadar rahat hissetmediğini; yüzde 57’sinin ise son bir yılda maaş zammı alabilmek için pazarlık masasına oturduğunu ortaya koydu. Hem Türkiye’de hem de dünya genelinde yapılan pek çok başka araştırma da çalışanların büyük bir kısmının, daha yüksek bir maaş almak için iş değiştirmek istediğine işaret ediyor. Peki, maaş pazarlığı nasıl yapılmalı ve iş başvurularında maaş beklentisi sorulduğunda ne cevap verilmeli? İşte insan kaynakları uzmanlarının önerileri...
#Gamze BALİş dünyasına dair olguları her ay farklı perspektiflerle ele alan Hürriyet İK, yeni sayısında global iş dünyasındaki gelir uçurumlarını mercek altına alıyor. Haziran sayısı; taşıma kariyerlerden biriken izinlere, çalışanların deprem kaygısından maaş pazarlığının şifrelerine kadar geniş bir içerik seçkisine yer veriyor.
#Hürriyet İK‘Mobbing’ ya da ‘psikolojik taciz’, çalışma hayatının en büyük sorunlarından biri. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın verilerine göre, 19 Mart 2011 ila 30 Kasım 2024 tarihleri arasında ALO 170’e yapılan 144 bin 392 mobbing başvurusunun yüzde 19’u kamu sektöründen gelirken, yüzde 81’i özel sektör çalışanlarından geldi. Konuyla ilgili Resmi Gazete’de yayımlanan 7 maddelik genelge ise, mobbingi yeniden gündeme getirdi. Peki yeni genelgede neler var, son dönemde mobbing nedeniyle istifa edenlerin sayısında artış gözlemleniyor mu, 2025 itibarıyla en sık rastlanan mobbing türleri neler ve neler yapılabilir?
#Gamze BALİş dünyasına dair olguları her ay farklı perspektiflerle ele alan Hürriyet İK, yeni sayısında global ekonomide geleceğe dayanıklılık konusuna yer veriyor. Nisan sayısı; dijitalleşen işe alım süreçlerinden sektörel istihdam stratejilerine, çalışma hayatında kuşak çatışmasından ‘mobbing’e kadar geniş bir seçki sunuyor.
#Hürriyet İKGerek Türkiye’de gerekse dünyada yapılan pek çok araştırma, sağlıklı beslenmeye yönelik talebin her geçen gün arttığını; bunun da çalışma hayatına uzanan etkileri olduğunu ortaya koydu. Örneğin, Dünya Sağlık Örgütü (WHO) verilerine göre, son 5 yıldır sağlıklı beslenmeye yönelik dünya genelindeki bilinçte ciddi bir artış var. Deloitte’un küresel sağlık raporunda çalışanların sağlıklı yaşam tarzına yönelik artan ilgisi vurgulanırken; McKinsey’in raporu da çalışanların yüzde 65’inin iş yerinde sağlıklı beslenme seçeneklerinin olmasını önemsediğini ortaya koydu. Bunda, düşük karbonhidratlı diyetlerin ve organik ürün tüketiminin özellikle genç çalışanlar arasında popüler hale gelmesinin etkili olduğu belirtiliyor. Hatta bazı araştırmalar, bu konunun önemini bir adım daha öteye taşıyarak ‘bir iş yerinde çalışanlara sağlıklı beslenme seçenekleri sunulmasının verimliliği artırdığını’ raporluyor.
#Gamze BALDünya genelinde yapılan pek çok araştırmaya göre, çalışma hayatında artık kalıcı yer edinen uzaktan çalışma modeli, işverene de çalışanlara da pek çok konuda fayda sağlamaya devam ediyor. Ancak bu modelinin yaygınlaşmasıyla çalışma hayatında konuşulmaya başlanan bir konu daha var: Çeşitli nedenlerle çalıştığı kuruma bağlılığı azalan bazı çalışanların, evden çalışmayı ‘çalışmamak’ olarak görme olasılığı. Bu durumun özellikle performans ölçümü zor olan pozisyonlarda daha belirgin hale geldiği belirtiliyor. İnsan kaynakları uzmanlarının aktardığına göre, henüz yaygın olmayan bu soruna şimdiden köklü çözüm bulmak şart.
#Gamze BALEmekli olan ve işgücünden ayrılan nesil, genç nesillerin doldurmakta zorlanacağı bir deneyim ve beceri boşluğu bıraktı. Gençler de ücret ve çalışma saatleri gibi nedenlerle bu işlere yönelmeyince tüm sektörlerde üretimi de olumsuz etkileyen bir ‘nitelikli personel’ sorunu yaşanıyor. Ancak bu Türkiye ile birlikte tüm dünyanın sorunu. ‘Çalışansızlık sendromu’ veya ‘yetenek kıtlığı’ gibi isimler verilen bu durumun hangi ülkede ne durumda olduğunu araştırdık.
#Gamze BALBu yıl çalışanların odağında ‘tatmin edici bir maaş’, şirketlerin odağında ise ‘maaş şeffaflığı’ ve ‘çalışan beklentilerini, onları doğru anlayacak şekilde yönetmek’ var. Yeni nesil çalışan esenliği platformu Wellbees CEO’su Melis Abacıoğlu, “Çalışan beklentileri 2025’te daha belirgin hale geliyor. Mevcut yetenek kıtlığı da düşünüldüğünde, bu yıl çalışanını doğru anlayıp aksiyon alan kazanır” derken, Kolay İK COO’su Tunca Üçer de “Adil ücret politikaları 2025’te çalışanların iş yerlerine olan bağlılığını artırmak için kritik bir araç olacak” diye konuştu.
