EKSTRA
MENÜ

Fine Dining

ile ilgili tüm haberleri, son dakika haber ve gelişmelerini bu sayfamızdan takip edebilirsiniz. Bugün haberlerinde son durum nedir? İşte tüm flaş gelişmeler...

Toplam 281 haberi bulunmuştur.

Fine Dining Haberleri

Bir telefonla kapınızda...

Bir telefonla kapınızda...

Yemek yapmaya değil de aşka daha çok vakit ayırmak isterseniz sofranızı ünlü restoranların ve şeflerin lezzetleriyle donatabilirsiniz. Jürimize, Sevgililer Günü için arayabileceğimiz, paket servis yapan restoranları sorduk.

Vedat Milor’a, bir de annemlere yemek yapmak istiyorum

Vedat Milor’a, bir de annemlere yemek yapmak istiyorum

İrlanda’da, küçük balıkçı kasabası Baltimore’da açtığı Dede isimli restoranda “Türk lezzetlerinden esintiler sunan” başarılı şef Ahmet Dede aldığı Michelin yıldızıyla gururumuz oldu. Türk yemeklerini modernize eden Dede de Türk mutfağının yanlış tanınmasına üzülüyor, “Maalesef Türk mutfağı, Avrupa’da sadece büfeden kebap alıp, içine acılı sosu basıp yenen bir yemek olarak tanınıyor” diyor.

31.01.2021Hürriyet Pazar
Türk Şef Ahmet Dedeye İrlandada Michelin yıldızı geldi

Türk Şef Ahmet Dede'ye İrlanda'da Michelin yıldızı geldi

Türk asıllı Şef Ahmet Dede'nin İrlanda'nın Cork şehrinde bulunan restoranı 'dede' Michelin yıldızıyla taçlandı. Yıldızlar dün akşam düzenlenen bir sanal ödül töreniyle duyuruldu. İrlanda basınında dede'nin yıldızının beklenen ve hak edilmiş bir ödül olduğu yorumları yapıldı.

Dünyanın en eski influencerları onlar

Dünyanın en eski 'influencer'ları onlar

Gastronomiye duyulan merak son yıllarda yükselişte. Hepimiz lezzetli yemekler peşinde koşuyor, medyada ve sosyal medyada şefleri, gurmeleri, ağız tadına güvendiğimiz kişileri takip ediyor, tavsiyeler almaya çalışıyoruz. Peki bu işi çok uzun zamandır yapan topluluk olduğunu biliyor muydunuz? Gelin bugün hep birlikte La Chaîne des Rôtisseurs'ü tanıyalım.

Pandemide sonbahar sezonu açıldı!

Tıpkı geçen ilkbahar ve yaz gibi öncekilere hiç benzemeyen bir sonbahar bizi bekliyor. Pandeminin sebep olduğu zor günlere katlanmanın en güzel yolu kültür-sanat ve eğlenceden geçiyor. Ancak sinema salonlarını, tiyatroları, etkinlik mekânlarını doldururken, yeni mekânları denerken sosyal mesafeyi ve maskeyi unutmamalıyız.

Tatil bölgelerinin bu sezonki yıldızları

Tatil bölgelerinin bu sezonki yıldızları

Rotasını sahillere çevirecekler için jürimize sorduk: “2020 yazının en popüler adresleri hangileri?” Kimi harika günbatımı izleyebileceğiniz durakları, kimi tadı damağınızdan uzun yıllar gitmeyecek restoranları kimi de şarkılarla coşabileceğiniz mekânları önerdi. Bu yıl yakınına yöresine yolunuz düştüğünde mutlaka uğramanız gereken yerlerden en iyi 10’u sıraladık

9.08.2020Seyahat
‘Yeni normal’de nezaket...Görgü kurallarına salgın güncellemesi

‘Yeni normal’de nezaket...Görgü kurallarına salgın güncellemesi

Sosyal mesafe ve maske kurallarına uymak yetmiyor. İçinde bulunduğumuz yeni dönem, yeni görgü kuralları talep ediyor bizden. İkili iletişimde, sofrada, sokakta, iş yaşamında, kısacası hayatın her alanında bambaşka bir nezakete ihtiyacımız var. Bazı yeni kurallar, ‘normalleşme’nin ardından kendiliğinden hayatımıza yerleşti. Yeni normalde yaşadıkça bunlara niceleri de eklenecek...

