Feminizm
Feminizm Haberleri
2020'nin en iyi 50 kitabı: Edebiyat dışı
Pandemiyle geçen 2020’nin tek tük iyi yanlarından biri hayatımızda kitaplara daha çok yer açmamız oldu. Peki, yılın en çok iz bırakan kitapları hangileriydi? Hürriyet Kitap Sanat olarak oluşturduğumuz 23 kişilik jürimiz bu sene yayımlanan yerli ve çeviri kitapları, edebiyat ve edebiyat dışı kategorilerinde ayrı ayrı değerlendirdi. Jürinin gönderdiği ‘en iyi 10 kitap’ listelerindeki sıralamaya göre yaptığımız puanlama sonucunda, ‘edebiyat dışı’ kategorisinde Nurdan Gürbilek’in ‘İkinci Hayat: Kaçmak-Kovulmak-Dönmek Üzerine Denemeler’i zirveye oturdu. İşte jürimizin seçkisiyle 2020’nin edebiyat dışı kategorisindeki en iyi 50 kitabı...
‘Feminist hareketin bu topraklardaki gücünü bize tekrar hatırlattı’
İletişim Yayınları ‘Modern Türkiye’de Siyasi Düşünce’ serisinin 10’uncu cildini feminizme ayırdı. Feryal Saygılıgil ve Nacide Berber’in editörlüğünde hazırlanan, farklı kuşaklardan 80 kadının yazılarını buluşturan cilt; Türkiye’de feminist hareketin tarihi, Osmanlı’dan bugüne kadın yazını ve feminizmin güncel tartışmalarını içeren, ilk niteliğinde bir başvuru kaynağı. ‘Feminizm’ cildini, editörlerinden dinledik.
Siyah kadınların sesi: Bernardine Evaristo
Farklı kuşaklardan, farklı sınıf ve cinsiyet kimliklerinden 12 siyah İngiliz kadının birbirinin içine geçen öyküsünü anlattığı romanı ‘Kız Kadın Öteki’ ile 2019’da Booker Ödülü’nü kazanan ve ödülü alan ilk siyah kadın olarak tarihe geçen aktivist ve yazar Bernardine Evaristo “Mücadelenin tadını çıkarmaya çalışmalıyız” diyor. Evaristo ile bir telefon röportajında buluştuk.
‘Sesimizi yükselteceğiz ve asla yalnız yürümeyeceğiz’
Yaşamak. Özgür olmak. Okumak. Çalışmak. Ayrı eve çıkmak. Boşanmak. Ne haberlerde ne de çevrenizde bir erkeğin bunları yapmak istediği için şiddet gördüğünü veya öldürüldüğünü duyarsınız ama kadınlar öldürülüyor. Hem de senelerdir. Kadınların özgür bir yaşam için verdiği çaba daha çok konuşulmalı... Çarşamba gününe denk gelen 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Uluslararası Mücadele ve Uluslararası Dayanışma Günü bunun için en iyi vesilelerden…
Maskülizm nedir? Maskülist ne demek? Maskülizm akımı özellikleri, kurucusu ve temsilcileri
Maskülizm, temel olarak erkeklerin sosyal ve hukuki haklarını savunan toplumsal bir teoridir. Temelinde tıpkı feminizm gibi eşitlik ilkesi yatar. Maskülizmin temel ilkeleri ve özellikleri nelerdir, kurucusu ve temsilcileri kimdir? Sizin için derledik.
Topuk sesleri bu yıl ekrandan yükselecek
Eşitliğe, üretime, çocuğa, feminizme ve geleceğe dair konuşmalar içeren Dijital Topuklar etkinliği bu yıl ilk kez çevrimiçi olarak gerçekleşecek.
Emine Semiye unutulmuşluk tozlarından silkiniyor
Meşrutiyet döneminin önde gelen kadın yazarlarından, kadın hareketinin öncülerinden olup da zamanla tamamen unutulan Emine Semiye yeniden okurla buluşuyor. ‘Emine Semiye Kitaplığı’ başlıklı dizinin başlangıç kitabı ‘Sefalet’ Türk romanının ilk örneklerinden biri.
Paris’te PKK’nın katılımıyla Ermenistan’a destek gösterisi
Fransa’nın başkenti Paris’te Ermeniler, Azerbaycan’ın topraklarını kurtarmak için başlattığı operasyona karşı terör örgütü PKK’nın da katıldığı gösteri düzenledi.
90-60-90 yıkılıyor
Geçen hafta gündemi meşgul eden Balenciaga tasarımları modadaki önemli bir değişimin göstergesi. Artık 90-60-90 kusursuz fizikleriyle gördüğümüz mankenlerden çok, alışagelmedik tarzda modeller tercih ediliyor. Peki bu akımın sebebi ne? Moda yazarlarına sorduk...