#Gamze BALİş dünyasındaki en güncel gelişmeleri detaylı bir içerikle ele alan Hürriyet İK, 1 Aralık Pazar günü okurlarıyla buluşuyor. Yeni sayıda; işyeri kültürü ve çalışma modellerinden, nesiller arası değişen çalışma saatleri tercihlerine, gençlerin iş gücündeki etkisinden giderek artan ek iş trendine kadar birçok konu geniş bir bakış açısıyla inceleniyor.
#Hürriyet İKİş dünyasındaki en son gelişmeleri kapsamlı bir içerikle sunan Hürriyet İK, 3 Kasım Pazar günü raflarda yerini alıyor. Çalışanların yan haklarından iş dünyasındaki yetenek savaşlarına, yapay zekâ korkusundan bölgesel asgari ücret tartışmasına kadar uzanan zengin içerikler, yeni sayıda okurlara sunuluyor.
#Hürriyet GazetesiGeçmişi 2000’li yılların başlarına uzansa da Covid-19 pandemisiyle birlikte çalışma hayatında yaygınlaşan uygulamalardan biri de ‘işçinin ulaşılamama hakkı.’ Çalışanların herhangi bir yaptırımla karşılaşma kaygıları olmadan, çalışma saatleri dışında işyeri ile dijital iletişimi kesebilmeleri anlamına gelen bu hak, ‘bağlantıyı kesme hakkı’ olarak da biliniyor. Konuyla ilgili son düzenleme ağustos ayında Avustralya’dan geldi. Ülkede yürürlüğe giren yeni yasaya göre, ülkedeki çalışanlar artık mesai sonrası gelen aramaları yanıtlamak ya da mesajları okumak zorunda değil. Başta Avrupa ve Latin Amerika olmak üzere 20’den fazla ülkede de benzer kurallar uygulanıyor
#Gamze BalTüm dünyada haftada beş gün olan mesai anlayışından uzaklaşmak isteyen şirketlerin sayısı artıyor. Son olarak Belçika, İzlanda, İsveç ve Almanya’da kısmen uygulanmaya başlanan dört gün mesai İngiltere’de de denenmeye başlamış; pilot uygulamaya katılan 61 şirketten 56’sı dört gün mesaiyi kalıcı hale getirmişti. Türkiye’de ise ‘kamuda esnek çalışma’ konusunda formül arayışları olsa da özel sektörde mesai saatlerinin azaltılması yönünde bir çalışma yok. Ancak Yalova merkezli bir şirketin nisan ayında dört gün çalışma modeline geçmesinin, diğer şirketlere de ilham olması bekleniyor. İşte bu modelin dünyada öne çıkan örnekleri ile Türkiye’de konuyla ilgili son gelişmeler...
#Gamze Balİş dünyasındaki en son gelişmeleri kapsamlı bir içerikle sunan Hürriyet İK, 6 Ekim tarihinde okurlarıyla buluşuyor. Yeni sayı, ruh sağlığı pandemisinden tatil dönüşü sendromuna, kısalması tartışılan mesai saatlerinden toplantı kabinlerine kadar geniş bir seçki sunuyor.
#Hürriyet İKMülakatlar iş arayan gençler için çoğunlukla büyük bir belirsizlik ve kaygı konusu. Peki masanın diğer tarafı, yani işe alım birimlerindeki uzmanlar bu görüşmelere hangi düşüncelerle geliyor, hangi özelliklere bakıyorlar, nasıl cevaplar istiyorlar ve gençlere bu konuda ne öneriyorlar? Yenibiriş İnsan Kaynakları İşe Alım Müdürü Bünyamin Şahin ve İngiltere ve Türkiye’de yönetim kurulu üyeleri de dahil olmak üzere her kademede yöneticilere danışmanlık ve koçluk yapan, Eğitmen Hülya Mutlu ile konuştuk.
#Gamze BalKırsalda oluşan işgücü açığının hayvancılıkta yol açtığı ‘Afganistan’dan ithal çoban’ dalgası, hizmet sektörüne de sıçradı. Pandemi döneminde yaşanan kapanmalar sonrası nitelikli personelini farklı sektörlere kaptıran restoranlar garson ithal etmeye başladı. TÜRES ve TURYİD başkanlarının anlattığına göre, gençler artık restoranların asgari ücret verdiği ve bahşişlerin de azaldığı garsonluk mesleğine yönelmeyince, oluşan personel açığının önemli bir kısmı Afganistan, Pakistan ya da Suriye uyruklu gençlerle kapatılmaya başlandı.
#Gamze BALBu hafta içinde katıldığım toplantılar ve buluşmalarda sürdürülebilirlik kavramının içinin gerçek anlamda doldurulmaya başladığını düşündürdü. Son dönemde sürdürülebilirliği hem dünyanın hem ülkenin hem de kendi işlerinin geleceğine yatırım olarak görüp sorumlulukla aksiyon alan öncülerin sayısı artıyor...
#Müge Akgün