28.06.2020Hürriyet Pazar
Bildiği gibi gelsin yeni hayat; işimiz bu, yaşamak

Bildiği gibi gelsin yeni hayat; işimiz bu, yaşamak

Hürriyet Hafta Sonu ekibi bu hafta İstanbul sokaklarındaydı... Ebru Erke özlediği restoranlarına kavuştu: ‘Yeni normal’de kafelerin, kahvehanelerin, fine-dining restoranların son halini inceledi. Uygar Taylan, kentin sahillerinde dolaştı. İpek İzci, AVM’leri denetledi. Fırat Karadeniz spor salonlarına geri döndü. Melis Yılmaz uzun bir süre kapalı kalan kuaförlerdeki son durumu izledi.

Taylanddan gelen çılgın Türk

Tayland'dan gelen çılgın Türk

Bu aralar tüm gözler Fatih Tutak ve yeni restoranı ‘Türk’ün üzerinde. Piyasaya iddialı bir giriş yapan Türk’ü yakından tanımak ister misiniz? Ebru ERKE yazdı

19.01.2020Hürriyet Pazar
Sokak yemeği, yüksek mutfağa karşı...Büyük  Sokak Lezzetleri zirvesi

Sokak yemeği, yüksek mutfağa karşı...Büyük " Sokak Lezzetleri" zirvesi

Onlar Türkiye’nin en ünlü şefleri. Hepsinin mutlaka şık bir restoranı olmuş ya da halen var. Ama şu anda hepsinin baş tacı sokak lezzetleri; artık kimi dürümcü, kimi burgerci... Peki sokak yemekleri, şef restoranlarının tahtını sallıyor mu? ‘Fine dining’ diye bilinen üst düzey mutfağın pabucu dama mı atıldı, yoksa gönüllerinde, planlarında hâlâ yer tutuyor mu? Dürümde, burgerde, taco’da farkı nasıl yaratıyorlar? Zincirleşmek istiyorlar mı? Yakın zamandaki yeni projeleri neler? Akımın öncüsü şeflerle bir sofraya oturup enine boyuna konuştuk.

Vegan kasaptan kıyma narenciyeden havyar GASTRONOMİ TRENDLERİ

Vegan kasaptan kıyma narenciyeden havyar GASTRONOMİ TRENDLERİ

Antik tahıllar, sosyal gastronomi, Seitan buğdayı... Bu tanımları henüz duymadıysanız, önümüzdeki yılınsonunda kendinizi sık sık tekrarlarken bulursanız şaşırmayın.

Yazar Sonuçları

Bir İstanbul klasiği değişiyor, dönüşüyor...

1950’lerden bu yana İstanbul’un önde gelen buluşma noktalarından biri olan Divan Lokanta’nın değişim geçireceğini öğrenince hem üzüldüm hem de sevindim.

13.02.2021

Alışkanlıklarımız değişecek mi?

Yeme-içmeden sosyal yaşama tüm alışkanlıklarımız, iş yapış hatta düşünme biçimlerimiz bir yıl içinde neredeyse yeniden şekillendi. Yaşamdan beklentilerimiz farklılaştı, önceliklerimiz değişti. Biraz okuduklarım, biraz yakın ve uzak çevremden izlenimlerimin de etkisiyle oturdum farklı alanlarda olması muhtemel değişiklikleri yazdım. Bunlar benim tahminlerim, belki de hayatımı yeniden şekillendirecek manifestom...

6.02.2021

Müzeler ve sokak lezzetleri

Çocuğunuzu ve içinizdeki çocuğu kapın, düşün sokaklara! Müzelerin tadını çıkarırken yakındaki ayaküstü lezzet duraklarına uğramayı ihmal etmeyin…

24.01.2021

Yıldız değil, yonca zamanı

Pandemi en prensipli restoran değerlendirme rehberi Michelin’in de kriterlerini değiştirdi. İlk kez bir vegan restorana yıldız veren Michelin artık çevreci restoranlara da yonca vermeye başladı.

24.01.2021

Sektörden beklentilerim ve naçizane önerilerim

Sektör, pandemiye çok ani, hazırlıksız yakalandı. Zorlu bir yıl geçirdik, bazı şeyleri el yordamıyla öğrendik. Benzer süreçlere karşı reflekslerimiz artık daha güçlü. Benim 2021’den beklentilerim ve naçizane birkaç önerim şöyle...

3.01.2021

Her şeye rağmen Türkiye

Oscar yemeklerinin 26 yıllık efsanevi şefi Wolfgang Puck’ın global restoran işletmelerini yöneten Alex Resnik, Türkiye’ye yatırımlarını artıracaklarını, pandeminin restoran dünyasına getirdiği kısıtlamalara rağmen İstanbul ve Bodrum gibi Türk turizminin stratejik noktalarında yeni mekanlar açmayı planladıklarını söyledi.