Kız kardeşlik bağının düşmanı: Cinsiyetçi ikiyüzlülük
Kadın çalışmaları alanına önemli katkılarda bulunan akademisyen Ayşegül Yaraman yeni kitabı ‘Cinsiyetçi İkiyüzlülük’te kişisel deneyiminden yola çıkarak güçlü kız kardeşlik bağının tam da karşısında yer alan davranışı kuramsallaştırarak görünür kılıyor. Özellikle ‘seçkin’ kadınların, tam da feminizm mücadelesini bölecek şekilde bu ikiyüzlülüğü ürettikleri, kitabın önemli saptamalarından...
Pandemide sonbahar sezonu açıldı!
Tıpkı geçen ilkbahar ve yaz gibi öncekilere hiç benzemeyen bir sonbahar bizi bekliyor. Pandeminin sebep olduğu zor günlere katlanmanın en güzel yolu kültür-sanat ve eğlenceden geçiyor. Ancak sinema salonlarını, tiyatroları, etkinlik mekânlarını doldururken, yeni mekânları denerken sosyal mesafeyi ve maskeyi unutmamalıyız.
Kadın gözünden kadın hikâyeleri Pera Müzesi’nde
Pera Film’in 5Harfliler iş birliğiyle düzenlediği Göz Hizası film programı, pandemi nedeniyle ertelenen gösterimlerine kaldığı yerden devam ediyor. Dünyadaki tüm kadınlara ithafla 7 Mart’ta ilk gösterimi yapılan program, 3-19 Eylül tarihleri arasında Pera Müzesi Oditoryumu’nda ücretsiz izlenebilir.
Feminist yönetmen Agnès Varda’nın dediği gibi: ‘Biz de neşeli bir feminizm isterdik ama çok öfkeliyiz’
Kadın kuruluşlarının sonlanması için mücadele verdiği cinayetler yasaların tam uygulanmaması nedeniyle artmaya devam ediyor. Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nun haziran verilerine göre sadece geçen ay 27 kadın öldürüldü. Bu cinayetlerin önlenmesinde medyaya da büyük sorumluluk düşüyor çünkü haberin dili ve görsel seçimi başka cinayetleri tetikleyebiliyor. Haberlerdeki hatalar neler ve bunları nasıl değiştireceğiz? Uzmanlara danıştık...
KADIN FİLMLERİ BU YIL EVİNİZDE
Aşk, kadın düşmanlığını tetikler mi?
Maurice Daumas ‘Kadın Düşmanlığı’ adlı kitabında kadın düşmanlığının kökenlerine inerken, bugüne uzanan bir tarihsel perspektifte feminizm karşıtlığının güncelliğine dikkat çekiyor. Yazar bir ‘kök sökme’ olarak tanımladığı evliliğin kadını kuşatıcı yönünü özellikle ele alıyor.
Yeni normalimiz: Evden moda çekimi
Moda devleri yeni kampanyalarını FaceTime üzerinden çekilen fotoğraflarla duyuruyor, prestijli dergiler kapaklarında evden çekilmiş karelere yer veriyor. Salgının yarattığı imkânsızlıklar yaratıcılığı bakın nasıl besliyor.
Hayatımızı güzelleştirecek 100 kitap
Nicedir merak ettiğiniz eserleri okumak, kitaplığınızda hep gözünüze çarpan ama bir türlü okumaya vakit bulamadığınız kitapları elinize almak, yeni yazarlar keşfetmek, yarım kalan klasikleri bitirmek için bundan daha iyi bir zaman olabilir mi? Jürimize danıştık, evde geçirdiğimiz zamanı daha anlamlı kılacak önerilerini sorduk. İster zamana direnen bir kitabın kapağını aralayın, ister çağdaş edebiyatın parlayan yıldızlarının izini sürün...
Hazal Kaya: Söke söke o eşitliği aldım!
Aktivist bir annenin kızı. Kadın hareketinin içinde büyüdü; birçok şiddet hikâyesine şahit oldu. “Bir erkek oyuncunun tek başarılı işi onu efsane yapabilir. Aynı sonuç için bir kadın oyuncunun beş iş yapması gerek. Yok sayılmaya alışmak zorunda bırakılırsın” diyen Hazal Kaya’yla 8 Mart vesilesiyle buluştuk. Hazal Kaya, "Türkiye’de de dünyada da erkek oyunculara kadın oyunculardan fazla ödeme yapılıyor. Ama benim partnerlerim benden çok kazanmıyor... Söke söke o eşitliği aldım!" diye konuştu.
