Feminist
Feminist Haberleri
2021 Dünya Kadınlar Günü ne zaman, hangi güne denk geliyor? İşte Dünya Kadınlar Günü tarihçesi
2021 Dünya Kadınlar Günü için geri sayım devam ediyor. Kadınlar Günü tüm dünyada kadınların haklarının savunulduğu, eşitlik, özgürlük ve huzurlu bir toplum özlemiyle kutlanan, birlik ve beraberlik günüdür. Peki, 2021 Dünya Kadınlar Günü ne zaman, hangi güne denk geliyor? İşte Dünya Kadınlar Günü tarihçesi
Almanya güzeli
MISS Germany, ‘güzellik yarışması’ denince akla gelen uzun saçlı, uzun bacaklı ve bikinili pozlar veren genç kız algısını altüst etti.
2021 Almanya Güzeli, bisikletçi Anja
Bir zamanlar güzellik yarışması denilince akla, uzun saçlı, uzun bacaklı ve bikinili fotoğraflarla pozlar veren birbirinden güzel genç kızlar gelirdi. Miss Germany organizasyonu toplumsal değişim ve feminist hareketin de etkisiyle güzellik seçim kriterlerini tamamen değiştirdi.
Sana ne hayatım, ‘Zevk Meselesi’
Feminen, renkli ve parlaksa ucuz, banal, yani ‘kitsch’ kabul edilir, aşağılanır. Ulya Soley küratörlüğünde Pera Müzesi’nde açılan ‘Zevk Meselesi’ sergisi, ‘kitsch’ kavramından ilhamla güzellik ve beğeniyi, alt sınıf-üst sınıf, kitle kültürü-yüksek kültür gibi hiyerarşilerin olmadığı daha kapsayıcı bir gelecek için tartışmaya açıyor. Sergi, sanatın eril ve seçkinci yaklaşımının güncel sanatta esen feminist, queer rüzgârlarla kırıldığına dikkat çekiyor.
Kadın cinayetleri ve bir feminist polisiye
Elçin Poyrazlar, 'feminist polisiye' diyebileceğimiz ‘Ecel Çiçekleri’nde kadın cinayetlerini ters bir açıdan ele alıyor. Yazar merakla okunan bir suç romanı yazmakla kalmamış, güncel bir meseleye dair düşündüren sorular da sormuş.
Damdan düşen doktoralı bir psikolog: Doğan Cüceloğlu
Ünlü psikolog ve yazar Doğan Cüceloğlu 83 yaşında yaşamını yitirdi. Akademik dilin ötesinde kendine has üslubu ile içimizden biri olarak anlatıyordu yaşanmış insan öykülerini… Sayısız kişinin hayatına dokunan Cüceloğlu'nu kendi hikayesiyle ve geride bıraktığı sözlerle hatırlayalım: "Mutluluk aramakla bulunacak bir şey değildir. Onu inşa etmek gerekir."
Psikolog ve yazar Prof. Dr. Doğan Cüceloğlu'na son veda
Psikolog ve yazar Prof. Dr. Doğan Cüceloğlu 83 yaşında İstanbul'da hayatını kaybetti. Doğan Cüceloğlu için Levent Afet Yolal Camii'nde tören düzenlendi. Öte yandan Cüceloğlu'nun eşi ve aile yakınları tören esanısında duygusal anlar yaşadı. Psikolog ve Yazar Üstün Dökmen de cenazeye katıdı. Dökmen, "Doğan Cüceloğlu hocamdı, ağabeyimdi, meslektaşımdı, dostumdu. Onunla birlikte Türkiye Cumhuriyeti psikoloji feneriyle çok iyi aydınlandı. O Türkiye'de psikolojinin feneriydi.'' dedi.
İnsanı anlamaya adanmış bir ömür... Doğan Cüceloğlu'na veda
“On bir çocuklu bir ailenin on birinci çocuğu olarak Mersin’in Silifke kasabasında doğmuşum. On yaşındayken annemi kaybettim. Artık onu bir daha hiç göremeyecek, dokunamayacak, naz edemeyecektim.” Ünlü psikolog Doğan Cüceloğlu, hayatına damga vuran bu olayı otobiyografisinin ilk paragrafına yerleştirmişti...