23.11.2020

Başarılı şef İsmet Saz’dan haberler...

Kuruçeşme’deki mekânı TOI’nin yerine bir başka markası olan Steeve’i açtı. Günün her saati gidip, mesafeli masalarda oturup ulaşılabilir fiyatlardaki Latin mutfağı lezzetlerinin tadını çıkarabilirsiniz. TOI içinse üzülmeye gerek yok. O artık New York’lu...

1.11.2020

Rezervasyonlar ocak ayına!

Turşu için kullandıkları suyu Kilis’ten getiriyorlar, pilav tenceresinde sade yağ birikmezse servis etmiyorlar, çok satan yemeği menüden kaldırıyorlar… Ancak ocak ayına yer bulabildiğiniz Zennup’un kendine has kuralları var.

25.10.2020

Side’de saklı kalmış Girit yemekleri

Son yıllarda popüler tatil beldeleri arasında adı pek geçmese de Side’de çok güzel şeyler oluyor. Yörenin antik mirasını öne çıkaracak olağanüstü çalışmalar yapılırken kaliteli yeme-içme mekânlarının sayısı da her geçen gün artıyor. Side yerlilerinin izinde, şehrin turistik yüzünün arkasında kalmış gerçek mutfağını keşfe çıktık.

19.10.2020

Dil Bayramı sonrası dilimize katkılar

 BELKİ çoğumuz farkında değiliz.

7.10.2020

Popülerliğini korurken klasik kalabilmek

Klasik bir restoran olmak, yıllarca da ‘in’ kalmak zor. Üst segmentteki bazı mekânlar, başarılarını lezzet ve hizmet kalitesi kadar güçlü ekip ruhuna da borçlu olduğunu biliyor...

27.09.2020

Evinizde sofrayı lüks restoranlar kuruyor artık

Dünyaca tanınan şefler çoktan başlamıştı. Ülkemizin ünlü, üst segmentteki restoranları da artık paket servisi yapıyor. Özel ambalajlarında parti yemekleri ve hatta imza kokteyllerinin ön karışımları evlere gönderiliyor.

20.09.2020

Şef restoranlarında nasıl bir değişim var?

Şef restoranlarında bir devinim başladı. Bazısı menüsünü ay döngüsüne göre yeniledi, bazısı daha alçakgönüllü bir yaklaşımla tekrar açılacağını duyurdu. Yıllardır tabaklarıyla ilham veren şefler, nasıl bir akımın öncüsü olacak, ilk örneklere bakalım…

13.09.2020

Şevval Şahin’in partisinin öğrettikleri

“Bize başkasından korona bulaşabilir ama benim tanıdıklarımdan, benim davet ettiklerimden birbirine zarar gelmez” önyargısı gittikçe yaygınlaşıyor. Şevval Şahin ile sevgilisi Yiğit Marcus Aral’ın verdiği parti, işte bu tıbbı reddeden, gayribilimsel ön kabulü yıkması açısından önemli.

8.09.2020

Zor zamanlarda yaratıcı çözümler

Perşembe akşamı bu yazıyı yazmaya başladığım saatlerde Dünya Sağlık Örgütü’nün Covid-19 barometresi 25 milyon 842 bin 652 kişinin hastalığa yakalandığını ve 858 bin 629 kişinin de hayatını kaybettiğini gösteriyordu. 

5.09.2020

Tatil yöresi gastronomisi ve hayal kırıklığının kökeni

Dalyan, bence Türkiye’nin en özel yerlerinden biri… Arkada berrak sularıyla Köyceğiz Gölü, önünde kanalları, kanal sonucu açıldığı; Bülent Ortaçgil’in de “ayrı düşmüşüz, yan yana” diyerek betimlediği “kafa karışıklığı” bazlı doğal güzellik “Dalyan Deltası”… Tüm bunların ucunda “caretta caretta” yurdu, denizin üzerine bir çizgi halinde tuz dökülmüş gibi duran kumsalıyla “İztuzu Plajı”…

3.09.2020

Pandemi döneminin ilk yurtdışı macerası... Belgrad’da lezzet peşinde

Vize yok, üstelik bu süreçte karşılıklı gidip gelebileceğimiz kapısı açık nadir ülkelerden. Sokak yemekleriyle ünlü Belgrad, seyahati özleyenler için şu sıralar iyi bir seçenek.

30.08.2020

Şehir yorgunlarına çok iyi gelecek huzur adası: Cunda

Yazın şöyle güzel bir yerde hem tatil yapayım hem huzur bulayım hem de keyifli vakit geçireyim oradan oraya koşturmayayım diyorsanız sizin için biçilmiş kaftan Cunda Adası…

29.07.2020

Söz verip de gelmeyenler...