‘Ben bir feministim! İstihbarat bizi izliyor bu çok ayıp’
Alman ARD televizyon kanalının ‘hartaberfair’ (Acı ama gerçek) adlı hayvanlara eziyet konusunun tartışıldığı açık oturumda bir kadın canlı yayında kameralar önüne geçerek, “Adım Katja Hartwig. Ben bir feministim. Ben de bir şeyler söylemek istiyorum” diyerek olay çıkarmaya çalıştı.
Bir kadının ‘Uyanış’ı
Kate Chopin’in feminist edebiyatın öncülerinden kabul edilen, 1899’da yayımladığı ‘Uyanış’ı, yüzmeyi yeni öğrenen Edna’nın “Daha önce hiçbir kadının açılmadığı kadar uzaklara açılması”nın hikâyesi... Kadın cinselliğini konu alan yapıtların en ünlüsü ‘Madam Bovary’de Flaubert, Emma Bovary’yi kitabın her sayfasında yargılarken, Chopin ‘Uyanış’ta kahramanını sorgulamaz bile.
Feminist eleştirinin beklediği kitap: Gaflet
Sema Kaygusuz ve Deniz Gündoğan İbrişim’in hazırladığı, birçok akademisyenin yazılarını barındıran ‘Gaflet/Modern Türkçe Edebiyatın Cinsiyetçi Sinir Uçları’, edebi metinleri feminist değerler üzerinden eleştirerek Türkçe yazında büyük bir boşluğu dolduruyor.
Uluslararası Hrant Dink Ödülü'ne layık görülen Nebahat Akkoç ve Agnes Kharshiing: Birlikte yapabileceğimiz çok şey var
Geçen pazar günü Hrant Dink Vakfı tarafından 11’inci kez verilen ödülün sahipleri, kadınlar için çalışan iki kadın oldu: 1997’de Diyarbakır’da KAMER’i kurarak kadın hakları konusunda farkındalık kazanılması için uğraşan Nebahat Akkoç ile Hindistan’da kadınların uğradığı hak ihlallerini ortaya çıkaran, yolsuzlukları, yasadışı madencilik faaliyetlerini ifşa eden Agnes Kharshiing.
Atwood’un feminist manifestosu
Kanadalı şair, yazar Margaret Atwood’un 1969 tarihli ilk romanı ‘Evlenilecek Kadın’, Atwood’un yazarken farkında olmadığı bir feminist manifesto... Marian’ın yaşadıkları üzerinden yarım yüzyıl geçmesine rağmen tazeliğini koruyor. Kadınlar bugün seslerini daha çok yükseltse de erkekler onlara aynı gözle bakmayı sürdürüyor...
Erkeklerin ‘yayılarak oturmasını engelleyen’ sandalye ödül aldı
İngiltere’de feminist bir tasarımcı, erkeklerin kamusal alanda ‘yayılarak’ oturmasını engelleyen sandalye tasarımıyla ödül aldı.
‘Etten, Kemikten’ sergisi ziyaretçileriyle buluşacak!
Bilsart’ın ev sahipliğnde gerçekleşecek olan ‘Etten, Kemikten’ sergisi 3 Temmuz - 27 Temmuz tarihlerinde ziyaretçilerini bekliyor...
Kadınlardan nefret eden bir dünyada kadın olmak...
Sophie Mackintosh, ilk romanı ‘Su Kürü’nde, “Erkeklik gerçekten zehirli mi?” sorusundan yola çıkarak feminist distopya türünün ürkütücü bir örneğini ortaya koymuş. Bu alanın büyük ustası Margaret Atwood’un “sürükleyici, uğursuz bir masal” nitelemesiyle övdüğü ‘Su Kürü’, kadınlara yönelik erkek şiddetinin hüküm sürdüğü bir dünyayı anlatan rahatsız edici bir roman.
Delirdi mi delirtildi mi?
Ataerkil toplum, binyıllardır kadınlara ‘deli’ damgası vurarak onları terbiye etmeye çalışıyor. Gönül Bakay, ‘Delirtilen Kadınlar’ adlı yeni kitabında meselenin tarihine ışık tutuyor, İngiliz ve Amerikan edebiyatında kadın deliliğini büyük bir titizlikle inceliyor.
Pazaryeri ‘Zekiye’yi yedirmeyiz!’ dedi
Bilecik Pazaryeri’nin yeni ve bağımsız belediye başkanı Zekiye Tekin, bir kadının haksızlığa uğradığında, adalet peşine düştüğünde neler yapabileceğinin örneği. Onun potansiyelini keşfetme hikâyesi, 14 yıldır canla başla hizmet verdiği belediyede özel kalem müdürlüğünden alınmasıyla başladı. Kendisini görevden alan belediye başkanına meydan okudu ve oyların yüzde 40.83’ünü alarak seçimi kazandı. Tekin’i mazbatasını aldığı gün makamında ziyaret ettik. Odası çiçek bahçesi gibiydi. Tebrik etmek için gelenlerin ardı arkası kesilmiyordu. 30 yıldır belediyede çalışan Remziye Aşina, bugüne kadar ne bu kadar çiçek ne de ziyaretçi gördüğünü söylüyordu. Zekiye Tekin, Pazaryeri halkına söz verdiği gibi bağımsız kalmakta ısrarlı.
