Frankfurt Kitap Fuarı
Frankfurt Kitap Fuarı Haberleri
İyi şiirin gizini keşfeden şair
“Bir savaşçı gibi değil de bütün hesaplarını bitirmiş eski bir uygarlık gibi konuşmaktadır.” Cemal Süreya, şair Ergin Günçe’yi bu sözlerle tarif ederdi... Bir uçak kazasıyla genç yaşta aramızdan ayrılan Ergin Günçe, iyi şiirin gizini keşfetmiş bir isimdi.
Frankfurt’ta onur konuğu olmak
2008 yılında, Kültür Bakanlığı’nın girişimiyle Türkiye, Frankfurt Kitap Fuarı’nın konuk ülkesi olmuştu. Türk edebiyatının önemli adları, sanatçılar, illüstratörler fuara katıldı. Türk yazarlar için hazırlanan bir sergi de açıldı.
Başkonsolos Tunçer’den Hürriyet’e ziyaret
1947 yılından beri faaliyette olan T.C. Frankfurt Başkonsolosluğu’nda 15 Eylül 2020 tarihinde 25. Başkonsolos olarak göreve başlayan Erdem Tunçer, Hürriyet gazetesini ve baskı tesislerini ziyaret etti. Tunçer, gazete temsilcileriyle pandemi süreceğini değerlendirdi.
‘2020 Barış Ödülü’ Anne Weber’in
Alman Yayıncılar Birliği’nin verdiği ‘Barış Ödülü’nün bu yılki sahibi, ‘Heldinnenepos’ (Kadın Kahramanlar Destanı) adlı romanıyla yazar Anne Weber oldu. Salgın nedeniyle Frankfurt’taki ödül törenine davetli alınmazken, Weber, 25 bin euroluk para ödülünü de aldı. Ödüle aday olarak gösterilen diğer diğer beş finalist yazara da 2 bin 500’er euro para ödülü verildi.
Kanada bu yıl konuk ülke olmayacak
Bu yıl 14-18 Ekim tarihleri arasından düzenlenmesi planlanan Frankfurt Kitap Fuarı’nda Kanada konuk ülke olacaktı. Ancak ülkede yaşanan koronavirüs vakaların artması ülkenin kararını ertelenmesine neden oldu.
Frankfurt Kitap Fuarı ne olacak?
14-18 Ekim tarihleri arasından düzenlenmesi planlanan Frankfurt Kitap Fuarı’nın açılıp açılmayacağı konusunda cevap bekleyen birçok soru var. 100 gün gibi bir süre kalmasına rağmen fuarın açılması durumunda hangi kısıtlamaların uygulanacağı belirsizliğini koruyor.
Ajandasız yapamam
Eskiden birçok kurum özel ajanda yapardı. Ben çeşitlilikten hoşlandığım için kullanmadığım ajandaları bile saklardım. Ajanda deyip de geçmeyin, İsmet İnönü’nün ajandasındaki notlar, siyaset tarihimize not düşecek önemdeydi...
İstanbul Fellowship programı Frankfurt'ta tanıtıldı
Bu yıl beşincisi düzenlenecek İstanbul Fellowship programı, Frankfurt Kitap Fuarı'nda tanıtıldı. TBYM koordinasyon kurulu üyeleri kitap fuarı için bulundukları Frankfurt'ta İstanbul Fellowship ile ilgili tanıtım çalışmalarında bulundular.
Türkiye, Frankfurt’un ilgi odağı oldu
104 ülkeden 7 bin 450 yayınevinin katıldığı dünyanın en büyük kitap fuarı 71. Frankfurt Kitap Fuarı’na Göbeklitepe temasıyla katılan Türkiye, fuarın ilgi odağı oldu. Türkiye’yi bu yıl fuarda Kültür ve Turizm Bakanlığı ile İstanbul Ticaret Odası (İTO) himayesinde 28, münferit katılımlarla 40’tan fazla yayınevi temsil ediyor.
Göbeklitepe: Sadece 12 bin yıllık yer değil, medeniyetin başlangıç noktası!
71’inci Frankfurt Kitap Fuarı’ndaki Türkiye ulusal standında düzenlenen ‘edebiyat ve arkeoloji’ toplantısında, Göbeklitepe konuşuldu. İnsanlık tarihi ile ilgili bilinenlerin revize edilmesine neden olan Göbeklitepe’nin, sadece 12 bin yıl öncesine ait bir yerleşim yeri olmadığı, aynı zamanda bugünkü medeniyetin de başlangıç noktası olduğuna dikkat çekildi.