Restoran sektörünün kronik sorunlarından biri rezervasyon yapıp da gelmeyenlerdir. Günler öncesinden ayırtılan masalar boş kalır, maliyet hesapları şaşar.

25.07.2020

Restoranların Yeni Normali

Günlük yaşamımızda, restoranların önemli bir yeri vardır. Yemek yiyip, karnımızı doyurduğumuz yerler olması dışında; sosyalleştiğimiz, arkadaşlarımız, sevdiklerimiz ile hasret giderdiğimiz, iş toplantılarımızı gerçekleştirdiğimiz, bazen gelip geçen insanları ve günlük koşturmayı izlediğimiz, kısacası hayatımızın önemli ritüellerini içeren yerlerdir restoranlar. Hatta, bir sohbet esnasında spesifik bir bölge ya da şehir gündeme geldiğinde, o yere yönelik aklımıza ilk gelenlerden biri bildiğimiz, güvendiğimiz ve sevdiğimiz restoranlardır ve bunları paylaşmaya gayret gösteririz.

21.07.2020

Yıllar sonra mesleğe başladığı yerde

İngiltere’de, University of Surrey’de otel, yiyecek-içecek eğitimi aldıktan sonra Bodrum’da kendi otellerinin işletmeciliği ile iş yaşamına atılan, ardından 1994 yılında Gümüşlük’te Karaf adlı ilk restoranını açan Kaya Demirer, 26 yıl sonra yeni projesiyle tekrar Bodrum’da.

18.07.2020

Buyurun ziyafete

Luke Barr’ın ‘Ritz&Escoffier’ kitabında özel bir yemek menüsüne denk geldim. Davet sofrasındaki çeşitlilik, denemelere açık, meraklı bir kültüre tekabül ediyor. Bunları talep eden varlıklı bir kitle var. Günümüzde de zengin insanlar mevcut ama pek az ülkede böyle bir talep oluşuyor.

12.07.2020

'Demokratik gastronomi'nin yıldızı, şeflerin şefi Auguste Escoffier

Geçen hafta dünyanın ilk ‘celebrity’ şefi Marie-Antoine Carême’den bahsettim... Sıra Auguste Escoffier’de. Biraz şanslıydı; doğru zamanda, doğru yerde ve doğru insanlaydı. Yine de fine-dining’in anayasası onun eseri!

5.07.2020

Restoranlara büyük hizmet: Ayakta kalma rehberi

34 ülkeden toplanan verilere göre ‘yeni normal’de yoluna devam etmek isteyen işletmelerin yerelleşmeden sıfır atığa pek çok konuda dikkatli olması gerekiyor. İnsanların düşünerek ve farklı biçimlerde tükettiği bir dünya için herkes çaba göstermeli.

21.06.2020

Gecede tek rezervasyon

Nişantaşı’nın lüks restoranı Alancha, tanımadığı insanlardan virüs kapma korkusu yaşayanlar için yeni bir uygulama başlattı: Gecede sadece tek bir kişi ve onun misafirlerini kabul ediyor. Eski normal tabiriyle anlatacak olursak bir nevi ‘mekân kapatma’.

20.06.2020

Ey şef, geldiysen kapıyı tıklat

Sektördeki değişim hijyen kuralları ya da masalar arasına boşluk bırakmakla sınırlı kalmıyor. Dönüşüm ve yeni oluşumlar şart oldu; hayalet mutfaklar da bunlardan biri. Ünlü şeflerin imzasını taşıyan mönüler evlere gelecek.

14.06.2020

Pandemi, yıldızlı şeflere neler öğretti?

Amerika doğumlu olan, bir süre Madrid’de, şimdi de Kopenhag’da yaşayan, yeme-içme konularına ağırlık veren bağımsız gazeteci yazar Lisa Abend’in Vanity Fair’de bir yazısı yayınlandı. İsveç’teki Michelin yıldızlı ‘fine-dining’ restoranların durumundan yola çıkan ama aslında pandemiden etkilenen tüm ülkelerdeki benzerlerine hitap eden bir yazıydı bu.

16.05.2020

Gastronomi güveni hijyenle kazanacak

Gastronomi Turizmi Derneği Başkanı ve Marka Doktoru Gürkan Boztepe, turizmde en fazla harcamayı gastronomi turistinin yaptığına dikkat çekerken, yiyecek içecek sektörünün kriz sonrası çıkışı en hızlı yakalayacak sektör olacağına inandığını belirtti.