İlklerin doktoru Safiye Ali
Google dün, Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk kadın tıp doktoru Safiye Ali’nin 127’nci yaş gününe özel bir doodle hazırladı. Kız çocuklarının okumasının bile lüks sayıldığı bir dönemde Almanya’da tıp eğitimi alan Safiye Ali, anne-çocuk sağlığı üzerine yaptığı çalışmalarla alanının öncü isimlerinden biri oldu.
Google Safiye Ali'yi unutmadı - Safiye Ali kimdir, neden doodle oldu?
Dünya çapında en çok kullanılan arama motoru Google Safiye Ali'yi unutmadı. Safiye Ali'ye özel olarak hazırlanan doodle tasarımı mesleği hakkında da bilgi veriyor. Google'ın ana sayfasındaki görsele tıklandığında kullanıcıların karşısına Safiye Ali ile ilgili yapılmış haberler ve Safiye Ali'nin hayatı çıkıyor. Mesleki çalışmalarının yanı sıra İstanbul’da başlayan feminist harekete katılarak Türk kadınının seçilme hakkı için mücadele etmiştir. İşte Safiye Ali 'nin hayatıyla ilgili bilgiler...
Navalnıy'ın en yakınındakilere ev hapsi cezası
Rusya'da, tutuklu muhalif Aleksey Navalnıy'ın kardeşi Oleg Navalnıy, avukatı Lubov Sobol, şahsi doktoru Anastasiya Vasilyeva ile başkent Moskova'daki karargah koordinatörü Oleg Stepanov ev hapsi cezasına çarptırıldı.
Toplumsal cinsiyet normlarıyla gerçekliği yeniden inşa etmek
ABD’li feminist ve queer kuramcı Judith Butler ‘Çöz(ül)en Cinsiyet’te transgender/interseks politikaları, beden uyum operasyonları, toplumsal cinsiyet üzerine zihin açıcı bir okuma sunuyor.
Ekranda 'Kadın ve Sanat Festivali' var!
DDI Akademi'nin düzenlediği ve 28 Ocak’a dek sürecek çevrimiçi ‘Kadın ve Sanat Festivali’nde tiyatro ve edebiyatta kadın karakterler üzerine konuşulacak, kadın oyunları dijital olarak seyirciyle buluşacak.
Güzelliğin hizmetkârıyım
Belçikalı güncel sanatçı Jan Fabre, milyonlarca mücevherböceğini kullanarak yaptığı mozaik ve heykelleriyle, Galeri Pilevneli’nin konuğu olarak Türkiye’de. Performansları, oyunları ve eserleriyle dünya çapında ses getiren sanatçının Türkiye’deki ilk kişisel sergisi, ülkesi Belçika’nın Kongo’daki sömürgeci geçmişine eleştirel bir bakış sunduğu 23 esere yer veriyor. Kendisini ‘kamikaze sanatçı’ olarak tanımlayan, aynı zamanda tiyatro sanatçısı ve yazar Jan Fabre ile sergi öncesinde bir araya geldik.
Bu ülke aklını mı yitirdi?
“Bu ülke (Fransa) aklını mı yitirdi?” Bunu Fransız kadın bir milletvekili söylüyor. Aslında birçok Avrupa ülkesinde son yıllarda tedirgin edici düzeye ulaşan aşırı sağcı gelişmeleri görünce, insanın aklından, “Bu ülke, bu ülkeler aklını mı yitirdi?” demek geçiyor.
Arjantin'de kürtajı yasallaştıran yasa onaylandı!
Arjantin Senatosunda kürtajın yasallaşmasını kapsayan kanun tasarısı tartışılırken, Kongre binasının önünde bu tasarıyı destekleyen ve karşı çıkan binlerce kişi gösteri düzenledi. Ülkede büyük gösterilere yol açan yasa az önce senatoda onaylandı.
Her birinin kitlesi ayrı
Blog, Vlog ve YouTube’dan sonra yeni trend: Hemen her konuda bir podcast serisi bulmak mümkün. Evde geçirdiğimiz süre artınca dinlenme sayıları da fırladı. Sıkı postcast takipçisi jürimizden 10 öneri....