‘Türkiye’de kitap okunmuyor’ kuyruklu yalan: Türkiye kitap ülkesi
13 binden fazla eserle Frankfurt Kitap Fuarı’na katılan Türkiye, ülke edebiyatı ve yayıncılığını dünyaya Türkiye ulusal standında tanıtıyor. Kütüphane Yayınları Genel Müdür Yardımcısı Ali Odabaş, burada yaptığı konuşmada ‘Türkiye’de kitap okunmadığı’ ifadesinin kesinlikle doğru olmadığını, Türkiye’nin bir kitap ülkesi olduğunu söyledi.
Göbeklitepe Frankfurt Kitap Fuarı'nda
Türk yayıncılık sektörü, dünyanın önemli yayıncılık buluşmalarından olan Uluslararası Frankfurt Kitap Fuarı'na, Kültür ve Turizm Bakanlığının koordinasyonunda zengin bir içerikle katılacak.
Türk edebiyatı 72 ülkede okunacak!
Tüm dünyadan yayımcıları İstanbul’da buluşturan İstanbul Fellowship (Uluslararası İstanbul Profesyonel Yayımcılık Buluşmaları) en yüksek katılımıyla dördüncü kez düzenlendi. 3 gün boyunca yayımcılık dünyasını İstanbul’a taşıyan program dünyanın önemli organizasyonları arasına girme yolunda ilerliyor.
Yaşar Kemal ölüm yıl dönümünde anılıyor | İşte usta yazar Yaşar Kemal'in hayatı ve eserleri
Yaşar Kemal ölüm yıl dönümünde anılıyor. Türk edebiyatına 26 roman, 11 deneme, 9 röportaj, 2 öykü ve şiir alanında bir eseri miras bırakan Yaşar Kemal, 28 Şubat 2015 tarihinde çoklu organ yetersizliği ve kalp ritm bozukluğu sebebiyle hayatını kaybetmişti. İşte, usta yazar Yaşar Kemal'in hayatı ve eserleri
72 ülkeden, 191 katılımcı İstanbul’da; “İstanbul Fellowship” başladı
Tüm dünyadan yayımcıları her yıl İstanbul’a taşıyan İstanbul Fellowship (Uluslararası Telif Zirvesi) dördüncü kez düzenleniyor. Dünyanın dört bir yanından gelen yayınevleri temsilcileri, ajanslar ve editörler 3 gün boyunca telif ve çeviri görüşmeleri için İstanbul’da olacaklar.
Books at Berlinale’de ‘Misafir’ var
Yazar Nermin Yıldırım’ın son romanı ‘Misafir’, Berlin Uluslararası Film Festivali kapsamında gerçekleşen ‘Books at Berlinale’ programına seçildi.
Truva, Osmanlı, Güllaç ve köfte! Frankfurt Kitap Fuarı son erdi
Almanya’nın Frankfurt kentinde 70’ncisi düzenlenen dünyanın en önemli fuarlarından Frankfurt Kitap Fuarı, sona erdi. 280 bin kişinin gezdiği fuarda Türk yayıncılar kadar Truva söyleşisi, Osmanlı’nın Avrupa yansılamaları ve Türk mutfağı da büyük ilgi gördü.
Troya yılı asıl şimdi başladı
2018’in Troya Yılı olması nedeniyle Frankfurt Kitap Fuarı‘nda Troya’nın dünü, bugünü ve geleceği hakkında bilgiler veren Prof. Dr. Rüstem Aslan, Çanakkale‘de çarşamba günü açılan Troya Müzesi‘ni de anlattı. Bu ‘dünya müzesi’ ile Türkiye’den kaçırılan tüm eserlerin artık yurda dönebileceğini söyleyen Aslan “Troya Yılı asıl şimdi başladı” dedi.
Frankfurt Kitap Fuarı'nda Türkiye ilgisi, yayıncıları yordu!
Türk yayıncılar, bu yıl 70'incisi düzenlenen dünyanın en büyük kitap fuarı Frankfurt Kitap Fuarı'na yoğun bir katılım gösterdi. 14 Ekim'de sona erecek fuara Türkiye'nin sanki ikinci defa konuk ülke gibi katılım gösterdiğine dikkat çeken Türk yayıncılar, randevular ve programlar arası koşuşturmaktan otellerine yorgun döndü. Şef Refika Birgül'ün Türk mutfağı tanıtımı da büyük ilgi gördü.