15.05.2020

Sıkıntıdan Türk medyasına sardım

Biz gazeteciler birbirimizi iğnelemeyi, yanlışımızı bulmayı başka herkesten daha çok severiz. Mesleki deformasyon. Buyurun, bugün de kendi emekçilerimize musallat oldum.

29.04.2020

Koronavirüs Bittiğinde Restoranlara Rahatça Gidebilecek Miyiz?

Gerek aktif sosyal hayatım vesilesiyle gerekse yazarlığım sebebiyle uzun yıllardır yeme - içme ve eğlence sektörünün bil fiil içindeyim.

21.04.2020

‘Güçlü olan yaşar’ tipi bir evrim yasasını yemek sektörüne uygulayabilir miyiz?

Pandemi sonrası dönemde restoranlar “artan maliyet-azalan müşteri” sorunuyla mücadele edecek. Sosyalleşmeye müsait ortam sunan, az ama leziz yemek seçenekleri olan, fiyatları makul tutan, elemanını iyi eğiten ve her müşteriye eşit davranan mekânlar öne çıkacak.

19.04.2020

Cihangir’in yeni köy kahvesi

Cihangir bir ünlüler köyüyse ahalinin yeni toplanma alanı Cihangir Caddesi’ndeki ‘22’. Hayır, ismini apartman numarasından değil, daha önceki ‘21’in devamı olmasından alıyor.

14.03.2020

Gastronomi dünyasından son durumlar! Muhafazakâr fine dining

Florya’da açılan ultralüks Sarı, alkolsüz bir mekân. Mönüdeki fine dining (yüksek mutfak) yemekleri eşleştirecek şarap yok. Alkolsüz olduğu gibi içinde bir de mescit var. Ortaklarından Salih Ünlü “Bu tür bir mutfağı satın alma gücüne sahip ama bunu alkolsüz bir ortamda talep eden geniş bir kitle var” diyor.

15.02.2020

Kemal Bey'e çağrı: Uymayın şu Tuncay'a

- Size en katı olarak karşı olanlar bile sizin tahammüllü ve demokrat kişiliğinizin hakkını teslim ediyor. Uymayın şu Tuncay’a.

15.02.2020

Bir karnabaharı kaç farklı şekilde pişirebilirsiniz?

Kıymalı karnabahar yaparsınız, fırında karnabahar yaparsınız, kızartırsınız, buharda pişirip salata yaparsınız, taş çatlasın haşladıktan sonra glutensiz bir pizza tabanı ya da bulgursuz kısır yaparsınız. Ama eğer Michelin yıldızlı bir şefseniz, bir karnabaharı 21 farklı şekilde hazırlayıp hepsini tek tabakta ve büyük bir uyum içinde sunabilirsiniz.

6.02.2020

Bir Fransız değil ama şahsiyeti var

Fransa Bretonya çıkışlı krep, aslında akıtma ya da katmer dediğimiz türleriyle bize hiç de uzak olmayan bir halk yemeği. İyisini denemek isterseniz Kadıköy Moda’daki OD46 doğru bir seçenek. Tatlı ve tuzlu çeşitleriyle Fransız tarzını ülkemize uyarlayan güzel krepler yapıyor.

18.01.2020

4 tutkulu kadın

Hafta başında şef Jale Balcı organizasyonuyla zeytinyağı uzmanı Birsen Can Pehlivan, zeytinyağı üreticisi Kübra Güler ve artisanal ekmekçi Serpil Onaran’la bir araya geldik. Hem bilgilendik, hem de sağlıklı ürünlerle lezzetli bir gece yaşadık. Bugün her biri işini tutkuyla yapan bu dört kadından söz etmek istiyorum. Önce, 25 yıllık meslek yaşamının son 20 yılında sadece zeytinyağı üzerine çalışan Birsen Can Pehlivan.

18.01.2020

Ankara’nın balıkçıları

Güvenle balık yediğim, tekrar tekrar gittiğim yerlerin sayısı sanıyorum 10’u aşmaz. Deniz ürünlerinin ve balığın tazeliği benim için özellikle önemli. Alerjik bir bünyem var, vücudum hemen tepki veriyor, herkesten çok daha kolay zehirleniyorum. Yakınlarım buna ‘iş kazası’ diyor! İstanbul, Gelibolu, Urla, Çeşme ve Antalya’da güvendiğim yerler tabii ki var. Ama Ankara balıkçılarının yeri ayrı. Trilye, Kalbur, Fevzi Hoca üçlüsüne bu yıl yeni keşfim Taka da eklendi. Neyse ki İstanbul’da Fevzi Hoca’nın şubesi var. Şimdi Trilye özlemi de bitecek gibi görünüyor.

11.01.2020