2020'nin en iyi 50 kitabı: Edebiyat dışı
Pandemiyle geçen 2020’nin tek tük iyi yanlarından biri hayatımızda kitaplara daha çok yer açmamız oldu. Peki, yılın en çok iz bırakan kitapları hangileriydi? Hürriyet Kitap Sanat olarak oluşturduğumuz 23 kişilik jürimiz bu sene yayımlanan yerli ve çeviri kitapları, edebiyat ve edebiyat dışı kategorilerinde ayrı ayrı değerlendirdi. Jürinin gönderdiği ‘en iyi 10 kitap’ listelerindeki sıralamaya göre yaptığımız puanlama sonucunda, ‘edebiyat dışı’ kategorisinde Nurdan Gürbilek’in ‘İkinci Hayat: Kaçmak-Kovulmak-Dönmek Üzerine Denemeler’i zirveye oturdu. İşte jürimizin seçkisiyle 2020’nin edebiyat dışı kategorisindeki en iyi 50 kitabı...
Caner Cindoruk: Volkan gibi çok erkek var
Kanal D’nin sevilen dizisi “Sadakatsiz”de Volkan karakterini canlandıran Caner Cindoruk, Re Touch Mag dergisinin sorularını yanıtladı. Dizide eşini aldatan ve iki kişiyi de aynı anda sevebileceğine inanan bir role hayat veren Cindoruk, “Volkan gibi çok erkek var. İyi gibi görünen erkekleri bu rolle deşifre etmek istedim” diyor.
‘Edeb’i taciz ifşa oldu
Sosyal medyada yazar Hasan Ali Toptaş’la ilgili atılan bir tweet edebiyat dünyasında ‘mee too’ hareketine dönüştü. 20’ye yakın kadın, Hasan Ali Toptaş’la ilgili yaşadıkları taciz ve cinsel saldırıya varan olayları anlattı. Toptaş, özür diledi.
‘Feminist hareketin bu topraklardaki gücünü bize tekrar hatırlattı’
İletişim Yayınları ‘Modern Türkiye’de Siyasi Düşünce’ serisinin 10’uncu cildini feminizme ayırdı. Feryal Saygılıgil ve Nacide Berber’in editörlüğünde hazırlanan, farklı kuşaklardan 80 kadının yazılarını buluşturan cilt; Türkiye’de feminist hareketin tarihi, Osmanlı’dan bugüne kadın yazını ve feminizmin güncel tartışmalarını içeren, ilk niteliğinde bir başvuru kaynağı. ‘Feminizm’ cildini, editörlerinden dinledik.
Siyah kadınların sesi: Bernardine Evaristo
Farklı kuşaklardan, farklı sınıf ve cinsiyet kimliklerinden 12 siyah İngiliz kadının birbirinin içine geçen öyküsünü anlattığı romanı ‘Kız Kadın Öteki’ ile 2019’da Booker Ödülü’nü kazanan ve ödülü alan ilk siyah kadın olarak tarihe geçen aktivist ve yazar Bernardine Evaristo “Mücadelenin tadını çıkarmaya çalışmalıyız” diyor. Evaristo ile bir telefon röportajında buluştuk.
Neden hiç büyük kadın sanatçı çıkmadı?
Feminist sanat tarihçisi Linda Nochlin ‘Kadınlar, Sanat ve İktidar’da, kadın sanatçıların yapıtlarının itibarını iade etmek veya kanona kadın sanatçılardan oluşan bir liste eklemekle değil, ideolojik bakımdan iktidarın nasıl işlediğini göstermekle ilgileniyor.
Maskülizm nedir? Maskülist ne demek? Maskülizm akımı özellikleri, kurucusu ve temsilcileri
Maskülizm, temel olarak erkeklerin sosyal ve hukuki haklarını savunan toplumsal bir teoridir. Temelinde tıpkı feminizm gibi eşitlik ilkesi yatar. Maskülizmin temel ilkeleri ve özellikleri nelerdir, kurucusu ve temsilcileri kimdir? Sizin için derledik.