Raif Badavi Ödülü, 500’den fazla önemli olayı ortaya çıkaran ARİJ’in
Suudi Arabistan’da sisteme karşı geldiği gerekçesiyle 100 kırbaç cezasına çarptırıldıktan sonra altı yıldan beri tutuklu olan blog yazarı Raif Badavi adına her yıl cesur gazetecilere verilen ödüle, bu yıl bünyesinde 500 gazeteci barındıran gazeteciler ağı ARİJ layık görüldü.
Türkiye en büyük kitap fuarında
Dünya yayıncılık endüstrisinin en büyük kitap pazarı olarak nitelendirilen Frankfurt Kitap Fuarı, “Dünyayı hareket ettiren fikirler” sloganıyla dün 70’inci kez kapılarını açtı.
Frankfurt’ta kitaplı günler başladı
Dünyanın en büyük kitap pazarı kabul edilen Frankfurt Kitap Fuarı, 110 ülkeden 7 bin 500 yayıncı kuruluş ile 70’nci kez kapılarını açtı. 10 binden fazla gazetecinin 4 binden fazla etkinliği izleyeceği fuara Türkiye, 320 metrekarelik alana kurduğu iki ayrı stant ile katıldı. 12’nci kez fuarda yer alan İTO ise İstanbul ve Türkiye yayıncılık sektörünü tanıtıyor.
Frankfurt Kitap Fuarı'nın açılışını Adichie yapacak
10-14 Ekim tarihleri arasında gerçekleşecek Frankfurt Kitap Fuarı’nın açılışını feminist yazar Chimamanda Ngozi Adichie yapacak.
Nobel’li Orhan Pamuk günleri
Orhan Pamuk’un yurtdışındaki önemli ödüllerinde bulundum. Nobel Edebiyat Ödülü’nü aldığında da Türkiye’den yazarlar ve gazeteciler olarak İsveç’in başkenti Stockholm’deydik...
‘Öykünün şarap gibi olması gerekir’
‘Kasırga/ The Hurricane’ adlı öyküsüyle Amerika’nın önde gelen edebiyat dergilerinden Glimmer Train’in açtığı yarışmada 1500 öykü arasından üçüncülük ödülünü kazanan Oğuz Dinç, “Öykünün bir kelime fazla ya da eksik olmaması gerekiyor. Bir öykü yıllarca dinlendikten sonra oturuyor” diyor.
‘Her diktatörün arkasında otoriter bir baba figürü mutlaka vardır’
Gaye Boralıoğlu yeni romanı ‘Dünyadan Aşağı’da her gün yanımızdan geçip giden bir adamı anlatıyor. Hilmi Aydın’ın küçük hesaplarla dolu dünyasına, kadınlarla ve babasıyla ilişkisine dahil oluyoruz. Bir tür ‘baba-oğul’ hikâyesi bu ama esasen, Boralıoğlu’nun deyişiyle ‘toplumsal çöküşün müsebbibi’nin peşine düşüyoruz. Ağzınızda doyulmaz bir edebi tat bırakacağına şüphe yok. Romanın meselesi açısından aynı şeyi söylemekse güç. Nedenini hem romanda hem de Boralıoğlu’nun anlattıklarında bulacaksınız.
Nadir Bey’in karınlı mandolini
Cumhuriyet’te çalıştığım yıllarda gazetenin sahibi Nadir Nadi ile gazetedeki odasında sık sık müzik konuşurduk. Cumhuriyet’ten ayrıldıktan sonra da ortak tutkumuz müzik bizi sık sık bir araya getirdi. Beraber klasik müzik konserlerine giderdik. Evlerinde de ziyaret ederdim.
Güzin ve Abidin Dino’yla yediğim akşam yemeği
Güzin Dino’nun yıllar önce Tanzimat romanı üzerine yazdığı inceleme kitabını okumuş ve bir Frankfurt Kitap Fuarı sonrasında Paris’e geçerek kendisini aramıştım. Beni o akşam evlerine akşam yemeğine davet etti Güzin Hanım.
Fantastik dostlarım
Bizzat tanıştığım bütün yazar dostlarımla belki de ‘ayakkabısını bağlamayı geç öğrenenler kulübü’ üyesiyizdir diye düşünürüm. Alberto Manguel başta olmak üzere onlar benim ‘fantastik dostlarım’.
Benim kitap fuarlarım
Artık sadece İstanbul’da değil pek çok kentte kitap fuarları düzenleniyor. Bunun yolunu da yine farklı kentlerde fuar düzenleyen TÜYAP açtı. Ben de Anadolu’nun çeşitli kentlerini bu fuarlar sayesinde gördüm. Kitabın peşinde gidilen yol, yolların en kutsalıdır benim için.