Kadınlığı çok konuştuk artık erkekliği tartışmamız lazım
Kadir Has Üniversitesi Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Çalışmaları Merkezi’nin, 8 Mart öncesi açıklanan ‘Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Algısı Araştırması’nın sonuçları yine ‘bizimle’ ilgili ipuçlarıyla dolu. Araştırmaya göre ülkede kadın-erkek herkes, “Kadının toplumdaki en büyük sorunu şiddet” diyor ama şiddet hızla artamaya devam ediyor. Kürtaj konusunda olumlu düşünenlerin sayısı azalıyor, babalar çocuklarıyla geçen yıla göre daha az ilgileniyor, “Feministler erkek düşmanıdır” diye düşünenler artıyor. Merkezin müdürü Prof. Dr. Mary Lou O’Neil’e göre tüm bunları aşmak için artık biraz da erkekliği tartışmak gerekiyor.
Podyumdan esen feminist rüzgâr
Paris’te Dior defilesinde ‘Patriarşiye karşı feminizm kazanacak’ sloganı atılıyor. Tommy Hilfiger’ın şovunda modanın tektip güzelliğe değil, tüm kadınlara hizmet etmesi mesajı veriliyor. Londra Moda Haftası kadına yapılan dayatmalara karşı protestolarla başlıyor. Moda haftalarından çıkan ortak trend ne renk ne desen. Ortak trend: Kadın dayanışması...
Apple Music Kadınlar Günü'nü unutmadı
Apple Music bu ay boyunca tüm dünyada müzik endüstrisindeki vizyoner kadınların çalışmalarını öne çıkarıyor. Dünya Kadınlar Günü için dünya çapında bir dizi özel seçkinin yer alacağı Apple Music’te sanatçılar tarafından hazırlanan çalma listeleri ve kadınlara odaklanan programların yanı sıra, tüm dünyadaki kadınlar için önem taşıyan içerik ve sorunları ele alan şovları ve sunucular eşliğinde yapılan sohbetleri kapsayan, 24 saat sürecek temalı Beats 1 yayınları da yer alacak.
Alman ünlülerin tercihi: Made in Turkey Chili Bang Bang
Giysiden öte bir hayat felsefesi olarak Alman moda dünyasına giren ‘Chili Bang Bang’ şık, göz alıcı ve sokağın sitilini yansıtan tasarımlarıyla neredeyse bütün Alman ünlülerin giydiği bir markaya dönüştü. İstanbul’da üretilen ve Made in Turkey etiketiyle Almanya’da 200 noktada satılan markanın kurucusu Sevinç Yerli ile bu başarının sırrını konuştuk.
Virginia Woolf kimdir? İşte en çok paylaşılan sözleri
Feminizm ve edebiyat tarihinin önemli isimlerinden Virginia Woolf, 137 yıl önce tam da bugün dünyaya geldi. Ruh sıkıntılarından kaçmak için ölümü seçen Virginia Woolf, özellikle “Kendine Ait Bir Oda” kitabıyla tanınır. İşte, Virginia Woolf’un hayatı ve satır aralarından çıkmış bazı sözleri
Erkeksiz Feminist Festivali ayrımcılık tartışması başlattı
İsveç'te geçtiğimiz ağustos ayından ülkenin Göteborg kentinde düzenlenen Erkeksiz Feminist Festivali'ne ilk resmi tepki İsveç Ayrımcılık Ombudsmanı Clas Lundstedt'ten geldi.
Farklı kültürlerin ‘Kaynak’ına yolculuk
Sanatçı Elif Uras’ın farklı coğrafyaların kültürel izlerinden beslenerek ortak miras, melezlik, gelenek ve çoğulluk gibi kavramları sorguladığı ‘Kaynak’ adlı seramik yerleştirmesi Galata Rum Okulu’nda. Kale Grubu’nun desteklediği projeye sanatçının son yıllardaki üretimini belgeleyen kapsamlı monografi kitabı da eşlik ediyor.
Hangi Şeyma?
Para avcısı, anne, parti canavarı, global sosyelit, fenomen, it-girl... Şeyma Subaşı, Acun Ilıcalı ile ilişkisini bir kadın düşmanlığı öznesi olarak geçirdi. Tüm kimlikleri sorgulandı, anneliği, genç kızlığı, eşliği didiklendi. Şimdi tüm temsil ettikleriyle beraber, şöhretinden daha büyük bir tartışmayı açıyor.