7. Çanakkale Bienali’ne çevrimiçi tur
‘Takımyıldız’ temasıyla bu yıl 7’ncisi gerçekleşen Çanakkale Bienali’nin sergileri dijital ortama taşındı. Birbiriyle kesişen ve etkileşen ilişkileri, iş birliklerini, paylaşımları ve iletişimleri merkezine alan bienal kapsamında 31 sanatçının eserleri bir ay süreyle www.canakkalebienali.com adresinden çevrimiçi olarak gezilebilecek. Pandemi koşulları uyarınca özel bir programla ziyaretçilerini ağırlayan ve önceki yıllara göre farklı bir yapıda gerçekleştirilen Çanakkale Bienali ile ilgili merak edilenleri bienal küratörleri Çanakkale Bienali İnisiyatifi’ne (CABININ) ve Azra Tüzünoğlu’na sorduk...
Başörtüsü hakkındaki sözleriyle sosyal medyada olay oldu
Fransız feminist gazeteci Elisabeth Levy, başörtünün Fransa’nın düşmanlarının üniforması olduğunu ileri sürerek, ülkedeki başörtülü Müslümanların 16 Ekim’de başı kesilerek öldürülen öğretmenin anısına saygı için birkaç günlüğüne başörtülerini çıkartabileceğini söyledi.
Emina Jahoviç:Ben bir feministim
6 yıllık yoğun bir araştırma-geliştirme süreci sonrasında kendi kozmetik markasını hayata geçiren Emina Jahoviç, “Ben bir feministim, kadın dayanışmasına inanıyorum ve her kadına ‘hayat senin sahnen’ diyerek ilham vermek istiyorum” diyor NAZAN ORTAÇ nortac@hurriyet.com.tr
Julianne Moore: Bizi uyandırmak için felaket mi gerekliydi?
Oscar’lı yıldız Julianne Moore’un Amerikan feminist hareketinin lideri, kadın hakları savunucusu Gloria Steinem’e hayat verdiği “The Glorias” filmi, dijital platformda yayınlanmaya başladı. Başarılı oyuncuyla görüntülü olarak yeni filmini konuştuk. Yeni normal hayata ve yeniden çalışmaya adapte olmaya çalıştığını söyleyen Moore, “İşe dönmek şahane” diyor.
Nobel Ödülü saf şiirin sesine
Tercihlerinde politik davranmakla suçlanan ve son dönemde taciz skandalıyla da çalkalanan İsveç Akademisi bu yıl ödülü Amerikalı şair Louise Glück’e ‘saf şiirsel sesi’ nedeniyle verdiğini açıkladı. Karar ‘akademinin güven tazelemesi’ olarak yorumlandı.
Caner Cindoruk: Bir kadın yaralanırsa yara da açabilir
Caner Cindoruk, Kanal D’de başlayacak yeni dizi ‘Sadakatsiz’le ekrana dönüyor. Eşini aldatan bir adamı canlandıran oyuncu “Bu rolle, bu karakterdeki bir erkeği deşifre etmek istedim” diyor. Geçmişte kendisinin de arzularına yenik düştüğünü itiraf ediyor: “İnsan yaptığıyla yüzleştiğinde değmediğini anlıyor maalesef.”
Son dakika haberler: Taciz iddiasında ikinci perde: Öğrenciler sosyal medyadan ayaklandı
Ege Üniversitesi’ndeki taciz iddialarıyla ilgili soruşturmada bir arpa boyu yol alınmaması öğrencileri sosyal medyada ayaklandırdı. İddia ve suçlamalar dün sosyal medyada ‘#egediştetaciz’ başlığıyla gündem oldu.
Kız kardeşlik bağının düşmanı: Cinsiyetçi ikiyüzlülük
Kadın çalışmaları alanına önemli katkılarda bulunan akademisyen Ayşegül Yaraman yeni kitabı ‘Cinsiyetçi İkiyüzlülük’te kişisel deneyiminden yola çıkarak güçlü kız kardeşlik bağının tam da karşısında yer alan davranışı kuramsallaştırarak görünür kılıyor. Özellikle ‘seçkin’ kadınların, tam da feminizm mücadelesini bölecek şekilde bu ikiyüzlülüğü ürettikleri, kitabın önemli saptamalarından...
Demokrat turşu feminist reçel
ABD, 5 eşli ve 24 çocuklu TV yıldızı Brady William'ı konuşuyor
ABD'de yaşayan TV yıldızı ve 5 eşi ve 24 çocuğu olan Brady William'ın günlük hayatı belgesel oldu. Çok eşli William'ın günlük hayatı ülkede izlenme rekorları kırdı.